23 Φεβ 2023

Σέριφος Η παράδοση είναι οι ρίζες μας.. Καπετανία 2023


-Ιντα θες να μάθεις γιε μου….
-Θα σου πω ότι έχω ακούσει από τον Πατέρα μου….
…ο ερχομός της άνοιξης στις Κυκλάδες συνοδεύεται από τα αποκριάτικα έθιμα - τους μασκαράδες, το καρναβάλι, το γαϊτανάκι.
Στον Τριαντάρο της Τήνου την Τσικνοπέμπτη αναβιώνει το Αλφαβητάρι της Αγάπης, όπου οι χορευτές τραγουδούν σε κύκλο ένας-ένας περιπαιχτικούς στίχους, και στη Νάξο οι Απόκριες γιορτάζονται με διονυσιακά στοιχεία, με τους «κουδουνάτους» και τους «φουστανελάτους».

Φημισμένο είναι το αποκριάτικο έθιμο του «καπετάνιου» στην Αμοργό και το ανάλογο της «καπεταναίας» στη Σέριφο την Κυριακή της Τυρινής.
Την ίδια μέρα, στη Σίφνο στήνεται ο χορός του Κυρ-Βοριά, ενώ στην 'Ανω Σύρο το καρναβάλι περνώντας μέσα από τα στενά δρομάκια δημιουργεί μια ατμόσφαιρα ενθουσιαστική.
Πηγή Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου

Ο Δήμος Σερίφου έχει τη χαρά να σας προσκαλέσει στο αποκριάτικο δρώμενο της Καπετανίας-Γύρας την Κυριακή 26 Φεβρουαρίου.
Πρόγραμμα
• Συνάντηση Καπετάνιων στο Λιβάδι στις 11 π.μ.
• Αναχώρηση από Λιβάδι 11:30 π.μ. (Θα υπάρχει λεωφορείο)
Γύρα σε Χώρα-Παναγιά- Ιερά Μονή Ταξιαρχών και κατάληξη στον Καλλίτσο.
Το Σάββατο 25 Φεβρουαρίου και ώρα 18:00, θα προβληθεί στο "Μπαλκόνι του Αγρέλη", το ντοκιμαντέρ "ΑΠΟΚΡΙΕΣ, ΓΥΡΕΣ ΚΑΙ ΚΑΠΕΤΑΝΙΕΣ".
Μετά την προβολή του ντοκιμαντέρ θα ακολουθήσει μικρό δείγμα από παραδοσιακή αποκριάτικη μουσική με σουραύλι και τουμπί.
Φέτος είναι μία χρονιά όπου το μεγαλύτερο μέρος της διοργάνωσης έχει στηριχθεί στο ενδιαφέρον της νεολαίας μας, που με αυθορμητισμό αποφάσισε να συμμετέχει σε αυτό το δρώμενο όπως ακριβώς γινόταν και τα παλαιότερα χρόνια.
Αμέριστη η βοήθεια του Συλλόγου Γυναικών Σερίφου " Η Ανδρομεδα", του Συλλόγου "Τελένικος", της κυρίας Ελένης Γαλανού (Καρανικολίδενας), που παραχωρούν τις παραδοσιακές φορεσιές, καθώς και του Θοδωρή Γ. Λιβάνιου που επιμελείται του ντοκιμαντέρ
"ΑΠΟΚΡΙΕΣ, ΓΥΡΕΣ ΚΑΙ ΚΑΠΕΤΑΝΙΕΣ".
Ευχαριστούμε επίσης τον Δημήτρη Κουζούπη (Αγρέλη), που μας επιτρέπει να χρησιμοποιήσουμε την αίθουσά του, σε συνεννόηση με το Σύλλογο Γυναικών.
Ελπίζουμε μετά από χρόνια αποχής ελέω covid, φέτος οι ντόπιοι και οι επισκέπτες του νησιού, να περάσουν ένα όμορφο τριήμερο.
Η παράδοση είναι οι ρίζες μας...

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...