24 Μαρ 2015

γιατί η Μέρκελ άνοιξε την πόρτα στον Τσίπρα..VIDEO...

Ανταπόκριση του Νίκου Χειλά για το ΒΗΜΑ

Εχει ο καιρός γυρίσματα: Οταν τον Ιούνιο του 2012 ρωτήθηκε ανώτατο κυβερνητικό στέλεχος στο Βερολίνο αν η Ανγκελα Μέρκελ θα δεχθεί σε συνομιλίες τον τότε νεοεκλεγέντα αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα, η απάντησή του ήταν: «Δεν ανοίγουμε τις πόρτες μας σε τέτοιους πολιτικούς εχθρούς».

Τρία περίπου χρόνια αργότερα, τη Δευτέρα στις 17:00 (18:00 ώρα Ελλάδος), οι πόρτες της καγκελαρίας θα ανοίξουν διάπλατα για τον νυν πρωθυπουργό. Η υποδοχή του θα αρχίσει με στρατιωτικές τιμές και θα κλείσει, ύστερα από έναν πρώτο γύρο συνομιλιών και κοινή συνέντευξη Τύπου στις 19:00 (20:00 ώρα Ελλάδος), με ένα δείπνο εργασίας με «open end», ανοικτό τέλος και πέντε συνεργάτες από την κάθε πλευρά, όπως είπε την Παρασκευή η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Κριστίνε Βιρτς.

Τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος έφτασε λίγο μετά τις 17:00 στο Βερολίνο, συνοδεύουν ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, ο υπέυθυνος του γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού Δημήτρης Τζανακόπουλος και ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων και εκπρόσωπος της Ελλάδας στο Euroworking Group Γιώργος Χουλιαράκης .

Η πρόσκλησή του δεν ήταν όμως αυτονόητη - πριν από μερικές ημέρες ήταν εντελώς άδηλο, αν και πότε θα σταλεί στην Αθήνα. Οι σύμβουλοι της καγκελάριου έπρατταν κατά τη δοκιμασμένη βερολινέζικη αρχή: Ας τον αφήσουμε πρώτα να περιμένει μερικούς μήνες και ύστερα έχουμε πάλι όλο τον καιρό για να του πούμε ότι προς το παρόν δεν θεωρούμε σκόπιμη την επίσκεψή του.

Η αλλαγή στάσης εκδηλώθηκε όταν έγινε φανερό ότι δεν υπάρχει διέξοδος στο αδιέξοδο που είχε δημιουργήσει στις ελληνογερμανικές σχέσεις ο φραστικός πόλεμος μεταξύ του Γιάνη Βαρουφάκη και του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Το αποκορύφωμα ήταν η «επίσημη διαμαρτυρία» του έλληνα πρέσβη στο Βερολίνο Πάνου Καλογερόπουλου εναντίον των «απαξιωτικών» για την πολιτική της ελληνικής κυβέρνησης δηλώσεων του γερμανού υπουργού με όλες τις τραγελαφικές «παρεξηγήσεις» που τη συνόδευσαν. Με αποτέλεσμα, η κυρία Μέρκελ να κρίνει, διά στόματος του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέφεν Σάιμπερτ, ότι ήρθε επιτέλους η «σωστή στιγμή» για την αποστολή της πρόσκλησης.

Το θέμα αναβαθμίστηκε το πρωί της Πέμπτης στο γερμανικό κοινοβούλιο, όπου η κυρία Μέρκελ ανήγγειλε επίσημα την πρόσκληση προς τον κ. Τσίπρα. «Χαίρομαι για την επίσκεψή του» είπε. «Θα έχουμε καιρό να μιλήσουμε διεξοδικά μαζί - και ίσως και να αντιπαρατεθούμε». Πολλοί βουλευτές ξέσπασαν σε καγχασμούς ακούγοντάς το.
Κατανυκτική σιωπή, αντίθετα, επικρατούσε όταν η καγκελάριος επανέλαβε την περίφημη φράση της: «Πέφτει το ευρώ, πέφτει και η Ευρώπη». «Πέφτει η Μέρκελ, πέφτει το ευρώ» παράλλαζε τα λόγια της δημοσιογράφος. «Αρχής γενομένης με την Ελλάδα».

Πέρα από τους συγκυριακούς λόγους, ωστόσο, η καγκελάριος παρακολουθεί από καιρό τη δραστηριότητα του έλληνα πρωθυπουργού. Την πρώτη εμπειρία εκ του σύνεγγυς μαζί του την είχε την περασμένη Παρασκευή κατά τη συνάντησή τους στην επταμερή μίνι σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες. «Το γεγονός ότι η συζήτηση κράτησε πάνω από τρεις ώρες χωρίς να έρθουν στα χέρια, όπως γίνεται πάντα στις συναντήσεις με τον Βαρουφάκη, ήταν ήδη μεγάλη επιτυχία» έλεγε κυβερνητική πηγή.

Η συζήτηση θα συνεχιστεί τη Δευτέρα σε διμερές επίπεδο και σε αυτήν οι δύο πολιτικοί θα επιχειρήσουν, σύμφωνα με την κυρία Βιρτς, «να εμβαθύνουν» το περιεχόμενο των συνομιλιών της Παρασκευής για την οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα, χωρίς ωστόσο να πάρουν οποιεσδήποτε αποφάσεις - αυτές αποτελούν αποκλειστική υπόθεση του Eurogroup.

Η θέση που θα υποστηρίξει η κυρία Μέρκελ, πρόσθεσε, είναι η παλιά και στηρίζεται σε δύο πυλώνες: Πρώτον, στην παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη και δεύτερον, στην απόφαση της 20ής Φεβρουαρίου στο Eurogroup. Η τελευταία περιλαμβάνει και την υποχρέωση της Ελλάδας να συμβάλει στο «επιτυχές κλείσιμο» του τρέχοντος προγράμματος βοήθειας με ό,τι αυτό συνεπάγεται: αποκρατικοποιήσεις, απολύσεις στο Δημόσιο, μεταρρυθμίσεις στη διοίκηση και στη Δικαιοσύνη. Πρώτα η αξιολόγηση των θεσμών και η έγκρισή της από το Eurogroup, τόνισε, και ύστερα η εκταμίευση της υπολειπόμενης τελευταίας δόσης της δανειακής βοήθειας. Η καγκελάριος περιμένει επιπλέον να ακούσει από τον επισκέπτη της επακριβή στοιχεία για τα χρηματικά αποθέματα της Αθήνας.

Εργο που έχουμε ξαναδεί; Τυχόν νέες καλές ιδέες από την Αθήνα, τόνισε η κυρία Βιρτς (και αυτό είναι το νέο στοιχείο στη ρητορική του Βερολίνου), θα μπορούσαν να επηρεάσουν θετικά και τις τρέχουσες αποφάσεις.

Σχετικά με τις άλλες δραστηριότητες της ελληνικής κυβέρνησης ωστόσο τα μέσα ενημέρωσης παραμένουν ανάλγητα. «Πολλά σχόλιά τους θυμίζουν πολεμικά ανακοινωθέντα» έλεγε ραδιοσχολιαστής.

Από την άλλη ωστόσο ο κ. Τσίπρας έχει κερδίσει τελευταία πολλούς πόντους στα ίδια μέσα ενημέρωσης λόγω της σθεναρούς, αλλά όχι κραυγαλέας - α λα  Βαρουφάκη - στάσης του έναντι των δανειστών. Χαρακτηριστικό για αυτό είναι το σχόλιο της «Süddeutsche Zeitung» σχετικά με την επταμερή της Παρασκευής: «Ο Τσίπρας δεν εγκατέλειψε ως ηττημένος τον χώρο» γράφει. Εδειξε σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο ότι συνομιλεί στο «ίδιο ύψος των ματιών» (ισότιμα) με την κυρία Μέρκελ, τον Φρανσουά Ολάντ και τον Μάριο Ντράγκι και ότι κάνει ο ίδιος την επιλογή των μεταρρυθμίσεων στο πλαίσιο του προγράμματος βοήθειας. «Και αυτό είναι μια νίκη που μπορεί να εξαγγείλει στην Ελλάδα» συμπεραίνει.

Αν αυτό του δίνει «φτερά» και για την επίσκεψή στο Βερολίνο θα φανεί τη νύχτα της Δευτέρας.

«Πόλεμος» για το «ταμείο μνήμης»
«Απαγορευτικό» για τις επανορθώσεις

Το θέμα των επανορθώσεων είναι ανοικτό. Η κυρία Μέρκελ δεν πρόκειται να το θέσει, ενώ ο κ. Τσίπρας δεν έχει ανοίξει ακόμη τα χαρτιά του. «Θα του συνιστούσα να το αποφύγει» λέει ο εκπρόσωπος των Χριστιανοδημοκρατών σε θέματα προϋπολογισμού Εκχαρτ Ρέμπεργκ. «Η καγκελάριος δεν πρόκειται να το κάνει σε καμία περίπτωση αποδεκτό».

Σίγουρο είναι όμως ότι οι επανορθώσεις θα τεθούν στο τραπέζι στο δείπνο εργασίας του Νίκου Κοτζιά με τον γερμανό υπουργό Εξωτερικών Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ.  Ο τελευταίος προειδοποίησε πρόσφατα ότι η έγερση του θέματος την παρούσα στιγμή είναι «επικίνδυνη». Και στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε την Παρασκευή και ο εκπρόσωπος του υπουργείου Μάρτιν Σέφερ, ο οποίος υπενθύμισε ότι το ζήτημα έχει κλείσει οριστικά για το Βερολίνο μετά την υπογραφή της συμφωνίας «2+4» (των δύο τότε γερμανικών κρατών,  καθώς και των τεσσάρων νικητριών δυνάμεων του Β' Παγκόσμιου Πολέμου: ΗΠΑ, Σοβιετική Ενωση, Αγγλία, Γαλλία).

Το θέμα ωστόσο έχει «ανοίξει» στη Γερμανία. Υπέρ των επανορθώσεων, στη μία ή την άλλη μορφή, τάχθηκαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης: η Linke (Αριστερά) και οι Πράσινοι, καθώς και πολλά στελέχη των Σοσιαλδημοκρατών. Παράλληλα διεξάγεται στα μέσα ενημέρωσης μια πρωτοφανής σε έκταση αντιπαράθεση για την ορθότητα ή όχι των ελληνικών αξιώσεων. Με αποτέλεσμα το ζήτημα να παίρνει πλατύτερες διαστάσεις και να αναγκάζει το υπουργείο Εξωτερικών να αναζητεί τεχνικές διεξόδους μέσω της πρόσθετης επιδότησης του «ταμείου μνήμης» - μιας οργάνωσης που χρηματοδοτεί έρευνες (συνολικό ποσό ως το 2017: 4 εκατ. ευρώ) για την πορεία των πολύπαθων ελληνογερμανικών σχέσεων.

Η εντυπωσιακή υποδοχή του Αλέξη Τσίπρα στο Βερολίνο καθήλωσε εκατομμύρια τηλεθεατών σε όλο τον κόσμο. Δεν έπεφτε καρφίτσα από δημοσιογράφους και κάμερες. Αλλά το θρίλερ παραμένει μια και χρήματα δεν φαίνονται στον ορίζοντα.
«Εκπροσωπώ ένα μόνο από τα κράτη του ευρώ. Οι αποφάσεις λαμβάνονται από το Eurogroup, μετά την αξιολόγηση των θεσμών. Δεν μπορώ να υποσχεθώ κάτι σε ό,τι αφορά τη ρευστότητα».
«Αποτέλεσμα σήμερα μην περιμένετε» ξεκαθάρισε η Ανγκελα Μέρκελ.
Tην ίδια ώρα ο Ντράγκι έκανε λόγο για την εφαρμογή του προγράμματος που θα πρέπει να προηγηθεί, όπως επίσης και η αξιολόγηση.
Η Γερμανίδα Καγκελάριος, καλωσόρισε με θερμά λόγια τον Αλέξη Τσίπρα. Φρόντισε μάλιστα να διαμηνύσει ότι η Ελλάδα ανήκει στην Ε.Ε. και στο ΝΑΤΟ και πως είχε πολύ θερμές και ουσιαστικές συζητήσεις με τον Ελληνα Πρωθυπουργό. Από την πλευρά του, ο Αλ. Τσίπρας ζήτησε να μην διαιωνίζονται στερεότυπα, ούτε να γκρεμιστεί ό,τι καλό έχει γίνει. Ζήτησε ακόμη τη δικαστική συνδρομή των γερμανικών αρχών για να υπάρξει δικαιοσύνη σε σχέση με τα πεπραγμένα της Siemens.
Η Ανγκελα Μέρκελ, μεταξύ άλλων τόνισε:
Χαίρομαι που υποδεχόμαστε τον Ελληνα Πρωθυπουργό
Τον καλωσορίσαμε θερμά και εκείνον και την ομάδα που έφερε μαζί του.
Βρεθήκαμε στις Βρυξέλλες, ενώ είχαμε δυνατότητα να έχουμε μια πιο λεπτομερή συζήτηση σε ένα πιο κλειστό κύκλο (σ.σ. οκταμερής)
Συζητήσαμε θέματα του ευρώ, της ΕΕ και θέματα καθαρά διμερούς ενδιαφέροντος.
Θα ήθελα να καταστήσω σαφές ότι είχαμε πολύ ζεστές και ουσιαστικές επαφές
Υπάρχουν πολλοί Ελληνες που ζουν στη Γερμανία, είναι η ζωντανή γέφυρα των δύο λαών
Μάλιστα ο κ. Τσίπρας μου είπε ότι εκατομμύρια Γερμανοί τουρίστες έρχονται στην Ελλάδα για διακοπές
Χαιρόμαστε γι' αυτό και ελπίζω να συνεχιστεί
Θέλουμε να συνεργαστούμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο
Είπαμε ποιες αναγκαιότητες θέλουμε να καλυφθούν, όλες οι συμφωνίες που έχουμε καταλήξει μέχρι σήμερα
Συζητήσαμε ποιες μεταρρυθμίσεις θα γίνουν
Θέλω να επαναλάβω ότι η Γερμανία δεν είναι ο θεσμός που θα αποφασίσει για το ελληνικό πρόγραμμα
Δεν θα πούμε εμείς αν επαρκεί το ένα μέτρο ή το άλλο θα το αποφασίσει το αρμόδιο όργανο (Eurogroup)
Mια δυνατότητα και προϋπόθεση για περαιτέρω βήματα είναι η συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου
Προσωπικά θα ήθελα η Ελλάδα να αναπτυχθεί, να μπορέσει να βγει από τέλμα μεγάλης ανεργίας ιδίως των νέων.
Αυτό σημαίνει μεταρρυθμίσεις, σημαίνει ισοσκελισμένος προϋπολογισμός
Για τα διμερή θέματα
Taskforce: Η Γερμανία έχει αναλάβει πρωτοβουλίες για τομείς όπως η Τοπική Αυτοδιοίκηση, η Υγεία κλπ.
θα μας πει η ελληνική κυβέρνηση μέχρι ποίου σημείου θα ήθελε να συνεχιστεί αυτή η πρωτοβουλία
Είχαμε διάθεση καλής συνεργασίας μπορούμε να θίξουμε και δύσκολα θέματα όπου έχουμε διαφορετικές απόψεις
Και τα δύο κράτη - Ελλάδα και Γερμανία - ανήκουν στην ΕΕ, στο ΝΑΤΟ
Πρέπει να αντιμετωπίσουμε πρωτοφανείς γεωπολιτικές προκλήσεις.
Αλέξης Τσίπρας
Ο πρωθυπουργός ανάμεσα σε άλλα σημείωσε:
Ευχαριστώ θερμά την καγκελάριο για την πρόσκληση και τη δυνατότητα να ανταλλάξουμε απόψεις σε μια σειρά διμερών και ευρύτερων θεμάτων
Είναι εξαιρετικά σημαντικό να κατανοήσουμε ο ένας τον άλλο και να ανταλλάξουμε απόψεις
Οπως μου είπε στο τηλέφωνο είναι προτιμότερο να μιλάμε ο ένας με τον άλλο παρά ο ένας για τον άλλο
Θα κάνω δύο παραδοχές, δύο βασικές θέσεις της κυβέρνησης
Η πρώτη: Η Ελλάδα συμπληρώνει πέντε ολόκληρα χρόνια από την εφαρμογή ενός προγράμματος διάσωσης που έφερε μια πρωτοφανή δημοσιονομική προσαρμογή
Κατά την εκτίμησή μας δεν ήταν success story
Εφερε τρομακτικές επιπτώσεις στην οικονομία
Χάσαμε το 25% του ΑΕΠ και δημιούργησε απαράδεκτη ανεργία κυρίως στους νέους
Υπήρξε και αδυναμία επίτευξης στόχων
Είχαμε μεγάλη διεύρυνση κοινωνικών ανισοτήτων
Τα εισοδήματα των φτωχότερων μειώθηκαν κατά 86% ενώ των πλουσιότερων κατά 16%
Δεύτερη παραδοχή:
Είναι λάθος να λέμε ότι για όλα τα δεινά φταίνε οι ξένοι και εμείς καθόλου για αυτά
Η διαφθορά παραμένει
Η προκλητική φοροαδιαφυγή των πλούσιων στρωμάτων παραμένει
Να μην γκρεμίσουμε ό,τι θετικό έγινε
Να αλλάξουμε το μείγμα πολιτικής για να αντιμετωπιστούν οι παθογένειες
Στόχος οι μεγάλες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις
Θα χτυπήσουν φοροδιαφυγή και διαφθορά
Θα αναγκάσουν αυτούς που δεν πλήρωσαν την κρίση να πληρώσουν
Προσδιορίζουμε κοινούς τόπους, αλλά και διαφορές
Κοινός τόπος πρέπει να είναι αλλάζοντας πολιτική να προχωρήσουμε και να ολοκληρώσουμε μια διαδικασία δημοσιονομικής προσαρμογής και διεύρυνσης κοινωνικής δικαιοσύνης
Να εργαστούμε σκληρά για να σπάσουμε τα στερεότυπα
Ούτε οι Ελληνες είναι τεμπέληδες, ούτε οι Γερμανοί φταίνε για όλα τα δεινά της Ελλάδας
Το συμπέρασμα που πρέπει να βγάλουμε είναι ότι τούτη την ώρα δεν θα γκρεμίσουμε ό,τι θετικό μπορεί να έγινε αλλά να αντιμετωπίσουμε τις παθογένειες
Θέλουμε τη βοήθεια και τη συνέργεια της γερμανικής κυβέρνησης
Μια πρώτη πρωτοβουλία θα ήταν η δικαστική συνδρομή των γερμανικών αρχών για να υπάρξει δικαιοσύνη σε σχέση με τα πεπραγμένα της Siemens
Να επιλύσουμε διαφορές που έρχονται από το παρελθόν
Το θέμα κατοχικού δανείου και επανορθώσεων δεν αφορά μόνο την ελληνική κυβέρνηση
Είναι ηθικό θέμα και όχι υλικό, που αφορά και τον ελληνικό και τον γερμανικό λαό
Κυρίως για να μην ξαναβρούμε μπροστά μας ποτέ παρόμοιους ολοκληρωτισμούς
Η Ευρώπη βασίζεται σε έναν διπλό σεβασμό
Τον σεβασμό στις συνθήκες με στοιχεία των οποίων διαφωνούμε αλλά σεβόμαστε και τηρούμε
Θα υλοποιήσουμε τις δεσμεύσεις μας με κάποιες πρωτοβουλίες
Ερώτηση: Είπατε ότι είναι καλύτερο να συζητάτε παρά να συζητούν οι άλλοι για εσάς- Μέλη της ελληνικής κυβέρνησης είπαν ότι πρέπει να γίνουν κατασχέσεις γερμανικών κτιρίων στην Ελλάδα- άλλοι είπαν πως αν έρθουν τρομοκράτες και περάσουν τα σύνορα δεν θα φταίτε εσείς. Κα καγκελάριε θα πληρώσετε για τα θύματα του ναζισμού;
Τσίπρας:
Κανένα μέλος δεν εξέφρασε πρόθεση να καταλάβει κτίρια του γερμανικού δημοσίου
Ακούστηκε ακόμη και η ιδέα να σταματήσουμε την δραστηριότητα του Ινστιτούτου Γκαίτε
Δεν ισχύει τίποτα από όλα αυτά
Η ελληνική κυβέρνηση έθεσε ένα θέμα νομικής διεκδίκησης που προβλέπονται στα πλαίσια του διεθνούς δικαίου
Αυτή η πρωτοβουλία υπάρχει και από την προηγούμενη Βουλή και προηγούμενη κυβέρνηση
Δεν το συσχετίζουμε καθόλου με την παρούσα κατάσταση
Είναι διμερές ζήτημα ξεχωριστό με ηθική αξία
Οι παρανοήσεις δημιουργούν στερεότυπα τα οποία πρέπει να σπάσουμε
Μέρκελ:
Το θέμα των επανορθώσεων από πολιτικής πλευράς έχει τελειώσει
Γνωρίζουμε πολύ καλά (το είπε και ο πρόεδρος της Γερμανίας πέρυσι) ποιες ήταν οι συνθήκες και πόσο υπέφεραν οι Ελληνες από το γερμανικό κατοχικό καθεστώς
Υπάρχουν στοιχεία που δεν γνωρίζουν οι Γερμανοί πολίτες
Για το λόγο αυτό δημιουργήθηκε το Ταμείο του Μέλλοντος και θα το συζητήσουμε
Δεν φτάσαμε σε απόφαση
Δεν το αγνοούμε
Θα το συζητήσουμε ξανά στο μέλλον
Ερώτηση: Η Γερμανία είναι η πιο ισχυρή χώρα στην Ευρώπη. Ενα δικό σας περιοδικό περιγράφοντας το πως βλέπουν οι ευρωπαϊκοί λαοί την γερμανική κυριαρχία ή ηγεμονία σας έβαλε δίπλα σε ναζί να κοιτάτε την Ακρόπολη. Παράδειγμα πως βλέπουν οι Ελληνες τη Γερμανία. Από την κρίση χρέους η Γερμανία έχει κερδίσει πολλές δεκάδες δισ. ευρώ και ζητάει από άλλες χώρες να κάνουν θυσίες. Πως βλέπετε αυτή την εικόνα που έχουν οι άλλοι για εσάς και τι θα κάνετε για αυτό
Μέρκελ:
Οσον αφορά την ανάληψη ιστορικής ευθύνης νομίζω ότι απάντησα
Η διαδικασία χαρακτηρίζεται από εμπιστοσύνη, αμοιβαία εμπιστοσύνη
Είμαστε η μεγαλύτερη οικονομία, αλλά η Ευρώπη έχει χτιστεί λέγοντας ότι κάθε κράτος είναι ισότιμο
Στο Eurogroup έχουν όλοι μια ψήφο
Αν κοιτάξει πως είναι οι γείτονες της Γερμανίας και έχει ιστορική γνώση ξέρει ότι έχουμε κοινό συμφέρον να έχουν καλές σχέσεις
Εχουμε στερεότυπα που είναι σφηνωμένα στα μυαλά των ανθρώπων και πρέπει να καταργηθούν
Αυτό όμως δεν είναι η Ευρώπη
Είμαι μοναδική γιατί είμαι μοναδική ως άνθρωπος και έχω ιδιαιτερότητες
Αναλαμβάνω πλήρως την ευθύνη του παρελθόντος, αλλά η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι κάτι παραπάνω
Τσίπρας:
Η εμπειρία μου από τις συζητήσεις και από τον διάλογο είναι ότι είναι ένας άνθρωπος που ακούει και θέλει να προωθήσει την ανταλλαγή απόψεων
Ενδεχομένως να δίνεται πως τα έξω διαφορετική εικόνα για τους πολιτικούς
Είδα και εγώ αυτό το δημοσίευμα του Spiegel
Αυτό είναι εξαιρετικά άδικο για την καγκελάριο, τη Γερμανία και τον γερμανικό λαό
Να υφίσταται μια προκλητική επίθεση ή υπόνοιες οποιασδήποτε σχέσης της σημερινής Γερμανίας και το Γ' Ράιχ
Οταν είδα τέτοια γελοιογραφία και στην εφημερίδα του κόμματός μου, έβαλα τις φωνές στην Κοινοβουλευτική μου Ομάδα
Πιστεύω ότι να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις
Μια περίοδος έντονης αστάθειας
Η Ελλάδα και η Κύπρος είναι έδαφος σταθερότητας σε μια περιοχή γενικευμένης αστάθειας
Να αφήσουμε πίσω τις σκιές του παρελθόντος
Ολα αυτά συμβάλουν να προχωρήσουμε μπροστά και να γυρίσουμε σελίδα
Ερώτηση: Κε Τσίπρα κάνατε ανάλυση του τι δεν λειτουργεί στην Ευρώπη, αλλά πολλοί αναρωτιούνται αν είναι αλήθεια πως στις 8 Απριλίου δεν θα μπορέσετε να πληρώσετε. Κα καγκελάριε τι δυσκολεύει τη Γερμανία να επενδύσει στην τράπεζα που θα στηρίξει την ανάπτυξη της Ελλάδας
Τσίπρας:
Τα μεσοπρόθεσμα προβλήματα είναι γνωστά
Εμείς τα κληρονομήσαμε
Οι προηγούμενες κυβερνήσεις δεν ολοκλήρωσαν αξιολογήσεις σε πράγματα που είχαν δεσμευτεί
Δεν υπάρχει εκταμίευση από το καλοκαίρι
Να εντοπίσουμε το πολιτικό πλαίσιο και τον κοινό τόπο
Οταν υπάρχει συμφωνία στο πλαίσιο αντιμετωπίζονται και τα προβλήματα

Δημοσίευση: 23 Μαρτίου 2015, 20:06

More News Desk

Πηγή : 

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...