30 Απρ 2020

Υγεία, ακτοπλοΐα, τουρισμός και ΦΠΑ

Συνέντευξη τύπου του Περιφερειάρχη, Γ. Χατζημάρκου, μέσω τηλεδιάσκεψης, σε δημοσιογράφους Κυκλάδων και Δωδεκανήσου

Η πορεία και το μέλλον των ενεργειών της Περιφερειακής Αρχής στην αντιμετώπιση της πανδημίας, αλλά και η επόμενη ημέρα για τα νησιά, αναπτύχθηκαν σε συνέντευξη τύπου, μέσω τηλεδιάσκεψης, του Περιφερειάρχη Γιώργου Χατζημάρκου, στους δημοσιογράφους των μέσων ενημέρωσης, για πρώτη φορά, από Κυκλάδες και Δωδεκάνησα.

 “Ότι ζήσαμε όλο αυτό το διάσημα των 6-7 εβδομάδων είναι εντελώς πρωτόγνωρο”, σχολίασε εισαγωγικά ο Περιφερειάρχης, αναφερόμενος όχι μόνο στο γεγονός της πανδημίας αλλά και στις αποφάσεις που λήφθηκαν εξ αιτίας αυτής. Επεσήμανε δε πως “θα είναι πολύ μεγάλο λάθος, βγαίνοντας από αυτό το πρώτο στάδιο της μεγάλης αυτής κρίσης, το επίκεντρο του οποίου ήταν αποκλειστικά η υγειονομική διαχείριση του, να πιστέψουμε ότι τελείωσε η αγωνία.

 Μας το έχουν πει και οι ειδικοί πως δεν τελειώνει εδώ η αγωνία αυτή”, συμπληρώνοντας πως “δεν θα επιτρέψουμε να περάσει η λογική πως έχουμε ξεμπερδέψει με αυτό το θέμα”. Ο κ. Χατζημάρκος ενημέρωσε ότι οι ενέργειες της Περιφέρειας επικεντρώθηκαν, κατά την πρώτη φάση της κρίσης, στον τομέα της υγείας και της ανθρώπινης ζωής, με τις δράσεις και τις πρωτοβουλίες που αναλήφθηκαν να στρέφονται αποκλειστικά εκεί, δεσμευόμενος πως θα υπάρξει “υπεύθυνη και δημιουργική”, όπως είπε, συνέχιση των προσπαθειών.

 Με ιδιαίτερη ικανοποίηση αναφέρθηκε στα θετικά αποτελέσματα που καταγράψαμε στην πανδημία, σε επίπεδο κρουσμάτων, όχι μόνο ως χώρα αλλά και ως Περιφέρεια, καθώς βρισκόμασταν σταθερά στις τελευταίες θέσεις της Ευρώπης, με 10 κρούσματα στο Νότιο Αιγαίο, σε Κάρπαθο, Κω, Ρόδο, Νάξο, Σύρο και Μύκονο και χωρίς καμία απώλεια ανθρώπινης ζωής, με τον Περιφερειάρχης να σχολιάζει ότι “αυτό είναι ένα αποτέλεσμα μιας μεγάλης προσπάθειας όλης της κοινωνίας”.

 “Από αυτή την κρίση μάθαμε πάρα πολλά. Δεν τα μάθαμε όλα. Το σίγουρο όμως είναι ότι “ξανασυστηθήκαμε”, ότι ξεχωρίσαμε το σημαντικό από το ασήμαντο, ξεχωρίσαμε την ήρα από το στάρι. Επιβραβεύσαμε στις συνειδήσεις μας όλους αυτούς που δούλεψαν με πάθος, με αγάπη, με συνέπεια, με επιμονή σε όποιο πόστο κι αν ήταν”. 

 Παρεμβάσεις στην υγεία 

 Ειδικά ο τομέας της υγείας υποστηρίχθηκε από την Περιφέρεια, με τον Περιφερειάρχη να αναφέρεται στην παροχή προς τις υγειονομικές μονάδες των νησιών, εξοπλισμού ο οποίος έλειπε, ο οποίος κρίθηκε απαραίτητος για τη διαχείριση της κρίσης και ο οποίος θα παραμείνει. 

Αυτός ο εξοπλισμός αφορά στα 7 μηχανήματα μοριακών εξετάσεων ώστε να πάψουν τα δείγματα των εξεταζόμενων να ταξιδεύουν στο Παστέρ, αλλά να δίνεται άμεσα η δυνατότητα διαγνωστικής εξέτασης, τα οποία κατανεμήθηκαν στα νησιά Κως, Κάλυμνος, Ρόδος, Λέρος, Σύρος, Νάξος, Σαντορίνη. Επίσης, 14 αναπνευστήρες, οι οποίοι παραγγέλθηκαν για Κυκλάδες και Δωδεκάνησα, ενώ 2 ήδη έχουν παραδοθεί. 

 Οι θάλαμοι απομόνωσης ασθενών, οι οποίοι παραδόθηκαν σε Ρόδο, Πάρο, Σαντορίνη, Τήνο Κάρπαθο, Κάλυμνο. Στις παρεμβάσεις για την υγεία συμπεριλαμβάνεται και το πρόγραμμα τηλεϊατρικής, το οποίο παρέχεται, σε αυτή τη φάση, δωρεάν και συζητείται η συνέχιση του με κάλυψη του κόστους από την Περιφέρεια ώστε να παραμείνει δωρεάν για τους νησιώτες. Για την υγειονομική ενίσχυση προς τα νησιά, ο κ. Χατζημάρκος διευκρίνισε πως η κατανομή δεν έγινε επιλεκτικά, αλλά η Περιφέρεια ανταποκρίθηκε σε αιτήματα που κατατέθηκαν εκ μέρους των νησιών. 

 Τέλος, η προμήθεια 2 κλωβών αρνητικής πίεσης, σύμφωνα με τις προδιαγραφές που έθεσε το ΕΚΑΒ. Το κόστος αυτών των παρεμβάσεων, πλην 260 περίπου χιλιάδων ευρώ κρατικής επιχορήγησης, έχει ανέλθει σε 1,7 εκ. ευρώ από ίδιους πόρους της Περιφέρειας, ενώ πρόκειται να δοθούν και επιπλέον 2 εκατομμύρια, τα οποία αφαιρούνται από το τεχνικό της πρόγραμμα.

 Στήριξη της ακτοπλοΐας

 Όσον αφορά στον σχεδιασμό της επόμενη ημέρας, εκ μέρους του Περιφερειάρχη επισημάνθηκε ότι θα πρέπει να λειτουργήσουν, οι ασκούντες διοίκηση, με έναν τελείως διαφορετικό τρόπο, σε ένα νέο περιβάλλον, με έξυπνα και ευέλικτα εργαλεία, όχι μόνο χρηματοδοτικά αλλά και θεσμικά, καθώς, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε “η αυτοδιοίκηση στραγγαλίστηκε με νομοθεσίες απίθανες και αυτό πρέπει να αλλάξει”. 

 Το θέμα της ακτοπλοΐας ήταν από τα πρώτα που απασχόλησαν, όταν εκ μέρους της Περιφέρειας τέθηκε προς την κυβέρνηση από τις πρώτες ημέρες της υγειονομικής κρίσης, με την επισήμανση από τον κ. Χατζημάρκο ότι “κάποια στιγμή θα βγούμε από την κρίση, όμως το θέμα είναι να μην βγει το το Αιγαίο αβάπορο..

.Είναι σε πολύ κρίσιμο σημείο η ακτοπλοΐα ως προς την επιβίωση της. Θα συνεχίσουμε να πιέζουμε να στηριχθεί γενναία η ακτοπλοΐα”. 

 Μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ 

 Βάρος δόθηκε εκ μέρους της Περιφέρειας στην επαναφορά των μειωμένων φορολογικών συντελεστών στα νησιά, με τον Περιφερειάρχης να αναφέρει πως “είναι μία ιστορική ευκαιρία να αποκατασταθεί μία ιστορική αδικία εις βάρος των νησιών....Δεν είμαστε μόνοι μας. Είμαστε ενωμένοι.

 Δεν έχουμε την πατρότητα. Αισθανόμαστε μέρος μίας νησιωτικής ομάδας που παλεύει για κάτι απολύτως δίκαιο. Είμαστε σε καλό δρόμο και πιστεύω ότι θα τα καταφέρουμε”. Σε δημοσιογραφικές ερωτήσεις σχετικά με το πότε αναμένουμε να υπάρξουν απαντήσεις ο κ. Χατζημάρκος το οριοθέτησε στα μέσα Ιουνίου, με την επισήμανση ότι δεν πρόκειται για ευρωπαϊκή απόφαση αλλά για κυβερνητική, για την έκβαση της οποίας έδειξε συγκρατημένη αισιοδοξία. 

 Διεκδίκηση μίας σεζόν

 Στον τομέα του τουρισμού, που είναι και το μεγάλο οικονομικό κεφάλαιο των νησιών, ο Περιφερειάρχης δήλωσε ότι για την εξέλιξη του τουρισμού “δεν υπάρχουν απαντήσεις”, καθώς ενέχονται πολλοί εξωγενείς παράγοντες, όπως η εκπόνηση των πρωτοκόλλων των αεροπορικών μετακινήσεων, των πρωτοκόλλων λειτουργίας των ξενοδοχείων και της εστίασης, οπότε όταν αυτά κατατεθούν τότε θα ληφθούν οι αποφάσεις και από τους επιχειρηματίες και από τη δημόσια διοίκηση. Πολλές και βασικές αποφάσεις πρόκειται να ληφθούν σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

 Σε επίπεδο πολιτικής απόφασης, ο κ. Χατζημάρκος έθεσε και τη διεκδίκηση μίας τουριστικής σεζόν, η οποία δεν θα είναι ανάλογη των ρεκόρ των προηγούμενων ετών, θα είναι μικρή, δηλώνοντας ότι “από την πλευρά μας οτιδήποτε χρειαστεί να δαπανηθεί, θα το δαπανήσουμε. Αν χρειαστεί να ξηλώσουμε όλο το τεχνικό μας πρόγραμμα για να ξεκινήσει και πάλι η οικονομία και ο τουρισμός μας, θα το κάνουμε. 

Η μετάβαση στην επόμενη φάση θα μας βρει και πάλι πρωταγωνιστές. Θα πρωταγωνιστήσουμε, γιατί έχουμε ένα υπέροχο κεφάλαιο παρακαταθήκη από την πρώτη φάση αυτής της υγειονομικής διαχείρισης και γιατί τα νησιά μας δεν έχασαν ποτέ τη δυναμική και την ελκυστικότητά τους». 


to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...