23 Φεβ 2023

Απολογισμός με θετικό πρόσημο για την Κύθνο


Με θετικό κλίμα και με αισιόδοξο τόνο πραγματοποίησε τον απολογισμό της μέχρι τώρα θητείας της, η Δημοτική Αρχή Κύθνου. Στην τριήμερη εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο νησί, παρουσιάστηκαν τα πεπραγμένα των τελευταίων 3 ετών, ουσιαστικά από το 2019, όταν και η τωρινή Δημοτική Αρχή τη διοίκηση. Παρουσιάστηκαν, μεταξύ άλλων, όλα τα έργα ζωτικής σημασίας, που αφορούν την ύδρευση, την οδοποιία, αλλά και το μεγαλόπνοο project, Kythnos Smart island που εξελίσσεται στο νησί.

Σ. Γαρδέρης: “Η τελευταία τριετία, ήταν μία τριετία ωρίμανσης έργων”

Ο δήμαρχος Κύθνου, Σταμάτης Γαρδέρης μίλησε στην “Κοινή Γνώμη” για τη θητεία του και το πως κύλησαν τα τελευταία τρία χρόνια για το νησί, “Η τελευταία τριετία, ήταν μία τριετία ωρίμανσης έργων και με έχοντας εξασφαλισμένες χρηματοδοτήσεις πλέον, δημοπρατούμε και αυτή τη στιγμή εκτελούμε έργα. Θεωρώ ότι ο απολογισμός της δημοτικής αρχής είναι πάρα πολύ καλός, όπως μπορεί να δει κανείς στη λίστα με τα έργα που έχουν πραγματοποιηθεί. Αν το πάμε συνολικά και με το Kythnos Smart Island project που έχουμε σε εξέλιξη, τα χρήματα που έχουμε απορροφήσει υπερβαίνουν τα 25 εκ. ευρώ.”

Αισιοδοξία για το μέλλον και νέα έργα στον ορίζοντα

Σε ότι αφορά το επόμενο χρονικό διάστημα και μέχρι την ολοκλήρωση της θητείας του, ο κ Γαρδέρης δείχνει αρκετά αισιόδοξος, “Είμαι αρκετά αισιόδοξος. Αυτό που προσπαθούμε όλοι ενόψει της θερινής σεζόν, είναι να ενισχύσουμε τις υποδομές, με νέες αφαλατώσεις που θα μπουν, με νέες γεωτρήσεις, με δεξαμενές, και μιλάμε κυρίως για το κομμάτι των υδατικών πόρων που είναι πολύ σημαντικό. Παράλληλα, προσπαθούμε να κάνουμε κι άλλες βελτιώσεις που αφορούν στην καθημερινότητα για να μπορούμε να σταθούμε επάξια την καλοκαιρινή περίοδο. Εκκρεμούν επίσης κάποια ακόμα έργα που θέλουμε να δημοπρατήσουμε μέσα στο 2023 και αφορούν κυρίως την αγροτική οδοποιία και σε δίκτυα ύδρευσης.”

Έργα Ύδρευσης

Στο σημαντικό κομμάτι της ύδρευσης υπήρξαν πολλά και σημαντικά έργα, όπως η κατασκευή Αγωγού Ύδρευσης Νήσου Κύθνου προϋπολογισμού 937.096 ευρώ και η προμήθεια δεξαμενών ύδρευσης, προϋπολογισμού 198.400 ευρώ που έχει ήδη δημοπρατηθεί. Παράλληλα ο Δήμος προχώρησε σε προμήθεια συστήματος ελέγχου διαρροών, εξασφάλισης επάρκειας και βελτίωσης ποιότητας δικτύου ύδρευσης, με τον προϋπολογισμό να αγγίζει τα 3.717.047,56 ευρώ. Την  ίδια στιγμή έχουν γίνει παρεμβάσεις για την αναβάθμιση, βελτιστοποίηση και αντικατάσταση τμημάτων των Δικτύων Ύδρευσης των Οικισμών Χώρας, Δρυοπίδας και Μέριχα ενώ προχώρησε και σε παροχή υπηρεσιών για προμήθεια συστήματος ελέγχου καταναλώσεων, βελτίωσης λειτουργίας δικτύων ύδρευσης και μείωσης απωλειών, ύψους 4.147.890  ευρώ.

Τέλος, ολοκληρώθηκε υδραυλική μελέτη αναβάθμισης και αντικατάστασης δικτύου ύδρευσης οικισμού Λουτρών Κύθνου - Ενίσχυση εξωτερικού υδραγωγείου, υδραυλική μελέτη αντικατάστασης και επέκτασης δικτύου ύδρευσης οικισμού Κανάλας και πραγματοποιήθηκαν έργα εξωτερικού υδραγωγείου για την αύξηση της διαθέσιμης ενέργειας στην κεφαλή των δικτύων ύδρευσης του Μέριχα και των νότιων οικισμών και αξιοποίηση των νέων δεξαμενών Τσούκα και Αγίων Θεοδώρων, ενώ έγινε και διάνοιξη και ηλεκτροδότηση υδρευτικών γεωτρήσεων.

Υπό αξιολόγηση βρίσκονται οι παρεμβάσεις με αυτεπιστασία από τον Δήμο Κύθνου, που αφορούν:

    • Αγωγό Μύλοι-Ροδιά

    • Σύνδεση Δεξαμενής «Μύλοι» με δεξαμενή Κανάλας

    • Νέο αντλητικό πιεστικό στην Κανάλα προς επίλυση προβλήματος πίεσης σε συνδυασμό με την δημιουργία νέου δικτύου

    • Νέα γεώτρηση στη θέση «Ανεμογεννήτριες» και νέο αντλιοστάσιο

    • Νέος αγωγός από Δεξαμενή στη περιοχή «Ελικοδρόμιο» έως Λουτρά

Έργα οδοποιίας

Κάποια από τα πολύ σημαντικά έργα που έχουν ήδη ολοκληρωθεί είτε βρίσκονται στο τελικό στάδιο είναι ο αγροτικός δρόμος Μέριχας – Άγιος Κωνσταντίνος από το Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Ειδικού Σκοπού για το Νότιο Αιγαίο 2017-2020 προϋπολογισμού 1.145.000 ευρώ και η τριετής συντήρηση Οδικού Δικτύου αρμοδιότητας ΠΝΑΙ νήσου Κύθνου, προϋπολογισμού 1.100.000 ευρώ.

Παράλληλα ο Δήμος προχώρησε σε μελέτη - κατασκευή του περιφερειακού δρόμου Μέριχα Ν. Κύθνου και σε βελτίωση της Αγροτικής οδού Πετρούσας Δήμου Κύθνου από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, προυπολογισμού 1.450.000 ευρώ και 710.600 ευρώ αντίστοιχα. Την ίδια στιγμή πραγματοποιείται βελτίωση των Αγροτικών οδών Άγιος Σώστης - Καλό Λιβάδι (493.600 ευρώ), η διαδικασία αναγνώρισης οδού Δρυοπίδας – Φλαμπούρια, έργα βελτίωσης – ασφάλειας Επαρχιακού Οδικού Δικτύου και μελέτη δρόμου Χώρα –Άγιος Ιωάννης.

Κύθνος – Έξυπνο νησί

Εδώ και περίπου 2 χρόνια, η Κύθνος μετατρέπεται με σταθερά βήματα σε ένα “έξυπνο νησί”. Φορείς υλοποίησης ατής της μετατροπής είναι το Δίκτυο Αειφόρων Νήσων – ΔΑΦΝΗ και το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Συστημάτων Επικοινωνιών και Υπολογιστών της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Η εξειδικευμένη επιστημονική και τεχνική κατάρτιση και η κατανόηση των τοπικών αναγκών από τους δύο φορείς, βοηθούν για την υλοποίηση του συγκεκριμένου έργου.

Η Κύθνος την τελευταία διετία αποτελεί ένα εργαστήρι σχεδιασμού και υλοποίησης καινοτόμων τεχνολογικών λύσεων για την αναβάθμιση και ολοκληρωμένη διαχείριση των τοπικών υποδομών ενέργειας, υδατικών πόρων, αποβλήτων, μεταφορών και οδοφωτισμού. Οι συγκεκριμένες παρεμβάσεις συμβάλουν στην ανάδειξη της Κύθνου ως προορισμό εναλλακτικού τουρισμού και ενισχύουν τη διεύρυνση της τουριστικής περιόδου ενώ παράλληλα δύναται να στηρίξουν τη λειτουργική διασύνδεση πρωτογενούς, δευτερογενούς και τριτογενούς τομέα στο πλαίσιο μετάβασης της τοπικής οικονομίας σε ένα έξυπνο, βιώσιμο, και φιλικό προς το περιβάλλον παραγωγικό μοντέλο.


Οι δράσεις που πραγματοποιήθηκαν τους τελευταίους 4 μήνες και βήμα βήμα οδηγούν το νησί, στη νέα εποχή, είναι:

    • Η μαρίνα των Λουτρών μετατρέπεται σε έξυπνη και πράσινη μαρίνα

    • Ένα ακόμη ηλεκτρικό όχημα για τον Δήμο Κύθνου

    • Αναβάθμιση δημόσιου φωτισμού

    • Kythnos Smart Business

    • Εγκατάσταση 4 ακόμη σταθμών φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων

Πηγή : https://www.koinignomi.gr/

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...