4 Ιουλ 2019

Μεγάλες ελλείψεις στα αστυνομικά τμήματα των Κυκλάδων

Οι τοπικοί παράγοντες και οι κάτοικοι των νησιών επισημαίνουν την ανάγκη ενίσχυσης των αστυνομικών τμημάτων, καθώς ειδικά στα νησιά των Κυκλάδων, μαζί με την κατακόρυφη αύξηση των επισκεπτών, άρα και των εσόδων, αυξάνονται δραματικά και τα προβλήματα για τις τοπικές κοινωνίες.

 Με δραματικές ελλείψεις που σε κάποιες περιπτώσεις φτάνουν ακόμη και το 60% σε δημοφιλής τουριστικούς προορισμούς, όπως είναι αυτός της Μήλου, ή το 40% όπως στο αστυνομικό τμήμα της κοσμοπολίτικης Μυκόνου, ξεκινάει η τουριστική περίοδος. 

 Οι τοπικοί παράγοντες και οι κάτοικοι των νησιών επισημαίνουν την ανάγκη ενίσχυσης των αστυνομικών τμημάτων, καθώς ειδικά στα νησιά των Κυκλάδων, μαζί με την κατακόρυφη αύξηση των επισκεπτών, άρα και των εσόδων, αυξάνονται δραματικά και τα προβλήματα για τις τοπικές κοινωνίες.

 Υποστελεχωμένες υπηρεσίες στο σύνολο των νησιών

 Είναι ενδεικτικό πως στο νησί της Μήλου, το ποσοστό ελλείψεων φτάνει το 60% 

. Πρακτικά αυτό σημαίνει πως αντί για 25 αστυνομικούς που προβλέπεται σύμφωνα με το οργανόγραμμα να καλύπτουν τις ανάγκες του τμήματος, στο νησί υπηρετούν, μόλις 12 άτομα. Στην Αμοργό τα πράγματα είναι ακόμη χειρότερα σε ένα νησί που κατακλύζεται από τουρίστες του θερινούς μήνες.

Αντί να υπηρετούν στο οικείο τμήμα 10 άτομα, υπηρετούν μόλις 3. Η ίδια εικόνα και στην Σίφνο, που αντί των 8 αστυνομικών όπως προβλέπεται, υπηρετούν 3. 

Στην Σέριφο αντί 6 αστυνομικών, υπηρετούν 3, ενώ και στην Ίο, που τα τελευταία χρόνια τείνει να καταστεί σε κορυφαίο προορισμό κυρίως για νέους ανθρώπους, αντί για 16 αστυνομικούς υπηρετούν μόλις 11. 

Το ποσοστό των κενών στα αστυνομικά τμήματα και των υπολοίπων νησιών, είναι αποκαρδιωτικό. Στην Κίμωλο φτάνει το 50%, στην Κέα το 58% και στην Ανάφη το 66 %. 

 Μετρημένοι οι αστυνομικοί σε Σαντορίνη και Μύκονο 

Όσο και αν μοιάζει απίστευτο, ακόμη και νησιά «ναυαρχίδες» του ελληνικού τουρισμού, όπως είναι η Μύκονος και η Σαντορίνη, που δέχονται εκατομμύρια τουριστών καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υποστελέχωσης των αστυνομικών τους τμημάτων, με τους αστυνομικούς να καλούνται να υπερβάλουν εαυτούς προκειμένου να τηρούν την ομαλότητα τους καλοκαιρινούς μήνες που πρέπει να διαχειριστούν υποθέσεις που ξεκινούν από θέσεις στάθμευσης και φτάνουν έως και διαβατηριακούς ελέγχους. 

Σύμφωνα με τα οργανογράμματα των αστυνομικών τμημάτων σε Μύκονο και Σαντορίνη, για την απρόσκοπτη λειτουργία και την κάλυψη των αναγκαίων υπηρεσιών, προβλέπεται να στελεχώνονται με 35 αστυνομικούς, αντί αυτού, μόλις 26 άτομα υπηρετούν εκεί. 

Φέτος, όπως γίνεται κάθε χρόνο, περίπου 80 αστυνομικοί θα στελεχώσουν για την κάλυψη των μεγάλων αναγκών που δημιουργεί η κατακόρυφη αύξηση των τουριστών, τα αστυνομικά τμήματα στα νησιά των Κυκλάδων, με τους πρώτους 55 αστυνομικούς να έχουν ήδη αναλάβει καθήκοντα. 

 Οι αστυνομικοί στα δυο αυτά νησιά, δεν έχουν να αντιμετωπίσουν μόνο τα καθημερινά συμβάντα, όπως οι συμπλοκές, τα τροχαία ατυχήματα, η τήρηση των νόμων και τις κάθε είδους καταγγελίες που βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη των καθηκόντων τους, αλλά πρέπει να πραγματοποιούν ελέγχους σε λιμάνια και αεροδρόμια. 

Στην Σαντορίνη, οι λιγοστοί αστυνομικοί είναι επιφορτισμένοι και με τον έλεγχο των διαβατηρίων των 2,5 εκατομμυρίων επισκεπτών που φτάνουν στο νησί, όπως και οι συνάδελφοί τους στην κοσμοπολίτική Μύκονο που το 2018, υποδέχτηκε 1,4 εκατομμύρια τουρίστες. Στην Σαντορίνη δε, οι αστυνομικοί το 2018, συνέλαβαν περίπου 1.250 παράτυπους μετανάστες,που επιχείρησαν να βγουν απο την χώρα, με πλαστά ή κλεμμένα ταξιδιωτικά έγγραφα.

 Παρατηρήθηκε μάλιστα το φαινόμενο της υπερσυγκέντρωσης στο κρατητήριο που έχει χωρητικότητα για μόλις 4 άτομα, καθώς εκεί αναγκάζονταν να «στοιβάζουν» 10 και πλέον κρατουμένους. 

 Βαγγέλης Κεφάλας:

 «Έχουμε ενημερώσει την ηγεσία για τα προβλήματα» 

Ο πρόεδρος της Ένωσης αστυνομικών υπαλλήλων Κυκλάδων, κύριος Βαγγέλης Κεφάλας επισημαίνει πως «η φυσική και η πολιτική ηγεσία του σώματος, θα πρέπει να σκύψουν πάνω απο την περιοχή στο σύνολό της, καθώς είναι ένα μέρος που αποφέρει μεγάλα έσοδα, αλλά είναι και η βιτρίνα της χώρας στους επισκέπτες των νησιών».

 Οι αστυνομικοί της Ένωσης Κυκλάδων, έχει αποστείλει κατά καιρούς έγγραφα με τις ανάγκες στο αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας με τα προβλήματα που υπάρχουν, σε μια προσπάθεια εξεύρεσης λύσεων προς όφελος των τοπικών κοινωνιών αλλά και της αποτελεσματικότερης αστυνόμευσης προς όφελος των κατοίκων και των τουριστών. 


to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...