11 Μαρ 2018

Σε ονοματοδοσία συνοικιών -δρόμων θα προβεί ο Δήμος Σερίφου

Πρωταρχικός λόγος για τον οποίο δίδονται ονόματα σε δρόμους και πλατείες είναι η διευκόλυνση των δημοτών και των υπηρεσιών. Προηγούνται πάντοτε η ονοματοδοσία των συνοικιών και ακολουθεί των οδών και πλατειών. 

Η ονοματοδοσία κάθε συνοικίας ενίοτε υποδηλώνει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της είτε αφορά τη γειτνίαση με κάποιο ναό, η κάποιο άλλο κτηριακό  συγκρότημα, ή σχετίζεται με την προέλευση των κατοίκων της. Ακολουθεί η ονοματοδοσία των δρόμων που οδηγούν σε σημαντικούς προορισμούς.( Λιβάδι - Χώρας, λιμανι και άλλων οικισμών  κ.λ.π.).

 Επίσης   στους δρόμους δίδονται ονόματα αγωνιστών της Επανάστασης και μεγάλων ευεργετών. Η ονοματοδοσία κατέδειξε εκτός από την πρακτική της αξία , και μέσο εκδήλωσης τιμής σημαντικών προσώπων και γεγονότων της τοπικής  μας ιστορίας. 

Ο νομοθέτης με την θεσμοθέτηση και εφαρμογή του Δημοτικού Κώδικα (Π.Δ. 410/1995) και συγκεκριμένα με το άρθρο 12 όπως αντικαταστάθηκε με το άρθρο 15 του Ν.2539/1997 καθορίζει πλέον τη διαδικασία ονοματοδοσίας ή μετονομασίας συνοικιών, οδών και πλατειών. Σύμφωνα με τις παραπάνω διατάξεις η ονοματοδοσία γίνεται με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, ύστερα από γνώμη του οικείου τοπικού συμβουλίου και σύμφωνη γνώμη ειδικής επιτροπής.

 Η μετονομασία όμως , επιτρέπεται μόνο για εξαιρετικούς λόγους και γίνεται με τον ίδιο τρόπο. Στην πράξη διαπιστώθηκε ότι στις επιτροπές ονοματοθεσίας συμμετείχαν πρόσωπα με ελαχίστη έως μηδαμινή γνώση της ιστορίας και τα κριτήρια που ίσχυσαν στις επιλογές τους ήταν επιφανειακά ή και σκοπιμότητας.

 Παρατηρήθηκαν φαινόμενα κατά τα οποία σε μικρής κυκλοφορίας δρόμους να έχουν δοθεί ονόματα σημαντικών προσώπων ενώ σε κεντρικούς και μεγάλης κυκλοφορίας δρόμους να έχουν δοθεί ονόματα ασήμαντων ή με μικρή προσφορά, προσώπων. Βεβαίως έχουμε και τις μετονομασίες που έγιναν σε περιόδους δικτατορικών καθεστώτων στις οποίες τα κριτήρια ήταν σύμφωνα με την ιδεολογία των κρατούντων. 

΄Όμως πέρα από τις παραπάνω περιπτώσεις τα τελευταία χρόνια παρατηρούνται φαινόμενα μετονομασίας οδών και πλατειών που είχαν δοθεί στο παρελθόν από εκλεγμένους εκπροσώπους της αυτοδιοίκησης και μάλιστα μετά από αξιολόγηση και που κατά κοινή ομολογία υπήρξαν πρόσωπα με σημαντική προσφορά στο κοινωνικό σύνολο.

Ο πρόεδρος του Δημ. Συμβουλίου εισηγούμενος το ανωτέρω θέμα της ημερήσιας διάταξης έδωσε το λόγο στον δημοτικό σύμβουλο κο Λιβάνιο Θεόδωρο ο οποίος ανέγνωσε το κάτωθι πρακτικό της επιτροπής για την ονοματοδοσία οδών της Σερίφου.
ΟΝΟΜΑΤΟΔΟΣΙΑ
Πηγή : διαυγεια

to synoro blog

1 σχόλια:

  1. Εδώ ο κόσμος καίγεται και Μ...ι Χτενίζεται δεν κοιτάνε να σοβαρευτούνε λιγάκι..

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...