18 Φεβ 2021

Ο Μάρτιν Σκορσέζε θρηνεί την υποβάθμιση του κινηματογράφου από την μοντέρνα βιομηχανία


11:23 17/2 
 Ο Μάρτιν Σκορσέζε θρηνεί την υποβάθμιση του κινηματογράφου από την μοντέρνα βιομηχανία 
Σε δοκίμιό του στο Harper για τον Φεντερίκο Φελίνι, ο θρυλικός δημιουργός καταδικάζει αυτούς που μετατρέπουν σωρηδόν την Τέχνη σε «περιεχόμενο». 
 
Από τον Ηλία Δημόπουλο 

«Μέχρι πριν 15 χρόνια, η λέξη 'περιεχόμενο' ακουγόταν μόνο όταν εκτυλίσσονταν σοβαρές συζητήσεις για το σινεμά και οι άνθρωποι ήθελα να την αντιπαραθέσουν στη λέξη 'μορφή'», γράφει ο άνθρωπός μας ο Μάρτι. 

«Και μετά, βαθμιαία, τη λέξη την πήραν οι άνθρωποι που ανέλαβαν μεγαλοεπιχειρήσεις ΜΜΕ, οι περισσότεροι εκ των οποίων δεν είχαν ιδέα από την ιστορία μιας τέχνης, ούτε και ενδιαφέρονταν να την αποκτήσουν». 

 Παρά τον κίνδυνο η φωνή του Σκορσέζε να ακουστεί σαν μια παλαιοντολογική κραυγή για κάτι που δεν υπάρχει πια (το πιθανότερο σε αυτούς που επίσης δεν ενδιαφέρονται διόλου για την τέχνη του κινηματογράφου), η πραγματικότητα που του δίνει δίκιο δεν αλλάζει. 

Οι ταινίες, ορθά-κοφτά, μετατρέπονται σε αρμαθιές από εικονίδια για την εύπεπτη και ευανάγνωστη ευχαρίστηση χρηστών που τους ταΐζεται πολυδιαφημισμένο περιεχόμενο. 

 «Ο Φελίνι», συνεχίζει αναφερόμενος στην «Γλυκιά Ζωή», «εξέφρασε την αγωνία της πυρηνικής εποχής, την αίσθηση του ότι τίποτα δεν έχει πια σημασία αφού από στιγμή σε στιγμή κινδυνεύουμε να εξαφανιστούμε.
 Αισθανθήκαμε το σοκ, αλλά αισθανθήκαμε και την έξαψη της αγάπης του Φελίνι για την τέχνη του κινηματογράφου, δηλαδή για την ίδια τη ζωή». 

 Το κείμενο του σκηνοθέτη, που πάντως, εξαναγκασμένος πια και από τις συνθήκες, ετοιμάζει «περιεχόμενο» για την Apple TV,. θυμίζει το κείμενο του 2019 για το πώς οι ταινίες της Μάρβελ είναι περισσότερο θεματικά πάρκα παρά κινηματογράφος, άποψη που είχε βέβαια στρατιές υπερμάχων της Μάρβελ να ξεσηκώσει. 

«Αν η 'περαιτέρω θέαση' προτείνεται βάσει αλγορίιθμων, τότε τι σημαίνει αυτό για τον κινηματογράφο;» Κλείνοντας παροτρυντικά, συγκινητικά και, πράγματι, συντροφικά προς όλους εμάς που μοιραζόμαστε το πάθος του, ο Σκορσέζε αναφέρει: 

«Όλοι εμείς που γνωρίζουμε το σινεμά και την ιστορία του, οφείλουμε να μοιραστούμε την αγάπη και την γνώση προς όσο περισσότερους ανθρώπους είναι δυνατόν. Και πρέπει να καταστήσουμε κρυστάλλινα σαφές στους νυν νομικούς ιδιοκτήτες του μεγάλου σινεμά, ότι τα έργα αυτά είναι πολλά-πολλά παραπάνω από ιδιοκτησία να εκμεταλλευθείς και μετά να κλειδώσεις στο χρονοντούλαπο. 

Είναι οι θησαυροί της κουλτούρας μας και πρέπει να αντιμετωπιστούν αναλόγως».

 Μεγάλε, σπουδαίε μαχητή Μάρτιν Σκοτρσέζε, τα δεδομένα σέβη μας και την εξίσου δεδομένη υπόσχεσή μας να κρατήσουμε όσο αντέχουμε. 

Πηγή : https://www.cinemagazine.gr/

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...