6 Οκτ 2022

Η ΠΕΔ Ν. Αιγαίου ζητά ενίσχυση των δημοτικών ταμείων για την κάλυψη του επιπλέον κόστους σε νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία


Το ζήτημα των αυξημένων εξόδων για κάθε Δήμο που έχει την ευθύνη της λειτουργίας και(!) Ολοήμερων Νηπιαγωγείων και Δημοτικών σχολείων, κατά το τρέχον σχολικό έτος 2022 – 2023, οπότε και το ωράριο αυτών είναι διευρυμένο και τα παιδιά μπορούν να παραμένουν μέχρι και τις 17.30, θέτει επί τάπητος η ΠΕΔ Ν. Αιγαίου, στην αποψινή συνεδρίασή της, στην Αθήνα.

Ουσιαστικά η κατανάλωση περισσότερου ρεύματος, η ανάγκη απασχόλησης μεγαλύτερου αριθμού σχολικών καθαριστριών, αλλά και η κάλυψη περισσότερων λειτουργικών εξόδων όπως και αναλωσίμων, αλλά και πετρελαίου εν όψει χειμώνα, οδηγεί τους Δήμους στο να επανέλθουν προς το κεντρικό κράτος και να ζητήσουν μεγαλύτερες ενισχύσεις.

Η ΠΕΔ Ν. Αιγαίου φέρνει το θέμα στην προγραμματισμένη σημερινή συνεδρίασή της, τονίζοντας πως οι Δήμοι θα χρειαστούν άμεσα περισσότερα κονδύλια, με φόντο και την ενεργειακή κρίση, που έχει εκτοξεύσει τις χρεώσεις σε ρεύμα και θέρμανση.

Σημειώνεται πως η πλευρά των Δήμων σε Κυκλάδες και Δωδεκάνησα έχει χαιρετίσει την παράταση του σχολικού ωραρίου για την τρέχουσα χρονιά, τονίζοντας πως, η πιλοτική αλλά και προσεχώς η κανονική λειτουργία των Ολοήμερων σχολείων μέχρι και τις 17.30, έρχεται να δώσει λύσεις και ανακούφιση σε πάρα πολλούς εργαζόμενους γονείς, ενισχύοντας παράλληλα περισσότερο και τα μικρά παιδιά.

Ωστόσο, όπως γίνεται κατανοητό, η επέκταση του σχολικού ωραρίου δημιουργεί μεγαλύτερες ανάγκες σε προσωπικό και πόρους, κάτι που όπως εξηγεί η ΠΕΔ Ν. Αιγαίου - σε συνέχεια της σχετικής απόφασης και τοποθέτησης της ΚΕΔΕ -, είναι αποκλειστική ευθύνη της πολιτείας, η κάλυψη αυτών των επιπλέον δαπανών.

Υπενθυμίζεται πως, το Ολοήμερο σχολείο μέχρι τις 17.30 ξεκίνησε από την αρχή του τρέχοντος σχολικού έτους με απόφαση του Υπουργείου Παιδείας.

ΠΕΔ Ν. Αιγαίου: Επιπλέον κόστος σε θέρμανση, ρεύμα, καθαριότητα

Ειδικότερα, η ΠΕΔ Ν. Αιγαίου αναμένεται – βάσει της σχετικής εισήγησής της – να εστιάσει στο σοβαρό ζήτημα του αυξημένου κόστους που καλούνται να σηκώσουν σήμερα οι Δήμοι τόσο στις Κυκλάδες, όσο και στα Δωδεκάνησα, προκειμένου να καλύψουν τη λειτουργία των Ολοήμερων σχολείων, με δεδομένη τη γενικότερη δύσκολη οικονομική συγκυρία.

Υπενθυμίζεται πως βάσει των αρχικών ανακοινώσεων του Υπ. Παιδείας, εν προκειμένω στο νομό Κυκλάδων, υπάρχει αρχικά η πιλοτική λειτουργία 38 σχολείων.

Κατά συνέπεια και σύμφωνα με όσα αναφέρει η σχετική εισήγηση προς τα μέλη της ΠΕΔ Ν. Αιγαίου, “Η ΠΕΔ ΝΑ χαιρετίζει την πιλοτική λειτουργία των ολοήμερων σχολείων που προϋποθέτει την παράταση του σχολικού ωραρίου σε Νηπιαγωγεία και Δημοτικά, προκειμένου να βοηθηθούν οι εργαζόμενοι γονείς. Σύμφωνα και με την Απόφαση 286 της Συνεδρίασης του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ, 22/08/2022, η διεύρυνση του ωραρίου συνεπάγεται θετική εξέλιξη για την πρόοδο της δημόσιας εκπαίδευσης, αυξάνει ωστόσο σημαντικά τα λειτουργικά έξοδα των σχολικών εγκαταστάσεων, ήτοι θέρμανση, ηλεκτρική ενέργεια και καθαριότητα τα οποία επιβαρύνονται οι εκάστοτε Δήμοι”.

Ως εκ τούτου, το συλλογικό όργανο των Δήμων, κρίνει επιβεβλημένη την περαιτέρω ενίσχυση των Δήμων προκειμένου να είναι εφικτή η ομαλή λειτουργία των σχολείων μέχρι και τις απογευματινές ώρες.

“Με δεδομένη τη συνεχόμενη αυξητική τάση στις τιμές της ενέργειας, η περαιτέρω οικονομική στήριξη των Δήμων από την κεντρική πολιτεία καθίσταται ακόμη πιο επιτακτική, με δεδομένο ότι η κάλυψη των επιπρόσθετων δαπανών των σχολικών μονάδων αποτελεί δική της ευθύνη και όχι των Δήμων” αναφέρει σχετικά η ΠΕΔ, συμπληρώνοντας τέλος πως, “Προς τούτο, προτείνουμε τη συμπαράταξη με την ομόφωνη απόφαση της ΚΕΔΕ να ζητηθεί επιπλέον χρηματοδότηση των Δήμων Ν.Α. για την κάλυψη του λειτουργικού κόστους των σχολικών μονάδων που προκύπτει από τη διεύρυνση του ωραρίου λειτουργίας τους”.

Πανελλαδική απαίτηση λόγω ενεργειακής κρίσης

Τα σχετικά ζητήματα με την ανάγκη κάλυψης του επιπλέον ενεργειακού κόστους έχει επισημάνει εξ αρχής η ΚΕΔΕ, με αφορμή εισήγηση του προέδρου της, με φόντο τη διεύρυνση του ωραρίου λειτουργίας των σχολικών μονάδων της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Στις σχετικές παρατηρήσεις έχει στηριχθεί και η ΠΕΔ Ν. Αιγαίου, για τα αιτήματά της προς το κεντρικό κράτος.

“Προφανώς η διεύρυνση του ωραρίου συνιστά πρόοδο για τη δημόσια εκπαίδευση, προσθέτοντας δραστηριότητες (παραδοσιακοί χοροί, ρομποτική, αθλητισμός κλπ) που λαμβάνουν χώρα εντός της σχολικής μονάδας με σκοπό να παρέχει ευκαιρίες σε όλα τα παιδιά, ωστόσο αυξάνει ανάλογα τις λειτουργικές ανάγκες του σχολείου (θέρμανση, ηλεκτρική ενέργεια, καθαριότητα), κόστος για το οποίο οι Δήμοι αδυνατούν να καλύψουν” αναφέρει το συλλογικό όργανο των Δήμων πανελλαδικά, αναδεικνύοντας και μεταφέροντας τον προβληματισμό όλων των Δήμων.

“Η κάλυψη των ανωτέρω επιπρόσθετων δαπανών για τη λειτουργία των σχολικών μονάδων δεν αποτελεί αρμοδιότητα των Δήμων, αλλά του κεντρικού κράτους, ύστερα από διαλογική συζήτηση η ΚΕΔΕ ζητά την επιπλέον χρηματοδότηση των Δήμων για την κάλυψη του λειτουργικού κόστους των σχολικών μονάδων, που προκαλείται από τη διεύρυνση του ωραρίου λειτουργίας τους” σημειώνει χαρακτηριστικά η πλευρά της.

Ενίσχυση για την καθαριότητα των σχολείων

Πρέπει να αναφερθεί πως το θέμα του ενεργειακού κόστους στους Δήμους έχει επισημάνει η ΚΕΔΕ στην προ ημερών σύσκεψη με το Υπουργείο Παιδείας, στο πλαίσιο της οποίας τέθηκε και το ζήτημα των αυξημένων αναγκών στα σχολεία που λειτουργούν ως Ολοήμερα.

Όσον αφορά τη διάθεση επιπλέον χρημάτων για την κάλυψη ορισμένων αναγκών, το Υπουργείο Εσωτερικών, ανέφερε σχετικά με τις σχολικές μονάδες τα εξής: “Αποφασίστηκε η διάθεση πρόσθετων κονδυλίων ύψους 6 εκατομμυρίων ευρώ για την καθαριότητα των σχολικών κτιρίων, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες που δημιουργούνται από την εφαρμογή του διευρυμένου ωραρίου στα Ολοήμερα Νηπιαγωγεία και Δημοτικά σχολεία της χώρας μας”.

Από παιδαγωγική προσέγγιση

Τέλος, αξίζει να αναφερθεί πως το θέμα του αυξημένου κόστους σε Δήμους για την ομαλή λειτουργία των σχολείων έχουν υπογραμμίσει κατά καιρούς αρκετοί Σύλλογοι Εκπαιδευτικών, όπως όμως και η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας, ενώ επιπλέον, έχουν ασκήσει κριτική από παιδαγωγική οπτική και προσέγγιση, όσον αφορά τον τρόπο που λειτουργούν τα Ολοήμερα.

“Είναι εξαιρετικά προβληματικό ένα παιδί προσχολικής ή σχολικής ηλικίας να παραμένει στον σχολικό χώρο από τις 7 το πρωί (συμμετέχοντας στην πρωινή ζώνη) μέχρι τις 17.30 το απόγευμα (συμμετέχοντας στο ολοήμερο πρόγραμμα) δίχως ξεκάθαρη παιδαγωγική στόχευση, ιδιαίτερα μάλιστα με δεδομένο πως τα δημοτικά σχολεία και νηπιαγωγεία στη χώρα μας δεν διαθέτουν την κτιριακή και υλικοτεχνική υποδομή για να εξυπηρετήσουν με όρους αξιοπρέπειας τις ανάγκες των παιδιών σε αυτήν την ηλικία” αναφέρει μεταξύ άλλων σε ανακοίνωσή της η Διδασκαλική Ομοσπονδία, τονίζοντας πως το εν λόγω μέτρο της κυβέρνησης καλείται “κοινωνικό” ώστε να εξυπηρετήσει τους εργαζόμενους γονείς, ωστόσο, για να είναι στην πράξη θα πρέπει το κράτος να μην αγνοεί τις μορφωτικές ανάγκες των παιδιών σε αυτές τις ηλικίες.

Πηγή : https://www.koinignomi.gr/

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...