21 Φεβ 2021

Άγρια Χόρτα Τσιγαριαστά με Μανιτάρια Πλευρώτους Μυκόνου


Το μήνυμα, σήμερα το πρωί από καλή φίλη, ήταν ένα ευχάριστο ξάφνιασμα: 
-Θέλω να δοκιμάσεις κάτι, ένα οικογενειακό project. 
Ομολογώ ότι στις 2-3 ώρες που πέρασαν τίποτα δεν μου έλεγε ότι θα έφτανε στα χέρια μου ένα κουτί γεμάτο πλευρώτους.

 Κοίταζα και ξανακοίταζα το όμορφο και ευωδιαστό πακέτο με τα λαχταριστά, τρυφερά, μυρωδάτα και όμορφα συντεταγμένα μανιτάρια. 

 Ένα μπουκέτο πρόκληση. 

Ως εκείνη τη στιγμή νόμιζα ότι ήταν μια οικιακή, μια ερασιτεχνική προσπάθεια. Χρειάστηκε να περάσει ο πρώτος ενθουσιασμός για να δω καθαρά στα πλαϊνά της χάρτινης συσκευασίας το μέγεθος και την δυναμική του εγχειρήματος: MMF Μανιτάρια Μυκόνου, Organic farm! Όμορφα! 

Για μια ακόμα φορά επιβεβαιώνεται η πεποίθησή μου ότι δεν μπορεί παρά η οικονομική ανάπτυξη να βρει εύφορο έδαφος στη νεα μυκονιάτικη γενιά και φρέσκα μυαλά να δημιουργήσουν φρέσκα πράγματα.Άγρια Χόρτα Τσιγαριαστά με Πλευρώτους Μυκόνου 

Ήταν η ώρα φαγητού, το σπίτι είχε μανιτάρια, πολλά μανιτάρια, είχε και άγρια χόρτα: ζοχούς, γαλασίδες, αλεντρίδες, αριστερά ψηλά στην πόρτα της κουζίνας μια σεράδα κρεμμύδια, δεξιά μια σεράδα σκόρδα. 

Πάμε σε κάτι που το λες και συνταγή. 

 Μάγκας βγήκε για… τηγάνι 

Όταν ο χρόνος δεν σου περισσεύει, στα δύσκολα, το τηγάνι είναι που σε κάνει μάγκα. Βράσιμο στα χόρτα με προσοχή, να στέκονται στο δόντι, «μην τα χάσουμε», που έλεγε και μια φευγάτη ψυχή. Διάλεξα 7-8 πιο μεγαλούτσικα μανιτάρια (πλύσιμο δεν θέλουν).

 Ξεχώρισα τα πιο χοντρά «κοτσάνια» και τα φύλαξα για άλλη πιο βραδυνή μεζεκλίδικη χρήση. Αλάτισμα, πιπέρωμα σε ένα μεγάλο μπολ, ένα χάδι με εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, τρίψιμο δυο τρεις τσιμπιές ξερό θυμάρι να θυμηθεί της παραγκαιριάς. 



 Πυρ! 

Τηγάνι αντικολλητικό ελαφρά λαδωμένο. Φωτιά δυνατή, να κάψει καλά. Τοποθετούμε όμορφα τα μανιτάρια περιμετρικά με το μέρος των κοτσανιών προς το κέντρο.

 Ψήνουμε για 4 λεπτά από την μιά πλευρά προσθέτουμε λίγο ελαιόλαδο και ψήνουμε για άλλα 4 λεπτά κι από την άλλη. 

Αφαιρούμε τα μανιτάρια και κόβουμε ένα εκατοστό από την πιο σκληρή τους άκρη. Ελαιόλαδο ξανά στο τηγάνι με ένα μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο ως να γυαλίσει.

 Προσθέτουμε τα δυο δόντια σκόρδο κομμένα λεπτές φετούλες, λίγο να μυρίσουν και στη συνέχεια ψιλοκομμένες τις σκληρές άκρες των μανιταριών. 

Ανακατεύουμε καλά σε δυνατή φωτιά, να τσιγαριαστούν τα χόρτα, να πάρουν και να δώσουν αρώματα. 

Μάλλον στο 5λεπτο είναι ok! Δοκιμάζουμε για αλάτι-πιπέρι και σερβίρουμε! Κάτω άγρια χόρτα, πάνω τα μανιτάρια. Μπριζόλα δεν τη λες… τη σκέφτεσαι όμως, γιατί την παίζει στα ίσια και είναι φορές που το πλευρώτους κερδάει.

 Ήπια ένα ροζέ no name (για την ώρα), του Ξυδάκη. Το ίδιο πίνω και τώρα που γράφω αυτές τις λίγες γραμμές κι έχω την αίσθηση ότι κουβαλάει σε κάθε του γουλιά όλη τη δυσκολία και την ελπίδα του καλοκαιριού που τρυγήθηκε! 

Όχι τυχαία σηκώθηκα από το τραπέζι και αισθάνθηκα την ανάγκη (η ψωνάρα) να γράψω: 

Να σηκώνεσαι από το τραπέζι και να λες φωναχτά: 

-Τί ωραίο φαΐ! 

 Fair winds and following seas…

Αυτό! 

«Δίκαιοι» και βολικοί άνεμοι, θάλασσες καλοτάξιδες στη ρότα των μανιταριών της Μυκόνου. Αυτό εύχομαι από καρδιάς στη νέα αυτή προσπάθεια της «MMF Μανιτάρια Μυκόνου, Organic farm». 
Με το καλό να βάλουν το δικό τους λιθαράκι στην Αγορά και την εστίαση, με την ποιότητα και το ήθος που αρμόζει στο νησί μας.



info: MMF Μανιτάρια Μυκόνου Μονοπρόσωπη Ι.Κ.Ε. Έδρα: περιοχή αεροδρομίου Μυκόνου τηλ. 6948234643 

Πηγή : https://karvouna.wordpress.com/

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...