Με το κείμενο αυτό θέλουμε να σας ενημερώσουμε και να επιστήσουμε την προσοχή σας στις τρέχουσες εξελίξεις, που αφορούν το μέλλον του Κέντρου Πρόληψης και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας «Θησέας Κυκλάδων».
Με μεγάλη ανησυχία πληροφορηθήκαμε τις αλλαγές, που προτείνονται στον χώρο των εξαρτήσεων, όπως περιγράφονται στο σχέδιο Νόμου με τίτλο: “Ολοκλήρωση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης”.
Στο εν λόγω νομοσχέδιο καταργείται το άρθρο 61 του Νόμου 3459 (2006), με το οποίο προβλέπεται η πάγια και τακτική χρηματοδότησή των Κέντρων Πρόληψης από το Κράτος μέσω των δύο ονομασμένων πηγών (Υπουργείο Υγείας και Εσωτερικών). Καταργούνται και οι Προγραμματικές Συμβάσεις τους, καθώς και κάποιες ρήτρες, που διασφαλίζουν τη λειτουργία των Κέντρων Πρόληψης.
Καταργείται επίσης το άρθρο 60, παράγραφος 4, του νόμου 4139, σύμφωνα με το οποίο τα Κέντρα Πρόληψης ανήκουν στους εγκεκριμένους φορείς πρόληψης. Στη θέση τους δημιουργείται ένας ενιαίος κεντρικός οργανισμός, για την πρόληψη και την αντιμετώπιση των εξαρτήσεων, ο οποίος αποσυνδεδεμένος από την τοπική κοινωνία και την τοπική αυτοδιοίκηση, δύσκολα θα μπορεί να ανταποκριθεί στις κατά τόπους ανάγκες και ιδιαιτερότητες.
Τα Κέντρα Πρόληψης με την εμπειρία και τις επιστημονικές τους παρεμβάσεις έχουν συμβάλει να είναι η Ελλάδα μια από τις πρώτες χώρες πανευρωπαϊκά, στη μείωση της εξάρτησης σε νέες ηλικίες. Η σημερινή μορφή οργάνωσης και διοίκησης των Κ.Π. (Ν.Π.Ι.Δ.) είναι πρότυπο μοντέλο άσκησης κοινωνικής πολιτικής και εκπόνησης δράσεων προαγωγής της ψυχοκοινωνικής υγείας. Με την ισότιμη συμμετοχή όλων των ενεργών πολιτικών, επιστημονικών και κοινωνικών φορέων, με τη μορφή των Αστικών Εταιρειών, διασφαλίζουν, επίσης, την άμεση ανταπόκριση στις ιδιαίτερες ανάγκες και τα αιτήματα των τοπικών κοινωνιών.
Ο ρόλος των τοπικών κοινωνιών στην πρόληψη των εξαρτήσεων είναι σημαντικός, όπως αναφέρεται από Διεθνείς Οργανισμούς. Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Παρακολούθησης των Ναρκωτικών και της Τοξικομανίας αναφέρει μετά από έρευνα που διενήργησε, πως: ‘’οι κάτοικοι μιας περιοχής είναι σε καλύτερη θέση να διαγνώσουν τις τοπικές προτεραιότητες και να στηρίζουν λύσεις. Αλλά και οι άνθρωποι (δέκτες των προγραμμάτων πρόληψης) είναι πιο ευαίσθητοι στην προσωπική επιρροή των ατόμων του άμεσου περιβάλλοντός τους, παρά σε μηνύματα που προέρχονται από άγνωστα άτομα’’.
Πηγή : https://syrospress.gr/
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου