28 Απρ 2020

Η απάντηση του Δήμου Αμοργού για τη διάνοιξη δρόμου - παρέμβαση σε τμήμα παραδοσιακού μονοπατιού

Χρέος μας η αποκατάσταση του μνημείου, αναφέρει ο δήμαρχος Αμοργού, Λευτέρης Καραΐσκος, σε απάντηση δημοσιεύματος του Cyclades Voice μετά από έντονες διαμαρτυρίες σχετικά με πρόσφατη παρέμβαση λόγω εργασιών διάνοιξης δρόμου σε τμήμα του παραδοσιακού - χαρακτηρισμένου μονοπατιού "Παλιά Στράτα". Πάντως, βασικά ερωτήματα παραμένουν αναπάντητα. 

"Από το 1999 υπάρχουν αδειοδοτήσεις για την επισκευή και συντήρηση του βυζαντινού ερημητηρίου του Αγίου Ιωάννη του Χρυσοστόμου του 13ου αιώνα, χαρακτηρισμένου ως ιστορικού διατηρητέου μνημείου (ΦΕΚΒ’ 277/9-03-2000), το οποίο βρίσκεται νότιο-ανατολικά του σηματοδοτημένου μονοπατιού της «Παλιάς Στράτας», με διάνοιξη σχετικού εργοταξιακού δρόμου για τις ανάγκες των εργασιών", αναφέρει συγκεκριμένα ο δήμαρχος Αμοργού, μεταξύ άλλων, στη σχετική απαντητική ανακοίνωση που εξέδωσε..Το βυζαντινό εκκλησάκι του Αγίου ΧρυσοστόμουΣυνεχίζοντας, ο δήμαρχος Αμοργού, αναφέρει ακόμη, τα ακόλουθα:

 "H Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Αμοργού προέβει σήμερα (σ.σ. 27/4/2020) σε επιτόπια αυτοψία και κατέγραψε την κατάσταση,προκειμένου άμεσα να αποκατασταθούν οι επιφανειακές παρεμβάσεις στο τμήμα του μονοπατιού , σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων.

 Η αποκατάσταση του μοναδικού στο είδος του χριστιανικού μνημείου στις Κυκλάδες, το οποίο η αδιαφορία και απραξία δεκαετιών έχει φέρει στα όρια της πλήρους καταστροφής, όχι μόνο δεν θα καταστρέψει το χωμάτινο τμήμα του σηματοδοτημένου μονοπατιού, αλλά μέσα από την διάσωση και προβολή του θα αναβαθμίσει όλη την πολιτιστική διαδρομή και το σπάνιας ομορφιάς τοπίο της περιοχής.

 Η διάσωση του μνημείου είναι χρέος μας και περιβαλλοντολογικό και πολιτισμικό. Η Δημοτική Αρχή από τη πρώτη στιγμή πορεύτηκε με τις αρχές της διαφάνειας και της δημοκρατίας. 

Οι πόρτες του Δημαρχείου και των υπηρεσιών είναι ορθάνοιχτες, τα Δημοτικά Συμβούλια μεταδίδονται στο διαδίκτυο ενώ λειτουργεί οργανωμένο Γραφείο Τύπου και Επικοινωνίας στο οποίο μπορούν να απευθυνθούν πολίτες αλλά και επαγγελματίες των ΜΜΕ που κινούμενοι σύμφωνα με τη δημοσιογραφική δεοντολογία και υπερασπιζόμενοι την ελεύθερη ενημέρωση και αντικειμενική κριτική αναζητούν όλες τις απόψεις και ελέγχουν τις πηγές τους. 

 Η πρόοδος, η ανάπτυξη και η προστασία της Αμοργού βρίσκεται στη σύνθεση απόψεων, στην κατάθεση προτάσεων, στο διάλογο και σίγουρα όχι στην υπερβολή και τον μηδενισμό." Το Cyclades Voice όχι μόνο δεν διαφωνεί με τη διάσωση του μνημείου, όπως και όλοι οι κάτοικοι της Αμοργού, αλλά και επικροτεί το ενδιαφέρον του δημάρχου.

 Στην απάντησή του όμως ο δήμαρχος Αμοργού κάνει λόγο για αυτοψία που έκανε η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου στην οποία και διαπίστωσε τις παρεμβάσεις που καταγγέλθηκαν στο Cyclades Voice σε τμήμα του παραδοσιακού μονοπατιού "Παλιά Στράτα" και διαβεβαιώνει για άμεση αποκατάστασή τους και αυτό οπωσδήποτε είναι θετικό. Περιμέναμε όμως, να μας ενημερώσει ο δήμαρχος Αμοργού σχετικά και με το έργο διάνοιξης δρόμου, ως προς τα εξής:

 - Ο Δήμος Αμοργού προχώρησε στις εργασίες διάνοιξης;

 - Υπάρχει σχετική απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής ή του Δημοτικού Συμβουλίου;

 - Ποια τεχνική έκθεση συνοδεύει τις εργασίες διάνοιξης; 

 - Ποια είναι η προέλευση χρηματοδότησης των εργασιών διάνοιξης δρόμου; Η απάντηση στα παραπάνω ερωτήματα είναι βαρύνουσας σημασίας και αυτό θεωρούμε πως γίνεται κατανοητό από όλους. Αν ο Δήμος Αμοργού δεν είναι ο κύριος των εργασιών αυτών όπως γίνεται αντιληπτό προκύπτουν και άλλα ερωτήματα... 

 Το Cyclades Voice επικοινώνησε με τον προϊστάμενο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων και σε επόμενο δημοσίευμα θα αναφερθεί σχετικά. 
Πηγή :  Δανάη Μαύρου Newsroom Cyclades Voice


to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...