Μικρή σε μέγεθος, μόλις 75 τ.χλμ, σχεδόν στρογγυλή και γεμάτη κόλπους, η Σέριφος είναι διάσημη για τις δαντελωτές ακτές της με την χρυσή άμμο και τα καταγάλανα νερά. Αυτό που δε γνωρίζουν όμως οι περισσότεροι, είναι πως το νησί που γέννησε τον μύθο της Μέδουσας και του Περσέα διαθέτει μία αξιοσημείωτη αγροτική παραγωγή.
Αιγοπροβατοτροφία, αμπελοκαλλιέργεια αλλά και μελισσοκομία, με τον Αγροτικό Μελισσοκομικό Συνεταιρισμό της Σερίφου να δραστηριοποιείται από το 1939 λίγο έξω από την Χώρα, αποτελούν τα δυνατά χαρτιά του πρωτογενούς τομέα του νησιού.
Αν και το ανάγλυφο του νησιού δεν βοηθά στην αγροτική παραγωγή, οι δραστήριοι παραγωγοί, κτηνοτρόφοι και μελισσοκόμοι καταφέρνουν να παράγουν και αξιόλογα και υψηλής ποιότητας νησιώτικα προϊόντα. Το αρωματικό θυμαρίσιο, αλλά και όχι μόνο (Θρούμπα, Κισσάρι, Καράμπασι, Ακακία, Ρείκι, Ασπάλαθρα κ.α), μέλι της Σερίφου αποτελεί την ανταμοιβή των μελισσοκόμων που έρχονται αντιμέτωποι με τις δύσκολες συνθήκες του κυκλαδίτικου νησιού.
Αλλά ακόμα και στα πιο απόκρημνα και δυσπρόσιτα σημεία του νησιού, σα να αιωρούνται από τους βράχους εκατοντάδες αιγοπρόβατα βόσκουν με τα αρωματικά βότανα και τους θάμνους που προσφέρει απλόχερα το νησί δίνοντας μια ιδιαίτερη γεύση στο κατσικίσιο κρέας που παράγεται στη Σέριφο.
Έκπληξη αποτελούν και οι αμπελώνες διάσπαρτοι, άλλοτε στις χαρακτηριστικές Κυκλαδίτικες πεζούλες-αναβαθμίδες (μικρές οριζόντιες καλλιεργήσιμες εκτάσεις), ή στις ελάχιστες μικρές πεδινές εκτάσεις της Σερίφου.
Στα προϊόντα της Σερίφου συμπεριλαμβάνεται και η περίφημη κάπαρη που ευδοκιμεί και απαντάται ακόμα και σε χαλάσματα σπιτιών και δρόμων σε ολόκληρο το νησί.
Το ypaithros.gr επισκέφθηκε τη Σέριφο και σας παρουσιάζει πλούσιο φωτορεπορτάζ τόσο από τον πρωτογενή τομέα όσο και από τις μοναδικές παραλίες και τα τοπία του νησιού.
Πηγή : ypaithros.gr
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου