19 Ιουλ 2019

Θύμα ξυλοδαρμού φιλόζωος ακτιβιστής στη Σαντορίνη

Αυτό που προοριζόταν να είναι μια εκδρομή, για τη διερεύνηση της φερόμενης κακοποίησης που υπόκεινται τα γαϊδουράκια στη Σαντορίνη, αποδείχτηκε εφιάλτης για έναν Νοτιοαφρικανό ακτιβιστή για την καλή διαβίωση των ζώων, αναφέρουν οι Κυριακάτικοι Times, στην έκδοσή τους για τη Νότιο Αφρική. 

 Το γύρο του κόσμου κάνει η είδηση, ότι ο ακτιβιστής, Luke Barritt έπεσε θύμα ξυλοδαρμού και απειλών, ακόμη και για τη ζωή του, από τους ιδιοκτήτες των γαϊδουριών, που χρησιμοποιούνται γαι τη μεταφορά των τουριστών στη Σαντορίνη, επί πληρωμή.

 "Η απόλυτη κακία των ιδιοκτητών γαϊδουριών μου με εντυπωσίασε. Με κλωτσούσαν και με χτύπησαν με τα ίδια μαστίγια που χρησιμοποιούσαν στα γαϊδούρια. Ήταν μια πραγματικά τρομακτική εμπειρία. Το χειρότερο είναι ότι εγώ μπορεί να δραπέτευσα, αλλά δεν υπάρχει διαφυγή για τα γαϊδουράκια», δήλωσε ο Barritt, ακτιβιστής για το διεθνές φιλανθρωπικό δίκτυο για τα ζώα (NFA). Ο Barritt κινηματογραφούσε την κακομεταχείριση και την υπερεκμετάλλευση των ιπποειδών. 

Οι ιδιοκτήτες των ζώων τα εκμεταλλεύονταν, αναγκάζοντάς τα να ανεβαίνουν επανειλημμένα σε ένα λόφο 300 μέτρων, στον καυτό ήλιο χωρίς φαγητό, σκιά ή νερό, λέει στους Times η Miranda Raff της NFA. 

 “Ο Barritt κατέγραφε τις κενές υποσχέσεις της ελληνικής κυβέρνησης και των τοπικών αρχών, οι οποίοι υποσχέθηκαν πέρυσι να βελτιώσουν τη μεταχείριση των γαϊδουριών που χρησιμοποιούνται για να μεταφέρουν τους τουρίστες στους απόκρημνους βράχους", ανέφερε η Raff. Μιλώντας με λεπτομέρειες για τη φρικτή επίθεση, η Raff δήλωσε, ότι “μια ομάδα 10 ατόμων επιτέθηκε στον Barritt και τον Πολωνό καπετάνιο Wiktor Dobraczynski, ο οποίος προσπαθούσε να τραβήξει φωτογραφίες από την κακοποίηση. 

Οι εκνευρισμένοι ιδιοκτήτες κλωτσούσαν και χτυπούσαν τον Barrit, οδηγώντας τον κοντά στο χείλος του γκρεμού και απειλώντας ότι θα τον ρίξουν κάτω. 

Ο Dobrazczynski τον έσωσε, ωστόσο επιτέθηκαν και σε εκείνον, στη διάρκεια της προσπάθειάς του”. Το γεγονός αναφέρθηκε στην τοπική αστυνομία που υποσχέθηκε να αναλάβει δράση, αλλά δεν το έπραξε, σύμφωνα με τον οργανισμό του NFA. 

 Η επίθεση έρχεται σε συνέχεια της έκθεσης του NFA για την αποτρόπαια αντιμετώπιση περίπου 100 γαϊδουριών στη Σαντορίνη πέρυσι, δήλωσε η Raff. Ο NFA αναφέρει, ότι περίπου 17.000 τουρίστες αποβιβάζονται καθημερινά από γιγαντιαία κρουαζιερόπλοια στη βάση του βράχου και πολλοί ανεβαίνουν στα γαϊδουράκια, προκειμένου να ανέβουν στην κορυφή. 

Πολλά από τα γαϊδούρια γίνονται τόσο εξαντλημένα ώστε απλά σταματούν να περιπατούν, γεγονός, που ενδεχομένως οδηγεί και τους ιδιοκτήτες να τα χτυπούν με τα μαστίγια. “Αυτή η απαράδεκτη κακοποίηση συνεχίζεται, παρά τις δεσμεύσεις πέρσι από τις τοπικές αρχές, ότι τα γαϊδουράκια θα αντιμετωπίζονταν πιο ανθρώπινα.

 Ένα χρόνο αργότερα, τίποτα δεν έχει αλλάξει - πολλά από τα ζώα έχουν τραυματισμούς στη σπονδυλική τους στήλη ή τα άκρα τους από το αδιάκοπο και εξοντωτικό πόνημα, κάτω από συνθήκες εξαιρετικά υψηλής θερμοκρασίας”. είπε η Raff. 

 Ο NFA επίσης υποστηρίζει, ότι η κακοποίηση των γαϊδουριών συνεχίζεται και τις νυχτερινές ώρες, μην επιτρέποντάς τους να κοιμηθούν. 

Αντίθετα, σύμφωνα με τον οργανισμό, αναγκάζονται να συνεχίζουν να δουλεύουν, μεταφέροντας σκουπίδια και προμήθειες έως τα ξενοδοχεία και τους ξενώνες της Σαντορίνης. “Αυτά τα γαϊδουράκια εργάζονται, ουσιαστικά, μέχρι θανάτου. 

Είναι σαφές, ότι οι δεσμεύσεις για βελτίωση της κατάστασης δεν έχουν υλοποιηθεί. Είναι απόλυτη ντροπή, και παροτρύνω και τους τουρίστες που σχεδιάζουν να επισκεφτούν την Σαντορίνη να το ξανασκεφτούν, έως ότου αυτή η σκληρότητα σταματήσει”, δηλώνει ο Barritt, ο οποίος τώρα αναρρώνει στο σπίτι του, στο Κέιπ Τάουν. 


to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...