24 Αυγ 2016

Τουρισμός: Πτώση κρατήσεων στα ενοικιαζόμενα δωμάτια


Με αρνητικό πρόσημο οι κρατήσεις φέτος μετά την άνοδο του 2014-2015. Τις 9.000 φθάνουν οι επιχειρήσεις ενοικιαζόμενων δωματίων που λειτουργούν παράνομα σύμφωνα με τον πρόεδρο της Συνομοσπονδίας Τουριστικών Καταλυμάτων Π. Τοκούζη.
Πτώση κρατήσεων το μέγεθος της οποίας θα οριστικοποιηθεί μετά την ολοκλήρωση της φετινής τρέχουσας τουριστικής περιόδου, καταγράφουν οι επιχειρήσεις ενοικιαζόμενων δωματίων σε όλη τη χώρα, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Συνομοσπονδίας Επιχειρηματιών Τουριστικών Καταλυμάτων Ελλάδας (ΣΕΤΚΕ) Παναγιώτη Τοκούζη.
Μιλώντας στο Euro2day.gr ο επικεφαλής της ΣΕΤΚΕ επεσήμανε πως η ροή κρατήσεων εξελίχθηκε καλά τον Ιούλιο και συνεχίζει το ίδιο καλά τον Αύγουστο. Εξήγησε, ωστόσο, πως η μείωση κρατήσεων και εσόδων που καταγράφουν οι επιχειρήσεις τουριστικών καταλυμάτων οφείλεται στον χαμένο Μάϊο αλλά και τον Ιούνιο. Αποτέλεσμα, όπως εξήγησε, που οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην εικόνα που διαμορφώθηκε για τη χώρα με αφορμή τις προσφυγικές ροές αλλά και την επίδραση των τρομοκρατικών χτυπημάτων στην Ευρώπη.
Ο πρόεδρος της ΣΕΤΚΕ επεσήμανε ταυτόχρονα τις αρνητικές επιπτώσεις που είχε στις επιχειρήσεις του χώρου, η κατάρρευση της ελληνικής αγοράς την τελευταία τριετία. «Η μείωση των Ελλήνων πελατών την τελευταία τριετία ίσως και να ξεπερνά το 70%» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Η φετινή πτώση της κίνησης στις επιχειρήσεις ενοικιαζόμενων δωματίων και διαμερισμάτων συνιστά υποχώρηση για τις επιχειρήσεις του χώρου οι οποίες, σύμφωνα με τον Π. Τοκούζη, κατέγραψαν αύξηση της πελατείας τη διετία 2014 και 2015. «Η άνοδος, μάλιστα, θα ήταν μεγαλύτερη το 2015 αν δεν υπήρχαν τα capital control» ανέφερε.
Η «φυγή» των Ελλήνων πελατών έστρεψε τις επιχειρήσεις του χώρου στον εισερχόμενο τουρισμό. Όπως εξηγεί, όμως, ο Π. Τοκούζης σε καλή οικονομική κατάσταση βρίσκεται μόνο το 30% των επιχειρήσεων του είδους οι οποίες λειτουργούν τις μεγαλύτερες μονάδες δυναμικότητας 10-20 δωματίων. Αντίθετα μεγάλη πίεση δέχονται οι μικρότερες από τις επιχειρήσεις δυναμικότητας έως 10 δωματίων.
Οι επιχειρήσεις του κλάδου, σύμφωνα με τον πρόεδρος της ΣΕΤΚΕ δέχονται πίεση από τα παράνομα καταλύματα, τα καταλύματα που λειτουργούν πλέον με καθεστώς αστικών μισθώσεων αλλά ακόμα και τα ξενοδοχεία πέντε αστέρων.
«Την τελευταία επταετία, για παράδειγμα, στα Δωδεκάνησα προστέθηκαν στο υπάρχον δυναμικό 40.000 κλίνες σε ξενοδοχεία πέντε αστέρων. Με επιδοτήσεις, μάλιστα, που δόθηκαν από την επίσημη Πολιτεία. Το αποτέλεσμα ήταν τα πολλά, πλέον, ξενοδοχεία πέντε αστέρων να ρίξουν τις τιμές στα επίπεδα των 15 Ευρώ all inclusive ανά άτομο. Με αυτό τον τρόπο, όμως, δεν ανταγωνίζονται μόνο τα ξενοδοχεία τριών και τεσσάρων αστέρων αλλά ακόμα τα ενοικιαζόμενα δωμάτια που δεν μπορούν να προσφέρουν αυτές τις τιμές».
Όργιο γκρίζας οικονομίας
Οι επιχειρήσεις του χώρου υπολογίζεται ότι φθάνουν τις 40.000 και το δυναμικό τους ξεπερνά τις 700.000 κλίνες. Αποτελεί κοινό μυστικό, ωστόσο, της εγχώριας τουριστικής αγοράς πως ένα σημαντικό ποσοστό τους λειτουργεί παράνομα. Μιλώντας στο Euro2day.gr ο Π.Τοκούζης εκτίμησε πως περί τις 30.000 επιχειρήσεις λειτουργούν νόμιμα ενώ ένα επιπλέον 30%-περί τις 9.000 επιχειρήσεις- είναι παράνομες και ανταγωνίζονται αθέμιτα τις νόμιμες.
«Αυτές τις μέρες στη Ρόδο δεν υπάρχει ελεύθερο δωμάτιο. Από μια αναζήτηση που κάναμε, όμως, στο Booking.com διαπιστώσαμε πως το 40-45% των τουριστικών καταλυμάτων που ήταν καταχωρημένα στη συγκεκριμένα πλατφόρμα κρατήσεων είναι παράνομα» σημειώνει ο Π. Τοκούζης.
Του ζητήσαμε να διευκρινίσει αν εννοεί πως οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις δεν διαθέτουν ειδικό σήμα λειτουργίας και λειτουργούν σε καθεστώς αστικών μισθώσεων οι οποίες έχουν απελευθερωθεί. «Εννοώ ότι είναι παράνομες. Άλλες διέθεταν ειδικό σήμα λειτουργίας παλαιότερα και αλλά τώρα όχι. Οι περισσότερες δεν διαθέτουν σήμα λειτουργίας και περιμένουν να οριστικοποιηθεί το νέο θεσμικό πλαίσιο για τις αστικές μισθώσεις για να αποφασίσουν αν θα ενταχθούν σε αυτό. Αυτή τη στιγμή, πάντως, λειτουργούν παράνομα», κι αν κανείς σοκάρεται από το γεγονός πως σχεδόν 1 στις 4 επιχειρήσεις καταλυμάτων λειτουργεί παράνομα, υπάρχει και συνέχεια.
«Είμαστε ο μοναδικός κλάδος της ελληνικής οικονομίας οι επιχειρήσεις του οποίου δεν διαθέτουν διακριτικό τίτλο» εξηγεί ο Π. Τοκούζης.
Πόσο σημαντικό είναι αυτό; «Έχουμε περιπτώσεις επιχειρήσεων οι οποίες άλλαξαν εν μια νυκτί τον διακριτικό τους τίτλο χωρίς να ενημερώσουν τις αρμόδιες αρχές. Κάποιες από αυτές είχαν συγκεντρώσει πολλά αρνητικά σχόλια πελατών στις πλατφόρμες κρατήσεων και άλλαξαν την επωνυμία τους σε μια προσπάθεια να ξανακερδίσουν πελατεία. Ζημιωμένος, βέβαια, βγαίνει ο πελάτης. Κι αυτό επειδή δεν υπάρχει ελεγκτικός μηχανισμός ενώ οι πλατφόρμες κρατήσεων δεν ενδιαφέρονται για το αν οι επιχειρήσεις είναι νόμιμες ή όχι αλλά για την προμήθεια που θα εισπράξουν από τις κρατήσεις».
Και γιατί δεν ζητάτε από τα μέλη σας να κατοχυρώσουν τον διακριτικό τους τίτλο, ρωτήσαμε. «Χρειάστηκε να αλλάξει το λογισμικό στη βάση δεδομένων του ΕΟΤ για να μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο. Κι επρόκειτο να γίνει με μηδενικό κόστος για τους επαγγελματίες του χώρου. Όμως, με απόφαση της προηγούμενης υπουργού Τουρισμού Όλγας Κεφαλογιάννη η σχετική αρμοδιότητα ανατέθηκε στο Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΞΕΕ). Υπολογίσαμε ότι η κατοχύρωση του διακριτικού τίτλου μέσω ΞΕΕ έφθανε τα 565 ευρώ για κάθε επιχείρηση ενώ στον ΕΟΤ θα γινόταν χωρίς κόστος. Επιπλέον, εμείς δεν είμαστε μέλη του ΞΕΕ και δεν θα είχαμε τα ίδια δικαιώματα με τους υπόλοιπους ξενοδόχους. Γι'αυτό ζητήσαμε από τα μέλη μας να μην δεχθούν να κατοχυρώσουν διακριτικό τίτλο μέσω του ΞΕΕ».
Σύμφωνα με τον Π. Τοκούζη η ΣΕΤΚΕ έχει ζητήσει από την αρμόδια Αναπληρώτρια Υπουργό Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού Έλενα Κουντουρά να επιστρέψει στον ΕΟΤ η συγκεκριμένη αρμοδιότητα.
«Η υποδομή υπάρχει, ήδη, η Συνομοσπονδία διαθέτει πλήρη βάση δεδομένων με τα στοιχεία των νόμιμων επιχειρήσεων οπότε εκτιμώ ότι σε 3-4 μήνες από τη λήψη της απόφασης θα μπορούσε να αρχίσει η διαδικασία κατοχύρωσης των διακριτικών τίτλων».
Ο πρόεδρος της ΣΕΤΚΕ έχει προτείνει στην αρμόδια υπουργό Έλενα Κουντουρά να συνδυαστεί η πιστοποίηση των επιχειρήσεων του κλάδου και η κατοχύρωση διακριτικού τίτλου με τη χορήγηση ενός λογότυπου το οποίο θα αναρτάται στις ιστοσελίδες των καταλυμάτων.
«Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζει ο πελάτης ότι έχει απευθυνθεί σε μια νόμιμη επιχείρηση. Το λογότυπο που προτείνουμε θα αναρτάται στην ιστοσελίδα της επιχείρησης. Κάνοντας «κλικ» πάνω του ο πελάτης θα οδηγείται στην ιστοσελίδα της ΣΕΤΚΕ όπου θα ενημερώνεται για τα πλήρη στοιχεία της επιχείρησης (επωνυμία, ιδιοκτήτης, αριθμός δωματίων κ.λπ.). Κι αυτό ώστε να βεβαιώνει για τη νομιμότητα της επιχείρησης ο επίσημος φορέας του χώρου (ΣΕΤΚΕ). Χωρίς να έχει ο κάθε επιχειρηματίας τη δυνατότητα να δηλώνει ότι θέλει στην ιστοσελίδα του».
Το συγκεκριμένο λογότυπο εφαρμόζεται, ήδη, πιλοτικά στα Δωδεκάνησα όπως εξήγησε στο Euro2day.gr ο Π. Τοκούζης «Με αυτό τον τρόπο θα μπορούν οι αρμόδιες αρχές ανά πάσα στιγμή να ελέγχουν τα παράνομα καταλύματα ενώ θα μπορούμε και εμείς να κάνουμε σχετικές καταγγελίες» ανέφερε ο Π. Τοκούζης. [Παναγιώτης Δ. Υφαντής - Euro2day.gr]
Πηγή : http://www.koinignomi.gr/

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...