Πόσο θα ακριβύνουν προϊόντα και υπηρεσίες από την αλλαγή του ΦΠΑ. Ποιοι
θα εγκλωβιστούν στην αγορά εργασίας και για πόσα χρόνια. Πόσο θα κοπεί
το ΕΚΑΣ και σε ποιους.......
Ποιες θα είναι οι συνέπειες από την εφαρμογή των μέτρων
που φέρεται να έχει προτείνει ήδη στην τρόικα η κυβέρνηση προκειμένου
να ξεκινήσουν εκ νέου οι διαπραγματεύσεις για την ολόκληρη της
διαδικασίας αξιολόγησης; Ποιοι θα πληρώσουν το... μάρμαρο;
Χωρίς να
αποκλείονται νέες «εκπλήξεις» καθώς ο κατάλογος των παρεμβάσεων δεν
μπορεί να κλείσει χωρίς να συμφωνήσει και η απέναντι πλευρά, οι
συνέπειες με τα μέχρι τώρα δεδομένα έχουν ως εξής:
- Μεταβολές στον ΦΠΑ: Η αύξηση του ΦΠΑ από το 6,5% στο 13% ισοδυναμεί με αύξηση στην τιμή λιανικής της τάξεως του 9,5%. Αυτό που απομένει είναι αποφασιστεί ποια από τα προϊόντα και τις υπηρεσίες του υπερχαμηλού συντελεστή (βιβλία, εφημερίδες, εμβόλια, κατηγορίες φαρμάκων και φυσικά ξενοδοχειακές υπηρεσίες) θα...μετακομίσουν για τον χαμηλό συντελεστή του 13%. Επίσης, ανοικτό παραμένει το αν θα θιγεί τελικώς το ευνοϊκό καθεστώς στα νησιά. Το ενδεχόμενο είναι υπαρκτό καθώς από μόνη της η μεταφορά των προϊόντων και των υπηρεσιών από τον υπερχαμηλό συντελεστή στον κανονικό, δεν αποφέρει έσοδα άνω των 250-300 εκατ. ευρώ. Το καθεστώς των νησιών μπορεί να εξασφαλίσει έσοδα 350 εκατομμυρίων ευρώ.
- Στα μισθολογικά, κυριαρχούν οι μειώσεις μισθών που θα γίνουν για όσους μέχρι σήμερα αμείβονται με αποδοχές υψηλότερες αυτών που προβλέπει το Ενιαίο Μισθολόγιο. Επίσης, αναμένεται να θεσπιστεί χαμηλότερος κατώτατος μισθός. Από τα μέτρα θα πληγούν κυρίως οι εργαζόμενοι του υπουργείου Οικονομικών αλλά και όσοι θα προσληφθούν στο δημόσιο από εδώ και στο εξής.
Χωρίς μεταβατική περίοδο θα υπάρξουν ασφαλισμένοι που δεν θα πάρουν σύνταξη ποτέ
- Σύνταξη με 20 χρόνια εργασίας: Σήμερα, η νομοθεσία δίνει τη δυνατότητα να συνταξιοδοτηθεί κάποιος στα 67 με 4.500 ένσημα. Τα απαιτούμενα ένσημα θα γίνουν 6.000. Το ερώτημα που παραμένει είναι ποιους θα πιάσει η αλλαγή. Η πρόταση της κυβέρνησης είναι να ισχύσει για αυτούς που έχουν γεννηθεί μετά την 01/01/1975. Αν αυτό περάσει, τότε θα διασωθούν αυτοί που βρίσκονται αυτή τη στιγμή ένα βήμα πριν από τη σύνταξη έχοντας συμπληρώσει τα 4.500 ένσημα όχι όμως και το όριο ηλικίας. Σε διαφορετική περίπτωση άμεσης ενεργοποίησης του μέτρου χωρίς μεταβατική περίοδο, θα υπάρξουν ασφαλισμένοι οι οποίοι στην πραγματικότητα δεν θα πάρουν σύνταξη ποτέ.
- Αλλαγές ορίων ηλικίας: Το ένα από τα σενάρια που κυκλοφόρησε την Παρασκευή ήταν εφιαλτικό και προέβλεπε ότι από 01/01/2015 κανείς δεν θα μπορεί να συνταξιοδοτηθεί πριν συμπληρώσει το 62ο (με 40 χρόνια προϋπηρεσίας) ή το 67ο έτος της ηλικίας του. Αυτό θα εγκλώβιζε περισσότερους από 150.000 ανθρώπους για 7-12 χρόνια στην αγορά εργασίας ενώ θα εξωθούσε άλλους 150.000 ανθρώπους σε πρόωρη συνταξιοδότηση με τεράστιες συνέπειες για τον κρατικό προϋπολογισμό. Η πρόταση που τελικώς εστάλη στην τρόικα προβλέπει ότι η κατάργηση των μεταβατικών διατάξεων θα γίνει σταδιακά σε βάθος τετραετίας ώστε να ισχύσει κοινό όριο ηλικίας και κοινές προϋποθέσεις για όλους από την 01/01/2019.
- Στο ΕΚΑΣ θα υπάρξει αυστηροποίηση των κριτηρίων χορήγησης έτσι ώστε το συνολικό κονδύλι να ψαλιδιστεί κατά τουλάχιστον 80-100 εκατομμύρια ευρώ. Πληροφορίες αναφέρουν ότι θα θιγούν κυρίως αυτοί που από το άθροισμα της κύριας σύνταξης και του ΕΚΑΣ, φτάνουν σε επίπεδα αποδοχών της τάξεως των 700 ευρώ (δηλαδή οριακά κοντά στο εισοδηματικό όριο που υπάρχει για τη χορήγηση του ΕΚΑΣ). Οι αλλαγές θα αγγίξουν και τους σημερινούς δικαιούχους του ΕΚΑΣ
- Δεδομένη θα πρέπει να θεωρείται η απόφαση για πάγωμα των συντάξεων για τρία και όχι για δύο χρόνια όπως είχε λεχθεί αρχικά.
- Ενοποιήσεις ταμείων: Ολα τα ταμεία επικουρικής ασφάλισης και όλα τα ταμεία πρόνοιας, συζητείται να αποτελέσουν «κομμάτι» του ΙΚΑ. Επίσης, η ελληνική πλευρά προωθεί τις διοικητικές ενοποιήσεις στο εσωτερικό των ταμείων που έχουν ήδη συγχωνευτεί όπως για παράδειγμα στο ΕΤΑΑ (το ταμείο των αυτοαπασχολουμένων) και στο ΕΤΑΠ-ΜΜΕ.
- Στα εργασιακά, εκτός από το ψαλίδισμα των συνδικαλιστικών αδειών που θα περικοπούν ακόμη και κατά 50%, θα κυριαρχήσει και η αλλαγή στις προθεσμίες για την προκήρυξη απεργίας. Από 24ωρη που είναι σήμερα η προειδοποίηση θα γίνει 48ωρη. Το σημαντικότερο μέτρο θα έχει να κάνει με την αλλαγή στις απαιτούμενες πλειοψηφίες για την προκήρυξη των απεργιών. Από το 50% +1 επί των παρευρισκομένων, συζητείται η κήρυξη απεργίας να γίνει επί του 50% +1 επί των εγγεγραμμένων μελών του σωματείου
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου