Analyst.gr Team
Η Ελλάδα βρίσκεται σε πολύ δύσκολη θέση, επειδή όχι μόνο δεν έχει αποφύγει ακόμη τη χρεοκοπία, παρά τα δύο «κουρέματα», αλλά ούτε καν την έξοδο της
από την Ευρωζώνη. Την ίδια στιγμή, οι Έλληνες έχουν κυριολεκτικά
χορτάσει (αηδιάσει), από τα συνεχή σκάνδαλα διαφθοράς που ανακοινώνονται
καθημερινά από τα ΜΜΕ.Φυσικά οι περισσότεροι έχουν καταλάβει πως αφενός μεν η Πολιτική λυμαίνεται ατιμώρητη το κράτος, τα δημόσια έσοδα δηλαδή για πολλές δεκαετίες, συνεχίζοντας να το κάνει, αφετέρου πως όλα τα νέα μέτρα συνοδεύονται από συλλήψεις και σκάνδαλα, έτσι ώστε να γίνονται πιο «εύπεπτα» στο λαό.
Καλύτερα αποδεκτά λοιπόν από τους Πολίτες, από τους οποίους απαιτείται φορολογική συνείδηση για να υπάρχουν τα χρήματα και να μπορούν να τα υπεξαιρούν οι ασυνείδητοι Πολιτικοί, όπως και όποτε το θελήσουν. Η ανταποδοτικότητα βέβαια των φόρων στην υγεία, στην παιδεία και όπου αλλού περιορίζεται συνεχώς, χωρίς να αντιδράει κανένας.
Την ίδια στιγμή η Ελλάδα κατηγορείται για φοροδιαφυγή από τη Γερμανία, όταν σε έγκριτη εφημερίδα της χώρας (Die Zeit), η οποία παραθέτει μία αναλυτικά τεκμηριωμένη έρευνα, αναφέρονται μεταξύ άλλων τα εξής:
«Στον ιδιαίτερα ανθηρό κλάδο της γερμανικής γαστρονομίας αυξάνονται εκρηκτικά τα κρούσματα φοροδιαφυγής και εισφοροδιαφυγής. Παρατηρούνται τουλάχιστον τρία υποκατάστατα γνήσιων αποδείξεων, ενώ ιδιοκτήτες που κερδίζουν πολλά, προσφεύγουν στις υπηρεσίες εταιρειών που διαθέτουν «ειδικές» ταμειακές μηχανές. Μια τέτοια γερμανική εταιρεία διαφήμιζε ταμειακές μηχανές «ανθεκτικές» στην εφορία και την επαλήθευση».Από την άλλη πλευρά ακόμη και ο πιο ανόητος καταλαβαίνει ότι, όλα όσα δημοσιεύονται τον τελευταίο καιρό σχετικά με τις περίφημες ΜΚΟ, δεν είναι αντιπροσωπευτικά αυτού που στην πραγματικότητα συμβαίνει. Φαίνεται καθαρά πως οι περισσότερες από αυτές τις οργανώσεις με τα εξωτικά ονόματα και τα περίεργα «αντικείμενα» που δήθεν εξυπηρετούν, όπως την προώθηση της θρησκείας στη Βόρεια Κορέα, αποτελούν το κάλυμμα μυστικών πρακτόρων.
Μέσω αυτών δηλαδή χρηματοδοτούνται πλέον οι μυστικές υπηρεσίες από πολλές δυτικές χώρες, στελεχωμένες κυρίως με αμερικανούς πράκτορες. Είναι άλλωστε λογικό ότι η Αμερική, η οποία αστυνομεύει ολόκληρο τον πλανήτη, δεν μπορεί να αναλαμβάνει μόνη της όλα τα έξοδα που απαιτεί κάτι τέτοιο.
Συνεχίζοντας, όπως έγραψε χαρακτηριστικά συνάδελφος: «Ως τη μεγαλύτερη ανοησία της ημέρας, πιθανότατα του αιώνα, θα μπορούσε εύλογα να χαρακτηρίσει κανείς τον ισχυρισμό κεντρικού παρουσιαστή ειδήσεων τηλεοπτικού σταθμού, σύμφωνα με τον οποίο, εάν η Ελλάδα είχε χρεοκοπήσει το 2010, θα είχε μηδενίσει (!) το χρέος της – αν και ενδεχομένως, όπως είπε, η χρεοκοπία θα είχε σοβαρές συνέπειες, μεταξύ άλλων την εκδίωξη της από την Ευρωζώνη.
Αν και ο παρουσιαστής μας είναι εξαιρετικά συμπαθής, ο ισχυρισμός του κάθε άλλο παρά «εξυψώνει» το επίπεδο της εγχώριας δημοσιογραφίας – ίσως μία από τις μεγαλύτερες αδυναμίες της πατρίδας μας, εάν δεχθούμε ότι, η σωστή πληροφόρηση είναι το θεμέλιο μίας «σωστά λειτουργούσας», ανεπτυγμένης και δημοκρατικής χώρας.
Περαιτέρω, το να θεωρεί κανείς ότι μηδενίζονται τα χρέη απλά και μόνο με τη δήλωση χρεοκοπίας, δεν είναι μόνο ανόητο αλλά, κυρίως, επικίνδυνο – αφού δίνει μία εντελώς λανθασμένη εικόνα στους Πολίτες της χώρας. Το ίδιο συμβαίνει και με το θέμα της εξόδου από το ευρώ, αφού η Ελλάδα θα μπορούσε να κηρύξει στάση ή αναβολή πληρωμών, χωρίς κανένας να έχει το δικαίωμα να την διώξει από την Ευρωζώνη.
Πόσο μάλλον όταν δεν μπορεί να φύγει ούτε καν εκούσια, αλλά μόνο εάν προηγουμένως ζητήσει η ίδια την έξοδο της από την Ευρωπαϊκή Ένωση – επειδή είναι αδύνατον για μία χώρα να αποτελεί μέλος της Ευρωζώνης, εάν δεν ανήκει στην ΕΕ.
Βέβαια, η απειλή της στάσης ή αναβολής πληρωμών το 2010 ήταν η σωστή κίνηση, επειδή οι ευρωπαϊκές και λοιπές τράπεζες ήταν σε μεγάλο βαθμό εκτεθειμένες στο ελληνικό χρέος, ενώ δεν υπήρχε ο μηχανισμός στήριξης – οπότε, η σχεδόν σίγουρη «μετάσταση» του προβλήματος σε ολόκληρη την Ευρωζώνη, θα ανάγκαζε τους δανειστές μας να αποδεχθούν σοβαρότατους συμβιβασμούς.
Εκτός αυτού, η δυνατότητα τότε της Ελλάδας να μετατρέψει το 90% του εξωτερικού χρέους της σε δραχμές, η οποία χάθηκε (ξεπουλήθηκε) μετά την εγκληματική υπογραφή του PSI (2011), ήταν ένας ακόμη σοβαρός «μοχλός πίεσης» – τον οποίο επίσης δεν εκμεταλλεύτηκε η τότε κυβέρνηση.
Η πλέον λανθασμένη, εάν όχι προσχεδιασμένη και ενδοτική κίνηση, ήταν η «επιλογή» του ΔΝΤ – πολύ περισσότερο, η «εν λευκώ» και με τη διαδικασία του κατεπείγοντος υπογραφή των αποικιοκρατικών δανειακών συμβάσεων και των μνημονίων υποτέλειας από μία Βουλή, την οποία προτιμούμε να μην χαρακτηρίσουμε.
Τέλος, επειδή μία χώρα δεν είναι επιχείρηση, οπότε δεν μπορεί να κλείσει «αποκηρύσσοντας» τα χρέη της, γίνεται διακανονισμός με τους πιστωτές της – οι οποίοι συμφωνούν συνήθως με τη διαγραφή κάποιου μέρους τους, με την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των υπολοίπων, με χαμηλά επιτόκια, με περίοδο χάριτος κοκ. Φυσικά απομονώνεται από τις αγορές για κάποιο χρονικό διάστημα – αν και συχνά οι αγορές ξεχνούν γρήγορα«.
Κλείνοντας αξίζει να αναφέρουμε πως σύμφωνα με ορισμένα ξένα ΜΜΕ οι τέσσερις συστημικές τράπεζες της Ελλάδας, η Alpha Bank, η Eurobank, η Εθνική και η Πειραιώς, θα χρειαστούν μία επί πλέον αναχρηματοδότηση ύψους 5 δις €. Πρέπει δηλαδή να αυξηθούν τα ίδια κεφάλαια τους, με βάση ένα δεύτερο «τεστ προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων» της Τράπεζας της Ελλάδας.
Οι τράπεζες έχουν βέβαια ειδοποιηθεί, αλλά μένει να επιβεβαιωθεί η πρόβλεψη της ΤτΕ από την Τρόικα, ενώ δεν είναι γνωστό το πόσα ακριβώς χρήματα χρειάζεται η κάθε τράπεζα. Σε κάθε περίπτωση δεν φαίνεται να φτάνουν τα 28 δις € του περασμένου καλοκαιριού, παρά τη ραγδαία μείωση των δανείων προς τα νοικοκυριά (διάγραμμα), επειδή έχουν αυξηθεί κατακόρυφα οι επισφάλειες.
.
Δάνεια προς τον ιδιωτικό τομέα στην Ελλάδα
.
Κατά την άποψη μας, με δεδομένη τη δύσκολη θέση της χώρας, η οποία συνεχίζει να επιδεινώνεται από την πολιτική που την υποχρεώνουν να εφαρμόσει οι δανειστές (άρθρο), οι επισφάλειες θα συνεχίσουν την ανοδική τους πορεία, οπότε οι τράπεζες θα χρειάζονται όλο και περισσότερα χρήματα. Κάποια στιγμή δε θα φορολογηθούν (κατασχεθούν, δημευθούν) οι καταθέσεις, οι οποίες θα χρησιμοποιηθούν για τη διάσωση των τραπεζών. Το αργότερο τότε, ο λαός θα αντιδράσει βίαια, με απρόβλεπτα επακόλουθα.
: analyst.gr
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου