12 Οκτ 2022

“Κραυγή” αγανάκτησης για τις ακτοπλοϊκές αυξήσεις


Χαρακτηριστικές οι παρατηρήσεις από τον Δήμο Μήλου και τους επιχειρηματίες του νησιού

Εντονότατη είναι η αγανάκτηση από τις τοπικές κοινωνίες των νησιών, σχετικά με τα υψηλά κόστη και τις μεγάλες αυξήσεις των εισιτηρίων των ακτοπλοϊκών δρομολογίων, αφού όπως επισημαίνουν με σχετικές επιστολές σύλλογοι και επιχειρηματίες, εξ αυτού του γεγονότος πλήττεται η επισκεψιμότητα και προκαλείται δυσφήμιση για τον τουριστικό νομό των Κυκλάδων.

Το θέμα των αυξήσεων “φωτιά” στις ακτοπλοϊκές μετακινήσεις των πολιτών τέθηκε επί τάπητος στην πρόσφατη συνεδρίαση της ΠΕΔ Ν. Αιγαίου, όπου και έκανε σχετική παρέμβαση ο Δήμαρχος Μήλου, Μανώλης Μικέλης, μεταφέροντας την αγωνία των επιχειρηματιών, από τις συνέπειες που έχει προκαλέσει η συγκεκριμένη κατάσταση.

Σύμφωνα με την επιστολή του που εστάλη και στα αρμόδια Υπουργεία, όπως το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, αλλά και το Υπουργείο Εσωτερικών, θα πρέπει να ληφθούν μέτρα και περιορισμοί ώστε οι μετακινήσεις να παραμένουν “ελκυστικές” για τα νησιά των Κυκλάδων, τα οποία άλλωστε προσφέρουν σε μεγάλο βαθμό στην οικονομία της χώρας.

Τις παρατηρήσεις τόσο του Δημάρχου Μήλου, όσο και των επαγγελματικών Συλλόγων του νησιού που επίσης προωθήθηκαν στα Υπουργεία αλλά και στην ΠΕΔ Ν. Αιγαίου και την Περιφέρεια, ενστερνίστηκαν τα μέλη της Περιφερειακής Ενότητας Δήμων.

Σημειώνεται πως οι κατωτέρω παρεμβάσεις έχουν αποσταλεί και στο Συμβούλιο Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών (ΣΑΣ).

Κόκκινο” για τα νησιά οι αυξήσεις

Ειδικότερα, ο Δήμαρχος Μήλου, Μανώλης Μικέλης περιέγραψε το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί, αναφέροντας στην επιστολή του τα εξής: “Τόσο οι κάτοικοι, όσο και οι επισκέπτες της Μήλου διαμαρτύρονται εντονότατα για τις συνεχόμενες αδικαιολόγητες και ασφυκτικές αυξήσεις στις τιμές των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων.

Καθημερινά η τοπική κοινωνία της Μήλου καλείται να αντιμετωπίσει τις ολοένα και δυσχερότερες οικονομικές συνθήκες λόγω των αυξήσεων σε κάθε επίπεδο της νησιωτικής ζωής (αύξηση κόστους βενζίνης, ειδών πρώτης ανάγκης, μεταφοράς ενεργειακού κόστους κτλ).

Φέτος έπειτα από τρία συναπτά έτη πανδημικής κατάστασης, η Μήλος προσπαθεί να ανασυγκροτηθεί, με συλλογική εργασία σε όλα τα επίπεδά της, με έμφαση στην ποιότητα ζωής των κατοίκων και τον τουρισμό, σημειώνοντας στις πρότερες διακρίσεις της επιπλέον παγκόσμιες πρωτιές τουριστικών βραβεύσεων και φήμης. Με αισιοδοξία λοιπόν για την εξέλιξη της τουριστικής κίνησης, τόσο ως Δήμος, όσο και οι κάτοικοι και επιχειρηματίες του νησιού, καταβάλαμε κάθε δυνατή προσπάθεια να διαφυλάξουμε την επιτυχία της Μήλου, με συλλογικές ενέργειες, υποδεχόμενοι το τουριστικό κοινό με βελτιωμένες υπηρεσίες.

Δυστυχώς όμως η οικονομική κατάσταση στην οποία υποβάλλεται το νησί μας λόγω των αυξήσεων δεν απέφερε τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Ιδιαίτερα ο επιχειρηματικός κόσμος έρχεται αντιμέτωπος καθημερινά με παράπονα επισκεπτών για τις αυξήσεις των τιμών, κυρίως των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων των ταχύτερων πλοίων, ως δημοφιλέστερο μέσο μεταφοράς προς και από τη Μήλο.

