24 Απρ 2020

Πρωτοβουλίες στήριξης των δομών υγείας των νησιών

H εμφάνιση της πανδημίας και η υγειονομική ετοιμότητα που αυτή απαιτούσε, κατέδειξε με τον πλέον εμφατικό τρόπο τις ελλείψεις των δομών υγείας των νησιών, οι οποίες έτυχαν χορηγιών και υλικοτεχνικής υποστήριξης, είτε από τις αυτοδιοικήσεις είτε από ιδιώτες, προκειμένου να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις των καιρών. 

 Εν μέσω πανδημίας, ελλείψεων και υποστελέχωσης, σημαντική ήταν η αρωγή ιδιωτών και φορέων προς τις δομές υγείας των νησιών, για την όσο το δυνατόν κάλυψη των αναγκών, με είδη ατομικής προστασίας, του υπηρετούντος ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, αλλά και την παροχή μεγαλύτερης δυνατότητας ανταπόκρισης σε πιθανή εμφάνιση κρουσμάτων, με την προμήθεια των αναγκαίων μέσων. Οφείλεται να μην παραγνωριστεί η εν λόγω προσφορά, καθώς αποδείχθηκε ουσιαστική για την υποστήριξη των υγειονομικών μονάδων των νησιών.  

Επισημάνσεις των ελλείψεων

 Συνεχείς και επανειλημμένες οι εναγώνιες εκκλήσεις, οι οχλήσεις και τα διαβήματα των τοπικών φορέων προς το αρμόδιο υπουργείο, διεκδικώντας επαρκή στελέχωση για τις υγειονομικές μονάδες των νησιών, τα οποία με μικρές, κυρίως πρωτοβάθμιες δομές, κλήθηκαν να ανταποκριθούν στην πανδημία. 

 Σε λίγο ευνοϊκότερη θέση τα νησιά Σύρος, Νάξος και Σαντορίνη, που διαθέτουν νοσοκομεία, έναντι όλων των άλλων νησιών όπου υπάρχουν Κέντρα Υγείας, Περιφερειακά Ιατρεία και Αγροτικά, που όμως, σε όλες τις περιπτώσεις και των πρωτοβάθμιων και των δευτεροβάθμιων δομών, είναι δεδομένες οι ελλείψεις. 

 Ελλείψεις που επισημάνθηκαν για ακόμα μία φορά προς την κεντρική κυβέρνηση, τόσο από τον Ιατρικό Σύλλογο Κυκλάδων, όσο και από τους Δήμους των νησιών. Χαρακτηριστικό το ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου Πάρου, στις 4 Μαρτίου, μέσω του οποίο γινόταν έκκληση στην κυβέρνηση για την περαιτέρω αναδιοργάνωση και ενίσχυση του Κέντρου Υγείας Πάρου με πόρους, στελεχιακό δυναμικό και υποστηρικτικές ιατρικές δομές, επισημαίνοντας τις ελλείψεις σε ιατρικό, νοσηλευτικό, βοηθητικό και διοικητικό προσωπικό, σε υλικά και ιατρικά βοηθήματα. 

 Ανάλογες επισημάνσεις έγιναν και από τον Επιστημονικό Διευθυντή του Κέντρου Υγείας Πάρου, κ. Τζανίδη, αναφερόμενος στις ελλείψεις και στην ανετοιμότητα του Κέντρου Υγείας να αντιμετωπίσει την πανδημία, σημειώνοντας ότι «το ΚΥ Πάρου δεν είναι εξοπλισμένο ούτε με τον ελάχιστο απαιτούμενο εξοπλισμό (σε είδος και σε ποσότητα), ώστε να αντιμετωπίσει στοιχειωδώς την επιδημία του κορωνοϊού. 

Σημαντικότατη και υπερεπείγουσα έλλειψη αποτελούν τα είδη ατομικής προστασίας των υγειονομικών». 
 Ανάλογη και η αντίδραση του Δημάρχου Μήλου, που με έγγραφό του, προς τη 2η Υγειονομική Περιφέρεια Πειραιώς και Νήσων, κατέγραψε τις ανάγκες του Κέντρου Υγείας του νησιού, που φορούν σε ελλείψεις σε ιατρούς, νοσηλευτές και εξοπλισμό.

