Καταρχάς να αναφέρω ότι, από την πρώτη φορά που έκανα ελεύθερο κάμπινγκ χωρίς καμία γνώση, το πρωταρχικό μου μέλημα ήταν να μην δημιουργήσω πρόβλημα στους γύρω μου και στη φύση, οπότε σαν φυσικό επακόλουθο ήταν να προσέχω να μην επιβαρύνω το περιβάλλον με ρύπους, γιατί έτσι μου φαινόταν λογικό και ηθικό, οπότε αυτό έπραξα.
Από τις πρώτες στιγμές κιόλας, ενημερώθηκα περεταίρω από μόνος μου, χωρίς να χρειαστεί κανένας να μου κάνει υπόδειξη, οι αναγκαίοι λόγοι αυτής της αναζήτησης είναι οι εξής:
- ήθελα να επιβεβαιώσω, αν όντως κάνω το σωστό και να πληροφορηθώ με σκοπό να το πράττω με μεγαλύτερη ευκολία,
- ήθελα να δείχνω το σεβασμό απέναντι στη φύση και το συνάνθρωπο,
- γιατί το ελεύθερο κάμπινγκ είναι κάτι που κατάλαβα ότι με γεμίζει και με αυτόν τον τρόπο θα μπορούσα να το υπερασπιστώ,
- αλλά και εκ των υστέρων αφού άρχισε η δράση μου στο διαδίκτυο, περί θεματολογίας που αφορά το free camping (πριν ακόμα ανεβάσω το παρών blog), για να μπορώ να έχω βαρύτητα λόγου σε αυτά που λέω καθώς το ίδιο ισχύει και φυσικό επίπεδο.
Γιατί Free camping
Ο βασικός λόγος που απολαμβάνω την ελεύθερη κατασκήνωση είναι, διότι μέσω αυτού μπορώ να έρθω σε πιο κοντινή επαφή με τη φύση και να με αναγεννήσει με τον τρόπο της, που ίσως καμία άλλη δραστηριότητα δεν μπορεί να το κάνει, μπορεί κάποια να μπορεί να επιτύχει μερικά πράγματα από αυτά που μου δίνει το ελεύθερο κάμπινγκ, αλλά στην ουσία της όσο κοντά και να μοιάζει ότι είναι, πάντα θα απέχει.
Οι τρόποι που με γεμίζει είναι αρκετοί, αλλά όχι μόνο οι εμφανείς που αντιλαμβάνονται όσοι δεν κάνουν κατασκήνωση ή που δεν έχουν το free camping σαν πρώτη επιλογή.
Η πραγματική πτυχή της επιλογής μου, είναι καθαρά για θέματα ψυχολογίας και εσωτερικής γαλήνης. (το ελεύθερο κάμπινγκ είναι ανάγκη)
Όλη αυτή η ψυχική αναγέννηση που μου προσφέρει προέρχεται από διάφορους λόγους, υλικούς και μη, μερικοί από αυτούς είναι άρρηκτα συνδεδεμένοι με την καθαρότητα του περιβάλλοντος, τις λιγότερες ανθρώπινες κατασκευές, την ηρεμία, το αίσθημα της απεξάρτησης από κάθε τι ανούσιο και το αίσθημα της επίτευξης αυτού όχι από ανάγκη αλλά από επιλογή, επίσης το αίσθημα της υπευθυνότητας στη φύση, το αίσθημα της αυτάρκειας κτλ ,
Εύκολα διακρίνετε ότι όλα αυτά που ανέφερα, είναι μια αποτοξίνωση από την καθημερινότητα και από τον τρόπο ζωής μας στην δομημένη κοινωνία.
Άποψη περί... νοοτροπία και ελεύθερο κάμπινγκ
Εν συνεχεία θα πρέπει να τονισθεί, ότι κάποιος που έχει σαν πρώτη προτίμηση την ελεύθερη κατασκήνωση, είναι απολύτως λογικό ο λόγος του επί του θέματος, να έχει μεγαλύτερη βαρύτητα από κάποιον που δεν κάνει κατασκήνωση και έχει απλά μερικές εμπειρίες επηρεασμένες πολλές φορές από διαφορετικούς παράγοντες, διότι ο ελεύθερος κατασκηνωτής ζει τα πράγματα εκ των έσω.
Μην αγνοούμε ότι ένας camper περιφέρετε για 24 ώρες το 24ώρο σε μία τοποθεσία, παρατηρώντας έτσι τι γίνετε και τι δεν γίνετε μέσα στη διάρκεια τις ημέρας .
