20 Ιαν 2019

Δανεισμός φορητού εκπαιδευτικού υλικού με τίτλο «Γνωρίζω την κεραμική παράδοση της χώρας μου» σε Δημοτικά Σχολεία της περιφέρειας

Τη δυνατότητα να γνωρίσουν την κεραμική παράδοση της χώρας μας προσφέρει για μία ακόμη χρονιά σε μαθητές Δημοτικού Σχολείου το Κέντρο Μελέτης Νεώτερης Κεραμικής.

 Η ομώνυμη μουσειοσκευή σχεδιάστηκε με ευγενική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος με σκοπό τη διακίνησή της σε σχολεία απομακρυσμένων περιοχών τόσο της νησιωτικής όσο και της υπόλοιπης περιφέρειας. 

Το εκπαιδευτικό υλικό που περιέχεται σε αυτή, αποτελεί για τους εκπαιδευτικούς μία ευκαιρία να εμπλουτίσουν το αναλυτικό πρόγραμμα του σχολείου, εξοικειώνοντας τα παιδιά με βασικές πτυχές της νεώτερης παραδοσιακής κεραμικής.

 Το βαλιτσάκι περιλαμβάνει αντιπροσωπευτικά κεραμικά αντικείμενα σε σμίκρυνση, εγχειρίδια για τη νεώτερη παραδοσιακή κεραμική, ψηφιακό δίσκο με αναφορές σε παραδοσιακές τεχνικές κατασκευής αγγείων, εκπαιδευτικά παιχνίδια, παζλ, οδηγίες αξιοποίησης του υλικού κ.ά. 

 Η μουσειοσκευή απευθύνεται σε όλες τις τάξεις του δημοτικού και ο εκπαιδευτικός μπορεί να χρησιμοποιήσει το υλικό με όποιον τρόπο θεωρεί ορθότερο για την ομάδα του, προτρέποντας τους μαθητές να συμμετάσχουν ενεργά στην παρουσίαση.

 Ο δανεισμός της μουσειοσκευής γίνεται δωρεάν, διαρκεί 10-15 ημέρες και οι ενδιαφερόμενοι εκπαιδευτικοί μπορούν να επικοινωνούν σχετικά με το Μουσείο στα τηλέφωνα 210-3318491-2 (αρμόδια κα Φωτεινή Κατσαούνη, 
Δευτέρα – Παρασκευή 12.00΄-15.00΄). 
Σημειώνεται ότι τα έξοδα μετακίνησης της μουσειοσκευής επιβαρύνουν το σχολείο.

 Συλλογή, διατήρηση και μελέτη υλικού που συνδέεται με την κεραμική τέχνη

Το Κέντρο Μελέτης Νεώτερης Κεραμεικής

 – Ίδρυμα Oικ. Γ. Ψαροπούλου είναι ένας μουσειακός ερευνητικός και εκπαιδευτικός= οργανισμός, αφιερωμένος στην ελληνική παραδοσιακή κεραμική των νεότερων χρόνων (16ος – 20ος αιώνας). 

Ιδρύθηκε το 1987 από την Mπέττυ Ψαροπούλου και το 1993 έγινε Ίδρυμα, εποπτευόμενο από τα Υπουργεία Πολιτισμού & Αθλητισμού και Οικονομικών (ΦΕΚ 297B/28-4-1993).

 Η δημιουργία του αποτελεί απόδειξη της μεγάλης αγάπης της Μπέττυς Ψαροπούλου για την τέχνη και τους ανθρώπους του πηλού, αλλά και πράξη ευθύνης απέναντι στο τεράστιο αρχειακό υλικό που προσπάθησε να αξιοποιήσει συστηματικά και με σοβαρότητα, μελετώντας και δημοσιεύοντας συνεχώς. 

Τα τελευταία χρόνια, εξάλλου, προώθησε την παρουσίαση της δουλειάς σύγχρονων καλλιτεχνών στο Κέντρο, όπως της Ήρας Τριανταφυλλίδου, της Ελευθερίας Δροσάκη, κ.ά. 

Το Κέντρο αποτελεί Ν.Π.Ι.Δ. μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και έχει σκοπό την ανεύρεση, συλλογή, διατήρηση, μελέτη και παρουσίαση πάσης φύσεως υλικού, που συνδέεται με την κεραμική τέχνη, καθώς και κάθε άλλη δραστηριότητα έχουσα σχέση με αυτή.

 Πηγή : https://www.koinignomi.gr/

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...