27 Φεβ 2021

Δήλος, Μύκονος, Πάρος, Αντίπαρος, Νάξος, Σαντορίνη, Αμοργός: Νησιά “σκηνικά” για νέες παραγωγές του Χόλυγουντ


Νία Βαρντάλος, Νάταλι Πόρτμαν, Ντίσνεϊ, Amazon και Apple. Το μόνο που απομένει για να φτιάξουν βαλίτσες για Αθήνα προκειμένου να πραγματοποιήσουν γυρίσματα στο «κλεινόν άστυ» είναι η ύφεση της πανδημίας. 

Αν και αυτό φαίνεται μακρινό προς το παρόν, οι συμφωνίες έχουν οριστικοποιηθεί και, μάλιστα, κάποιες από αυτές τις παραγωγές έχουν ξεκινήσει την προετοιμασία τους αναζητώντας τους κατάλληλους χώρους και κάνοντας κάστινγκ.

 Αυτό ισχύει για την Disney+ που ετοιμάζει ταινία μυθοπλασίας, το «Greek Freak», για τον Γιάννη Αντετοκούνμπο και θα αφηγείται τη διαδρομή του σπουδαίου παίκτη του μπάσκετ στα χρόνια που ζούσε στην Ελλάδα μέχρι να πετάξει για τον μαγικό κόσμο του NBA.

 Οι παραγωγοί της σειράς βρίσκονται στην Αθήνα για να εντοπίσουν χώρους και πρόσωπα που θα εμφανισθούν στην ταινία, η οποία έχει προγραμματιστεί να κάνει γυρίσματα για δύο μήνες από τον Μάιο. Ολα αυτά, βέβαια, με κάθε επιφύλαξη, καθώς η πανδημία δεν δείχνει να υποχωρεί προς το παρόν. Το προσεχές καλοκαίρι θα κάνει γυρίσματα στην Αθήνα το συνεργείο της ισραηλινής τηλεοπτικής κατασκοπικής σειράς «Τεχεράνη» για τον δεύτερο κύκλο της. 

Ο πρώτος γυρίστηκε κι αυτός στην Αθήνα για λογαριασμό της Apple TV+ και είχε αποσπάσει πολύ καλές κριτικές από τον ξένο Τύπο όταν προβλήθηκε τον περασμένο Ιούλιο. Η προετοιμασία για τα γυρίσματα, που θα διαρκέσουν δύο μήνες, ξεκινά τον ερχόμενο μήνα. Το καλοκαίρι αναμένεται να έχουμε δύο σπουδαίες αφίξεις στην Αθήνα, καθώς η Νάταλι Πόρτμαν και ο Βίγκο Μόρτενσεν θα κάνουν γυρίσματα ως πρωταγωνιστές της νέας ταινίας του Ντέιβιντ Κρόνενμπεργκ. 

Ηδη ο Βίγκο Μόρτενσεν έχει μιλήσει στον Τύπο για την εκ νέου συνεργασία του με τον Καναδό δημιουργό, που «θα τον γυρίσει στις ρίζες του», σε ταινίες όπως τις «Scanners», «Videodrome» και «Η μύγα». «Εχουμε κάτι υπόψη», είπε ο Βίγκο Μόρτενσεν και πρόσθεσε: «Είναι ένα σενάριο που ο Κρόνενμπεργκ έχει γράψει εδώ και πολύ καιρό και ποτέ δεν γύρισε σε ταινία. Τώρα το έχει αναμορφώσει και θέλει να το γυρίσει.

 Ελπίζω το καλοκαίρι να το κάνουμε αυτό». Σύμφωνα με το Athens Film Office του Δήμου Αθηναίων, η προετοιμασία για την ταινία αναμένεται να γίνει τον Μάρτιο και τα γυρίσματα, κορονοϊού επιτρέποντος, να διαρκέσουν δύο μήνες. Το Athens Film Office θα υποστηρίξει όλες τις παραπάνω παραγωγές, όπως επίσης και την τηλεοπτική σειρά «Tom Clancy’s Jack Ryan», για λογαριασμό του Amazon, που αναμένεται να κάνει γυρίσματα στην Αθήνα για τον τρίτο κύκλο τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο. 

 Το καλοκαίρι έχει προγραμματίσει να έρθει στην Αθήνα για γυρίσματα και η Νία Βαρντάλος, που επιστρέφει στη μεγάλη της επιτυχία «Γάμος αλά ελληνικά» με την τρίτη ταινία της σειράς. Εδώ το χρονοδιάγραμμα όμως είναι ακόμα πιο αμφίβολο, καθώς ακόμα δεν έχει γίνει κάποια προετοιμασία ούτε έχει προχωρήσει το κάστινγκ. 

 Σύμφωνα με το Athens Film Festival, τον ερχόμενο μήνα αναμένεται να ξεκινήσει, επίσης, γυρίσματα η ελληνοϊσπανική παραγωγή «El Nieto» σε σκηνοθεσία της ανερχόμενης Nely Reguera, η οποία είχε κερδίσει πριν από τέσσερα χρόνια τις εντυπώσεις με το ντεμπούτο της «Maria (And the Others)». 

Η Ισπανή δημιουργός αφηγείται την ιστορία της συνταξιούχου γιατρού Μαρίσα, που θέλει να αποκτήσει εγγόνια και ταξιδεύει σε έναν προσφυγικό καταυλισμό για να προσφέρει τις υπηρεσίες της. Εκεί, θα προσπαθήσει να υιοθετήσει ένα προσφυγάκι. 

 Συνεργεία 300-400 ατόμων 

 Το ζήτημα είναι, όπως λένε από το Athens Film Office, που έχει αναλάβει την υποστήριξη και αρκετών διαφημιστικών κλιπ που θα γυριστούν προσεχώς, αν οι ελληνικές εταιρίες που θα αναλάβουν την εκτέλεση των ξένων παραγωγών έχουν το απαραίτητο προσωπικό για να ανταποκριθούν. 

Οι μεγαλύτερες παραγωγές από αυτές που ετοιμάζουν βαλίτσες για Αθήνα απαιτούν συνεργεία 300-400 ατόμων, με μόλις τα 50-60 από αυτά να προέρχονται από εταιρίες παραγωγής του εξωτερικού. 

Οι υπόλοιπες θέσεις εργασίας θα καλυφθούν από Ελληνες επαγγελματίες όλων των ειδικοτήτων. Οι ενδιαφερόμενοι σπεύσατε… 

 Συνολική επένδυση 117 εκατ. € 

 Από το ΕΚΟΜΕ του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, το κύριο όργανο προσέλκυσης ξένων παραγωγών αυτήν τη στιγμή, επιβεβαιώνεται επίσης ότι γυρίσματα στη χώρα μας θα ξεκινήσει μια γαλλοελληνική παραγωγή με τίτλο «Κυκλάδες» με εκτέλεση παραγωγής από την εταιρία Blonde. Το ζήτημα, βέβαια, και εδώ είναι το πότε θα ξεκινήσουν αυτά, καθώς αυτήν τη στιγμή όλα είναι αβέβαια λόγω κορονοϊού. 

Επίσης, γυρίσματα κάνει αυτήν την περίοδο η ελληνογερμανική συμπαραγωγή «Πίσω από τις θημωνιές» σε σενάριο και σκηνοθεσία της Ασημίνας Προέδρου και εκτέλεση παραγωγής από τους Αργοναύτες. 

 Ακόμα, γυρίσματα κάνουν τα ντοκιμαντέρ «Μέλλοντες χρόνοι» του Χρήστου Καρακεπέλη, σε εκτέλεση παραγωγής της Homemade Films, και «Αδέσποτα κορμιά» της Ελίνας Ψύκου, σε παραγωγή της Jungle Films, ενώ τα γυρίσματα ολοκληρώθηκαν, σύμφωνα με τις πληροφορίες, για την τηλεοπτική σειρά «Εξι νύχτες στην Ακρόπολη», που βασίζεται στο ομότιτλο μυθιστόρημα του Γιώργου Σεφέρη και θα δούμε στην ΕΡΤ. 

 Αξίζει να σημειωθεί ότι μέσω του ΕΚΟΜΕ έχει εγκριθεί η παραγωγή 113 έργων, με τη συνολική επένδυση στη χώρα μας να ανέρχεται περίπου στα 117 εκατομμύρια ευρώ (116.691.891,80 ευρώ). 

Η δημόσια δαπάνη (επιστροφή cash rebate), όπως προβλέπεται από τις διατάξεις του νόμου, ανέρχεται περίπου στα 42 εκατομμύρια ευρώ (41.951.579,48 ευρώ). 

Από τα γυρίσματα που πραγματοποιούνται στην Ελλάδα, δημιουργούνται περίπου 25.996 θέσεις απασχόλησης (ηθοποιοί, τεχνικοί, βοηθητικοί, συνεργεία κ.λπ.) 

Τα γυρίσματα πραγματοποιούνται σε όλη την Ελλάδα σε πάνω από 100 τοποθεσίες (ενδεικτικά αναφέρονται: Αττική, Πελοπόννησος, Ηπειρος, Στερεά Ελλάδα, Νίσυρος, Δήλος, Κέρκυρα, Κρήτη, Καλάβρυτα, Μύκονος, Ηράκλειο, Χαλκιδική, Κως, Αντίπαρος, Αίγινα, Ισθμός, Μονεμβασιά, Ναύπλιο, Αλίαρτος, Θεσσαλονίκη, Ηλεία, Αρκαδία, Αράχοβα, Κύθηρα, Χανιά, Πάτρα, Γαλαξίδι, Θήβα, Λαμία, Ζαγοροχώρια, Μετέωρα, Πάρος, Μακεδονία, Θράκη, Κιλκίς, Βοιωτία, Σέρρες, Υδρα, Σπέτσες, Μεσολόγγι, Σαντορίνη, Νάξος, Αμοργός, Καβάλα, Αργολίδα, Μεσσηνία, Λακωνία, Κορινθία, Αχαΐα, Θεσσαλία, Επτάνησα, Κυκλάδες, Μαγνησία, Εύβοια, Λέσβος, Αγιον Ορος, Ρόδος, Λευκάδα, Μέγαρα). 

 πηγη: ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ 

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...