26 Ιαν 2024

Προέδροςτης ΔΕΥΑ Σύρου “Βραχνάς” η οφειλή 4 εκατ. ευρώ για τις χρεώσεις νερού


Ανοικτό” είναι το ενδεχόμενο να υπάρξει επιβάρυνση των καταναλωτών νερού στη Σύρο από την επόμενη χρονιά, αν δεν ληφθούν επαρκή μέτρα από την κυβέρνηση για το θέμα των οφειλών των Δημοτικών Επιχειρήσεων προς τη ΔΕΗ, κάτι που διακαώς επιδιώκει να αποφύγει η νέα διοίκηση της ΔΕΥΑ Σύρου και ο πρόεδρός της, Βαγγέλης Χαλκιάς.

Ουσιαστικά η υπόθεση του χρέους των 4 εκατ. ευρώ προς τη ΔΕΗ αποτελεί την καυτή… πατάτα που κληρονόμησε η νέα διοίκηση, όχι εξαιτίας κακοδιαχείρισης στην προηγούμενη θητεία, αλλά αποκλειστικά και μόνο λόγω των συνεπειών που έφερε η ενεργειακή κρίση στις χρεώσεις του ρεύματος.

Τόσο για τα παραπάνω, όσο όμως και για τις κύριες προτεραιότητες της ΔΕΥΑ Σύρου την τρέχουσα – νέα – θητεία, έδωσε απαντήσεις ο Βαγγέλης Χαλκιάς.

Ανάμεσα σε άλλα, μίλησε για το τι μπορεί να σημάνει η μη ανταπόκριση του κράτους στο αίτημα διαγραφής ή κάλυψης αυτών των οφειλών, όπως επίσης και για το αν συμφωνεί με την προωθούμενη πρόταση για δημιουργία ενιαίων περιφερειακών ΔΕΥΑ, στα πρότυπα του ΦΟΔΣΑ.

Επίσης, διευκρίνισε πως προτεραιότητά του, αποτελεί η μέριμνα για τη συνέχιση των ενεργειών για την υλοποίηση του έργου του νέου εργοστασίου αφαλάτωσης και της δημιουργίας του φωτοβολταϊκού πάρκου στον Βούλια.

“Ανέλαβα την προεδρία της ΔΕΥΑ Σύρου. Είναι ένας δύσκολος ρόλος για όλους τους γνωστούς λόγους που έχουμε παρακολουθήσει το τελευταίο διάστημα. Υπάρχουν πολλά προβλήματα που πρέπει να διαχειριστούμε και να λύσουμε. Είμαι έτοιμος για να τα δούμε όλα”, δήλωσε προλογικά στην “Κοινή Γνώμη”.

  • Έχετε στην “πλάτη” σας το “καυτό” θέμα της οφειλής των 4 εκατ. ευρώ προς τη ΔΕΗ. Πώς συνεχίζετε στο κομμάτι της διαχείρισης αυτού του σοβαρότατου προβλήματος;

“Ήδη έχουν γίνει ενέργειες για το θέμα της οφειλής της ΔΕΥΑΣ προς τη ΔΕΗ και θα συνεχίσουμε. Στόχος είναι να μπορέσουμε να απαλλαγούμε από ένα μεγάλο κομμάτι του χρέους και να δούμε πώς θα γίνει να προχωρήσουμε. Το νερό όπως και το ρεύμα είναι βασικά αγαθά στη ζωή του ανθρώπου, οπότε πρέπει να το διευθετήσουμε γιατί έχουμε εκκρεμότητες στη ΔΕΥΑΣ. Είναι βασική προτεραιότητα και πρέπει να το επιλύσουμε, ώστε να επιλύσουμε και τα υπόλοιπα.

Γι αυτό, η βασική κατεύθυνση είναι ή να διαγραφεί ένα μεγάλο ποσό των οφειλών της ΔΕΥΑΣ προς τη ΔΕΗ, ή να πάρουμε ένα ποσό για να καλύψουμε το χρέος. Αυτό θα το παλέψουμε. Θέλουμε να επιτύχουμε το καλύτερο”.

  • Ένα σενάριο που συνδέεται με τη μείωση των οφειλών είναι και η δημιουργία ενιαίας περιφερειακής ΔΕΥΑ. Συμφωνείτε με αυτή την κατεύθυνση της κυβέρνησης;

“Αν το σενάριο είναι να δημιουργηθεί ένας μεγάλος φορέας σε υγιή βάση, τότε τα πράγματα θα έχουν καλώς. Όμως, αν δημιουργηθεί σε μία βάση όπως ο περιφερειακός ΦΟΔΣΑ Ν. Αιγαίου, τότε χαθήκαμε. Θα μας “κυνηγήσουν” οι δημότες και θα έχουν δίκιο. Είναι μεγάλο πρόβλημα. Περιμένουμε και παρακολουθούμε στενά το θέμα και θα εξετάσουμε τι θα κάνουμε”.

  • Αν δεν διαγραφεί ολόκληρο το χρέος και ένα τμήμα αυτού, κληθεί να το καλύψει η ΔΕΥΑ Σύρου, υπάρχει πιθανότητα να αυξήσετε τα τιμολόγια του νερού και άρα, οι καταναλωτές να επιβαρυνθούν παραπάνω;

“Φέτος δεν πρόκειται να γίνει τίποτα. Του χρόνου θα δούμε πως θα προχωρήσουν τα πράγματα και θα το εξετάσουμε. Το νερό είναι ήδη ακριβό και αυτό οφείλεται στο γεγονός πως αποτελεί βιομηχανικό προϊόν και κοστίζει.

