21 Ιαν 2019

Σέριφος " ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ: Υποχρέωση των Δήμων απέναντι στο αύριο"

Με αφορμή την ανακοίνωση "αντικινήτρων" στα πλαίσια του νομοσχεδίου που ανακοίνωσε ο κος Φάμελος στην ΚΕΔΕ αναφορικά με τους Δήμους και την διαδικασία της ανακύκλωσης και την επιβολή "προστίμων¨με την μορφή περιβαλλοντικών εισφορών ανάλογα με τον όγκο απορριμμάτων που εναποθέτουν στους ΧΥΤΑ στοχεύοντας στην ενίσχυση των δράσεων της ανακύκλωσης,μοιράζομαι μαζί σας το άρθρο παρέμβαση μας για την ανάγκη της ανακύκλωσης στην εφημερίδα Σέριφος,φύλλο 539 με τίλο :

" ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ: Υποχρέωση των Δήμων απέναντι στο αύριο" 

 ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ:ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟ ΑΥΡΙΟ 

 Ένα από τα συνηθέστερα προβλήματα με τεράστιο υγειονομικό κόστος σε Δήμους σε όλη την επικράτεια αποτελεί η αύξηση των στερεών αποβλήτων και οι ανεξέλεγκτες χωματερές. Αναλογιζόμενοι τις διαστάσεις του προβλήματος δεν μπορούμε παρά μόνο να καταλήξουμε πως μονόδρομος αποτελεί για την εξεύρεση λύσης η ανακύκλωση και η διαλογή στην πηγή με την ενεργή συμμετοχή των πολιτών ως πρώτη προτεραιότητα για κάθε δημοτική αρχή. 

 Σε αυτή την λογική βασίζεται τόσο το Εθνικό σχέδιο διαχείρισης αποβλήτων (2015) όσο και ο νόμος 4496/2017 για την ανακύκλωση. Με αφορμή τον νόμο 4496/2017 ό ρόλος της τοπικής αυτοδιοίκησης παρουσιάζεται αναβαθμισμένος καθώς οι Δήμοι αποκτούν τη δυνατότητα να συλλέγουν ,δεματοποιούν ,δημοπρατούν κ να διαθέτουν στην αγορά ανακυκλώσιμα υλικά. 

Ως απαραίτητη υποχρέωση προβάλλει βέβαια η συλλογή στην πηγή σε τέσσερα διαφορετικά ρεύματα (γυαλί, χαρτί, πλαστικό και αλουμίνιο) με κινητά πράσινα σημεία, οργανωμένες γωνιές ανακύκλωσης και προγράμματα χωριστής διαλογής σε σχολεία κ δημοτικούς χώρους. 

 Η αλήθεια είναι πως στις αρχές του 2018 οι επιδόσεις των δήμων αναφορικά με την επίτευξη ανακύκλωσης απείχαν σε πολλές περιπτώσεις από τους εθνικούς στόχους ενώ η δέσμη μέτρων κυκλικής οικονομίας έρχεται να θέσει ακόμα υψηλότερους στόχους σε Ευρωπαϊκό επίπεδο. 

 Η έλλειψη επαρκών κινήτρων και η ύπαρξη αρκετών παράδοξων καθώς παρατηρούμε Δήμους να πληρώνουν για σκουπίδια που παραδίδουν για υγειονομική ταφή βάση του πληθυσμού τους κ όχι της ποσότητας που παράγουν κ αντίστοιχα πολίτες να πληρώνουν τέλη καθαριότητας ανάλογα με τα τετραγωνικά της κατοικίας κ όχι με βάση τα σκουπίδια που παράγουν, οδηγούν στην λανθασμένη αντίληψη πως δεν υπάρχει κανένα συμφέρον για τη συμμετοχή σε προγράμματα διαλογής. 

Εάν προσθέσουμε την έλλειψη κατάλληλης παιδείας και προωθητικών δράσεων για την ευαισθητοποίηση του κοινού μπορούμε να κατανοήσουμε σε μεγάλο βαθμό την έλλειψη πολιτικής βούλησης πολλών τοπικών κοινωνιών κ τα χαμηλά ποσοστά των εθνικών επιδόσεων. 

 Ειδικότερα οι νησιωτικές περιοχές είναι ίσως οι περιοχές με το εντονότερο πρόβλημα στην ορθή διαχείριση των απορριμμάτων, η οποία έχει εξελιχθεί ως μία από τις πιο σημαντικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν σήμερα οι νησιωτικοί φορείς.

 Εάν λάβουμε υπόψη το μεγάλο ποσοστό των ανακυκλώσιμων υλικών που περιέχονται στα απορρίμματα των νησιωτικών περιοχών, η σωστή οργάνωση και διαχείριση της ανακύκλωσης των αστικών στερεών αποβλήτων θεωρείται κλειδί για την περιβαλλοντικά αποτελεσματική διαχείριση τους. 

Πλήθος χαρακτηριστικών που παρουσιάζουν οι νησιωτικές περιοχές, όπως το μικρό μέγεθος σε μόνιμο πληθυσμό και έκταση, η άνιση κατανομή της παραγωγής των απορριμμάτων κατά την διάρκεια του έτους λόγω του τουρισμού, ο ολοένα αυξανόμενος όγκος τουριστών που φιλοξενούν, η ανάγκη για μεταφορά των ανακυκλώσιμων υλικών δια θαλάσσης προς τα κέντρα συγκέντρωσης και επεξεργασίας και η απόσταση από τους τελικούς αποδέκτες των ανακυκλωμένων υλικών είναι θέματα που απασχολούν τους ειδικούς και των οποίων η αντιμετώπιση απαιτεί ειδικές ρυθμίσεις και σωστή οργάνωση από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. 

Τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά που παρουσιάζουν οι νησιωτικές περιοχές σε συνδυασμό με την έλλειψη έμπειρου επιστημονικού προσωπικού , ιδιαίτερα στους μικρούς νησιωτικούς Δήμους, επηρεάζουν το κόστος και την αποδοτικότητα των συστημάτων διαχείρισης των αστικών στερεών αποβλήτων. 

Οι Δήμοι πρέπει να σχεδιάσουν άμεσες λύσεις σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, προτρέποντας τους δημότες να αλλάξουν συνήθειες και να αρχίσουν να επωφελούνται από πράσινες δράσεις για ένα καθαρότερο περιβάλλον κ την εξοικονόμηση πόρων για τις επόμενες γενιές. 

Η ανάπτυξη κατάλληλου δικτύου υποδομών ,η προμήθεια κ παροχή εξοπλισμού ανακύκλωσης αλλά κ η εκπαίδευση κ ευαισθητοποίηση του κοινού αποτελούν μονόδρομο και ηθική υποχρέωση για κάθε δημοτική αρχή.
 Η ανακύκλωση αποτελεί ένα μεγάλο στοίχημα για τον σύγχρονο κόσμο και η τοπική αυτοδιοίκηση πρέπει να έχει τον σημαντικότερο ρόλο στην εναλλακτική διαχείριση απορριμμάτων δημιουργώντας τις κατάλληλες προϋποθέσεις για ένα αναβαθμισμένο επίπεδο ζωής των τοπικών κοινωνιών κλείνοντας τον διακόπτη της αδιαφορίας.

 Δεν είναι παιχνίδι, είναι ευθύνη…

 Πηγή : Δημιουργική πρωτοβουλία Σερίφου 

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...