23 Απρ 2020

Animasyros...Μεγάλη νίκη για το ελληνικό animation

Πρόθεση του Animasyros για τη συμμετοχή του στο ειδικό πρόγραμμα χρηματοδότησης ελληνικών ταινιών κινουμένων σχεδίων
Ευχάριστη νότα σε μια χρονική περίοδο που ο πολιτισμός έχει βάλει άνω τελεία, αναμένοντας το σύνθημα για να ανάψει και πάλι τις μηχανές του, αποτελεί αδιαμφισβήτητα η πρόθεση του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού να στηρίξει το ελληνικό animation μέσα από ένα χρηματοδοτικό πρόγραμμα που θα υλοποιηθεί σε συνεργασία με το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου. 

 Στο πλαίσιο αυτό, απευθύνεται πρόσκληση σε Έλληνες δημιουργούς για την υποβολή ολοκληρωμένων προτάσεων για ταινίες animation που θα πρέπει να υπερβαίνουν οπωσδήποτε τα πέντε λεπτά. 

Στόχος αυτής η πρωτοβουλίας είναι η ανάπτυξη και η προώθησή τους διεθνώς, καθώς και η στήριξη των δημιουργών και συντελεστών τους. Από τα αιτήματα που θα υποβληθούν, θα χρηματοδοτηθούν 25 προτάσεις με ποσόν από 10.000 ευρώ έως και 20.000 ευρώ, η κάθε μία. 

Το χρηματοδοτικό πρόγραμμα για το ελληνικό animation είναι επιπλέον των τακτικών προγραμμάτων χρηματοδότησης του ΕΚΚ, και θα λειτουργεί παράλληλα και συμπληρωματικά προς αυτά. Η πλατφόρμα υποβολής αιτημάτων ανοίγει σήμερα στη σελίδα του ΕΚΚ, gfc.gr.

 Τα αιτήματα μπορούν να υποβάλλονται μέχρι τις 15 Ιουνίου 2020. 

 Σε συνέντευξή του στην «Κοινή Γνώμη», ο πρόεδρος του Animasyros, Βασίλης Καραμητσάνης ανακοινώνει την πρόθεση του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινουμένων Σχεδίων με έδρα την πρωτεύουσα των Κυκλάδων για υποβολή σχετικής πρότασης με την υπογραφή του, δεδομένου ότι το ίδιο έχει συμμετάσχει επί σειρά ετών στην παραγωγή ταινιών και τηλεοπτικών προγραμμάτων με θέμα τα κινούμενα σχέδια.

 Ο κ. Καραμητσάνης αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στα «απόνερα» της πανδημίας του κορωνοϊού που εκτός από την αλλαγή της καθημερινότητάς μας, επέφερε και μεγάλη τρικυμία στους ωκεανούς του πολιτισμού, καθώς και στα μελλοντικά σχέδια του αγαπημένου κινηματογραφικού φεστιβάλ, τα οποία εξαρτώνται σε σημαντικό βαθμό από την έκβαση της τρέχουσας κατάστασης.

 Το «δίχτυ προστασίας» που έχει απλώσει η χώρα μας έναντι της πανδημίας έχει «σκεπάσει» το πλήθος των εκδηλώσεων, όχι μόνο αυτών που ήδη ακυρώθηκαν αλλά και εκείνων που βρίσκονται προ των πυλών. Το «animasyros» που είναι προγραμματισμένο για τον προσεχή Σεπτέμβριο, ενδέχεται να αντιμετωπίσει ανάλογες δυσκολίες;

 “Η πρωτόγνωρη κατάσταση που βιώνει η χώρα αλλά και μεγάλο μέρος του κόσμου με τα περιοριστικά μέτρα για την περιστολή της πανδημίας του κορωνοϊού στη μετακίνηση, στις συναθροίσεις αλλά και συνολικά στην κοινωνική δραστηριότητα έχει επηρεάσει αναπόφευκτα και σε ορισμένες περιπτώσεις πολύ δραματικά τον κλάδο του πολιτισμού. 

Μέσα στις δράσεις που δεν μπόρεσαν να πραγματοποιηθούν στο πρόσφατο διάστημα είναι πολλά φεστιβάλ κινηματογράφου και άλλων τεχνών. Αυτονόητα, το Animasyros πειθαρχεί απολύτως στις κατευθύνσεις που δίνουν οι Αρχές. 

Έτσι, με κρατική εντολή αναστείλαμε φέτος τη δράση μας για το Συριανό Καρναβάλι, όπου το φεστιβάλ θα είχε τη δική του καρναβαλική ομάδα. Το ετήσιο Animasyros 13 έχει προγραμματιστεί για τις 23 - 27 Σεπτεμβρίου 2020 και προς το παρόν εργαζόμαστε κανονικά για την προετοιμασία της διοργάνωσης.

 Ωστόσο, είμαστε σε συνεχή επικοινωνία με τις συνδιοργανώτριες τοπικές Αρχές, προκειμένου να κάνουμε κάθε απαιτούμενη προσαρμογή στη διοργάνωση, εφόσον οι συνθήκες προστασίας της δημόσιας υγείας τότε το επιβάλλουν». 

 Εκτός από την ανάπτυξη, εξέλιξη και βιωσιμότητά του, σημαντική για κάθε Φεστιβάλ είναι και η διατήρηση της σχέσης του με το κοινό. Οι προβολές του animasyros για τις ημέρες τις καραντίνας εντάσσονται στην προσπάθεια αυτή από την πλευρά σας; 

 “Από το ξεκίνημα της δράσης του το 2008, το Animasyros χρησιμοποιεί ευρύτατα τα ψηφιακά κανάλια επικοινωνίας για την αλληλεπίδρασή του με το κοινό αλλά και για τη διάχυση της τέχνης των κινουμένων σχεδίων σε άτομα που δεν μπορούν να παρακολουθήσουν το φεστιβάλ ζωντανά. 

Οι ειδικές συνθήκες που επικρατούν τώρα μάς επέβαλαν να εντείνουμε τις ψηφιακές μας προσπάθειες, με παροχή πρόσθετου περιεχομένου και με προβολές ταινιών ανιμέισον ελεύθερες στο Διαδίκτυο. Μάλιστα, σε αυτό το πλαίσιο ανέκυψαν και συνέργειες με άλλους φορείς, όπως ο Δήμος Θεσσαλονίκης, το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων κ.ά. για την διοργάνωση κοινών επιγραμμικών (online) προβολών».

 Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού ανακοίνωσε ένα πρόγραμμα χρηματοδότησης ταινιών animation. Εσείς προτίθεστε να υποβάλετε κάποια πρόταση; 

 “Καταρχάς, θα πρέπει να ευχαριστήσουμε το Υπουργείο Πολιτισμού για την εξαιρετική πρωτοβουλία υποστήριξης αυτοτελώς ταινιών κινουμένων σχεδίων μικρού μήκους που συμβαίνει για πρώτη φορά. Συγκεκριμένα, θα επιλέγουν, ανάμεσα στις υποβληθησόμενες, 25 ταινίες ανιμέισον διάρκειας πάνω από 5 λεπτά που θα λάβουν χρηματοδότηση έως 20000 ευρώ η καθεμιά. 

Ως πρόεδρος της ΑΣΙΦΑ ΕΛΛΑΣ - Ελληνικής Ένωσης Κινουμένων Σχεδίων θεωρώ ότι η προκήρυξη αυτή είναι μια μεγάλη νίκη για τον κλάδο του Ελληνικού Ανιμέισον που ελπίζουμε να έχει και συνέχεια. 

Το Animasyros συμμετέχει στην παραγωγή ταινιών και τηλεοπτικών προγραμμάτων για τα κινούμενα σχέδια εδώ και χρόνια. Έτσι, εξετάζουμε και τώρα σοβαρά να υποβάλουμε πρόταση υποστήριξης της δημιουργίας μιας ταινίας κινουμένων σχεδίων στην προκήρυξη αυτή». 

 Γνωρίζουμε ότι το Animasyros συμμετέχει στην παραγωγή της πολυαναμενόμενης ταινίας animation για τη ζωή του Πατριάρχη του Ρεμπέτικου, Μάρκου Βαμβακάρη. Πότε αυτή θα είναι έτοιμη και ποια η αξία της τόσο για το ίδιο το φεστιβάλ, όσο και για την πρωτεύουσα των Κυκλάδων. 

 “Το φεστιβάλ είναι συμπαραγωγός της ταινίας μεγάλου μήκους κινουμένων σχεδίων με τίτλο «Μάρκος» του ιταλού δημιουργού Τόμας Κούνστλερ. 

Η ταινία που είναι μια παραγωγή του καταξιωμένου αθηναϊκού Studio Bauhaus, αφηγείται μυθοπλαστικά την πολυκύμαντη πορεία του μεγάλου συριανού μουσικού από το ξεκίνημά του στην Άνω Σύρα στη δημιουργία του μύθου του ρεμπέτικου.

 Ένα εγχείρημα τέτοιας κλίμακας έχει χρηματοδοτικές και παραγωγικές απαιτήσεις που καθιστούν την ολοκλήρωσή της έργο μακράς πνοής. Ευελπιστούμε, όταν η ταινία προβληθεί στο πλαίσιο του Animasyros, να αναδείξει τη μοναδικότητα της προσωπικότητας του Μάρκου Βαμβακάρη αλλά και του τόσο ξεχωριστού τόπου που γέννησε αυτό το μουσικό φαινόμενο».

 Υπάρχουν σχέδια για μελλοντικές δράσεις του Φεστιβάλ, στις οποίες θα κατέχει κυρίαρχο ρόλο το «σπίτι» του, η Σύρος;

 «Το φεστιβάλ έχει ως κοιτίδα και κύριο σημείο αναφοράς του τη Σύρο. Έτσι, σε πάνω από μια δεκαετία κατάφερε να κάνει το νησί μας το σπίτι των παγκόσμιων κινουμένων σχεδίων και το θέατρο Απόλλων την καρδιά τους, κάθε Σεπτέμβριο. Αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει στο μέλλον. Και βεβαίως προγραμματίζουμε πλήθος δράσεων που συνδέονται άμεσα και άρρηκτα με το αγαπημένο μας νησί. Ελπίζουμε σύντομα να είμαστε σε θέση να ανακοινώσουμε κάποιες από αυτές τις πρωτοβουλίες». 


to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...