16 Μαΐ 2020

Περικλής Αλκίδης «Θυμάμαι άρα υπάρχω - είμαι»

Ο άνθρωπος υπάρχει μέσω τής μνήμης του. Με το πέρασμα των χρόνων η πεποίθηση αυτή από θεωρητική, που είναι στα νιάτα μας, μεταβάλλεται σε αποδεδειγμένο πρακτικό πόρισμα. Είναι γνωστό άλλωστε ότι οι σύγχρονες ασθένειες, που αρνούνται να σεβαστούν την επιμήκυνση τού βιολογικού μας χρόνου, κάνουν όλο και πιο συνηθισμένα τα περιστατικά τής ολικής διαγραφής τής μνήμης, με αποτέλεσμα και την ολοκληρωτική απώλεια τής ταυτότητας.
Η αφηρημένη διάσταση τής φωτογραφικής μνήμης χρησιμοποιείται απο τον Περικλή Αλκίδη με μαεστρία . Όταν αυτή η παραποίηση  , γίνει συνειδητά και ελεγχόμενα , χωρίς βεβαίως να αρνηθούμε το ποσοστό τής αλήθειας που περικλείει πάντοτε η φωτογραφική εικόνα, αρχίζουμε δειλά να εισερχόμαστε στον χώρο τής δημιουργίας. Και από κει όπου η τυχαία φωτογραφία ερέθιζε τη μνήμη μας, φτάνουμε στο σημείο να χρησιμοποιούμε εκ των προτέρων την παραποιημένη μνήμη για να γεννήσουμε ένα προϊόν μνήμης που ερεθίζει τη φαντασία μας.
 

 Ο Περικλής Αλκίδης αν και γνώστης της φωτογραφικής τέχνης φωτογράφησε σαν αθώος φωτογράφος των διακοπών που θέλησε  να βελτιώσει τις επιδόσεις του και να αρχίσει να διαμορφώνει ένα πρωτόλειο φωτογραφικής γλώσσας, . Φρόντισε να μην αποβάλει το αρχικό και ειλικρινές του κίνητρο. Δεν επιχείρησε  να κάνει μια καλή φωτογραφία για την οποία θα δρέψει δάφνες, ούτε να καταγράψει ένα  αμφίβολο κάλλος. Αλλά να σταματήσει τον χρόνο πάνω σε μια ιδιαίτερη  στιγμή που χάνεται ή σε ένα ζευγάρι  που αγαπά.  Υπάρχουν επίσης για κάθε φωτογραφία άπειρες γωνίες λήψης. Ο Περικλής διαλέγει    εκείνη που νομίζει καλύτερη και μας την επιβάλει πειστικά . Το αποτέλεσμα είναι μια μεταμόρφωση

Ο Περικλής Αλκίδης, γεννήθηκε στην Αθήνα το 1953. Σπούδασε Ηλεκτρονικός και Ηλεκτρολόγος Μηχανικός. Παράλληλα με την επαγγελματική του σταδιοδρομία στον τομέα των ιατρικών μηχανημάτων, ασχολήθηκε με τη φωτογραφία χρησιμοποιώντας την σαν μέσο προσωπικής καλλιτεχνικής  έκφρασης. Η πρώτη του σοβαρή φωτογραφική προσπάθεια έγινε την περίοδο  1980-81 κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής του θητείας με τη σειρά «Στρατιωτικά Πορτρέτα».  Είναι πιο γνωστός για το φωτογραφικό του έργο με τον ευρύτερο τίτλο «Οικογενειακά πορτρέτα» (1986 – 2016), ένα έργο ζωής σε εξέλιξη, μια συνειδητή αυτοβιογραφική εξερεύνηση της προσωπικής του ταυτότητας. Έχει παρουσιάσει το έργο του εκτενώς μέσω ατομικών και ομαδικών εκθέσεων. Είναι μέλος του Φωτογραφικού Κέντρου Αθηνών (Φ.Κ.Α) από το 1987.


Pericles Alkidis, borne in Athens – Greece, 1953. He studied Electronic and Electrical Engineering. Parallel to his professional carrier mostly as a medical imaging engineer, he was seriously involved with photography as a personal need for expression. His first serious attempt to photograph was in 1980-81 with the series “Army portraits” during the period of his military obligations. He is more recognized for his ongoing life project which is broadly entitled “Family Portraits” (1986 – 2016), a conscious autobiographic exploration of personal identity. He has extensively shown his work in solo and group exhibitions. Member of the Photography Centre of Athens since 1987.

ΥΓ Γνώρισα τον Περικλή ένα Πάσχα την δεκαετία του 1980 εχει σπίτι στην Σέριφο και συχνά πηγαινοέρχεται στο νησί οι φωτογραφίες είναι της δεκαετίας του 80 απο γνωστά ζευγάρια του νησιού 



Πηγή : 

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...