Παρατηρούνται ακυρώσεις με αιτιολόγηση την αδυναμία κάλυψης μιας τόσο ξαφνικής και μεγάλης αύξησης για τη μεταφορά τους, καλούνται οι επιχειρήσεις να απολογηθούν για την απόφαση που έλαβαν οι ακτοπλοϊκές εταιρείες, παράπονα και δύσφορο κλίμα, οικονομικές απώλειες και δυσφήμιση του νησιού μας.

Κρίνεται αδιανόητο και ανεπίτρεπτο να μην αποδίδει οποιαδήποτε προσπάθεια διαμαρτυρίας των κατοίκων μας για το ανωτέρω ζήτημα.

Επιθυμούμε ως κατεξοχήν τουριστική κοινωνία που προσφέρει τεράστια οφέλη στον ελληνικό τουρισμό και στα έσοδα του κράτους, να περιορίσετε άμεσα τα οδυνηρά αποτελέσματα στην κοινωνία και οικονομία του νησιού μας, επιβάλλοντας ελέγχους και πλαφόν στις τιμές των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων που ανεμπόδιστα οι εταιρείες αυξάνουν ανά διαστήματα.

Έπειτα από τόσες κοινές προσπάθειες και επιτυχημένη πορεία, ας αποφύγουμε να μετρήσουμε αντίστροφα οικονομικά τον τουρισμό.

Συνυπογράφοντας το αίτημα των συμπολιτών μου και με την ελπίδα να μην αποτελέσει η Μήλος ένα ακόμη οικονομικό πείραμα εταιρειών, ευελπιστώ στην ανταπόκριση και άμεση συνεργασία των αποδεκτών του παρόντος εγγράφου”.

Ακυρώσεις, δυσφήμιση, απώλειες εσόδων

Τις σοβαρές συνέπειες που προκύπτουν για τις τοπικές οικονομίες και τις επιχειρήσεις περιγράφουν με κοινή επιστολή τους η ΕΕΒ Μήλου, το Σωματείο Ξενοδόχων Μήλου και το Σωματείο Ενοικιαζομένων Δωματίων Μήλου.

Με τίτλο “Κοινή επιστολή διαμαρτυρίας των Σωματείων και Συλλόγων της Μήλου σχετικά με την αύξηση της τιμής των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων” τονίζουν τα παρακάτω.

“Ως επαγγελματίες του νησιού μας, επιθυμούμε να σας μεταφέρουμε την αγωνία της τοπικής κοινωνίας, των τοπικών επαγγελματιών και των επισκεπτών μας, ως προς τις συνεχείς και αδικαιολόγητες αυξήσεις στις τιμές των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων από τον Πειραιά προς τη Μήλο και αντίστροφα.

Κρίνεται αδιανόητο να παρατηρούνται ακυρώσεις στις αφίξεις των επισκεπτών λόγω του μεγάλου κόστους των εισιτηρίων, γεγονός που αποτελεί τουριστικό πλήγμα εν μέσω της σεζόν, με μοναδική αιτία την τιμή του εισιτηρίου.

Κάθε ανάλογη ενέργεια αύξησης ή διατήρησης της τιμής σε τόσο υψηλά επίπεδα, φθείρει το τουριστικό προϊόν του νησιού μας, μειώνει τις πολύμηνες προσπάθειες των επιχειρήσεων να διατηρήσουν τη Μήλο στην πρώτη θέση των τουριστικών προορισμών παγκοσμίως, δημιουργεί αρνητισμό και αρνητικές εντυπώσεις στους ταξιδιώτες, καταρρίπτει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Μήλου έναντι άλλων νησιών μεγαλύτερης απόστασης από τον Πειραιά και χαμηλότερου κόστους εισιτηρίου, θίγει οικονομικά την τοπική κοινωνία συνολικά και δημιουργεί αίσθημα ανασφάλειας ως προς τη διατήρηση του τουριστικού κοινού της Μήλου.

Αιτούμαστε να λάβετε υπόψιν σας τα ως άνω διαλαμβανόμενα που προκαλούν δύσφορο κλίμα στην τοπική κοινωνία και να ενεργήσετε αναλόγως ώστε να επανέλθουν οι τιμές των εισιτηρίων από και προς τη Μήλο σε πρότερα επίπεδα, διασφαλίζοντας την τουριστική κίνηση με την επιβολή κατώτερης και ανώτερης τιμής στα ακτοπλοϊκά εισιτηρίων εταιρειών που εκτελούν δρομολόγια με ενδιάμεσο ή τερματικό σταθμό το νησί μας”.

 

Πηγή : https://www.koinignomi.gr/

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...