19 Μαρ 2015

Μαραθοτυρόπιτα Σερίφου


  Μια παραδοσιακή συνταγή της Μαρίας Γούναρη
ΥΛΙΚΑ
ΓΙΑ ΤΗ ΖΥΜΗ
- 300 γρ. αλεύρι (για όλες τις χρήσεις)
- 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- 1 κουταλάκι αλάτι
- 1 φλυτζ. τσαγιού (περίπου) χλιαρό νερό
ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ
- 3 αυγά
- 1 φλιτζ. τσαγιού γάλα
- 200 γρ. κατσικίσιο τυρί Σερίφου
 - 1½ φλιτζ. τσαγιού μάραθος
- Πιπέρι, μοσχοκάρυδο, ρίγανη
- 4 κουτ. σούπας σουσάμι (για πασπάλισμα)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1. Σε μπολ, αδειάζουμε το αλεύρι, προσθέτουμε το λάδι και τρίβουμε με τα χέρια. Ρίχνουμε το αλάτι και ξεκινάμε να προσθέτουμε –ενώ ζυμώνουμε- σταδιακά το νερό. Αφού δημιουργηθεί η ζύμη, τη χωρίζουμε σε 7 μπαλάκια και τα αφήνουμε να ξεκουραστούν. Θα χρησιμοποιήσουμε στη πίτα 2 φύλλα για βάση, 2 φύλλα για κορυφή και 3 φύλλα ενδιάμεσα. Εντωμεταξύ, ξεπλένουμε και ψιλοκόβουμε τον μάραθο.

2. Σε μπολ, χτυπάμε τα αυγά, προσθέτουμε το γάλα και ανακατεύουμε. Ρίχνουμε την φέτα, καλά τριμμένη, το μοσχοκάρυδο και το πιπέρι με τη ρίγανη. Έπειτα, λαδώνουμε το ταψί, πασπαλίζοντας το με σουσάμι (με τη μισή ποσότητα). Ανοίγουμε το πρώτο φύλλο και το απλώνουμε στο λαδωμένο ταψί μας, καλύπτοντας και τα πλαϊνά. Αφού το λαδώσουμε, επαναλαμβάνουμε το ίδιο και με το δεύτερο φύλλο. Με ένα κουτάλι, ρίχνουμε σκορπιστά το ¼ της γέμισης καθώς και το ¼ από την ποσότητα του μάραθου. Συνεχίζουμε με το τρίτο φύλλο βάζοντας πάλι γέμιση και μάραθο. Την ίδια διαδικασία κάνουμε με το τέταρτο και πέμπτο φύλλο, πάντα λαδώνοντας τα. Σκεπάζουμε την πίτα με τα τελευταία δύο φύλλα και γυρνάμε τα εκείνο που προεξέχει προς τα μέσα. Μετά το λάδωμα, ραντίζουμε με νερό και ρίχνουμε και το υπόλοιπο σουσάμι. Χαράζουμε και ψήνουμε την πίτα στους 180 με 200 βαθμούς, για 40 με 50 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδίσει.

Χρόνος εκτέλεσης: 80 λεπτά
Μερίδες: 16+
Πηγή : 

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...