 Σε ένα ακόμα μικρότερο νησί, την Αμοργό, ο Δήμαρχος Λευτέρης Καραΐσκος, σε δημόσιες δηλώσεις του επισήμανε ότι δεν υπάρχουν οι υποδομές στο Κέντρο Υγείας, στο οποίο μπορούν να φιλοξενηθούν περιστατικά βραχείας νοσηλείας, όχι όμως να αντιμετωπιστεί και μια λοίμωξη αναπνευστικού. 

 Αιτήματα για ασφαλή αντιμετώπιση του covid-1 έθεσαν και οι εργαζόμενοι του Νοσοκομείου Θήρας, αναφέροντας, μεταξύ άλλων, ότι “μέτρα πρόληψης θεωρούνται το μόνιμο, επαρκές και εκπαιδευμένο προσωπικό και ο απαραίτητος προστατευτικός εξοπλισμός, που όλως τυχαίως είναι σε έλλειψη και τα δύο”, οπότε ζητούνται μόνιμες και επαρκείς προσλήψεις προσωπικού για να καλυφθούν άμεσα όλα τα κενά και να εξασφαλιστεί ο απαραίτητος προστατευτικός εξοπλισμός και τα είδη υγιεινής που χρειάζονται, τόσο για το προσωπικό του νοσοκομείου όσο και για τους ασθενείς.

 Σχετικές παρεμβάσεις προς το αρμόδιο υπουργείο, με κύριο στοιχείο τις ελλείψεις των υγειονομικών μονάδων των νησιών, έγιναν από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και του Κινήματος Αλλαγής.

 Οι δωρεές στο Γενικό Νοσοκομείο Σύρου

 Σημαντικές οι προσφορές προς το Γενικό Νοσοκομείο Σύρου, που με κάθε τρόπο έτυχε της υποστήριξης ιδιωτών και φορέων, με τη Διοίκηση του να εκφράζει τις δημόσιες ευχαριστίες της.

 - Ο Δήμος Σύρου-Ερμούπολης: δωρεά 2.000 χειρουργικών μασκών, - η ναυτιλιακή εταιρεία 'BENELUX OVERSEAS INC.': δωρεά isobox οικίσκου αρνητικής πίεσης, 4 κλινών, 

 - η εταιρεία BIOCLEAN: δωρεά υφασμάτων - η κα Βιολέττα Πρίφτη: κατασκευή 300 επαναχρησιμοποιούμενων μασκών, 

 - η επιχείρηση 'WATER SHOP' του κ. Σταύρου Γουσγουνέλη: δωρεά απολυμαντικού επιφανειών,

 - ο Πρόεδρος της Κοινότητας Άνω Σύρου, Πέτρος Ραουζαίος: δωρεά 300 ευρώ, 

 - το Κληροδότημα Δημητρίου & Λιλίκας Μωραΐτη

 - Ίδρυμα Σύρου και η Πρόεδρος του κ. Μαργαρίτα Ζαρμπώνη: γενναιόδωρη χρηματική δωρεά, 

 - ο κ. Δημήτριος Παπαχριστόπουλος, εταιρεία Απολυμαντική Διαχειριστική Αιγαίου DPV: χορηγία αριθμού απολυμάνσεων χώρων του Νοσοκομείου, 

 - ο Εκπολιτιστικό Σύλλογο Μάννα: προσφορά υγειονομικού υλικού, 

 - ο κ. Γεώργιος Ζησιμόπουλος, ιδιοκτήτη ξενοδοχείου από τη Μύκονο: δωρεά 2 φορητών συσκευών αναπνευστήρα μάρκας ResMEd και εκπαίδευση προσωπικού στη χρήση τους,

 - η κα Δέσποινα Παρασκευαΐδου: γενναιόδωρη χρηματική προσφορά, - ο Πρόεδρος της Κοινότητας Γαλησσά, Γιάννης Βουτσίνος: δωρεά της αντιμισθίας του μηνός Μαρτίου, 

 - ο Κυνηγετικός Σύλλογος Σύρου: προσφορά 1.200 ζευγαριών γαντιών, 

 - ο διεθνής καλαθοσφαιριστής, Γιώργος Πρίντεζης: δωρεά 2 φορητών συσκευών αναπνοής VentiLogic Plus, 

 - ο Ροταριανός Όμιλος Ερμούπολης: δωρεά ηλεκτρονικής πινακίδας προβολής ενημερωτικών μηνυμάτων με wi-fi,

 - η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου: παροχή υγειονομικού υλικού (1.100 ζεύγη γαντιών και 8 λίτρα κρεμοσάπουνο), 

 - ο Μητροπολίτης Σύρου Δωρόθεος Β΄: δωρεά ιατρικού εξοπλισμού και αναλώσιμου νοσηλευτικού υλικού (6 σετ επιτοίχιας αναρρόφησης, για τον εξοπλισμό της Μονάδας Αυξημένης Φροντίδας, και θερμόμετρα ηλεκτρονικής σάρωσης, οξύμετρα και ολόσωμες προστατευτικές στολές τύπου «Tyvek”, για την ενίσχυση της ατομικής προστασίας του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού),

 - η Βουλευτής Κυκλάδων Νέας Δημοκρατίας, Κατερίνα Μονογυιού:μάσκες προσώπου προς το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό 

 - ο Ιατρικός Σύλλογος Κυκλάδων, με 22 ιατρούς-μέλη του, σε εθελοντική βάση: υποστήριξη της λειτουργίας τηλεφωνικής γραμμής ενημέρωσης πολιτών,

 - η κα Μυρσίνη Θεοδώρου: γενναία χρηματική δωρεά, - η ομάδα βόλλεϋ ONEX-ΦΟΙΝΙΚΑΣ, ο επιχειρηματίας κ. Σιδερής Ροσσολάτος 

και - ο κ. Ιωάννης Βαρθαλίτης 'Μαγκανίδιας': παραχώρηση και εγκατάσταση container για την εξέταση επειγόντων παιδιατρικών περιστατικών, 

 - ο Σύλλογος Φίλων του Νοσοκομείου 'ΠΡΟΣΒΑΣΗ': ενίσχυση με υγειονομικό υλικό,

 - η επιχείρηση 'Κεραμική Αυλή' του κ. Νίκου Μιχάλοβιτς: προσφορά φυτών κήπου για τους αύλειους χώρους του νοσοκομείου. 

 Μύκονος 

 Στο πλαίσιο της προστασίας της υγείας των εργαζομένων, αλλά και των δημοτών-πολιτών είναι συνεχείς οι ενισχύεις του Κέντρου Υγείας Μυκόνου από το Δήμο του νησιού, με αποφάσεις των δημοτικών οργάνων για επιπλέον προμήθεια ιατρικού εξοπλισμού-υλικού. - Εγκατάσταση συστήματος διαγνωστικής θερμογραφίας ανίχνευσης πυρετού & συστήματα σάρωσης με κάμερες θερμικής απεικόνισης,

- Εργασίες απολύμανσης και μικροβιοκτονίας με υγειονομικό-χημικό υλικό 

 - Προμήθεια σε πιεσόμετρα, συμπυκνωτές οξυγόνου, μάσκες με βαλβίδα εκπνοής και μάσκες μιας χρήσης, γάντια latex μιας χρήσης, προστατευτικά γυαλιά και προστατευτική αδιάβροχη φόρμα μιας χρήσης. 

 - Αγορά έγχρωμου υπερηχοκαρδιογράφου, ύψους 24.800,00€ 

 Όπως δήλωσε ο Δήμαρχος, Κωνσταντίνος Κουκάς, « Η αντιμετώπιση της πανδημίας στο νησί μας πέρα από την τήρηση των κανόνων ατομικής υγιεινής προϋποθέτει και τη μέγιστη δυνατή στήριξη του Κέντρου Υγείας». 

 Πάρος 

 Αρωγοί προς το Κέντρο Υγείας Πάρου, στάθηκαν τόσο η Δήμος, όσο και φορείς και συλλογικότητες, για την κάλυψη βασικών αναγκών.

 Ο Δήμος Πάρου, παρέδωσε είδη ατομικής προστασίας όπως μάσκες με φίλτρα Α1 Ρ3 τεμάχια και ανταλλακτικά φίλτρων, γάντια μίας χρήσης, 20 πλαστικές στολές και 25 λίτρα αντισηπτικού. 

 Επιπρόσθετα ο Δήμος ενημέρωσε, με μέριμνα των υπηρεσιών του κατασκευάζονται δύο μοτέρ ειδικών προδιαγραφών για δημιουργία θαλάμου αρνητικής πίεσης Κέντρου Υγείας, ενώ το προσωπικό του Δήμου προβαίνει 2 ημέρες κάθε εβδομάδα σε απολύμανση των χώρων του. 

Επιπλέον, από συνεργείο του Δήμου κατασκευάζεται κατόπιν υπόδειξης του Κέντρου Υγείας, ειδικός χώρος νοσηλείας τυχόν προσβληθέντων από τον ιό.

 Το Βελέντζειο Ίδρυμα, με αίσθημα κοινωνικής ευθύνης και αλληλεγγύης, για την κάλυψη των αναγκών προστασίας από τον κορωνοϊό αλλά και ευρύτερων διαρκών αναγκών, προμήθευσε το Κέντρο Υγείας Πάρου με μεγάλη ποσότητα αναλώσιμου υλικού, με υλικά ατομικής προστασίας, με οξύμετρο και με πάγιο εξοπλισμό όπως διφασικό απινιδωτή-monitor και καρδιοτοκογράφο.

 Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου παρέδωσε ένα φυλάκιο υποδοχής και έναν θάλαμο απομόνωσης (Isolation Box), η δαπάνη για την αγορά και την μεταφορά του να βαρύνει εξ ολοκλήρου τους ίδιους πόρους της Περιφέρειας. 

 Με πρωτοβουλία της OLIAROS ΑΕ, ομάδα κατοίκων της Αντιπάρου προχώρησε σε δωρεά κρίσιμου ιατρικού εξοπλισμού, συνολικής αξίας 200.000 €, για την ενίσχυση των κεντρικών δομών υγείας της χώρας, για τη διασφάλιση της υγείας του τοπικού πληθυσμού και των επισκεπτών των νησιών Πάρου και Αντιπάρου. 

 Πιο συγκεκριμένα, η δωρεά αφορά: κεντρικά, με τη χορηγία στο ΕΚΑΒ δύο καψουλών/φορείων για την αεροστεγώς ασφαλή αερομεταφορά νοσούντων ασθενών από COVID 19, τοπικά, για τον εξοπλισμό του Κέντρου Υγείας Πάρου και του Περιφερειακού Ιατρείου Αντιπάρου με συσκευές και 400 kit για μοριακά τεστ τελευταίας γενιάς που θα βγάζουν ακριβή αποτελέσματα σε 45 λεπτά, συσκευές παροχής υψηλής ροής μειγμάτων αέρα/οξυγόνου με ενσωματωμένο υγραντήρα, εξοπλισμό εξαερισμού για 2 αίθουσες έκτακτων περιστατικών και ιατρικό εξοπλισμό για την έγκαιρη αντιμετώπιση περιστατικών.

 Όπως δήλωσαν οι Δήμαρχοι Πάρου, Μάρκος Κωβαίος, και Αντιπάρου, Αναστάσιος Φαρούπος, «Αποτελεί μια κίνηση ουσιαστικής βοήθειας για την αντιμετώπιση της πανδημίας η οποία αποκτά ακόμη μεγαλύτερη αξία καθώς ενισχύει τις δομές υγείας σε νησιωτικές περιοχές, προσφέρει εργαλεία στο νοσηλευτικό προσωπικό και δίνει τη δυνατότητα στους κατοίκους, σε μια κρίσιμη συγκυρία, να έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας και περίθαλψης». 

