27 Νοε 2019

Κυκλάδες: Εντός του 2020 ολοκληρώνεται και η 3η φάση της διασύνδεσης

Εναν φιλόδοξο στόχο θέτει η ομάδα εργασίας του υφυπουργού Ενέργειας και Περιβάλλοντος Γεράσιμου Θωμά, στο υπό αναθεώρηση Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ). 

Ξεκινώντας από τη διασύνδεση της Κρήτης – η οποία αναμένεται ότι θα βρίσκεται σε πλήρη λειτουργία το 2023 – εντός της δεκαετίας 2020-2030, σχεδιάζεται να έχει διασυνδεθεί η πλειοψηφία των νησιών του Αιγαίου με το ηπειρωτικό σύστημα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας(ΕΣΜΗΕ). 

 Οπως διαβάζουμε στην ηλεκτρονική έκδοση της σελίδας tovima.gr προωθούνται οι διασυνδέσεις νησιών της χώρας τα οποία λειτουργούν σήμερα ως αυτόνομα ηλεκτρικά συστήματα, βασιζόμενα κυρίως στις πετρελαϊκές μονάδες ηλεκτροπαραγωγής της ΔΕΗ. 

Ήδη με την ολοκλήρωση των δύο πρώτων φάσεων της Διασύνδεσης των Κυκλάδων, το 2018 και το 2019, συνδέθηκαν τα ηλεκτρικά συστήματα της Πάρου (συμπεριλαμβάνει τη Νάξο, την Αντίπαρο, την Ίο, τη Σίκινο, τη Φολέγανδρο, κ.α.), της Σύρου και της Μυκόνου.

 Εντός της περιόδου 2020-2030, θα διασυνδεθούν – εκτός από την Κρήτη το 2023 – οι υπόλοιπες Κυκλάδες, τα Δωδεκάνησα και τα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου.

 Το 2020 αναμένεται να ολοκληρωθεί η τρίτη φάση της ηλεκτρικής διασύνδεσης των Κυκλάδων (το 2ο καλώδιο Λαύριο – Σύρος).

 Για την τέταρτη φάση του έργου, η οποία αφορά στη διασύνδεση των Δυτικών και Νότιων Κυκλάδων, η διασύνδεση θα ολοκληρωθεί το 2023-2024 και θα βρίσκεται σε πλήρη λειτουργία το 2025. 

 Η διασύνδεση των Δωδεκανήσων σχεδιάζεται να ολοκληρωθεί το 2027 και να τεθεί σε πλήρη σύνδεση το 2028.

 Περιλαμβάνει τη διασύνδεση σε Υψηλή Τάση των νησιών Κω, Ρόδου και Καρπάθου και μέσω αυτών (με διασυνδέσεις Μέσης Τάσης) τα νησιά Κάσος, Χάλκη, Κάλυμνος, Ψέριμος, Τέλενδος, Νίσυρος, Τήλος, Λέρος, Λειψοί, Γυαλί, Πάτμος, Αρκιοί και Μαράθι. 

 Όσο για τη διασύνδεση των νησιών του Βορείου Αιγαίου η διασύνδεση θα ολοκληρωθεί το 2028 για να τεθεί σε πλήρη λειτουργία το 2029.

 Περιλαμβάνει τη διασύνδεση σε Υψηλή Τάση των νησιών Λήμνος, Λέσβος, Σκύρος, Χίος και Σάμος και μέσω αυτών (με διασυνδέσεις Μέσης Τάσης) τα νησιά Ικαρία και Αγαθονήσι. 

 Η ολοκλήρωση των διασυνδέσεων θα στηρίξει την αξιοποίηση του υψηλού αιολικού και ηλιακού δυναμικού των νησιών, θα ενισχύσει την ενεργειακή ασφάλεια των νησιών, θα οδηγήσει σε περιορισμό λειτουργίας των ρυπογόνων μονάδων πετρελαίου, άρα και της ρύπανσης, αλλά και σε δραστική μείωση του κόστους παραγωγής των ηλεκτρικών συστημάτων των Μη Διασυνδεδεμένων Νησιών και άρα σε περιορισμό των χρεώσεων ΥΚΩ στα τιμολόγια ρεύματος.

Προώθηση υβριδικών συστημάτων στα νησιά 

 Για τα μικρότερα νησιά, για τα οποία προβλέπεται διατήρηση της αυτόνομης λειτουργίας των ηλεκτρικών τους συστημάτων θα προωθηθεί η υλοποίηση Ειδικών Πιλοτικών Έργων που θα αποτελούνται από μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), σε συνδυασμό με διατάξεις αποθήκευσης ενέργειας. 

 Ήδη έχουν δρομολογηθεί – είτε μέσω ιδιωτικών έργων είτε μέσω πιλοτικών έργων -η υλοποίηση διαφόρων υβριδικών σταθμών, όπως του ΚΑΠΕ (Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας) για τη μετατροπή του Άη Στράτη σε «Πράσινο Νησί», το έργο του ΔΕΔΔΗΕ για τα «Έξυπνα Νησιά» (Καστελόριζο, Αστυπάλαια, Σύμη) ενώ έχουν τεθεί σε λειτουργία δύο Υβριδικοί Σταθμοί ΑΠΕ στην Τήλο (με μπαταρία) και στην Ικαρία (έργο της ΔΕΗ με αντλησιοταμίευση).

 Ωστόσο, για να προωθηθούν τα συγκεκριμένα έργα απαιτείται υιοθέτηση κατάλληλου θεσμικού πλαισίου για την προώθηση συστημάτων αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας. 

Αυτές οι μονάδες αποθήκευσης ενέργειας μπορούν να αποτελούν μέρος υβριδικών σταθμών, ή να λειτουργούν ως μια ανεξάρτητη κεντρική αποθήκη που θα άρει τον κορεσμό του δικτύου και θα επιτρέψει την εγκατάσταση νέων σταθμών ΑΠΕ, ή μπορεί να είναι μικρής χωρητικότητας που θα συνοδεύει κάθε νέο σταθμό ΑΠΕ.

 Όπως ανέφερε και η Γενική Γραμματέας Ενέργειας του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κυρία Αλεξάνδρα Σδούκου, μιλώντας την περασμένη Πέμπτη στο 24οσυνέδριο του Ινστιτούτου Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (ΙΕΝΕ), στο ενεργειακό νομοσχέδιο για τη ΔΕΗ και τη ΔΕΠΑ, το οποίο αναμένεται να ψηφιστεί σήμερα από την Ολομέλεια της Βουλής, περιλαμβάνεται ρύθμιση που αφαιρεί την υποχρέωση αναφοράς στις άδειες παραγωγής για υβριδικούς σταθμούς που εκδίδει η ΡΑΕ των τιμών αποζημίωσής τους. 

 Σύμφωνα με την κυρία Σδούκου, με αυτήν τη ρύθμιση 180 με 190 επενδυτικές προτάσεις για ανάπτυξη υβριδικών σταθμών στα νησιά επιτέλους ξεκολλάνε. Επεσήμανε μάλιστα ότι«αμέσως μετά θα θέσουμε σε δημόσια διαβούλευση το καθεστώς στήριξης των σταθμών αυτών, καθεστώς που στη συνέχεια θα κοινοποιηθεί ώστε να πάρει την έγκριση της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού για να προχωρήσουν οι επενδύσεις για την ανάπτυξη των υβριδικών σταθμών».


to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...