Όμως είναι και οι κινήσεις που πρέπει να κάνουμε, ώστε να διασφαλίσουμε την τιμή του νερού. Είναι δύσκολη υπόθεση. Αν δεν τα καταφέρουμε, θα δούμε τι θα κάνουμε. Έχουμε θέσει προτεραιότητες και θα τα εξετάσουμε όλα”.

  • Είναι ένα θέμα πανελλαδικό και ακολουθείτε τις εξελίξεις και τις κινήσεις της Ένωσης των ΔΕΥΑ της χώρας;

“Εννοείται. Όμως να υπενθυμίσω πως εμάς το χρέος είναι μόνο στο ρεύμα και δεν προέκυψε λόγω κακοδιαχείρισης. Ενώ άλλες ΔΕΥΑ έχουν χρέη και οφειλές λόγω κακοδιαχείρισης. Η άποψή μου είναι πως θα πρέπει να απαλλαγούμε από το ρεύμα. Η ιδανική λύση θα ήταν να γίνει διαγραφή του χρέους, ώστε να μπορέσουμε να προχωρήσουμε σε άλλα επείγοντα θέματα”.

  • Ένα μεγάλο πρόβλημα που ταλαιπωρεί κατοίκους και επισκέπτες στη Σύρο την καλοκαιρινή περίοδο είναι η έλλειψη νερού. Αποτελεί για εσάς προτεραιότητα και τι θα κάνετε για να διαχειριστείτε την κατάσταση;

“Το πρώτο και το κύριο είναι να διασφαλίσουμε την ποσότητα του νερού, ειδικά το καλοκαίρι. Οπότε, έχουμε στο πλάνο μας συγκεκριμένα πράγματα που θα “τρέξουμε”. Σε αυτά είναι και η φροντίδα για τις αφαλατώσεις ώστε να έχουμε παραγωγή νερού στον μέγιστο βαθμό. Αυτή την ποσότητα που πρέπει να έχουμε. Θέλουμε να αποδίδουν στο μέγιστο που μπορούν ώστε να μειώσουμε τα προβλήματα της καλοκαιρινής περιόδου. Δεν προλαβαίνουμε να κάνουμε κάτι άλλο μέχρι το καλοκαίρι. Ακόμη και χρήματα να βρούμε για προμήθεια αφαλάτωσης, δεν θα προλάβουμε να την εγκαταστήσουμε. Είναι πολύ χρονοβόρες οι διαδικασίες. Οπότε το “καυτό” θέμα είναι να προσπαθήσουμε να κάνουμε το καλύτερο για την ποσότητα του νερού την καλοκαιρινή περίοδο. Τα υπόλοιπα έπονται”.

  • Σε εξέλιξη είναι και οι προσπάθειες για το μεγάλο έργο του νέου εργοστασίου αφαλάτωσης και η εγκατάσταση φωτοβολταϊκού πάρκου. Πώς θα προχωρήσετε;

“Το εργοστάσιο της Ερμούπολης πρέπει να αντικατασταθεί. Πρέπει μακροπρόθεσμα να προχωρήσει η νέα εγκατάσταση εργοστασίου και να τοποθετηθεί το φωτοβολταϊκό πάρκο. Ακόμη αυτό το έργο είναι στο στάδιο της χωροθέτησης. Από εδώ και στο εξής, με το ρεύμα έχουμε μεγάλες διακυμάνσεις και δεν μπορεί να τις πληρώνει όλες αυτές, ο λαός. Οπότε, πρέπει να φροντίσουμε για μία σύγχρονη λειτουργία του εργοστασίου που θα καλύπτεται από το φωτοβολταϊκό πάρκο. Οπωσδήποτε πρέπει να “τρέξουμε” και συντηρήσεις στο εργοστάσιο, πάσης φύσης, έως ότου προχωρήσουμε στο νέο. Παρακολουθούμε τις ανάγκες και φυσικά θέλουμε να “τρέξει” το νέο έργο”.

  • Θα δώσετε έμφαση και στην αναγκαιότητα υλοποίησης του αποχετευτικού δικτύου της νότιας Σύρου;

“Είναι ένα έργο πολύ σημαντικό και αυτό και δρομολογείται. Φυσικά θα είναι μία θετική εξέλιξη για τη νότια Σύρο. Ωστόσο, έπεται των άλλων μεγάλων θεμάτων που καλούμαστε να διαχειριστούμε και κυρίως αυτού της επάρκειας του νερού. Η ΔΕΥΑΣ έχει μεγάλα θέματα”.

  • Ποιο είναι το μήνυμά σας προς τους δημότες; Θα κάνετε το καλύτερο που μπορείτε για τα ζητήματα που απασχολούν σοβαρά τη ΔΕΥΑ Σύρου και άρα, τους καταναλωτές;

“Δεν το συζητάω καθόλου. Σίγουρα έχουμε τις επαφές μας στην Αθήνα για τα μεγάλα θέματα και θα δούμε πώς θα κάνουμε το καλύτερο δυνατό για το νησί και τους δημότες. Πιστεύω πως θα πετύχουμε πράγματα”.

Πηγή : https://www.koinignomi.gr/

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...