Σίγουρα υπάρχουν περιπτώσεις ανθρώπων που βλέπουν πράγματα και θαύματα στο τόπο τους, αλλά ακόμα και αυτοί στις περισσότερες των περιπτώσεων, δεν κατανοούν τι εστί free camper, τι περαστικός λόγο ανάγκης κατασκηνωτής, ή απλά λουόμενος και τι προκαλεί ο καθένας από αυτούς.
- Ο τύπος του συνειδητοποιημένου εκδρομέα που επιλέγει το ελεύθερο κάμπινγκ είτε όχι, είναι αυτός που θα προσπαθήσει να μην δημιουργήσει πρόβλημα στο μέρος.
- Ο τύπος του ασυνείδητου και ανεύθυνου εκδρομέα που επιλέγει το ελεύθερο κάμπινγκ, είτε όχι είναι αυτός που θα δημιουργήσει κάθε πρόβλημα που μπορείτε να φανταστείτε.
Είναι ευκόλως παρατηρούμενο ότι ο διαχωρισμός γίνετε σε δύο βασικές κατηγορίες, με πρώτη τους συνειδητοποιημένους και δεύτερη τους ασυνείδητους.
Τώρα αναλογικά πάντα με το δείγμα που παίρνουμε και ποσοστιαία, στην πρώτη κατηγορία θα συναντήσουμε περισσότερους free camper’s ενώ στην δεύτερη περισσότερους που δεν επιλέγουν το ελεύθερο κάμπινγκ.
Αυτό συνέβαινε τουλάχιστον μέχρι τα τωρινά χρόνια, παρόλα αυτά οι "καταδίκες" ήταν πάντα προς το free camping.
Βέβαια αυτά τα δεδομένα είναι μεταβλητά και λόγο εποχής ενδέχεται να αλλάξουν, όμως ποτέ δεν θα ευθύνεται το ελεύθερο κάμπινγκ, αλλά όλοι αυτοί που θεωρούνται ασυνείδητοι άνθρωποι, είτε έχουν χρήματα για ξενοδοχείο και δεν υπολογίζουν τίποτα στο διάβα τους, είτε δεν έχουν και έτσι καταλήγουν στην έσχατη λύση για αυτούς.
Πρέπει να είναι τουλάχιστον εμφανές, ότι ένας απλός λουόμενος ή ένας περιστασιακός camper που δεν κάνει από πρωταρχική επιλογή ελεύθερο κάμπινγκ, έχει μεγαλύτερες πιθανότητες να δημιουργήσει πρόβλημα, μιας και ίσως ούτε θα ξανά πάει στο μέρος, ούτε θα θεωρεί πως θα ενοχοποιηθεί, αλλά ακόμα δεν θα τον απασχολεί γιατί δεν θα νιώθει ότι χάνει κάτι. Αλλά πέρα από αυτούς έρχονται και οι ίδιοι οι μόνιμοι κάτοικοι, όπου με τις δραστηριότητες τους επιβαρύνουν το περιβάλλον, πετώντας σκουπίδια μέσα στα ρέματα και τη θάλασσα (ενώ μάλιστα υπάρχουν και οι υποδομές, καταραμένη συνήθεια) λες και αυτά θα εξαφανιστούν από προσώπου γης, φυσικά δεν τους απασχολεί αφού απλά δεν θα τα έχουν μπροστά τους, με αποτέλεσμα να έρχεται ο τουρίστας που ζει σε κάποιο αστικό κέντρο και με τις υποδείξεις του να γίνεται για μια φορά ακόμη ο “γραφικός του χωριού".
'Oπως είναι ευδιάκριτο παντού, πάσχουμε από νοοτροπία και αυτή είναι που δημιουργεί τέτοια προβλήματα, όχι η ελεύθερη κατασκήνωση
Ένα από αυτά που δεν αφουγκράζομαι είναι που έρχονται οι καλοθελητές και προσπαθούν να ισοπεδώσουν κάθε έναν που επιλέγει το free camping.
Πραγματικά όμως νομίζεται ότι ο συνειδητοποιημένος άνθρωπος που επιλέγει το ελεύθερο κάμπινγκ,
- θέλει τέτοιους χαρακτήρες να τον περιτριγυρίζουν ακόμα και στις διακοπές, ενώ έχει ανάγκη να ξεφύγει από όλους αυτούς?
- Νομίζεται ότι ένας free camper, θέλει η διαβίωση στη φύση που επιλέγει, να γίνετε εν μέσω σκουπιδιών?
- Νομίζεται ότι εμείς που επιλέγουμε το ελεύθερο κάμπινγκ, δεν προσπαθούμε να καταπολεμήσουμε το φαινόμενο ώστε να μπορούμε να χαρούμε την ποιότητα που του αρμόζει?
Απαγόρευση ελεύθερης κατασκήνωσης για οικολογικούς λόγους?
Γιατί αν το αναλύσουμε είναι πιο οικολογικό το ελεύθερο κάμπινγκ από το να μένεις σε ξενοδοχείο, αφού το ξενοδοχείο απαιτεί
- να παραχθεί περισσότερη ενέργεια,
- επηρεάζει το τοπίο για μεγαλύτερη χρονική περίοδο,
- τα λύματα του συνήθως μολύνουν κατά πολύ περισσότερο από αυτά που κάνουν οι free camper’s,
- καθώς και το ότι κάποιος πάει σε ξενοδοχείο όπως είδαμε παραπάνω δεν καθιστά ότι προσέχει περισσότερο το φυσικό περιβάλλον λόγο οικολογικής συνείδησης, εκτός και δεχόμαστε ότι θα παραμένει συνέχεια εντός του ξενοδοχείου, με το εκάστοτε συνεργείο καθαρισμού και συγκομιδής λυμάτων, να κάνει σωστά τη δουλειά του.
Ή απλά προωθούμε να πουλήσουμε τις ελεύθερες παραλίες σε επιχειρηματίες για να καταστρέψουν
το φυσικό τους κάλλος και να αισχροκερδούν με σκοπό να πληρώνουμε για να μαζεύουν τα σκουπίδια μας? Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι είναι πιο οικολογικό όπως προανέφερα, με αποτέλεσμα να αποκλειστεί μία μερίδα ανθρώπων από τις διακοπές.
Ενώ όλα αυτά θα μπορούσανε και μπορούν να αποφευχθούν, αν κάποιοι συνάνθρωποι μας ήταν άξιοι να πράττουν τα δεδομένα.
Είναι επιτακτικό για να καταπολεμήσουμε όλα αυτά που έρχονται.
Κριτική προς το free camping
Αλλά μπορώ να σκεφτώ ότι ο λόγος που αυτό δεν το κάνει κάποιος είναι για κάποιο από τα παρακάτω,
- η εύκολη λύση,
- για οικονομικούς παράγοντες
- η εγωκεντρική αντίληψης των πραγμάτων.
Παρόλα αυτά και εφόσον τους έχουν αναφερθεί τα παραπάνω, πολλοί επιμένουν ότι αυτοί που επιλέγουν να κάνουν ελεύθερο κάμπινγκ προκαλούν τη μόλυνση και τους ρύπους στο περιβάλλον, φυσικά στο χείριστο βαθμό και σαν μια ταμπέλα που βρήκαν για τοποθετήσουν, είναι ότι φταίει το free camping, συνεχίζοντας επιδεκτικά να κουνάνε το δάχτυλό τους κάνοντας τις παρατηρήσεις περί ελεύθερου κάμπινγκ, μειώνοντας κάθε κατασκηνωτή.
Μα πάνω όλα και για ακόμα μια φορά ξεχνάνε ότι (συνήθως) σε όποια "ομάδα" και να ανήκουν οι ίδιοι, το φαινόμενο αυτό υπάρχει και μάλιστα σε μεγαλύτερο βαθμό, αφού στην "ομάδα" των ανθρώπων που επιλέγουν την ελεύθερη κατασκήνωση είναι πιο εύκολο να συναντήσει κάποιος άτομα που αγαπάνε την φύση σε μεγαλύτερη πυκνότητα.
Επειδή δεν θέλω να ευτελίσω κανέναν, μην παραβλέπουμε ότι μερίδιο ευθύνης για την αντίληψη που έχει δημιουργηθεί για την ελεύθερη κατασκήνωση, έχουν και αυτοί που δεν είναι η βασική τους επιλογή το free camping και τυγχάνει να είναι ασυνείδητοι άνθρωποι, που με τις συμπεριφορές τους έχουν φέρει εν μέρει την κατάσταση εδώ, αλλά και οι απλοί λουόμενοι που δημιουργούν ρύπους πετώντας το μπαλάκι στους camper’s, επίσης αξιόλογο μερίδιο έχει και η παραπληροφόρηση για εσκεμμένους ή μη λόγους.
Με λίγες και περιεκτικές λέξεις, αυτό που ευθύνεται είναι η νοοτροπία του καθ' ένα.
Με αυτά και αυτά το αποτέλεσμα είναι ο Έλληνας το ελεύθερο κάμπινγκ να το βάζει στο περιθώριο γιατί αυτή είναι η ουσιαστική ανάγκη του, ‘το εύκολο θύμα’, όπου και θα το σπιλώνουμε για όλα.
Ασυνείδητοι άνθρωποι
Και προς όλους αυτούς που παρεξηγείτε την έννοια αλλά και το αίσθημα της ελευθερίας.
