Κάθε Δεκαπενταύγουστο, με αφορμή τον εορτασμό της Κοίμησης της Θεοτόκου, της λαμπρότερης Θεομητορικής γιορτής της Ορθόδοξης Εκκλησίας, χιλιάδες πιστών με την ψυχή γεμάτη ελπίδα και κατάνυξη προστρέχουν στα αναρίθμητα προσκυνήματα που είναι αφιερωμένα στην Παναγία.
Το τελετουργικό της ημέρας ξεκινά με τη λιτάνευση της εικόνας της Παναγιάς και συνεχίζεται με το πανηγύρι: την εορταστική μάζωξη των ντόπιων, των επισκεπτών, αλλά και των ξενιτεμένων, που επιλέγουν τη μέρα αυτή για να επιστρέψουν στον τόπο τους, να διασκεδάσουν και να βιώσουν το αντάμωμα, το «μαζί».
Τα πανηγύρια αποτυπώνουν, με τον πιο αυθεντικό τρόπο, την πολιτισμική ταυτότητα, του νησιού την ιδιοσυστασία του τόπου. Τη γιορτινή αυτή ημέρα, στον περίβολο του ναού ή στην πλατεία του χωριού στήνονται τρικούβερτα γλέντια. Λαούτα, τσαμπούνες και βιολιά δίνουν το σύνθημα και το κέφι «ανάβει» με χορούς κυκλωτικούς στα ζωηρά βήματα ενός μπάλου ή ενός συρτού ρυθμού. Στα μεγάλα τραπέζια, τις τάβλες, το κρασί ρέει άφθονο συνοδεύοντας τα παραδοσιακά μαγειρέματα που προσφέρονται ειδικά για τη μέρα αυτή, αλλά διαφέρουν και από πανηγύρι σε πανηγύρι.
φωτο Discover Serifos
Ο επισκέπτης που την ημέρα του Δεκαπενταύγουστου θέλει να επισκεφθεί ένα από τα πανηγύρια της Σερίφου τα οποία είναι τα εξής
Ο επισκέπτης που την ημέρα του Δεκαπενταύγουστου θέλει να επισκεφθεί ένα από τα πανηγύρια της Σερίφου τα οποία είναι τα εξής
Στις 14 Αυγούστου στον Ράμμο οικισμός κοντά στο λιμάνι του νησιού και στην Σκοπιανή κοντά στην μονή ταξιαρχών
Στις 15 Αυγούστου στον Πύργο μετά το χωριό Παναγιά και στην Λιόμανδρα στον Σκλαβογιάννη
Στις 16 Αυγούστου στην Παναγιά στο ομώνυμο χωριό
φωτο Discover Serifos
Ωστόσο, μερικά ξεχωρίζουν, είτε για τα ιδιαίτερα έθιμά τους είτε για τη μοναδική τους ατμόσφαιρα.
Ωστόσο, μερικά ξεχωρίζουν, είτε για τα ιδιαίτερα έθιμά τους είτε για τη μοναδική τους ατμόσφαιρα.
Στην Σκοπιανή σερβίρεται φάβα όπως και του Ράμμου στον Πύργο μακαρονάκι κοφτό με κατσικάκι κοκκινιστό το ίδιο και την Λιόμανδρα στην Παναγιά ένα πανηγύρι που έχει ατονίσει τα τελευταία χρόνια
αλλά ακόμα αντέχει Σε όλα τα πανηγύρια το κρασί ρέει αφθονο και το γλέντι κρατάει μέχρι το πρωί
Ανεξάρτητα από τις ομοιότητες ή τις διαφορές των πανηγυριών από τόπο σε τόπο (θέματα που απασχολούν τις επιστήμες της κοινωνιολογίας, της ανθρωπολογίας, της εθνολογίας, της λαογραφίας, της μουσικολογίας κτλ.), το νόημα και το μήνυμά τους έχουν να μας διδάξουν πολλά.
φωτο Discover Serifos
Σ’ αυτούς τους θυλάκους κοινοτικής ζωής διαβλέπουμε κι εμείς ίσως την απάντηση στον ενιαίο και ολοκληρωτικό παγκόσμιο πολιτισμό που απειλεί να μας ισοπεδώσει…
Στην υποκρισία των σύγχρονων κοινωνικών συναναστροφών και στη φυγή των «εικονικών» ταξιδιών, τα πανηγύρια έρχονται να μας υπενθυμίσουν ότι υπάρχει και η ζωή.
Η ζωή μαζί με τους άλλους”.
Πηγή :
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου