4 Νοε 2015

Σαντορίνη: Διάθεση ασθενοφόρου της Πολεμικής Αεροπορίας στο ΕΚΑΒ

Τη σχετική απόφαση έλαβε ο υπουργός Άμυνας Πάνος ΚαμμένοςΤο ασθενοφόρο του αεροπορικού Αποσπάσματος Σαντορίνης της Πολεμικής Αεροπορίας διατίθεται στο ΕΚΑΒ, για τις ανάγκες των κατοίκων του νησιού, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Όταν πριν λίγο καιρό, η Κυβέρνηση ανακοίνωνε την κατάργηση της θετικής διάκρισης του μειωμένου ΦΠΑ σε 6 νησιά του Αιγαίου, οι αναφορές των κεντρικών Μέσων Ενημέρωσης, έφταναν στα όρια της κοινωνικής χαιρεκακίας. «Τέλος στο ΦΠΑ σε έξι κοσμοπολίτικα νησιά» ήταν ο πιο πολυφορεμένος τίτλος.  Η λέξη «κοσμοπολίτικο» υποκρύπτει βέβαια την έννοια του πολυταξιδεμένου, του γνώστη πολιτισμών, του εύπορου και του άνετου. Ακόμα και του πλούσιου δανδή. Καλούνται λοιπόν όλοι οι ρέκτες του κοσμοπολιτισμού να έρθουν στη Σαντορίνη. Όχι για διακοπές. Για μόνιμη κατοικία. Όσοι το αποφασίσουν, ες έχουν κατά νου δύο πράγματα:
  1. Πιο εύκολο είναι να κερδίσεις ένα σεβαστό ποσό παίζοντας λαχεία, παρά να βρεις ένα σπίτι της προκοπής για να νοικιάσεις.
  2. Πριν επιχειρήσουν το μεγάλο βήμα, ας κάνουν ένα ευχέλαιο. Δια πάσαν νόσον.

Το θέμα είναι, πως αν έχεις την ατυχία να χτυπήσεις ή να αρρωστήσεις στη Σαντορίνη ή κάποιος φιλάνθρωπος γείτονας με το αγροτικό του θα σε πάει στο Κέντρο Υγείας ή κανένας ταξιτζής. Διότι από ασθενοφόρα γιοκ. Δηλαδή οχήματα υπάρχουν (το αν, πως και πότε συντηρούνται, είναι άλλο θέμα), αλλά τα άτιμα χρειάζονται οδηγούς. Χρειάζονται επίσης και ειδικευμένους νοσηλευτές για να δώσουν τις πρώτες βοήθειες, στον άτυχο ασθενή. Όλα αυτά η Σαντορίνη δεν τα διαθέτει!. Το ΕΚΑΒ δεν έχει προσωπικό. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ασθενείς και τραυματίες να μένουν αβοήθητοι.


«ΑΠΟΣΠΑΣΜΕΝΕΣ» ΚΑΙ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΙΚΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ



Μια ταμπέλα που μάλλον εμπίπτει στο νόμο περί "διασποράς ψευδών ειδήσεων". Άκου "Υγείας!"
Όμως πρέπει να ειπωθεί και μια αλήθεια. Δίκοπη. Που αφορά την κρατική αναλγησία, αλλά και την παγιωμένη νοοτροπία του «άπαξ και τρούπωσα». Με απλά λόγια. Το ΕΚΑΒ στη Σαντορίνη, χρειάζεται τουλάχιστον εννέα άτομα για να καλυφθούν οι βάρδιες. Προκηρύχθηκαν σύμφωνα με τις πληροφορίες της Santonews, οχτώ (8) θέσεις.  Καλύφθηκαν. Μετά από λίγο, τέσσερις (4) από τους προσληφθέντες πήραν απόσπαση για διάφορους λόγους. Που να ξέρει κανείς για ποιους λόγους. Ίσως τους χρειάζονταν για να στελεχώσουν την επιτροπή ορθής λειτουργίας του φωτοτυπικού σε κάποια περιοχή του «Κέντρου» ή κοντά στην ιδιαίτερη πατρίδα τους. Προφανώς εκρίθη από τους «αρμοδίους» πως οι κάτοικοι της Σαντορίνης, είναι τόσο κοσμοπολίτες που ο καθένας ή είναι υπεράνω ασθενειών και ατυχημάτων ή διαθέτει προσωπικό ασθενοφόρο αρκούντως εξοπλισμένο και στελεχωμένο.


Μπορεί οι αποχωρήσαντες να είχαν πράγματι σοβαρούς λόγους. Μπορεί ακόμα, να είχαν και τις σωστές γνωριμίες, πράγμα που εκτοξεύει στα ύψη την σοβαρότητα των λόγων. Το αποτέλεσμα όμως για την «κοσμοπολίτικη» Σαντορίνη, είναι πως αυτή τη στιγμή δεν διαθέτει ασθενοφόρο.  Διότι έμεινε με τέσσερις (4) εξουθενωμένους από τις συνεχείς βάρδιες ηρωικούς (και το εννοώ!) ΕΚΑΒίτες. Ακόμα και όταν δεν δουλεύουν, τους τηλεφωνούν στα σπίτια τους να τρέξουν για κάποιο περιστατικό. Και τρέχουν τα παιδιά. Τρέχουν. Αλλά κάποτε πρέπει και αυτοί να πάρουν την άδειά τους, αλλιώς αντί για πλήρωμα ασθενοφόρου, θα είναι επιβάτες σε φορείο ασθενοφόρου. Έφυγε λοιπόν αυτές τις μέρες, ο ένας. Μείναν τρεις (3). Ναι μπορεί να θυμίζει αναγνωστικό του Δημοτικού και προπαίδεια ο τρόπος εξιστόρησης, αλλά μόνο έτσι θα γίνει κατανοητό το μέγεθος του προβλήματος. Πάμε στην προπαίδεια. Η εβδομάδα 7 μέρες. Η μέρα τρεις Βάρδιες. Τουτέστιν 21 βάρδιες, το σύνολο. Η εργασία είναι πενθήμερη, άρα;. Τι βγαίνει;. Προσευχή στους Αγίους, ευχέλαιο ή λιτανεία.

Και μιλάμε για οδηγούς και μόνο. Το δεύτερο άτομο που θα βρεθεί;. Ακόμα και διαστάσεις Καρπόζηλου να έχει ο οδηγός, δεν μπορεί να τοποθετήσει μόνος του στο φορείο και εν συνεχεία στο όχημα τον ασθενή.  Κάποιοι εθελοντές (ναι υπάρχουν ακόμα τέτοιοι!) που αναλαμβάνουν αυτή τη δουλειά, έχοντας περάσει κάμποσα σεμινάρια. Ενίοτε αναλαμβάνει ο θυρωρός ή στην καλύτερη περίπτωση ένας περισσευούμενος αγροτικός γιατρός. Κι αν συμβούν την ίδια ώρα δύο ατυχήματα;. Τότε θα λειτουργήσει το σύστημα  α-μπε-μπα-μπλομ. Με διακύβευμα βέβαια μια ανθρώπινη ζωή ή μια ελαφρά βλάβη που γίνεται βαριά, λόγω μη έγκαιρης διακομιδής. Φανταστείτε μόνο το σενάριο. Κάθεστε στο τηλεφωνικό κέντρο και σας ειδοποιούν για δύο επείγοντα περιστατικά. Ένα στο Ακρωτήρι και ένα στην Οία. Που θα στείλεις το μοναδικό Ασθενοφόρο; (όταν βέβαια υπάρχει!).


ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΘΗΡΑΣ

ΕΙΣ «ΥΓΕΙΑΝ» ΤΩΝ ΚΟΡΟΙΔΩΝ




Και έχει ένα μεγάλο ατού η Σαντορίνη. Το Ίδρυμα «Λούλας και Ευαγγέλου Νομικού» που δίνει κάμποσα λεφτά για να συμπληρωθούν κάποιες ανάγκες. Αλλά πόσα να δώσει;. Και με ποιο τρόπο θα τους προσλάβει;. Και πόσο υπεύθυνος θα είναι κάποιος που δεν είναι επίσημα ενταγμένος στο κρατικό-εθνικό σύστημα υγείας;. Το χειρότερο είναι πως αυτή την εθελούσια συνεισφορά της τοπικής κοινωνίας, οι εκάστοτε κυβερνώντες, δεν τη θεωρούν απλά δεδομένη, αλλά και επιβεβλημένη. Υπάρχουν βλέπετε πολλά φωτοτυπικά που χρειάζονται εποπτεία για την ορθή λειτουργία τους και γι αυτό πρέπει να γίνονται αποσπάσεις. Άρα πληρώστε κορόιδα!.
Το δε Κέντρο Υγείας, δεν μπορεί να προκηρύξει θέσεις οδηγών, επειδή η αρμοδιότητα, ανήκει στο ΕΚΑΒ. Τουτέστιν η Υγεία στην «κοσμοπολίτικη» Σαντορίνη, εμπίπτει τελικά είτε στη χορεία των αγίων, είτε στη θεά τύχη (αναλόγως με τα πιστεύω του καθενός).
Και επειδή, οι προηγούμενοι κυβερνώντες, είχαν δείξει έμπρακτα το «αμέριστο ενδιαφέρον» τους για το Κέντρο Υγείας Θήρας, αφήνοντας μόνο την ταμπέλα να θυμίζει κάτι από Υγεία, γιατί κατά τα άλλα το είχαν μετατρέψει σε κάτι μεταξύ Youth Hostel και καταφυγίου αστέγων, μένει η νέα κυβέρνηση να δείξει τι διαφορετικό θα κάνει. Διότι το φλας μόνο στον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, είναι προειδοποιητικό και όχι υποχρεωτικό σήμα. Στην πολιτική, είναι υποχρέωση. Άπαξ και βγάλατε φλας «πρώτη φορά αριστερά», πρέπει να πάτε αριστερά. Και πρώτιστα να δείτε, αυτή την ιστοριούλα με τις «αποσπάσεις». Εκτός κι αν έχει αποσπαστεί αλλού η προσοχή σας.


Ενοικιάζονται γκαρσονιέρες!.
ΥΓ. Το ξέρατε πως το Κέντρο Υγείας είναι διώροφο;. Είναι που είναι αχρησιμοποίητος ο πάνω όροφος, δεν τον μετατρέπετε σε ενοικιαζόμενες γκαρσονιέρες;. Θα πιάσουν καλή τιμή, γιατί αν μη τι άλλο οι ένοικοί τους δεν θα χρειάζονται ασθενοφόρο.

Πηγή :  http://www.santonews.com/

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...