7 Νοε 2015

Ευκαιρία για την ελληνική γεωργία η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική

H Nέα Κοινή Αγροτική Πολιτική αποτελεί ευκαιρία για την ελληνική γεωργία, τόνισε ο Αναστάσιος Χανιώτης, Διευθυντής Οικονομικής Ανάλυσης, Προοπτικών και Αξιολογήσεων της Ευρωπαϊκή Επιτροπής, κατά τη δεύτερη ημέρα του Πανελλήνιου Συνεδρίου για την Ανάπτυξη της Ελληνικής Γεωργίας που διοργανώνει η Gaia Επιχειρείν σε συνεργασία με τον ΕΛΓΟ «Δήμητρα» και το Σύνδεσμο Ελληνικής Κτηνοτροφίας. Όπως εξήγησε πέραν των 19,5 δισ.ευρώ που θα εισρεύσουν στον πρωτογενή τομέα, ο γενικός προσανατολισμός της ΚΑΠ μεταξύ άλλων ευνοεί τομείς όπου υπάρχουν ελληνικά συγκριτικά πλεονεκτήματα και ενισχύει την εξαγωγική προσπάθεια ποιοτικών προιόντων. Μιλώντας για το σύνολο της ΕΕ, σημείωσε ότι οι μακροπρόθεσμες προτεραιότητες πρέπει να αναφέρονται σε μια βιώσιμη γεωργία προσανατολισμένη στη γνώση, προσανατολισμένη στις αγορές και την ανταγωνιστικότητα, στην ανάπτυξη και στην απασχόληση στην ύπαιθρο.
Ειδικά για την απασχόληση ανέφερε ότι στον πρωτογενή τομέα καταγράφεται μείωση στις θέσεις εργασίας κατά μήκος της διατροφικής αλυσίδας, ενώ ο ρόλος των υπηρεσιών στην ύπαιθρο υποτιμάται.


Οι φορείς χρηματοδότησης θα πρέπει να κατανοούν τις ιδιαιτερότητες του πρωτογενούς τομέα, τον κυκλικό χαρακτήρα της γεωργικής παραγωγής, τις αδυναμίες στη λειτουργία των αλυσίδων εμπορίας αλλά και τα κλαδικά και τοπικά κόστη. Αυτό ανέφερε μεταξύ άλλων στην ομιλία του ο Γιάννης Χανιωτάκης, Διευθυντής Ανάπτυξης Τραπεζικών Εργασιών Αγροτικού Τομέα Τράπεζας Πειραιώς, προσθέτοντας παράλληλα ότι η ανάγκη για την εφαρμογή μιας νέας φιλοσοφίας χρηματοδότησης των αγροτικών επενδύσεων γίνεται κρίσιμη ενόψει του νέου Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης. Όπως είπε ο κ. Χανιωτάκης για την Πειραιώς τα χαρακτηριστικά των επιθυμητών επενδύσεων ανάμεσα στα άλλα είναι η αναγκαιότητα της, να έχει στόχο ξεκάθαρο και εφικτό, το ύψος της επένδυσης να δικαιολογείται με βάση το μέγεθος της εκμετάλλευσης και να αυξάνει την προστιθέμενη αξία του προιόντος.
Σημειώνεται ότι οι εργασίες του συνεδρίου, που στόχο έχει να αναδειχθεί ένα νέο ποσοτικά μετρήσιμο μοντέλο γεωργίας που θα δημιουργεί προϋποθέσεις βιώσιμης επιχειρηματικότητας, ολοκληρώνονται απόψε.
Πηγή:ΑΠΕ – ΜΠΕ/Μαρία Σιδέρη
Πηγή : 

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...