23 Φεβ 2023

Το ποδήλατο μπαίνει οριστικά στη ζωή της Κέας


Στους δύο τροχούς του ποδηλάτου θα κινείται πλέον η Κέα, καθώς προχώρησε οριστικά η αποσφράγιση και η αξιολόγηση των προσφορών των φακέλων για την ενίσχυση της μικροκινητικότητας στο νησί, η οποία θα δώσει το έναυσμα για την εγκατάσταση τερματικών σταθμών για διάθεση ποδηλάτων, σε κατοίκους και επισκέπτες. Η εταιρεία AMCO – ολοκληρωμένα συστήματα τεχνολογίας ΑΒΕΕ αναδείχθηκε ως  προσωρινός  ανάδοχος για την προμήθεια καθώς η προσφορά της είναι πλήρης και σύμφωνη με τους όρους της διακήρυξης και τις τεχνικές προδιαγραφές. Η συνολική  συμβατική αξία θα ανέλθει στα 246.512,00 ευρώ. 

Ρ. Βελισσαροπούλου: “Είναι μία οικολογική επιλογή και συνάδει με τη φυσιογνωμία της Τζιάς”

Η δήμαρχος Κέας, Ρένα Βελισσαροπούλου, μίλησε στην “Κοινή Γνώμη” για τη λύση του ποδηλάτου στο νησί, “Είναι μία πάρα πολύ ωραία λύση και μία πολύ ωραία σκέψη. Στην Κέα έχουμε πάρα πολλούς χώρους, τους οποίους θα μπορούσε κάποιος να τους επισκεφτεί με ένα ποδήλατο. Είναι μία καθαρά οικολογική επιλογή και συνάδει πάρα πολύ με τη φυσιογνωμία της Τζιάς. Είναι ένα πρόγραμμα στο οποίο ενταχθήκαμε από νωρίς, με το που βγήκε και ήταν ανοιχτό και για μικρότερους Δήμους και μη αστικούς, εμείς υποβάλλαμε την αίτηση μας. Το θεωρούμε πολύ σημαντικό έργο και είναι σαν ένα μπόνους προς τους ανθρώπους που θέλουν να επισκεφτούν και να περιηγηθούν το νησί μας.”

“Ο κόσμος σιγά σιγά θα εκπαιδευτεί”

Όσο για τη σχέση των κατοίκων με το ποδήλατο, ανέφερε: “Ο κόσμος σιγά σιγά θα εκπαιδευτεί. Υπάρχουν κάποιοι που ασχολούνται με το ποδήλατο, δεν είναι πολύ μεγάλος ο αριθμός, αλλά σιγά σιγά θα εκπαιδευτούν και οι υπόλοιποι. Είναι μια πολύ όμορφη ιδέα και για αυτό και την αγκαλιάσαμε από την αρχή. Αυτό που μας ενδιαφέρει πολύ σε δεύτερη φάση, είναι να φτιάξουμε και έναν ποδηλατόδρομο στο νησί, ώστε να υπάρχει και μεγαλύτερη ασφάλεια, το έχουμε ήδη σκεφτεί και θα προσπαθήσουμε να το υλοποιήσουμε” παράλληλα αναφέρθηκε και στον τρόπο με τον οποίο θα λειτουργεί το συγκεκριμένο σύστημα, “Θα υπάρχουν κάποιοι τερματικοί σταθμοί στους οποίους θα μπορεί να πάρει κάποιος το ποδήλατο και κάπου να το αφήσει. Την ίδια στιγμή θα υπάρχει ένα λογισμικό, το οποίο θα λειτουργεί για να μπορεί να γίνει η χρέωση, για να μπορούμε να γνωρίζουμε ποιος έχει πάρει το ποδήλατο και ποιος είναι υπεύθυνος για τυχόν φθορές ή ζημιές.”

Η ένταξη της Κέας στα προγράμματα

Κλείνοντας, η κ. Βελισσαροπούλου αναφέρθηκε συνολικά στα έργα που γίνονται στο νησί και στους στόχους της, “Η αλήθεια είναι ότι σαν δημοτική αρχή, ο στόχος μας από την αρχή, ήταν να μπορέσουμε να ενταχθούμε σε όσο το δυνατόν περισσότερα προγράμματα για να βοηθήσουμε τον τόπο. Σκεφτήκαμε πάρα πολύ την υποδομή του νησιού και με έναν σωστό προγραμματισμό μπορείς να βοηθήσεις ουσιαστικά το νησί, παρά τις δυσκολίες που έχουμε, που είναι η υποχρηματοδότηση, η υποστελέχωση και όλα τα προβλήματα που έχουν όλα τα μικρά νησιά, που δεν έχουν τεχνική υπηρεσία. Προσπαθήσαμε σε όλο αυτό το χρονικό διάστημα, να βάλουμε κάτω τις ανάγκες μας, να τις ιεραρχήσουμε και να προγραμματίσουμε πράγματα. Φρόντισα να μην αφήσω πρόγραμμα ανεκμετάλλευτο, που θα μπορούσε να πάει το νησί μου, ένα βήμα παραπάνω.”

Αντικείμενο της προμήθειας

Αντικείμενο είναι η προμήθεια, η εγκατάσταση, η παραμετροποίηση και η λειτουργία ενός ολοκληρωμένου συστήματος μίσθωσης ηλεκτρικών ποδηλάτων, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν για τη κάλυψη των αναγκών του Δήμου Κέας.

Τα κοινόχρηστα συστήματα αυτόματης μίσθωσης δημόσιας χρήσης ποδηλάτων είναι συστήματα ενοικίασης ποδηλάτων, τα οποία τυγχάνουν μεγάλης αποδοχής από πολίτες πόλεων της Ελλάδας αλλά και της Ευρώπης και αποτελούν μια πρωτοβουλία με ιδιαίτερη απήχηση στο κοινό.  Είναι ιδιαίτερα εύχρηστα και βολικά, λόγω του ότι το ποδήλατο δεν αντιμετωπίζει προβλήματα κυκλοφοριακής συμφόρησης, απαιτεί μηδαμινό χώρο στάθμευσης, έχει τη δυνατότητα να μετακινείται και εκτός οδικού δικτύου ενώ παράλληλα δε μολύνει το περιβάλλον. Πρόκειται για συστήματα όπου μια ομάδα ποδηλάτων είναι διαθέσιμη προς χρήση από μια κοινότητα χρηστών που αποτελείται από άτομα που δεν είναι ιδιοκτήτες των ποδηλάτων.

Οφέλη του συστήματος

Οι λόγοι υιοθέτησης συστημάτων μίσθωσης ποδηλάτων είναι πολλοί και έχουν να κάνουν με τη διευκόλυνση της κυκλοφορίας των ανθρώπων στο αστικό κέντρο, τη δημιουργία θετικής δημοσιότητας για την πόλη και στη συμβολή της τουριστικής ανάπτυξης, την ανάδειξη του ποδηλάτου ως μεταφορικού μέσου και όχι μόνο αναψυχής, την ανάπτυξη νέων μεθόδων βιώσιμης κινητικότητας στον αστικό ιστό καθώς επίσης και την ανακούφιση του κυκλοφοριακού προβλήματος, την μείωση των αστικών ρύπων και του θορύβου, τη βελτίωση της σωματικής και ψυχικής υγείας των δημοτών, την καλλιέργεια της οικολογικής συνείδησης και της οικολογικής παιδείας, τη περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση των δημοτών.

Τέλος βοηθά στην ενίσχυση της εμπορικής κίνησης καθώς οι ποδηλάτες είναι χρήστες της αγοράς της περιοχής που κινούνται, σε αντίθεση με διερχόμενους χρήστες ΙΧ, ενώ βοηθα στην μεταστροφή των χρηστών ΙΧ και ΤΑΧΙ προς το ποδήλατο και στην αισθητική αναβάθμιση του νησιού.

Περιγραφή του έργου

Το σύστημα θα επιτρέπει την αυτόματη μίσθωση ηλεκτρικών ποδηλάτων χωρίς την παρουσία προσωπικού. Πρόκειται για προμήθεια και εγκατάσταση ενός αυτοματοποιημένου ηλεκτρονικού συστήματος που θα προσφέρει στους πολίτες την ευχέρεια να παραλάβουν και να χρησιμοποιήσουν ένα ηλεκτρικό ποδήλατο για το χρονικό διάστημα που θα καθορίζεται στον κανονισμό λειτουργίας του συστήματος, επιστρέφοντάς το σε κάποιο από τα σημεία στάθμευσης τα οποία θα είναι εγκατεστημένα σε επιλεγμένα σημεία του Δήμου.


Τα ποδήλατα θα τοποθετηθούν σε σταθμούς ενοικίασης και αυτόματης φόρτισής τους, οι οποίοι θα περιλαμβάνουν θέσεις κλειδώματος/φόρτισης και θα επιτρέπουν τη φόρτιση των ποδηλάτων όσο αυτά είναι κλειδωμένα στον σταθμό.

 Το σύστημα θα επιτρέψει στον Δήμο να προσφέρει στους πολίτες και στους επισκέπτες της πόλης οικονομική πρόσβαση σε ηλεκτρικά ποδήλατα με στόχο τη μείωση της κυκλοφορίας των αυτοκινήτων στην πόλη, τη διευκόλυνση των υπολοίπων μέσων μαζικής μεταφοράς, τον περιορισμό του κυκλοφοριακού φόρτου στην πόλη και τον περιορισμό της μόλυνσης του περιβάλλοντος και του θορύβου.


 Παράλληλα, το ποδήλατο θα αποτελέσει ένα εναλλακτικό μέσο μετακίνησης των τουριστών και της γνωριμίας τους με την πόλη και τα τοπικά αξιοθέατα. Το έργο περιλαμβάνει εξοπλισμό, λογισμικό και υπηρεσίες, τα οποία αναλύονται στις επόμενες παραγράφους.

Πηγή : https://www.koinignomi.gr/

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...