17 Φεβ 2021

Έργο ζωής η αποκατάσταση του Φάρου της Σύρου


Φάρος στο Γαϊδουρονήσι, μισό μίλι από το λιμάνι της Σύρου, θεμελιώθηκε στις 25 Ιανουαρίου 1834. Αρχιτέκτονάς του ήταν ο Βαυαρός Γιόχαν Ερλάχερ (Johann Erlacher) και κατασκευάστηκε από την Γαλλική εταιρεία φάρων. 

Το ύψος του κυλινδρικού του πύργου είναι 29 μέτρα και τό εστιακό του ύψος είναι 68 μέτρα. Είναι τοποθετημένος εμπρός απ' το λιμάνι Ερμούπολης Σύρου, στο μικρό ερημικό νησάκι Γαιδουρονήσι ή Δίδυμη.

 Η θεμελίωση πραγματοποιήθηκε, για το πρώτο έτος της βασιλείας του Όθωνα, με βασιλική δαπάνη. Εντάχθηκε στο Ελληνικό φαρικό δίκτυο μετά τους Βαλκανικούς Πολέμους το 1912-13. Μέρος του φάρου καταστράφηκε κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. 

Το 1948 επισκευάστηκε και από τότε λειτουργεί εκπέμποντας 1 λευκό φωτισμό κάθε 2 λεπτά. Ο Γάρος στο Γαϊδουρονήσι θεωρείται ο πιο παλιός και ταυτόχρονα ψηλότερος φάρος του Ελληνικού φαρικού δικτύου.

Τρία βήματα για τον φάρο: Η αρχή, η γνώση και η ζωή

 Δεδομένης της κακής κατάστασης στην οποία βρίσκεται σήμερα ο Φάρος, ο Ναυτικός Όμιλος Σύρου αποφάσισε πριν από δύο χρόνια να ανακινήσει το θέμα της αποκατάστασής του. 

Στο πλαίσιο αυτό, απευθύνθηκε στο αρχιτεκτονικό γραφείο του νησιού «Χωρογράφοι» για συμβουλές τεχνικής φύσης. Εκτός από αυτές, το εν λόγω γραφείο πήρε την πρωτοβουλία να παρέχει επίσης δωρεάν στον Ν.Ο.Σ. τη μελέτη αποτύπωσης του Φάρου, την οποία και παρέδωσε στις 2 Φεβρουαρίου 2021, στον Γραμματέα του Ομίλου κ. Θοδωρή Δούνια, παρουσία και του Δημάρχου Σύρου – Ερμούπολης, Νίκου Λειβαδάρα.

 Ειδικότερα, ο Ναυτικός Όμιλος Σύρου παρέλαβε: τοπογραφικό διάγραμμα επί ορθοφωτοχάρτη, δύο κατόψεις, τέσσερις όψεις, δύο τομές και τέσσερις φωτογραμμετρικές όψεις της υφιστάμενης κατάστασης. Για την υλοποίηση των απαραίτητων εργασιών στο Γαϊδουρονήσι, λήφθηκε σχετική άδεια από το Πολεμικό Ναυτικό. 

 Για το αρχιτεκτονικό γραφείο «Χωρογράφοι», η αποτύπωση της υφιστάμενης κατάστασης του φάρου, είναι το πρώτο βήμα, «η αρχή», ώστε να προχωρήσει η αποκατάστασή του. 

Η μελέτη αποτελεί δωρέα στον Ναυτικό Όμιλο Σύρου, στον κόσμο που αγαπάει τη θάλασσα και τη ναυτοσύνη. «Ο φάρος πρέπει να είναι πάντα αναμμένος. Ότι και να γίνει. Για βάλε έναν άνθρωπο να θαλασσοπνίγεται και να βλέπει μέσα στην νύχτα ένα μοναδικό φως. «Εκεί είναι η σωτηρία μου» λέει στο φως.

 Αυτό έχει μεταφορική έννοια. Φως. Πώς λάμπει σήμερα; Μέσω της γνώσης, που είναι ο φάρος, μπορεί να φωτίσει τη σκοτεινή πλευρά της ανθρωπότητας…» – Φαροφύλακας κ. Μιχάλης Τριανταφυλλάκης. 

 Σε δηλώσεις του στην «Κοινή Γνώμη», ο πολιτικός μηχανικός, Μηνάς Μπουγιούρης κατέστησε γνωστό πως από την πλευρά του Δήμου εκφράστηκε η πρόθεσή του να δραστηριοποιηθεί για την αποκατάσταση του Φάρου. Ωστόσο τόνισε ότι σε περίπτωση στασιμότητας και απραξίας, το γραφείο είναι να διατεθειμένο να κινηθεί το ίδιο προς αυτή την κατάσταση. 

«Πιστεύουμε και ελπίζουμε να το αναλάβει ο Δήμος, αλλά σίγουρα δεν θα μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια, βλέποντας τον Φάρος να καταρρέει», ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας: «Η αποκατάστασή του είναι για εμάς έργο ζωής. Αν δεν γίνει κάτι από την πλευρά του Δήμου θα δραστηριοποιηθούμε σαν ιδιώτες, σαν φυσικά πρόσωπα και θα κινητοποιήσουμε κόσμο».



 Μνημείο διττής σημασίας

 Σύμφωνα με τον κ. Μπουγιούρη, ο Φάρος γοητεύει και ελκύει τον κόσμο σαν μαγνήτης. Η σημασία του είναι διττή. Σχετίζεται με τη ναυτοσύνη, ενώ παράλληλα συμβολίζει το φως, τη γνώση, την παιδεία. «Θέλουμε να τον συνδέσουμε με τα νέα παιδιά. Ονειρευόμαστε να είναι επισκέψιμος, να έχει ζωή», σημειώνει ο ίδιος. 

 Το επόμενο βήμα αυτής της προσπάθειας θα είναι μια συμβολική κίνηση συμμετοχής, αφενός ευαισθητοποίησης της τοπικής κοινωνίας για την αποκατάσταση – επανάχρηση του φάρου και αφετέρου προσφοράς σε σχολεία του νησιού μας. «Περιμένουμε να ευαισθητοποιηθούν οι φορείς, να αδράξουν την ευκαιρία που υπάρχει αυτή την χρονική περίοδο και να προχωρήσουν στο έργο πριν να είναι αργά. 

Αν πάλι δεν … να είσαστε σίγουροι ότι δεν θα μείνουμε άπραγοι», κατέληξε ο κ. Μπουγιούρης. Το αρχιτεκτονικό γραφείο «Χωρογράφοι» απευθύνουν ευχαριστίες προς τον πολιτικό μηχανικό Δημήτρη Στασινό, τον «Χωρογράφο» Τάκη Αναστασίου που έβαλε ενέργεια και ψυχή και τον Ορέστη Βέλλη που είναι πάντα «εκεί», ό,τι καιρό και αν έχει. 

Πηγή : https://www.koinignomi.gr/

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...