Μπλε σφραγίδα εδώ… μπλε σφραγίδα εκεί… Που είναι η σφραγίδα; Μιλάμε για την …ταυτότητα που έχουν τα αμνοερίφια την ώρα που ετοιμάζεται να αναρτηθεί στο τσιγκέλι και να φτάσει στον καταναλωτή..
Και σύμφωνα με δημοσίευμα του «ΑγροΤύπου» χωρίς την σφραγίδα (ανάλογα με το χρώμα της έδινε την δυνατότητα γνώσης στον καταναλωτή εάν το σφάγιο που προμηθεύτηκε ήταν ντόπιο ελληνικό ή εισαγόμενο) αναμένεται να κυκλοφορήσουν το … Πάσχα τα αρνάκια και τα κατσικάκια.
Η μη ύπαρξη της σφραγίδας πάνω στα αμνοερίφια που διακινούνται στην χώρα μας προβλέπεται στους νέους Κανόνες Διακίνησης και Εμπορίας Προϊόντων και Παροχής Υπηρεσιών, οι οποίοι αναθεωρήθηκαν, πριν από λίγους μήνες και τέθηκαν σε ισχύ από τον Σεπτέμβριο του 2017. Και εδώ τίθεται το ερώτημα:
Ποιος θα προστατεύσει τους ντόπιους κτηνοτρόφους από τυχόν φαινόμενα «ελληνοποιήσεων», τα οποία εντείνονται σε χρονικές περιόδους, πριν, κατά και μετά την περίοδο του Πάσχα;
«Φωνάζουμε από τώρα γιατί έρχεται και Πάσχα και αν δεν υπάρχει ο περιορισμός της σφραγίδας τότε φανταστείτε τι μπορεί να γίνει από ελληνοποιήσεις. Αυτή τη στιγμή το κιλό έχει 3,5 ευρώ. Φανταστείτε εκείνη την περίοδο» ανέφερε χαρακτηριστικά με δηλώσεις του ο τεχνικός σύμβουλος της Ομοσπονδίας Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας, Γιάννης Κόκουρας.
Η κατάργηση της σφραγίδας αφήνει πολλά περιθώρια δράσης στους επιτήδειους και δεν είναι λίγες οι υποθέσεις ελληνοποίησης προϊόντων κρέατος ή ακόμη και ζωντανών.
Μόλις πριν ένα μήνα περίπου για παράδειγμα, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων απέστειλε στον εισαγγελέα έκθεση ελέγχου που υπέβαλε ο ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, σύμφωνα με την οποία, μετά από επιτόπιους ελέγχους σε εταιρεία της Βόρειας Ελλάδας, «προκύπτει σαφής περίπτωση ελληνοποίησης σφάγιων αμνών Ρουμανίας και προκύπτουν σφαγές αμνών που δεν δηλώθηκαν στο σύστημα ΑΡΤΕΜΙΣ».
Φυσικά δεν είναι η μοναδική περίπτωση που καταγράφεται στα ελληνικά χρονικά, και προφανώς ούτε η τελευταία…
Πλέον, όποιος καταναλωτής επιθυμεί να γνωρίζει την ταυτότητα του αμνοεριφίου, θα πρέπει να ανατρέξει στο σφαγείο, όπου έγινε η σφαγή και να αναζητήσει τα παραστατικά και τα πιστοποιητικά που συνοδεύουν το κάθε ζώο, κάτι όμως που είναι εξαιρετικά δύσκολο από πρακτική άποψη.
Όπως αναφέρουν, μιλώντας στον ΑγροΤύπο, καλά γνωρίζοντες τα θέματα της αγοράς αιγοπρόβειου κρέατος, «το πρόβλημα είναι ακόμα μεγαλύτερο, από την στιγμή που η χώρα μας δεν προσαρμόστηκε - αν και μπορούσε - σε σχετική Οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης που εκδόθηκε από το 2013 και άρχισε να ισχύει από το 2015.
Η Οδηγία αυτή ουσιαστικά δίνει τη δυνατότητα στις χώρες - μέλη να υπάρχει στάμπα (σφραγίδα) πάνω στα διακινούμενα αμνοερίφια». Και όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο κος Κόκουρας «Οι καταναλωτές δεν θα ζητούν από τον κάθε κρεοπώλη τα τιμολόγια για τα σφάγια και όλα τα είδη κρέατος. Εμείς κρούουμε το καμπανάκι του κινδύνου. Ας φροντίσουν οι αρμόδιοι».
Πηγή : https://www.naxospress.gr
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου