18 Φεβ 2021

Αγωνία για τα Λιμενικά Ταμεία της χώρας αναφορικά με τη μείωση εσόδων εξαιτίας της πανδημίας


Αντιμέτωπα με τις απώλειες σημαντικών εσόδων έχουν έρθει τα Λιμενικά Ταμεία της χώρας εξαιτίας της πανδημίας, αφού οι σχεδόν... μηδενικές εισπράξεις από τέλη ακτοπλοΐας, τέλη ελλιμενισμού σκαφών, αλλά και κυρίως, από τέλη χρήσης χερσαίων και παραλιακών χώρων για την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων, έχουν “τσακίσει” τα ταμεία τους. 

 Απέναντι σε αυτή την έκτακτη κατάσταση, για την οποία από την κεντρική κυβέρνηση λήφθηκαν όλα τα μέτρα ανακούφισης των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στις ζώνες ευθύνης τους, τα Λιμενικά Ταμεία – μέλη της ΕΛΙΜΕ, αποφάσισαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να πραγματοποιήσουν συνεδρίαση, παρουσία εκπροσώπου του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, ώστε να διεκδικηθεί το καλύτερο, σε επίπεδο λήψης έκτακτων οικονομικών ενισχύσεων.

 Σχετικό θέμα συζήτησης είχε προγραμματίσει και το Λιμενικό Ταμείο Σύρου, στην χθεσινή συνεδρίασή του, το οποίο όμως αποσύρθηκε, προκειμένου πρωτίστως να γίνει η έκτακτη συνεδρίαση της ΕΛΙΜΕ, κατά τη διάρκεια της οποίας θα αποφασιστεί ο τρόπος λήψης αυτών των ενισχύσεων – από το κράτος - για το σύνολο των Λιμενικών Ταμείων.

 Αξίζει να σημειωθεί πως ακολούθως, θα αποφασίσει τίνι τρόπω θα κινηθεί το Λιμενικό Ταμείο Σύρου, με σχετική απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του, προκειμένου να αναπληρώσει ένα ποσό που απόλεσε όλους τους τελευταίους μήνες εξαιτίας των νέων συνθηκών που διαμόρφωσε η πανδημία. 

 Κοινή γραμμή με ΕΛΙΜΕ για οικονομική ενίσχυση 

 Τη στάση που θα ακολουθήσει το Λιμενικό Ταμείο Σύρου προκειμένου να αντιμετωπίσει το πρόβλημα των απωλειών σε επίπεδο εσόδων γνωστοποίησε στη χθεσινή συνεδρίαση, η Κανδιώ Μαραγκού, εξηγώντας αρχικά πως το θέμα της υποβολής αιτήματος προς το αρμόδιο Υπουργείο, λαμβάνει αναβολή, ώστε να προηγηθεί η συνεδρίαση και η απόφαση της ΕΛΙΜΕ. 

 “Παίρνει αναβολή αυτό το θέμα αν και σύμφωνα με τον Ν.4722/20 έχουμε δικαίωμα να υποβάλουμε σχετικό αίτημα στο Υπουργείο Εσωτερικών για να μας ενισχύσει κατά το ποσόν που έχουμε απολέσει έσοδα, εξαιτίας αποφάσεων της κυβέρνησης λόγω Covid-19” ανέφερε αρχικά, γνωστοποιώντας παρακάτω πως το Λιμενικό Ταμείο Σύρου μέτρησε σημαντικές μειώσεις εσόδων λόγω πανδημίας. 

 “Στην εισήγηση της Υπηρεσίας φαίνεται ότι έχουμε - λόγω αποφάσεων της κυβέρνησης -, μία μείωση εσόδων κατά 68%, ποσοστό που μεθερμηνεύεται σε ένα συγκεκριμένο ποσό” συμπλήρωσε, εξηγώντας παράλληλα, πως, σαν Λιμενικό Ταμείο Σύρου “είχαμε τη σκέψη να κάνουμε ένα αίτημα στο Υπουργείο Εσωτερικών γι αυτό το ποσό ώστε να λάβουμε οικονομική ενίσχυση”. Ωστόσο, όπως εξήγησε, το αίτημα θα διαμορφωθεί, αφού προηγουμένως συζητήσει η ΕΛΙΜΕ με την πλευρά του Υπουργείου Ναυτιλίας για το σοβαρό οικονομικό ζήτημα. 

 “Όμως, επειδή έχουμε έκτακτη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΛΙΜΕ, στο οποίο θα συμμετέχει και ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Ναυτιλίας, κ. Κυριαζόπουλος και το πρώτο θέμα της συνεδρίασής μας είναι ακριβώς αυτό, θα δούμε λοιπόν πρώτα αναλυτικά, τί πρέπει να κάνουμε, αφού ακούσουμε τις αποφάσεις της κυβέρνησης για τα Λιμενικά Ταμεία”.