Πρέπει να αποβάλλετε την άρρωστη εγωκεντρική αντίληψη σας, ότι ο κόσμος γυρνάει γύρω από εσάς και να συνειδητοποιήσετε, όπως εσείς με την συμπεριφορά σας έχετε τους άπαντες γραμμένους, έτσι για αυτό το λόγο, όλοι δεν σας υπολογίζουν και η μόνη πραγματική αξία που έχετε είναι αυτή που δίνετε εσείς στον εαυτό σας.
Να ξέρετε ότι είστε μια μονάδα σε κόσμο δισεκατομμυρίων, περικυκλωμένοι από άλλες μονάδες, που προσπαθείτε να αποκτήσετε αξία επικολλώντας ο ένας τη μονάδα του άλλου αλλά δεν προσέξατε ότι το πρόσημο και των δύο σας είναι – οπότε πάντα θα είστε οι μικροί αρνητικοί άνθρωποι ακόμα και περισσότεροι να βρεθείτε, γιατί πρώτα από όλα μετράει το σύμβολο και μετά ο αριθμός.
Συγκεκριμένα για εσένα που ανήκεις στους προαναφερθέντες και θες να πας για ελεύθερο κάμπινγκ, αν θες να κάνεις ότι γουστάρεις πήγαινε στο ξενοδοχείο εκεί είσαι πιο αρεστός, όχι στην φύση. Αν ποτέ θελήσεις να ενταχθείς πραγματικά και ενεργά στη νοοτροπία του free camping, πρέπει πρώτα να αποβάλλεις την άρρωστη συμπεριφορά σου, μέχρι να συμμορφωθείς υπάρχουν οι 4 τοίχοι στο ξενοδοχείο που με κάποιον τρόπο μας προστατεύουν και σε προστατεύουν από τους όμοιους σου κατά τις στιγμές ξεγνοιασιάς και των δύο πλευρών.
Και να θυμάσαι το πρόβλημα δεν είναι ότι δεν έχεις λεφτά το πρόβλημα είσαι εσύ.
Μιας και φαντάζομαι ότι οι ασυνείδητοι είναι και της γνωστής νοοτροπίας του:
"εγώ πληρώνω και απαιτώ",
έχω να πω :
"Στη φύση δεν πληρώνεις και η φύση απαιτεί από εσένα."
Υ.Γ.1. Όποιος διάβασε το κείμενο , ελπίζω να απέκτησε τροφή για σκέψη και απλά θα παραθέσω σαν τελείωμα ένα απόσπασμα που αφορά τις φωτιές, για αυτούς που υποστηρίζουν ότι το free camping πρέπει να εκλείψει λόγο αυτού.
Γράφημα με στατιστικά από το 1983 αποδεικνύει ότι για τα γνωστά αίτια το ελεύθερο κάμπινγκ δεν ευθύνεται http://www.oikoskopio.gr/pyroskopio/index.php.
Μάλιστα η κατηγορία των κατασκηνωτών είναι συγχωνευμένοι στην γενική κατηγορία "εκδρομείς" που στην ίδια κατηγορία συμπεριλαμβάνονται και αυτοί που ενδεχομένως να έχουν πάει σε μία παραλία για μερικές βουτιές, άρα με την ίδια λογική ας απαγορεύσουμε πάλι τις βουτιές.
Και συνήθως οι περισσότερες πυρκαγιές κατά κυριότητα γίνονται σε περιοχές που δεν κατασκηνώνουν άνθρωποι.
Υ.Γ.2 Οι ασυνείδητοι πολίτες είναι το πάτημα που εκμεταλλεύονται οι επιχειρηματίες για τον δικό τους σκοπό, αλλά είναι λογικό γιατί όπου υπάρχει το χρήμα, συνήθως οι αξίες πάνε περίπατο.
https://www.youtube.com/watch?v=QvyPRY2lGi0
Υ.Γ. 3 Σε μέρη που δεν είναι τουριστικά λόγο ανάπτυξης και εύκολης πρόσβασης, με τους ντόπιους να προσέχουν, δεν υπάρχουν σκουπίδια και ας υπάρχουν άνθρωποι που επιλέγουν το free camping. Αλλά σε μέρη που δεν υπάρχουν κατασκηνωτές, μπορούμε να βρούμε ρύπους, επίσης σε διάφορα μέρη που υπάρχουν σκουπίδια, όπως πλυντήρια, στρώματα, βαρέλια, ψυγεία κτλ είναι μόλυνση που δεν την προκαλούν οι ελεύθεροι κατασκηνωτές.
Υ.Γ.4. Ουδείς θνητός αναμάρτητος και παντογνώστης
Πηγή: Διαβίωση
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου