30 Ιουλ 2019

Ενδιαφέρον για Ενεργειακές Κοινότητες σε Νησιωτικούς Δήμους

 του Δημήτρη Αβαρλή
Μεγάλο ενδιαφέρον συγκεντρώνει σε νησιωτικούς δήμους της χώρας η δυνατότητα ίδρυσης ενεργειακών κοινοτήτων για την εκμετάλλευση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. 

Την αρχή την έχουν κάνει νησιά, όπως η Τήλος, ή η Κύθνος, ωστόσο έπεται συνέχεια στη κατεύθυνση δημιουργίας συστημάτων παραγωγής ενέργειας κυρίως από φωτοβολταϊκά, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις υπάρχει ενδιαφέρον και για μονάδες βιοαερίου. Ειδικότερα, αυτή τη στιγμή υπάρχουν σε εξέλιξη πιλοτικά έργα στα νησιά της Κύθνου, του Αγίου Ευστράτιου και της Ικαρίας στην κατεύθυνση διείσδυσης των ΑΠΕ. 

Αξιοσημείωτη η πρωτοβουλία στον Άγιο Ευστράτιο για την δημιουργία ενός συστήματος αποθήκευσης θερμότητας για τηλεθέρμανση, ενώ και στη Κύθνο σύμφωνα με το Δίκτυο Αειφόρων Νήσων (ΔΑΦΝΗ) εγκαταστάθηκαν πέντε συστήματα αποθήκευσης ενέργειας σε ισάριθμα κτίρια.

 Σε σχετική ανακοίνωση τονίζεται πως «η κάθε μπαταρία έχει συνολική αποθηκευτική ισχύ 6.5 κιλοβατωρών που αντιστοιχεί περίπου στο 60% της ημερήσιας κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας ενός τυπικού νοικοκυριού. Τα κτίρια, τα οποία πλέον φιλοξενούν τις μπαταρίες είναι το Δημαρχείο στη Χώρα Κύθνου, το Πολυδύναμο Ιατρείο και η Τοπική Κοινότητα Δρυοπίδας καθώς και τα κτίρια διαχείρισης των μαρίνων στο Μέριχα και στα Λουτρά»

.Παράλληλα, αξίζει να σημειωθεί πως τόσο σε Αστυπάλαια, Σύμη και Καστελόριζο έχουν δρομολογηθεί διαγωνισμοί για την διείσδυση των ΑΠΕ. Στο πλαίσιο αυτό, μιλώντας στο Energia.gr o γενικός διευθυντής Δικτύου Αειφόρων Νήσων (ΔΑΦΝΗ) κ. Κώστας Κομνηνός ανέφερε πως γίνονται συζητήσεις για τη δημιουργία ενεργειακών κοινοτήτων σε νησιωτικούς δήμους, καθώς το θεσμικό πλαίσιο ευνοεί πλέον τη δημιουργία τους. 

Αξίζει να σημειωθεί η δραστηριότητα της Συνεταιριστικής Εταιρείας Σίφνου, που δραστηριοποιείται τα τελευταία χρόνια, αλλά και η πρόσφατη δημιουργία ενεργειακής κοινότητας στους Φούρνους.

 Σύμφωνα με τον κ. Κομνηνό οι συζητήσεις που γίνονται με τις αρχές νησιωτικών δήμων αλλά και με τις τοπικές κοινωνίες μέσω ανοιχτών εκδηλώσεων εστιάζουν «στην εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων με εικονικό ενεργειακό συμψηφισμό για να συμψηφιστούν καταναλώσεις δημοτικές και λοιπών μετόχων και ευάλωτων κοινωνικών ομάδων και στην ανάγκη για ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων». 

Σε κάποιες περιπτώσεις τονίζει ακόμα πως γίνονται συζητήσεις για τη δημιουργία μονάδων βιοαερίου με το ενδιαφέρον να υπάρχει κυρίως στο Ν. Αιγαίο όπως σ τη Νάξο και γενικότερο στο βορειοανατολικό Αιγαίο λόγω της διαθέσιμης βιομάζας και του σημαντικού οργανικού υπολείμματος από αγροτοκτηνοτροφικές μονάδες

Από τα παραπάνω συνάγεται το συμπέρασμα πως υπάρχει κινητικότητα και ενδιαφέρον σε αρκετά νησιά.

 Μένει ωστόσο από τη μια πλευρά να αρθούν γραφειοκρατικές αγκυλώσεις από την άλλη πλευρά να στηριχθούν οι πρωτοβουλίες στην κατεύθυνση της ενεργειακής μετάβασης προς τις ΑΠΕ από χρηματοδοτικά εργαλεία. 

Την ίδια ώρα, άγνωστο παραμένει πότε θα βγει η πρόσκληση του προγράμματος στήριξης των ενεργειακών κοινοτήτων προϋπολογισμού 25 εκατ. ευρώ. Το πρόγραμμα θα ξεκινούσε εντός των ημερών.. 


to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...