19 Ιαν 2024

Ολοκληρώθηκε η ψηφιοποίηση συλλογών και η δημιουργία του Ψηφιακού Μουσείου της Ιεράς Μητρόπολης Σύρου video


Ολοκληρώθηκε η ψηφιοποίηση συλλογών και η δημιουργία του Ψηφιακού Μουσείου της Ιεράς Μητρόπολης Σύρου. Η Πράξη χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης) και από εθνικούς πόρους.

Η Ιεράς Μητρόπολη Σύρου προχώρησε στην τεκμηρίωση και στην ψηφιοποίηση των αντικειμένων των εκκλησιαστικών συλλογών της, η οποία θα συμβάλλει στην προβολή και ανάδειξη των μοναδικών εκκλησιαστικών εκθεμάτων της, και θα δώσει τη δυνατότητα μέσα από το Ψηφιακό Μουσείο για την διεθνή προβολή τους.

Αντικείμενο της Πράξης αποτελούσε η υλοποίηση δράσεων για την ψηφιοποίηση, επεξεργασία, και επιστημονική τεκμηρίωση, των τεκμηρίων των συλλογών Ιεράς Μητρόπολης Σύρου (ΙΜΣ) και της Ιεράς Μονής Θεοτόκου Τουρλιανής που χρονολογούνται από το 1830 και μετά.


Στόχοι του έργου είναι:

  • Εκκλησιαστικές Συλλογές: Να αναδειχθούν οι Εκκλησιαστικές Συλλογές της Ι.Μ. Σύρου και της Ιεράς Μονής Θεοτόκου Τουρλιανής.
  • Εκθέματα: Να αναδειχθούν τα εκθέματα μέσω εφαρμογών εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας.
  • Εκκλησιαστική Τέχνη: Να αναδειχθεί η προστασία και ανάδειξη της εκκλησιαστικής τέχνης ως κυρίαρχο στοιχείο των δραστηριοτήτων του ΚΕΑ Ι.Μ. Σύρου, αλλά και ως αναπόσπαστο μέρος της πολιτιστικής ζωής της χώρας.Στο πλαίσιο αυτό εντός του ψηφιακού μουσείου, ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να γνωρίσει μια σειρά από ψηφιακές εφαρμογές ανάδειξης του πολιτιστικού της αποθέματος που περιλαμβάνουν εικονικούς ξεναγούς, διαδραστικό χρονολόγιο, εικονικές περιηγήσεις, ψηφιακό πορτρέτο σημαντικών προσωπικοτήτων της ΙΜΣ, ψηφιακό βιβλίο επισκεπτών, 5 διαδραστικές εκπαιδευτικές εφαρμογές και ψηφιακές μουσειοσκευές. Για την ανάπτυξη των εφαρμογών υιοθετούνται μέθοδοι και τεχνικές αποκριτικής (responsive) σχεδίασης για την προβολή περιεχομένου προσαρμόσιμη στη συσκευή και την ανάλυση οθόνης του χρήστη.

    Τέλος, περιλαμβάνεται και η παραγωγή ψηφιακών εκθέσεων με εφαρμογές εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας (virtual / augmented reality) στο υφιστάμενο Εκκλησιαστικό Μουσείο της ΙΜΣ και της Ιεράς Μονής Θετοτόκου Τουρλιανής.Αναλυτικότερα, στο πλαίσιο της Πράξης ψηφιοποιήθηκαν εκκλησιαστικές εικόνες, εκκλησιαστικά αντικείμενα και σκεύη, ξυλόγλυπτα, μεταλλικά, υφασμάτινα, εκκλησιαστικά ενδύματα και έντυπα που χρονολογούνται από το 1830 και μετά, αποτελώντας έτσι ένα αναπόσπαστο και σημαντικότατο τμήμα της ιστορίας του Νεώτερου Ελληνικού Κράτους.


    Η ψηφιοποίηση των τεκμηρίων της Εκκλησιαστικής Συλλογής της Ιεράς Μητρόπολης Σύρου που φιλοξενείται στην Ερμούπολη, και της Εκκλησιαστικής Συλλογής της Ιεράς Μονής Θεοτόκου Τουρλιανής που φιλοξενείται στην Άνω Μερά, Μυκόνου θα δώσει τη δυνατότητα παγκόσμιας προβολής τους, μέσα από την ανάπτυξη του Ψηφιακού / Εικονικού Μουσείου μόνιμης έκθεσής τους, αλλά και των πρωτότυπων και καινοτόμων ψηφιακών εφαρμογών που θα συμβάλλουν περαιτέρω στη διάχυση γνώσης για το περιεχόμενο και την αξία της συλλογής αλλά και στην αξιοποίησή τους για εκπαιδευτικούς σκοπούς.

    Επισκεφτείτε το στο https://digitalmuseum.keaimsyrou.gr/el-gr για περισσότερες πληροφορίες

 
Πηγή : 

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...