 Η ίδια έκλεισε την λιτή ενημέρωσή της προς τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, εξηγώντας πως στη συνέχεια, “θα επανέλθουμε στο θέμα, αναλόγως των αναφορών του Γενικού Γραμματέα”.

 Αγγίζει το 68% η μείωση στα έσοδα του 2020 

 Σε συνέχεια των ανωτέρω, αξίζει να υπενθυμιστεί πως η ίδια η πρόεδρος σε πρόσφατη συνεδρίαση είχε εκφράσει την αγωνία της για τη μείωση των εσόδων του Λιμενικού Ταμείου, σημειώνοντας πως μέσω συγκράτησης δαπανών, αλλά και οργανωμένο σχέδιο για μελέτες και έργα, αρκετά από τα οποία – ευτυχώς – στηρίζονται σε χρηματοδοτήσεις, το Διοικητικό Συμβούλιο θα συνεχίσει την προώθηση υποθέσεων για το σύνολο των νησιών ευθύνης του, δηλαδή για Σύρο, Κέα, Κύθνο και Σέριφο. 

 Ενδεικτικά είχε αναφέρει σε δημόσια συνεδρίαση και στοιχεία για τη μείωση των εσόδων, όπως για την κατηγορία των λιμενικών τελών. Συγκεκριμένα, μέχρι και το τέλος Νοεμβρίου του 2020 είχαν διαπιστωθεί τα εξής: “Τα λιμενικά τέλη το 2019 άγγιξαν το ποσό του 1.120.000 ευρώ περίπου, σε αντίθεση με το 2020, που έφτασαν σε 657.000 ευρώ. 

Το ποσό αυτό μάλιστα δεν σημαίνει ότι έχει εισπραχθεί, διότι πολλές εταιρείες δεν είναι συνεπείς, αφήνουν το ποσό να βεβαιωθεί και τελικά μπαίνουν στις ρυθμίσεις των 100 δόσεων” είχε αναφέρει η ίδια, προς επιβεβαίωση των λεγομένων της. 

 “Μαζεμένο” Τεχνικό Πρόγραμμα 

 Ως εκ τούτου, η ίδια στην τοποθέτησή της για τη διαμόρφωση του Τεχνικού Προγράμματος για το έτος 2021 και συγκεκριμένα για εργασίες και παρεμβάσεις με ίδιους πόρους, είχε εξηγήσει πως θα είναι εξαιρετικά συγκεκριμένα τα πράγματα. 

 Αναλυτικότερα, το ποσό των 143.600 ευρώ που αντιστοιχεί στο τεχνικό πρόγραμμα για τη Σύρο, την Κέα, την Κύθνο και τη Σέριφο κατανέμεται ως ακολούθως: 

Για τη Σύρο προβλέπεται ποσό 6.820 ευρώ για επισκευές ηλεκτροφωτισμού και ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων στη χερσαία ζώνη Ποσειδωνίας, το ποσό των 5.000 ευρώ για αντίστοιχες εργασίες στο Κίνι και το ποσό των 6.820 ευρώ για παρόμοιες ανάγκες στη χερσαία ζώνη της Ερμούπολης. 

 Επιπλέον, με το ποσό των 20.000 ευρώ θα αναπτυχθούν απαραίτητες εργασίες για τη χερσαία ζώνη του Αγίου Νικολάου και με το ποσό των 24.500 ευρώ θα υλοποιηθούν οι εργασίες επισκευής στις προβλήτες και στον τοίχο αντιστήριξης, στο τμήμα μπροστά από τη στάση λεωφορείων στην περιοχή της Αζολίμνου.

 Τέλος, το ποσό των 20.000 ευρώ θα προωθηθεί σε ανάγκες επισκευής και συντήρησης πεζοδρομίων, δαπέδων και ανωδομών ενώ με 10.000 ευρώ θα αντιμετωπισθούν οι ανάγκες επισκευής των ύφαλων σπηλαιώσεων σε όλη τη χερσαία ζώνη της Σύρου. 

 Όσον αφορά τα νησιά της Κέας, της Κύθνου και της Σερίφου προβλέπεται για κάθε ένα εξ αυτών να δαπανηθεί: 
α. ποσό 6.820 ευρώ για επισκευές ηλεκτροφωτισμού και ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων 

και β. ποσό 10.000 ευρώ για επισκευές και συντηρήσεις πεζοδρομίων, δαπέδων, ανωδομών και ύφαλων σπηλαιώσεων.

 Πηγή : https://www.koinignomi.gr/

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...