11 Φεβ 2021

Απολογισμός Περιφερειακής Αρχής Νοτίου Αιγαίου για το έτος 2020, στη σκιά του κορωνοϊού


Αντανακλαστικά απέναντι στην ανατροπή που προκάλεσε η πανδημία επέδειξε η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, κατά το έτος 2020, όπως υποστήριξε ο Περιφερειάρχης, Γιώργος Χατζημάρκος, στο πλαίσιο του απολογισμού του, στην προχθεσινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, η οποία πραγματοποιήθηκε με τηλεδιάσκεψη.

Ο ίδιος εξήγησε πως απαιτήθηκε η τροποποίηση του πλάνου της Περιφέρειας σε βαθμό τέτοιον, ώστε να συνδράμει ο Β΄ βαθμός Αυτοδιοίκησης στην αντιμετώπιση πρωτόγνωρων καταστάσεων που έθεσε η υγειονομική κρίση και στα νησιά, προκειμένου οι πολίτες να νιώσουν ασφάλεια, απέναντι στη νέα πραγματικότητα που “ξημέρωσε” απρόβλεπτα και για το Νότιο Αιγαίο.

Ειδικότερα, ο κ. Χατζημάρκος απαρίθμησε τις ενέργειες της Περιφέρειας σε επίπεδο στήριξης των δομών υγείας, ενώ σημείωσε αναλυτικά πως το Νότιο Αιγαίου εισέπραξε αποτελέσματα και στον Τουρισμό, αλλά και όσον αφορά σε έργα, απαραίτητα για την ενίσχυση των υποδομών των νησιών.

Ο ίδιος υπογράμμισε ακόμη ορισμένες βασικές εξελίξεις αναφορικά με παρεμβάσεις σε οδικά δίκτυα, αλλά και στη δρομολόγηση έργων για βελτίωση και διαμόρφωση αθλητικών υποδομών, ενώ μίλησε και για τη μάχη που δόθηκε σχετικά με τον Τουρισμό.

Από την πλευρά τους, οι επικεφαλής της αντιπολίτευσης αναγνώρισαν θετικά σημεία στις κινήσεις της Περιφερειακής Αρχής, ενώ παράλληλα, άσκησαν κριτική για σοβαρά πολιτικά θέματα, όπως το πρόγραμμα ΝΗΣΙδΑ, το θέμα της επαναφοράς του ΦΠΑ, αλλά και σχετικά με τη διαχείριση της υπόθεσης του Τουρισμού.

Γ. Χατζημάρκος: Στα δύσκολα ήμασταν παρόντες. Δυναμώσαμε και παραμένουμε στην πρώτη γραμμή

Την ταχύτατη ανταπόκριση της Περιφερειακής Αρχής απέναντι στη δύσκολη πραγματικότητα που ομολογουμένως διαμόρφωσε η πανδημία του κορωνοϊού σε όλη τη χώρα και κατ΄ επέκταση και στα νησιά του Νοτίου Αιγαίου, υπογράμμισε ο Γιώργος Χατζημάρκος, σημειώνοντας προλογικά στην τοποθέτησή του, πως, “Στα δύσκολα, ήμασταν εδώ για να δικαιώσουμε την εμπιστοσύνη των πολιτών στους θεσμούς, στη διοίκηση, στην Περιφερειακή Αρχή, σε αυτούς στους οποίους έχουν εκχωρήσει αρμοδιότητες για να τους προστατεύουν, να τους κρατάνε ασφαλείς και υγιείς”.

Σύμφωνα με όσα υποστήριξε σε απόλυτο τόνο, “Το 2020, αντισταθήκαμε, δυναμώσαμε, παρατάξαμε όλες μας τις δυνάμεις και είμαστε έτοιμοι στο σημείο της εκκίνησης του αγώνα για την ανάκαμψη”, καθώς όπως πρόσθεσε, η υγειονομική κρίση δεν έκαμψε το ηθικό του πολιτικού προσωπικού της Περιφέρειας, αντίθετα, ενίσχυσε ακόμη περισσότερο την επιμονή του για ανταπόκριση και ανάπτυξη έργου.

Ως εκ τούτου, ο Περιφερειάρχης εξήγησε πως, “Η κρυμμένη ευκαιρία στην παγκόσμια κρίση της πανδημίας είναι η δυνατότητα που μας δίνει για επανεκκίνηση. Τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου θα είναι πρωταγωνιστές και την επόμενη μέρα. Τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου θα βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της ανάκαμψης γιατί, μια καλύτερη ζωή είναι εφικτή”.

Πεπραγμένα κατά το 2020

Παρακάτω ακολουθούν οι σημαντικές αναφορές του Περιφερειάρχη όσον αφορά στα πεπραγμένα της Περιφερειακής Αρχής Νοτίου Αιγαίου κατά το ιδιαίτερα δύσκολο έτος του 2020, όπως ο ίδιος τις ανέπτυξε στην προχθεσινή συνεδρίαση.

“1. Τόσο στην πρώτη φάση της πανδημίας όσο και στη δεύτερη, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου ήταν μεταξύ των Περιφερειών της Ευρώπης με τα λιγότερα κρούσματα και με κατά το δυνατόν ελάχιστες απώλειες. 

2. Δικαίωσε τον τίτλο του Πρωταθλητή στον Τουρισμό και στην πιο δύσκολη χρονιά στην ιστορία του. 

Το Νότιο Αιγαίο λειτούργησε τουριστικά εν μέσω πανδημίας, όταν κορυφαίοι παγκόσμιοι τουριστικοί προορισμοί δεν κατάφεραν καν να ανοίξουν.

 3. Κανένα έργο δεν έμεινε πίσω. Το 2020 εκτελέστηκαν 201 έργα στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. 

Τον Δεκέμβριο του 2020, ήταν ενεργά 112 εργοτάξια σε Κυκλάδες και Δωδεκάνησα. 

4. Ολοκληρώθηκε η προετοιμασία δημοπράτησης της Β΄ φάση του Φράγματος Γαδουρά, του έργου που δίνει την οριστική λύση στην υδροδότηση της Λίνδου, της Νότιας Ρόδου, Αρχαγγέλου και Αφάντου. 

5. Μπροστά από το χρονοδιάγραμμά του βρίσκεται το μεγάλο έργο της νέας Γέφυρας στον ποταμό Μάκκαρη στο Χαράκι, ένα μεγάλο έργο που ολοκληρώνεται σε χρόνο ρεκόρ. 


6. Αποκαταστάθηκαν και τα δύο σημεία του οδικού δικτύου της Σαντορίνης που είχαν υποστεί πολύ σοβαρές βλάβες από φυσικά φαινόμενα, στον Μονόλιθο και στον δρόμο του Αθηνιού.

 7. Δημοπρατήθηκαν, μελετήθηκαν και ωρίμασαν δεκάδες έργα αρμοδιότητας Δήμων.

 8. Υλοποιήθηκε το μεγαλύτερο πρόγραμμα καθαρισμού ρεμάτων που έχει εκπονηθεί ποτέ. 

9. Έτρεξαν για πρώτη φορά στην ιστορία των νησιών, διεθνείς διαγωνισμοί για την επίβλεψη του επαρχιακού οδικού δικτύου. 

10. Ιδρύθηκε ο ΦΟΔΣΑ Ν. Αιγαίου και ήδη λειτουργεί ,αφοσιωμένος στην διαχείριση των απορριμμάτων σε όλα τα νησιά του Ν. Αιγαίου. Στη δυσκολότερη περιοχή της Ελλάδας ως προς τη διαχείριση των απορριμμάτων. 

11. To 2020 μπορεί να πήγε πίσω την οικονομία, όμως το Ν. Αιγαίο έκανε ένα μεγάλο άλμα μπροστά, με τη διεκδίκηση και κατάκτηση υπερδιπλάσιων ευρωπαϊκών πόρων στη νέα προγραμματική περίοδο ΕΣΠΑ. 

Από τα 172 εκατομμύρια ευρώ της τελευταίας προγραμματικής περιόδου, το Ν. Αιγαίο ανεβαίνει στα 357 εκατομμύρια ευρώ.

 12. Το 2021 βρίσκει την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου να είναι η μόνη Περιφέρεια πανελλαδικά, που έχει ήδη συγκροτήσει το νέο Αναπτυξιακό Οργανισμό της για την μεγιστοποίηση της απορρόφησης των κονδυλίων που θα εισρεύσουν στη χώρα. 

13. Στη μάχη των μαχών του 2020, που δεν είναι άλλη από την υγειονομική θωράκιση των νησιών, η Περιφέρεια ρίχτηκε πολύ νωρίς με όλες τις δυνάμεις της , υλικές και έμψυχες και πέτυχε την υγειονομική θωράκιση των δομών υγείας των νησιών, με κρίσιμο εξοπλισμό.

 14. Δημιούργησε το πρόγραμμα #ΝΗΣΙΔΑ, των 35 εκατομμυρίων ευρώ για την στήριξη των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων του Νοτίου Αιγαίου, με δέσμευση ευρωπαϊκών πόρων από το επόμενο πρόγραμμα ΕΣΠΑ της Περιφέρειας, αφού στο τρέχον, δεν είχαν μείνει κονδύλια αδιάθετα”.

Μ. Γλυνός: Παρατηρήσεις στις επιλογές της Περιφερειακής Αρχής

Την οπτική της παράταξής του σχετικά με το έργο της Περιφερειακής Αρχής το έτος που “έκλεισε” πριν από ενάμιση μήνα, κατέθεσε ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, Μανώλης Γλυνός στην πρόσφατη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου.

Αναφερόμενος στον τουρισμό, ο ίδιος υποστήριξε πως, “Με τη μέθοδο του Copy Paste έρχονται για έγκριση στην Οικονομική Επιτροπή, δράσεις παρωχημένες” τονίζοντας πως, “Η ευθυγράμμιση, με την εθνική πολιτική στον τουρισμό αποκλείει τις τοπικές κοινότητες”. Σύμφωνα με όσα εξήγησε, “Η θέση μας είναι σαφής. Ζητάμε ανασχεδιασμό και επανασύσταση της επιτροπής τουρισμού με τη συμμετοχή μελών από όλες τις παρατάξεις”.

Επιπλέον, υποστήριξε πως, “οι κάτοικοι και κυρίως οι επιχειρηματίες των Κυκλάδων, αισθάνονται πολίτες β΄ κατηγορίας αφού παραγκωνίζονται από το πρόγραμμα τουριστικής προβολής, της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου”.

Ακολούθως, ο κ. Γλυνός έκανε αναφορά σε ζητήματα επάρκειας νερού στα νησιά, ενώ εξέφρασε πως σχετικά με το θέμα των υδατοδρομίων, δυστυχώς η Περιφερειακή Αρχή υποστηρίζει πως, “προχωρούν οι διαδικασίες με γρήγορους ρυθμούς”, αλλά όπως υποστήριξε, αυτό διαπιστώνεται “μόνο με... δελτία Τύπου”.

Ο επικεφαλής της παράταξης “Συμμαχία Νοτίου Αιγαίου” τοποθετήθηκε επίσης και για τη σοβαρή υπόθεση της υγειονομικής κρίσης, εξηγώντας πως, “Στο Νότιο Αιγαίο υπάρχει η ανάγκη σύστασης Επιτροπής Υγειονομικού χαρακτήρα, στην οποία θα μετέχουν μέλη του Ιατρικού Συλλόγου και εκπρόσωποι φορέων στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου”.

Εκτός των ανωτέρω, η παράταξη του κ. Γλυνού έκανε αναφορά και στην υπόθεση των ανεμογεννητριών, για την οποία υποστήριξε πως, “η Περιφερειακή Αρχή δεν έλαβε υπόψιν της, τις απόψεις των τοπικών κοινωνιών, που εκφράστηκαν μέσω των δημοτικών συμβουλίων”.

Αμέσως μετά, ο επικεφαλής έκανε αναφορά στο θέμα του ΦΠΑ, υπενθυμίζοντας πως η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου όφειλε να επιμείνει για την επαναφορά των μειωμένων συντελεστών.

“Ο κ. Γερονικόλας είχε υποβάλλει ένα αίτημα που είναι και σωστό και παραμένει επίκαιρο για συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου στο Καστελόριζο. 

Η καρδιά της χώρας και όλου του Ελληνισμού χτυπάει στη Μεγίστη, το ανατολικότερο κατοικημένο νησί της χώρας. Για να εκπέμψουμε μήνυμα, σε όσους αμφισβητούν τα δικαιώματα της χώρας έπρεπε να συνεδριάσουμε εκεί, σε κλίμα ενότητας και ομοψυχίας.

 Έπρεπε από το Καστελλόριζο να ζητήσουμε, την επαναφορά των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ και υλοποίηση αναπτυξιακού προγράμματος για τα νησιά” υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο κ. Γλυνός, αναδεικνύοντας την ανάγκη να λάβουν ξανά τα νησιά την στήριξη που πρέπει να έχουν σε αυτό το επίπεδο.

Προτού ολοκληρώσει την τοποθέτησή του, ο ίδιος επεσήμανε την ανάγκη εξεύρεσης τρόπου στήριξης των εργαζομένων στον τουρισμό, ενώ μίλησε ειδικότερα για το πρόγραμμα ΝΗΣΙδΑ και τις θιγόμενες – από την πανδημία του κορωνοϊού - επιχειρήσεις.

“Θα μπορούσαμε σαν περιφέρεια να ενώσουμε τη φωνή μας με τις διοικήσεις των Εργατικών Κέντρων Ρόδου και Κρήτης και να ζητήσουμε την στήριξη των εργαζόμενων στον τουρισμό σε Δωδεκάνησα και Κυκλάδες που ζουν από τον τουρισμό και τώρα δοκιμάζονται σκληρά” τόνισε χαρακτηριστικά, υπενθυμίζοντας παρακάτω πως για το εν λόγω πρόγραμμα, “η αρχική δέσμευση του Περιφερειάρχη ήταν να εξασφαλιστούν 49 εκατομμύρια ευρώ, για τη στήριξη μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων, ποσό που στη συνέχεια μειώθηκε στα 35 εκατομμύρια ευρώ”.

“Όταν εμείς ζητήσαμε να γίνουν προσπάθειες ώστε να αυξηθεί το ποσό στο αρχικός ποθητό των 49 εκατομμυρίων ευρώ, εισπράξαμε απαντήσεις στις οποίες δεν θέλω να αναφερθώ. Καταγγέλλω όμως δημόσια την τακτική αυτή του Γραφείου Τύπου της Περιφέρειας” δήλωσε δημοσίως ο Μανώλης Γλυνός, θίγοντας εμμέσως τον τρόπο αντιπαράθεσης της Περιφερειακής Αρχής.

Γ. Ντουνιαδάκης: Η Περιφέρεια είναι το μακρύ χέρι της κυβέρνησης

Σε πολιτικό επίπεδο κινήθηκε η κριτική του επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, Γιάννη Ντουνιαδάκη, ο οποίος για μία ακόμη φορά υπογράμμισε πως η Περιφέρεια αποτελεί “το μακρύ χέρι” της κυβέρνησης και “ευθυγραμμίζεται πλήρως” με την πολιτική της.

Τονίζοντας πως η παράταξή του θα καταθέσει αναλυτικά τις προτάσεις και τις παρατηρήσεις της στο προεδρείο του Περιφερειακού Συμβουλίου, ο ίδιος συνέχισε, ασκώντας πολιτική κριτική.

“Πράγματι έγινε μεγάλος όγκος δουλειάς από τους εργαζόμενους, με παράλληλα καθήκοντα και με δεδομένη την υγειονομική κρίση” υπογράμμισε για τους υπαλλήλους της Περιφέρειας, τους οποίους θέλησε να συγχαρεί για τις προσπάθειές τους σε κάθε επίπεδο.

“Στους εργαζόμενους αξίζουν πολλά μπράβο, τα οποία βέβαια, δεν αρκούν ούτε τους ξεκουράζουν, την ίδια στιγμή που στερούνται δικαιώματα” ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Ντουναδάκης, υπογραμμίζοντας παρακάτω πως, η Περιφερειακή Αρχή κάνει συχνά λόγο για ανάπτυξη, η οποία δεν αφορά τους νησιώτες ουσιαστικά.

“Η ευθύνη ανήκει στην Περιφερειακή Αρχή. Βασικοί πρωταγωνιστές της ανάπτυξης υπήρξαν και θα συνεχίσουν να είναι οι επιχειρηματικοί Όμιλοι που θα εμπλακούν ακόμη περισσότερο στην ιδιωτικοποιημένη λειτουργία της Τοπικής Διοίκησης” σχολίασε ο ίδιος, εστιάζοντας στο θέμα του Τουρισμού για το οποίο μιλά πάντα με έμφαση ο Περιφερειάρχης. “Για εμάς για άλλη μία φορά μπαίνει το ερώτημα “Ανάπτυξη για ποιον;”. Η Περιφερειακή Αρχή βαδίζει στις ίδιες ράγες με την κυβέρνηση” πρόσθεσε, υπενθυμίζοντας πως αυτοί που βγήκαν κερδισμένοι ήταν οι μεγαλοξενοδόχοι και οι τουριστικοί Όμιλοι και όχι οι νησιώτες και οι εργαζόμενοι.

Πέραν των ανωτέρω, ο κ. Ντουνιαδάκης έκανε ιδιαίτερη μνεία και στην υγειονομική κρίση. Σύμφωνα με όσα υπογράμμισε, “Τα τεράστια αποτελέσματα της επιστήμης αντί να αξιοποιηθούν για την προστασία του λαού, έγιναν χρυσή ευκαιρία και νέο “όπλο” των εκμεταλλευτών για να πάρουν όλα τα μέτρα που θέλουν”. Πρόσθεσε δε, πως, δυστυχώς “οι δημόσιες δομές υγείας απέχουν από τις πραγματικές ανάγκες”, ενώ την ίδια στιγμή η πρωτοβάθμια Υγεία και όχι μόνον στερείται σημαντικών πόρων. Συμπληρωματικά τόνισε πως και το υγειονομικό προσωπικό “έρχεται στα όριά του”, επισημαίνοντας πως οι ελλείψεις και τα προβλήματα που συνοδεύουν τις δομές υγείας, ουσιαστικά “υπονομεύουν το πρόγραμμα εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού”.

Σχετικά με την ενίσχυση από πλευράς Περιφέρειας, ισχυρίστηκε πως, “Τα χρήματα που έβαλε η Περιφέρεια δεν ξέφυγαν από τα όρια που βάζει η κεντρική πολιτική” και όπως υπογράμμισε, αυτό το θέμα “όποιος το ανέδειξε, δέχθηκε την ανεκδιήγητη επίθεση της Περιφερειακής Αρχής”.

Παρακάτω ο κ. Ντουνιαδάκης έθιξε τα θέματα της μεταφοράς μαθητών και τις “αστοχίες” της Περιφερειακής Αρχής σε επίπεδο διαχείρισης, ενώ καταλήγοντας επανέλαβε πως στο Νότιο Αιγαίο, με την υγειονομική κρίση “ένας αριθμός αυτοαπασχοούμενων, αγροτών και μικροεπαγγελματιών έχει πληγεί σε μεγάλο βαθμό”. Υπογραμμίζοντας πως, “Τα μέτρα στήριξης από την πλευρά της κυβέρνησης είναι ανεπαρκή”, τόνισε τέλος πως, η Περιφέρεια θα έπρεπε να διατηρεί έναν υπερασπιστικό ρόλο προς τα νησιά, κόντρα “στην επίθεση της κυβέρνησης” που υπηρετεί το καπιταλιστικό σύστημα.

Χ. Κόκκινος: Η ΠΝΑι να έχει αντανακλαστικά για όλα τα θέματα

Ξεκάθαρος υπήρξε στην τοποθέτησή του ο επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας και συγκεκριμένα της παράταξης “Πνοή Δημιουργίας Νοτίου Αιγαίου”, Χαράλαμπος Κόκκινος. “Σε καμία των περιπτώσεων ούτε εγώ, ούτε συνεργάτες μου που είναι στην παράταξη δεν έχουμε στόχο να εμφανιστούμε περισσότερο κοινωνικά ευαίσθητοι από άλλους ή ότι αγαπάμε τα νησιά περισσότερο από την Περιφερειακή Αρχή” σχολίασε προλογικά ο ίδιος, σημειώνοντας όμως πως από την πλευρά του θα θίξει ορισμένα θέματα στα οποία η Περιφερειακή Αρχή δεν έπραξε αποτελεσματικά.

“Γνωρίζοντας τον ρόλο μας και ότι υπάρχει μία κοινωνία που - ιδιαίτερα τώρα στις συνθήκες που ζούμε λόγω Covid-19 - έχει ανάγκη από στήριξη και περιμένει από όλους εμάς που είμαστε σε θέσεις ευθύνης και υπηρετούμε την Τοπική Αυτοδιοίκηση, να έχουμε προτάσεις, θέσεις, απόψεις και κριτική, θα πω τα εξής” σχολίασε ο κ. Κόκκινος, ξεκινώντας από την υγειονομική κρίση.

“Η Αυτοδιοίκηση πρέπει να στηρίξει την κοινωνία” ανέφερε, εξηγώντας πως, για την καταπολέμηση της πανδημίας, η παράταξή του είχε καταθέσει ένα πολυσέλιδο κείμενο προτάσεων. “Δεν μηδενίζουμε ό,τι θετικό έχει κάνει η Περιφερειακή Αρχή, αλλά δεν μπορούμε να ωραιοποιούμε καταστάσεις. Είχαμε πει ότι θα μπορούσε να κάνει η Περιφέρεια ένα επιστημονικό συμβούλιο, όπως έκανε και η Περιφέρεια Κρήτης με ανθρώπους που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης κατά του κορωνοϊού. Με εκπροσώπους ιατρικών Συλλόγων κ.α., για να βοηθήσουν την Περιφερειακή Αρχή και κατ΄ επέκταση και το Περιφερειακό Συμβούλιο, σε κινήσεις που θα μπορούσαν να γίνουν” ανέφερε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας πως στο διάστημα της πανδημίας το έτος 2020, “Σίγουρα υπήρχαν και κάποιες αστοχίες, για τις οποίες λυπάμαι που οδήγησαν σε αντιπαράθεση”. Ο ίδιος έκανε αναφορά σε υλικά που δεν ήταν τόσο χρήσιμα στις δομές υγείας, ενώ έθιξε και την ποιότητα των rapid test που έστειλε η Περιφέρεια στα νησιά.

Κατόπιν αυτών μίλησε για έργα και υποδομές, λέγοντας μεταξύ άλλων πως, θα πρέπει η Περιφερειακή Αρχή να δώσει έμφαση στην προώθηση παρεμβάσεων σε λιμενικές ζώνες, καθώς και στο οδικό δίκτυο, ενώ υπενθύμισε πως πρέπει να “τρέξει” επιτέλους το “οραματικό έργο των υδατοδρομίων”.

Επιπλέον, για την ασφάλεια των πολιτών επεσήμανε πως θα πρέπει να υπάρχει ένα σχέδιο που θα αφορά και τον καθαρισμό ρεμάτων, ενώ τόνισε πως ως Β΄ βαθμός Αυτοδιοίκησης, η ΠΝΑι θα πρέπει να ασχοληθεί συστηματικά και με παρεμβάσεις ενάντια στη διάβρωση ακτών.

Προτού ολοκληρώσει την τοποθέτησή του, ο κ. Κόκκινος έκανε αναφορά στο θέμα του ΦΠΑ, το οποίο σταθερά διατηρεί στην πρώτη γραμμή της ατζέντας του, σημειώνοντας πως, η Περιφέρεια οφείλει να ασκήσει πίεση για την επαναφορά των μειωμένων συντελεστών στα νησιά.

Τέλος, δεν παρέλειψε να επισημάνει πως και το μεταναστευτικό είναι μία υπόθεση που δεν αποκλείεται να απασχολήσει ξανά κι έντονα το Νότιο Αιγαίο και ως εκ τούτου, η Περιφερειακή Αρχή πρέπει να είναι προετοιμασμένη.

Πηγή : https://www.koinignomi.gr/

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...