1 Φεβ 2023

Ανακοίνωση της Κομματικής Οργάνωσης Βάσης Σερίφου του ΚΚΕ Καλούμε το λαό του νησιού να μην επιτρέψει την ιδιοποίηση χιλιάδων στρεμμάτων από την εταιρεία Μεταλλεία Σερίφου.


Ανακοίνωση της Κομματικής Οργάνωσης Βάσης Σερίφου του ΚΚΕ 

 Τον τελευταίο καιρό έκανε για μια ακόμη φορά την εμφάνισή της η Ανώνυμη Εταιρεία Μεταλλείων Σερίφου και Σπηλιαλέζας Λαυρίου. 

Πιο συγκεκριμένα, τοποθέτησε πινακίδες που δηλώνουν την ιδιοκτησία της σε μία σειρά περιοχές του νησιού μας, που είχαν παραχωρηθεί από το κράτος για την εξόρυξη μεταλλεύματος αλλά και σε περιοχές όπου υπήρχαν και υπάρχουν τίτλοι ιδιοκτησίας ιδιωτών. 

Επανέρχεται έτσι στο φως ένα χρόνιο πρόβλημα για το λαό του νησιού μας. Πρόκειται για γνώριμη υπόθεση που έχει απασχολήσει χρόνια τώρα το νησί μας, παρά το γεγονός ότι η εταιρεία πτώχευσε το 1963 αφήνοντας απλήρωτους εργαζόμενους και λεηλατημένα τοπία. Από τότε μέχρι και σήμερα δεν πάρθηκε κανένα μέτρο από τις κυβερνήσεις για την αποζημίωση των εργαζομένων, καθώς και για την επίλυση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος ώστε να κατοχυρωθούν οι εκτάσεις στο δημόσιο και να σταματήσει κάθε διεκδίκηση από την εταιρεία σε όσους έχουν τίτλους ιδιοκτησίας. 

Η υπόθεση επιβεβαιώνει την διαχρονική ευθύνη όλων των κυβερνήσεων και του αστικού κράτους που έχουν “ιερό τους δισκοπότηρο” την προστασία των κερδών των επιχειρήσεων. 

Είναι αυτή η αντιλαϊκή πολιτική που “επιτρέπει” στην εν λόγω εταιρεία να εμφανίζεται κάθε τόσο και να διεκδικεί εκτάσεις, που δεν αφορούν μόνο το χώρο των μεταλλείων του οποίου της είχε αρχικά παραχωρηθεί η χρήση για εξόρυξη. Είναι η αντιλαϊκή πολιτική που “επιτρέπει” να εμφανίζονται σήμερα διάφοροι εκπρόσωποι της ίδιας ή άλλων εταιρειών και να πραγματοποιούν αγοροπωλησίες ακινήτων που διεκδικεί η εταιρεία. 

Καμιά κυβέρνηση ως τώρα και τα κόμματα τους (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ) δεν πήρε κανένα μέτρο υπέρ του δημοσίου ώστε να επιστρέψουν οι εκτάσεις στο κράτος και το λαό του νησιού όπως και για την αποτροπή μιας σειράς περίεργων «διεκδικήσεων» με τις οποίες από τη μια μέρα στην άλλη ξεσπιτώθηκαν οικογένειες που για πάνω από 150 χρόνια ζούσαν εκεί. 

Όλες οι κυβερνήσεις ως τώρα έχουν αποσιωπήσει ή και στηρίξει εμμέσως με την πολιτική τους την περίπλοκη κατάσταση στην οποία έχουμε φτάσει σήμερα και στην οποία η εταιρεία εμφανίζεται ως ιδιοκτήτης τεράστιων εκτάσεων και περιοχών - φιλέτων του νησιού. 

Μεγάλες ευθύνες έχουν και όλες οι δημοτικές αρχές του νησιού, γιατί όχι μόνο δεν έχουν κάνει καμιά ουσιαστική κίνηση διεκδίκησης και προστασίας, με κάθε μέσο, της δημόσιας περιουσίας αλλά με ορισμένες κινήσεις τους έχουν δώσει χείρα βοηθείας στις διεκδικήσεις της εταιρείας. Αποκορύφωμα η αποδοχή δωρεάς προς το δήμο των γραφείων της εταιρείας στο Μέγα Λιβάδι. 
Καλούμε το λαό του νησιού να μην επιτρέψει την ιδιοποίηση χιλιάδων στρεμμάτων από την εταιρεία. Να οργανώσει τον αγώνα του και να πιέσει κυβέρνηση, δημοτική και περιφερειακή αρχή ώστε:

  να ληφθούν τα απαραίτητα πολιτικά και νομικά μέτρα για να κατοχυρωθούν στο δημόσιο χωρίς αποζημιώσεις οι εκτάσεις και τα ακίνητα που διεκδικεί η εταιρεία 

 να σταματήσει κάθε διεκδίκηση της εταιρείας σε κατοίκους που έχουν τίτλους ιδιοκτησίας 1/2/23 

Πηγή : 

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...