23 Απρ 2019

Νέα τιμολογιακή πολιτική για τα απορρίμματα

Οικονομικό κίνητρο για να αυξήσουν την ανακύκλωση και την κομποστοποίηση θα έχουν από το 2020 οι δήμοι. Με βάση τον νέο κανονισμό τιμολόγησης οι δήμοι που σημειώνουν πρόοδο θα επιβραβεύονται με μείωση από 5% έως 25% της εισφοράς τους στον τοπικό φορέα διαχείρισης απορριμμάτων, ενώ εκείνοι που παραμένουν αδρανείς θα επιβαρύνονται έως και 15%. 

Η νέα τιμολογιακή πολιτική θα συμπληρωθεί από την υποκατάσταση του -ανεφάρμοστου έως σήμερα- «τέλους ταφής» για τους δήμους με ένα νέο, φθηνότερο τέλος. Στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης (1277Β) δημοσιεύτηκε η κοινή απόφαση των υπουργείων Εσωτερικών και Περιβάλλοντος ο νέος κανονισμός, που αφορά στον τρόπο που οι ΦΟΔΣΑ (οι συλλογικοί φορείς των δήμων για τα απορρίμματα) θα «χρεώνουν» τους δήμους ανάλογα με τις αποδόσεις τους.

 Όπως προβλέπει λοιπόν, οι ΦΟΔΣΑ θα υπολογίζουν ετησίως το κόστος της λειτουργίας τους και των υπηρεσιών που παρέχουν (λ.χ. τη λειτουργία ΧΥΤΑ/ΧΥΤΥ, μονάδας επεξεργασίας κλπ), καταλήγοντας στο κόστος ανά τόνο απορριμμάτων για τους δήμους (ανάλογα με τον πληθυσμό τους και τις ποσότητες που παράγουν (λ.χ. σήμερα στην Αττική είναι 45 ευρώ/τόνο, στην Κεντρική Μακεδονία 35 ευρώ/τόνο). 

 Το ποσό της εισφοράς θα μειώνεται από 5% έως 25%, ανάλογα με τις μεθόδους που θα χρησιμοποιούν οι δήμοι και τις ποσότητες που εκτρέπουν από την ταφή (λ.χ. κομποστοποίηση). Καθώς μειώνεται η εισφορά ενός από τους δήμους μιας περιοχής, αυξάνεται η εισφορά των άλλων (με ανώτατο όριο το 15%), προκειμένου αυτό να λειτουργήσει ως... παραδειγματισμός. 


to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...