19 Ιαν 2019

Αυστηρότερος ο νέος κανονισμός για τα αλκοολούχα

Αυστηρότερος θα είναι ο νέος κανονισμός για τα αλκοολούχα ποτά που θα εφαρμοστεί από το 2021, κατέληξαν οι αρμόδιοι φορείς της Ευρωπαϊκής Ένωσης μετά από δύο χρόνια σχετικών διαπραγματεύσεων.

 Πιο αναλυτικά, οι εκπρόσωποι των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στη συνεδρίαση της Ειδικής Επιτροπής Γεωργίας (SCA), την Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου επιβεβαίωσαν τη συμφωνία που επετεύχθη, σχετικά με το νέο Κανονισμό για την παραγωγή και σήμανση των αλκοολούχων ποτών και την προστασία των γεωγραφικών ενδείξεων. 

 Σύμφωνα με την Διευθύντρια στο Σύνδεσμο Ελλήνων Παραγωγών Αποσταγμάτων και Αλκοολούχων Ποτών (Σ.Ε.A.Ο.Π.) κ. Αναστασία Γεωργαντά, ο νέος κανονισμός -που ακόμα δεν έχει καθαρογραφεί- περιλαμβάνει αυστηρές διαδικασίες για την προστασία των αποσταγμάτων (ούζο, τσίπουρο κ.α.) με Γεωγραφικές Ενδείξεις

. Όπως λέει στο αγρόΤυπο η κυρία Γεωργαντά το θετικό είναι ότι επιτρέπει στα κράτη μέλη να έχουν αυστηρότερη νομοθεσία για αυτά τα προϊόντα (ΠΟΠ, ΠΓΕ κ.α.). 

 Σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Υπουργό Αειφορίας και Τουρισμού της Αυστρίας και Πρόεδρος του Συμβουλίου Elisabeth Köstinger: 

«Μπορεί να αναφέρει ότι η συσκευασία των αλκοολούχων ποτών με γεωγραφική ένδειξη μπορεί να γίνεται και εκτός ζώνης παραγωγής, όμως εκεί μπορεί να εφαρμοστεί η ελληνική νομοθεσία, που είναι αυστηρότερη και αναφέρει ότι η συσκευασία θα πρέπει να γίνεται μόνο στην ζώνη παραγωγής. 

Χάρη σε αυτούς τους νέους κανόνες, τα πιο φημισμένα προϊόντα της ΕΕ, όπως το ουίσκι, το μπράντυ και η βότκα, θα προστατεύονται καλύτερα και οι καταναλωτές θα μπορούν να κάνουν πιο σωστές επιλογές, χάρη στους σαφέστερους και πιο ομοιόμορφους κανόνες παραγωγής και σήμανσης σε όλη την ΕΕ».

 Αξίζει να αναφέρουμε ότι ο υφιστάμενος κανονισμός από το 2008, παρέχει τους κανόνες για την παραγωγή και τη σήμανση όλων των αλκοολούχων ποτών που εισάγονται και παράγονται εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 Επίσης αφορά συγκεκριμένους κανόνες για την καταχώρηση και την προστασία πνευματικής προστασίας των αλκοολούχων ποτών με γεωγραφική ένδειξη σε συμμόρφωση με τις υποχρεώσεις απέναντι στον ΠΟΕ. 

Πηγή : https://www.tour-market.gr/

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...