26 Ιαν 2024

Ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Τήνου-Άνδρου-Μυκόνου για την Εκτός Σχεδίου Δόμηση


Τους προβληματισμούς του σχετικά με το υπό διαμόρφωση νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την εκτός σχεδίου δόμηση εξέφρασε με ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Τήνου-Άνδρου-Μυκόνου. 

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Ανδρέας Γιοβάνος, σε επιστολή που απευθύνεται σε εννέα φορείς (Υπουργείο Περιβάλλοντος, ΤΕΕ, Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Διπλωματούχων Ανωτάτων Σχολών, Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, Επαρχείο Άνδρου, Επαρχείο Τήνου, Δήμοι Μυκόνου, Άνδρου και Τήνου) και αναφέρεται εκτεταμένα στο εν λόγω νομοσχέδιο. Όπως δηλώνει, το πλέγμα μέτρων που επεξεργάζεται η κυβέρνηση «θα οδηγήσει σε μια νέα γενιά αυθαιρέτων, επιβαρύνοντας τελικά το περιβάλλον, και υποβαθμίζοντας αυτό που το σχέδιο νόμου προσπαθεί να προστατεύσει».

Όπως σημειώνεται στην επιστολή: «Η εκτός σχεδίου δόμηση δεν είναι η ίδια στις Κυκλάδες, στα Δωδεκάνησα, στην ηπειρωτική Ελλάδα». Το όριο ελάχιστου πλάτους 3,5 μέτρων για τους δρόμους στους οποίους πρέπει να έχει πρόσωπο ένα οικόπεδο για να είναι οικοδομήσιμο (διάταξη που σύμφωνα με διαρροές στον Τύπο περιλαμβάνεται στα νέα μέτρα) είναι αδύνατο να εφαρμοστεί στις Κυκλάδες, σύμφωνα με τον Γιοβάνο, καθώς «οι οδοί αυτοί [στις Κυκλάδες] έχουν ιδιαίτερη μορφολογική και γεωμετρική ταυτότητα και είναι συνήθως μικροί σε πλάτος από 1,00 μ. έως 2,50 μ., με ξερολιθιές εκατέρωθεν για τον προσδιορισμό του περάσματος».

Μεταξύ άλλων, στην επιστολή υπογραμμίζεται πως οι αναγνωρισμένοι οδοί που προϋφίστανται του έτους 1923 «θα πρέπει να εξαιρεθούν ρητά [από τον όρο για πλάτος τουλάχιστον 3,5 μέτρα], συνεχίζοντας να παρέχουν δικαίωμα δόμησης σε παρόδια γήπεδα, με το υφιστάμενο πλάτος της οδού και τα δικά τους μοναδικά χαρακτηριστικά».

Κλείνοντας, ο Γιοβάνος αναφέρει ότι «μία τόσο σημαντική μεταρρύθμιση θα πρέπει να τεθεί σε εκτενή διαβούλευση και να εισακουστούν οι απόψεις των εμπλεκόμενων φορέων, ήτοι των Δήμων, των Γραφείων Δόμησης, των Συλλόγων Μηχανικών, των ιδιοκτητών ακινήτων, των δικηγόρων, των συμβολαιογράφων, των Συλλόγων κλπ.».

Διαβάστε εδώ το πλήρες κείμενο της επιστολής

Πηγή : https://www.sustainablecyclades.gr/

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...