26 Φεβ 2023

Μελέτες Natura για τις Κυκλάδες: Αρνητική η Περιφέρεια Ν. Αιγαίου – Νέα παράταση στη διαβούλευση


Αρνητική ήταν η γνωμοδότηση του περιφερειακού συμβουλίου Νοτίου Αιγαίου στο προτεινόμενο σχέδιο εφαρμογής των νέων Ειδικών Περιβαλλοντικών Μελετών για τις περιοχές Natura στα νησιά 
Σύρος, Μύκονος, Άνδρος, Τήνος, Κέα, Κύθνος, Μήλος, Σίφνος, Σέριφος, Κίμωλος.

Το θέμα απασχολεί ιδιαίτερα τις τοπικές κοινωνίες των νησιών και ειδικά τους έχοντες περιουσιακά στοιχεία σε χαρακτηρισμένες περιοχές του δικτύου Natura. Η εταιρεία ΥΛΗ, η οποία έχει αναλάβει την εκπόνηση των μελετών κατόπιν παραγγελίας του υπουργείο Περιβάλλοντος, διεξάγει διαβούλευση και στη συνέχεια θα καταθέσει την τελική της πρόταση προς το υπουργείο. 

Η Περιφέρεια Ν. Αιγαίου είχε ξεκάθαρη θέση στο ζήτημα της διαβούλευσης, καθώς αποφασίστηκε ομόφωνα ότι πριν από την εφαρμογή οποιοδήποτε νέου μέτρου στις περιοχές Natura, θα πρέπει να ολοκληρωθεί η εκπόνηση των Ειδικών Πολεοδομικών Σχεδίων, οι οποίες είναι ήδη σε εξέλιξη σε Μύκονο και Σαντορίνη. Η Περιφέρεια δεν έχει σκοπό να λάβει μέρος σε οποιοδήποτε διάλογο, αν δεν εκπονηθούν αντίστοιχα πολεοδομικά σχέδια σε όλα τα νησιά. 

Εξάλλου, για μία ακόμη φορά τονίστηκε ότι η διαβούλευση που επιχειρείται για το θέμα των περιοχών Natura είναι εντελώς προσχηματική, μιας και οι αποφάσεις της εταιρείας που εκπονεί τις μελέτες ήδη έχουν παρθεί. Το θέμα των περιβαλλοντικών μελετών των περιοχών Natura πρόκειται να συζητηθεί και στη σημερινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, αποκλειστικά για τις περιοχές της Σύρου. 

Υπενθυμίζεται ότι οι αποφάσεις των οργάνων της τοπικής αυτοδιοίκησης έχουν γνωμοδοτικό χαρακτήρα. Μετά το πέρας της διαβούλευσης, εταιρεία ΥΛΗ θα υποβάλει την οριστική της πρόταση προς το υπουργείο Περιβάλλοντος, το οποίο θα κληθεί να λάβει τις τελικές αποφάσεις. 

Νέα παράταση στη διαβούλευση Η διαβούλευση για τις μελέτες Natura επρόκειτο να ολοκληρωθεί στις 28 Φεβρουαρίου, ωστόσο πήρε νέα παράταση μέχρι τις 30 Απριλίου, κάτι που σημαίνει ότι οι οριστικές αποφάσεις μετατίθενται για την επόμενη κυβερνητική θητεία. 

Το γεγονός γνωστοποίησε με σχετική ανακοίνωση, ο βουλευτής Κυκλάδων, Γιάννης Βρούτσης.

Σε σχετική του ανακοίνωση αναφέρει:

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος και Βουλευτής Κυκλάδων κ. Ιωάννης Βρούτσης συναντήθηκε με τον αρμόδιο Υφυπουργό Περιβάλλοντος, κ. Γεώργιο Αμυρά, όπου συζήτησαν το επίμαχο θέμα των χαρακτηρισμένων περιοχών NATURA για τα νησιά ΣύροςΆνδροςΤήνοςΜύκονοςΚύθνοςΚέαΣέριφοςΣίφνοςΜήλος και Κίμωλος.

Θέμα ζωτικής σημασίας για τα νησιά των Κυκλάδων.

Ήδη, από τον Δεκέμβριο του 2022, ο αρμόδιος Υφυπουργός κ. Γεώργιος Αμυράς, είχε αναγνωρίσει τη σοβαρότητα του θέματος και είχε κάνει αποδεκτή την πρόταση του κ. Βρούτση για παράταση της ημερομηνίας διαβούλευσης μέχρι την 1η Μαρτίου 2023. Αίτημα καθολικό και δίκαιο που εξέφρασαν επίσης με επιστολή τους και οι Δήμαρχοι των ανωτέρω νησιών, μέσω της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Νοτίου Αιγαίου που τους εκπροσωπεί.

Ωστόσο, το θέμα είναι εξόχως σοβαρό, με αποτέλεσμα να είναι αναγκαία πλέον μια νέα παράταση, η οποία και έγινε αποδεκτή από τον κ. Υφυπουργό μέχρι και τις 30 Απριλίου 2023.

Σκοπός της νέας αυτής παράτασης είναι ικανοποιήσει όλους τους εμπλεκόμενους Δήμους του Νομού Κυκλάδων και τους θεσμικούς φορείς, ώστε να καταφέρουν να ανταποκριθούν με επάρκεια και πληρότητα στις προτάσεις που υποχρεούνται να καταθέσουν στη διαβούλευση.

Πηγή : https://cyclades24.gr/

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...