19 Φεβ 2021

Έως τον Μάρτιο το αποτέλεσμα του διαγωνισμού για την παραχώρηση προς αξιοποίηση του “Ξενία Κύθνου” και των ιαματικών πηγών


Προχωρά με κανονικούς ρυθμούς ο διαγωνισμός για την αξιοποίηση των ιαματικών πηγών και του “Ξενία Κύθνου” από ιδιώτες, μέσω του ΤΑΙΠΕΔ, ενώ δεν προκαλείται για το νησί ανησυχία από το προσχέδιο νόμου του Υπουργείου Τουρισμού, που προβλέπει, ουσιαστικά, υφαρπαγή των ιαματικών πηγών που ανήκουν στους Δήμους.

 Με γρήγορους ρυθμούς, μετά από δύο άκαρπες προσπάθειες, προχωρά ο διαγωνισμός για την παραχώρηση σε ιδιώτη των ιαματικών πηγών και του “Ξενία Κύθνου”, με το Δήμαρχο του νησιού να δηλώνει αισιόδοξος πως έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον και στην παρούσα φάση η εγκατάσταση θα παραχωρηθεί, προκειμένου να αρχίσει η αξιοποίησή της και συνεπακόλουθα το νησί να επωφεληθεί από τη λειτουργία της. 

 Ωστόσο, ως πρόεδρος του Συνδέσμου Δήμων Ιαματικών Πηγών Ελλάδας, ο Δήμαρχος Κύθνου, κ. Σταμάτης Γαρδέρης, τοποθετήθηκε αρνητικά, ως προς την πρόθεση που εξέφρασε το Υπουργείο Τουρισμού, μέσω σχετικού προσχεδίου νόμου που απέστειλε στην ΚΕΔΕ προς γνωμοδότηση, για δημιουργία ανώνυμης εταιρείας με βασικό μέτοχο το υπουργείο, που θα αναλάβει τη διοίκηση, διαχείριση, εκμετάλλευση και αξιοποίηση των φυσικών ιαματικών πόρων. 

 Αξίζει να υπενθυμιστεί, πως πολλές ήταν οι ιαματικές πηγές, μεταξύ των οποίων και του Δήμου Κύθνου, που παραχωρήθηκαν από προηγούμενες κυβερνήσεις στο ΤΑΙΠΕΔ, προκειμένου να δοθούν σε ιδιώτες, ενώ και στην παρούσα φάση, το Υπουργείο επιχειρεί με τη σύσταση ενός “υπερταμείου” να πάρει από τους Δήμους, στους οποίους έχει απομείνει η ευθύνη διαχείρισης των ιαματικών πηγών εντός των ορίων τους, την διαχείριση. Όπως ήταν φυσικό, η ΚΕΔΕ, ο Σύνδεσμος, αλλά και μεμονωμένα οι επικεφαλής των Δήμων αυτών, τοποθετήθηκαν κάθετα αρνητικά σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. 

 Στην τελική ευθεία προς δημοπράτηση το ακίνητο της Κύθνου

 Έως το τέλος Μαρτίου θα έχουν γίνει γνωστά τα αποτελέσματα του διαγωνισμού σχετικά με την αξιοποίηση του “Ξενία Κύθνου” και των φημισμένων ιαματικών πηγών της Κύθνου, σύμφωνα με το Δήμαρχο. Όπως σημείωσε ο ίδιος, «ήδη βρίσκεται εν εξελίξει ένας διαγωνισμός, τον οποίο έχει αναλάβει το ΤΑΙΠΕΔ και ο οποίος έχει πάρει το δρόμο του. Το προσχέδιο νόμου του Υπουργείου Τουρισμού δεν αφορά στη δική μας περίπτωση». 

 Αξίζει να σημειωθεί, πως μετά την ένταξη των ακινήτων στο ΤΑΙΠΕΔ, ο Δήμος Κύθνου, παρ’ ό,τι αρχικά είχε εκφραστεί αυτή η βούληση, δεν προσπάθησε να πάρει στην ιδιοκτησία του τις εγκαταστάσεις. «Δεν είχαμε κινηθεί ποτέ προς την κατεύθυνση να πάρουμε την κυριότητα της περιουσίας αυτής. Από το 2014 όταν εξελέγην Δήμαρχος, ήταν ξεκάθαρο, ότι λόγω των οικονομικών δυσκολιών δεν θα μπορούσε ο Δήμος να αξιοποιήσει αυτό το ακίνητο [σ.σ. “Ξενία”], το οποίο είναι ερειπωμένο.

 Η ώθηση η δική μας και η πίεση που είχαμε ασκήσει, με συνεχή επικοινωνία με τον τότε πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ, κ. Πιτσιόρλα, και μετέπειτα υφυπουργό, αφορούσε στο να βγει διαγωνισμός για το ακίνητο, ώστε να μπορέσει να αξιοποιηθεί από κάποιον επενδυτή. Αυτό το καταφέραμε και μάλιστα της Κύθνου, ήταν το πρώτο ακίνητο το οποίο βγήκε σε διαγωνισμό, άσχετα αν αυτός αργότερα απέβη άκαρπος», εξήγησε ο Δήμαρχος, κ. Γαρδέρης. Ωστόσο τόνισε, ότι «ήδη όμως βρίσκεται νέος διαγωνισμός στον “αέρα” ο οποίος θα έχει ολοκληρωθεί έως τα μέσα Μαρτίου.

 Υπάρχουν ενδιαφερόμενοι και ελπίδα δική μας είναι να καταλήξει σε ικανά χέρια, για να καταφέρει να αξιοποιηθεί, καθώς θα πρέπει να δαπανηθούν αρκετά χρήματα ώστε να υπάρξει αξιοπρεπές και ικανοποιητικό αποτέλεσμα. Αυτό που εξασφαλίσαμε εμείς, ήταν ο έμπροσθεν χώρος να απαλλοτριωθεί – αυτό γίνεται αυτές τις ημέρες. 

Πρόκειται για ένα τεράστιο οικόπεδο που “ακουμπά” στην παραλία. Στόχος μας είναι αυτό το κομμάτι να μην οικοδομηθεί και δεσμεύσει τον χώρο πίσω του. Η θέα είναι μία προστιθέμενη αξία στο υφιστάμενο ακίνητο». Όπως έχει δηλώσει στο παρελθόν ο κ. Γαρδέρης, η αξιοποίηση του φυσικού αυτού πλούτου της Κύθνου, έστω και μέσω της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, κρίνεται εξαιρετικά επωφελής για την κοινωνία του νησιού και την τουριστική του ανάπτυξη, καθώς θα διαμορφωθεί μία μονάδα που θα λειτουργεί κατά πάσα πιθανότητα όλο το χρόνο και θα δώσει τεράστια ώθηση στην προώθηση – αν όχι εκτόξευση – του ιαματικού τουρισμού στο νησί. 

 Σφοδρότατες αντιδράσεις για την “υφαρπαγή περιουσιακών στοιχείων”

 Παρ’ όλα αυτά, ακόμα και αν για την Κύθνο, το ιδιοκτησιακό καθεστώς ήταν “χαμένο” εξ αρχής, για πολλούς άλλους Δήμους, συμπεριλαμβανομένων και Δήμων των γειτονικών Δωδεκανήσων, η πρόταση του Υπουργείου Τουρισμού, να δημιουργηθεί ανώνυμη εταιρεία με βασικό μέτοχο το ίδιο το Υπουργείο, που να αναλάβει υποχρεωτικά τη διαχείριση και διοίκηση των ιαματικών πόρων, εγείρει σφοδρότατες αντιδράσεις. 

 Το προσχέδιο του σχεδίου νόμου του Υπ. Τουρισμού, που αφορά, μεταξύ άλλων και στη σύσταση της εταιρείας “Ιαματικές Πηγές Ελλάδος (ΙΠΕ) Α.Ε.”, βρέθηκε στη διάθεση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) προκειμένου να παρασχεθούν απόψεις και προκάλεσε σωρεία αντιδράσεων, τόσο από τον πρόεδρο της Ένωσης, κ. Δημήτρη Παπαστεργίου, όσο επίσης από τον Σύνδεσμο Δήμων Ιαματικών Πηγών Ελλάδας (ΣΔΙΠΕ), πρόεδρος του οποίου είναι ο κ. Γαρδέρης, αλλά και από Δημάρχους. 

 Στο σχέδιο νόμου προβλέπεται η σύσταση της εταιρείας, με αποκλειστικό αντικείμενο τη διοίκηση, διαχείριση, εκμετάλλευση και αξιοποίηση των φυσικών ιαματικών πόρων της χώρας, συμπεριλαμβανομένων των εγκαταστάσεών τους, καθώς και του περιβάλλοντος σε ακτίνα χιλίων μέτρων(!), είτε αυτές αποτελούν περιουσία του Δημοσίου, είτε των οικείων ΟΤΑ. 

Μάλιστα, προβλέπεται επίσης ότι τα έσοδα από την αξιοποίηση και την παραχώρηση των περιουσιακών αυτών στοιχείων, αλλά και οι κάθε είδους αποδόσεις που θα προκύψουν από την εκμετάλλευσή τους, θα κατανέμονται κατά ένα ποσοστό στους μετόχους του Οργανισμού και κατά ένα ποσοστό στον Δήμο ή στον φορά που ανήκει κάθε πηγή. Μπροστά στο ενδεχόμενο αυτό, ομόφωνα το Διοικητικό Συμβούλιο του ΣΔΙΠΕ αποφάσισε να απορρίψει τα σχετικά άρθρα του σχεδίου νόμου του Υπ. Τουρισμού που αφορούν στη σύσταση της ανώνυμης εταιρείας, ενώ ο Σύνδεσμος υπογραμμίζει, ότι «η σύσταση της Ι.Π.Ε. Α.Ε. πλήττει άμεσα και πολυεπίπεδα τα συμφέροντα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ενώ παράλληλα ακυρώνει τον αναπτυξιακό ρόλο της και διαψεύδει τις προσδοκίες των τοπικών κοινωνιών. 

Ο ΣΔΙΠΕ ως φορέας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που εκπροσωπεί σε πανελλαδικό επίπεδο τους Δήμους που έχουν στα διοικητικά τους όρια ιαματικές πηγές, θεωρεί την εξέλιξη αυτή ακραία αντι-αυτοδιοικητική». 

 Παράλληλα, ο ΣΔΙΠΕ επισημαίνει, ότι «η αναχρονιστική κρατικομονοπωλιακή διαχείριση, που εισηγείται το Υπουργείο, πέρα από τα προφανή ζητήματα συνταγματικής διάστασης ως προς τον κατοχυρωμένο ρόλο της τοπικής αυτοδιοίκησης που αναδεικνύει, προκρίνει ένα ακραία αντι-αναπτυξιακό και μη βιώσιμο μοντέλο διαχείρισης και εκμετάλλευσης των τοπικών φυσικών πόρων, το οποίο στρεβλώνει τον υγιή ανταγωνισμό και οδηγεί σε υφαρπαγή περιουσιακών στοιχείων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης», ενώ καλεί τα μέλη του, τις ΠΕΔ και τις Περιφέρειες της χώρας όπως και την ΚΕΔΕ να απορρίψουν τον συγκεκριμένο σχεδιασμό του Υπουργείου. Να καταστεί σαφές, ότι πρόκειται για προσχέδιο νομοσχεδίου, το οποίο ακόμη δεν έχει τεθεί προς διαβούλευση, ούτε φυσικά προς ψήφιση, και διατέθηκε στην ΚΕΔΕ προς γνωμοδότηση και μόνο. 

Πηγή : https://www.koinignomi.gr/

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...