 Δωρεές συγκεντρώθηκαν από τους: Mathias Kamprad & Δάφνη Φουρλή, Ανδρέα & Άσπα Ανδρεάδη, Αναστάσιο & Ελεάννα Λεβέντη, Ιάσονα Τσάκωνα, & Αργυρώ Πουλιόβαλη, Dominique Levy, Jost & Fiona Stollmann, Nick & Alice Galakatos, Ανδρέα Σταυρόπουλο & Κρίστη Δοσίου, Nick and Caroline Clarry, Αντώνη Παπαδάκη, Νικόλα & Ιωάννα Μάνου, Maxime Lombardini & Sophie Levy, Gaurav & Karima Burman, Νικόλαο και Μαίρη Παράσχη, Jim & Ann Gianopulos, Pedro & Victoria Magalhaes, Eva Presenhuber, Michel Verbeelen όπως και από ανώνυμους δωρητές.

 Μήλος 

 Το Υπουργείο Εσωτερικών διέθεσε στο Δήμο Μήλου το ποσό των 10.000€ για την κάλυψη αναγκών πρόληψης, ποσό το οποίο ενισχύθηκε από ίδια κεφάλαια του Δήμου για την προμήθεια των αναγκαίων υλικών: - αγορά συμπυκνωτή οξυγόνου 10 λίτρων, η οποία συσκευή παρέχει οξυγόνο στους ασθενείς και μπορεί να μετακινηθεί και για χρήση εντός οικίας ασθενούς.

 - εξοπλισμός που περιλαμβάνει: 35 ολόσωμες φόρμες, γυαλιά, ειδικές μάσκες και ασπίδια. Παραχωρήθηκε στο Κέντρο Υγείας Μήλου, μετά από ειδική άδεια της 2ης ΥΠΕ, από τον Πρόεδρο της Διοικούσας Επιτροπής Κ.Υ.Μ, κ. Αντώνη Νίνο (Μαλλιά), ένα isolation box ως θάλαμος υποδοχής ασθενών, δημιουργώντας δεύτερο χώρο υποδοχής περιστατικών. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Δήμαρχος, Μανώλης Μικέλλης 

“Με την ευχή να είναι αχρείαστος οποιοσδήποτε εξοπλισμός για τον COVID-19, συνεχίζουμε καθημερινά να οργανώνουμε περισσότερο το νησί μας, έχοντας ως στόχο να διατηρήσουμε μηδενικό αριθμό κρουσμάτων”. 

 Σαντορίνη 

 Με δαπάνη της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, παραδόθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Θήρας ένα φυλάκιο υποδοχής και ένας θάλαμος απομόνωσης (isolation box). Η παράδοση έγινε από τον εκπρόσωπο της Περιφέρειας τον Έπαρχο Θήρας, Χαράλαμπου Δαρζέντα, στο διοικητή του νοσοκομείου κ. Βασίλη Μαλαματένιο.

 Αμοργός 

 Η τεχνική εταιρεία “ΣΜΙΛΗ ΑΤΕ” και ο εκπρόσωπος της κ.Γιάννης Μαργαρίτης δώρισαν στο Κέντρο Υγείας Αμοργού κοντέινερ το οποίο χρησιμοποιείται ως ειδικά χωροθετημένο σημείο διαλογής/υποδοχής, για την ασφαλέστερη διαχείριση των ύποπτων κρουσμάτων του νέου κορωνοϊού. Κάλυψη του Κέντρου Υγείας Αμοργού με ασθενοφόρο.

 Όπως ενημέρωσε ο Δήμαρχος, Λευτέρης Καραΐσκος, “λόγω μηχανικής βλάβης το ασθενοφόρο του Κέντρου Υγείας Αμοργού, τέθηκε πρόσφατα εκτός λειτουργίας. Μέσα σε πολύ σύντομο διάστημα καταφέραμε μαζί με την διοίκηση του Κέντρου Υγείας να καλύψουμε το κενό αποκατάσταση της βλάβης”. 

 Με ενέργειες του διοικητή της 2ης ΔΥΠΕ κ. Χρήστου Ροϊλού βρέθηκε άμεσα ασθενοφόρο από τη Σίφνο, με τη Δήμαρχο Σίφνου, Μαρία Ναδάλη, να καλύπτει τα έξοδα μετακίνησης του από την Σίφνο προς τη Σύρο και η ναυτιλιακή εταιρεία ”Blue Star Ferries“ να περέχει τη δωρεάν μετακίνηση του από την Σύρο στην Αμοργό. 


to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...