22 Μαΐ 2020

Έκτακτη επιχορήγηση Δήμων λόγω της πανδημίας Ο Δήμος Σερίφου θα λάβει επιχορήγηση ύψους 25.806 χιλ. ευρώ

Mε έκτακτη επιχορήγηση ενισχύονται οι Δήμοι της χώρας, σύμφωνα με απόφαση του Υπουργείου Εσωτερικών προκειμένου να καλύψουν δαπάνες που προέκυψαν από την πανδημία του κορωνοϊού, καθ΄ όλη τη διάρκεια του τρέχοντος διαστήματος. 

 Όπως γίνεται κατανοητό, κάθε Δήμος κλήθηκε να αντιμετωπίσει έκτακτες συνθήκες, αλλά και να προβεί σε δαπάνες για την προάσπιση της υγείας των υπαλλήλων και των εργατών του, στο πλαίσιο των επιταγών της Κυβέρνησης και βάσει των μέτρων που επιβλήθηκαν.

 Η ανωτέρω κατάσταση ήταν αναμενόμενο πως θα προκαλέσει ανατροπές στην οικονομική πορεία των Δήμων και στους προϋπολογισμούς τους, καθώς ένα σημαντικό μέρος των ποσών από τα δημοτικά ταμεία έπρεπε να διατεθεί για αγορά και προμήθεια υλικών κι εξοπλισμού που χρησιμοποιήθηκε ενάντια στη διασπορά της πανδημίας. 

 Σε αυτό το πλαίσιο, το αρμόδιο Υπουργείο αποφάσισε την κατανομή έκτακτης επιχορήγησης συνολικού ύψους 75 εκ. ευρώ προς τους Δήμους για την κάλυψη οικονομικών “κενών” που προέκυψαν. Από αυτό το ποσό, 1.131.417,60 ευρώ προωθείται σε όλους τους Δήμους των Κυκλάδων ενώ τα 186.991,44 ευρώ αφορούν τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης. 

 Η απόφαση του αρμόδιου Υπουργείου για 332 Δήμους

 Σύμφωνα με όσα έχει αναφέρει ο Υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, “Όπως είχαμε δεσμευτεί από τη πρώτη στιγμή, η Κυβέρνηση και ειδικά το Υπουργείο Εσωτερικών, στέκεται δίπλα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και τη στηρίζει, προκειμένου οι πολίτες να απολαμβάνουν υψηλής ποιότητας υπηρεσίες και να ανακουφιστούν εκείνοι που έχουν πραγματικά ανάγκη. 

Ήδη από τις πρώτες ημέρες των μέτρων χρηματοδοτήσαμε εκτάκτως τους Δήμους και τις Περιφέρειες της χώρας για να αντιμετωπίσουν την πανδημία. 

Σήμερα επιχορηγούνται οι Δήμοι της χώρας με το ποσό των 75 εκατομμυρίων ευρώ”. Κατόπιν αυτών, ο ίδιος πρόσθεσε πως, το Υπουργείο σε συνεργασία με την ΚΕΔΕ θα αποτύπωναν την πραγματική οικονομική επιβάρυνση των Δήμων και όπου χρειαζόταν θα υπήρχε επί πλέον στήριξη της Αυτοδιοίκησης. 

 Κατά συνέπεια, στη λίστα των Δήμων που εκδόθηκε χθες, το Υπουργείο καθιστούσε σαφή την ανταπόκρισή του στα αιτήματα της ΚΕΔΕ, αναφέροντας τα παρακάτω: “Κατανέμουμε συνολικό ποσό ύψους 75.000.000 ευρώ σε όλους της Δήμους της χώρας, για την κάλυψη έκτακτων και επιτακτικών τους αναγκών που προκλήθηκαν από την εμφάνιση του κορονοϊού COVID-19. Η κατανομή του συνολικού ποσού ανά Δήμο γίνεται σε χρέωση των λογαριασμών του Υπουργείου Εσωτερικών που τηρούνται στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και ειδικότερα 

α) για το ποσό των 50.000.000 ευρώ από τον λογαριασμό με τίτλο «Κάλυψη των πάσης φύσεως αναγκών των ΟΤΑ κλπ.» 

και β) για το ποσό των 25.000.000 ευρώ από τον λογαριασμό με τίτλο «Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι των Δήμων»”. 

 “Είναι σαφές ότι επηρεάστηκε η οικονομία των Δήμων” 

 Από την πλευρά του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών, Γιάννης Πιταούλης, εξήγησε πως η Δημοτική Αρχή ανέμενε αυτήν την επιχορήγηση καθώς “Υπήρχαν αρκετά αιτήματα και Δήμων, αλλά και της Κεντρικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων για επιπλέον χρηματοδότηση των Δήμων” με φόντο τις συνέπειες που προκάλεσε ο κορωνοϊός. 

 Ως εκ τούτου, πρόσθεσε, πως, “Το Υπουργείο ανταποκρίνεται αυτή τη στιγμή με αυτό το ποσόν”. Ερωτηθείς για το ύψος της έκτακτης επιχορήγησης και αν αυτό είναι ένα ικανοποιητικό ποσόν για τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης, ο κ. Πιταούλης πρόσθεσε: 

“Ένα τέτοιο ποσό περίμενα ότι θα δώσει το Υπουργείο Εσωτερικών. Στη Σύρο θα δοθεί συγκεκριμένα το ποσό των 186.991,44 ευρώ”. Ο ίδιος διευκρίνισε μάλιστα πως, από την πλευρά του το Υπουργείο, “δεν δίνει ιδιαίτερες πληροφορίες” σημειώνοντας παρακάτω πως, “αλλά όπως αντιλαμβάνομαι το περιεχόμενο της απόφασης, προφανώς είναι για να καλύψει ο κάθε Δήμος έκτακτες δαπάνες που προκύπτουν λόγω πανδημίας (αγορές μασκών προστασίας, αγορά και τοποθέτηση plexiglass, απολυμάνσεις κ.α..). 

 Στην ερώτηση αν αυτή η επιχορήγηση δύναται να καλύψει “τρύπες” στον προϋπολογισμό, οι οποίες προκλήθηκαν από τα έκτακτα έξοδα για τον κορωνοϊό, ο ίδιος τόνισε, “Θεωρώ πως αυτή η απόφαση δίνει τη δυνατότητα να χρησιμοποιηθεί το ποσό για τις γενικότερες ανάγκες της οικονομίας των Δήμων.

 Με μία πρώτη ανάγνωση, δεν φαίνεται το κράτος να έχει κάποιον περιορισμό. Άρα, αυτόν το μήνα μας δίνει έκτακτη επιχορήγηση λόγω του ότι προέκυψαν επιπλέον δαπάνες εξαιτίας του κορωνοϊού. 

Γίνεται σαφές πως έχει επηρεαστεί η οικονομία των Δήμων λόγω της πανδημίας”. Δεδομένης της “σημερινής” έκτακτης επιχορήγησης, ο κ. Πιταούλης σχολίασε σε γενικότερο επίπεδο πως: “Έκτακτη επιχορήγηση το Υπουργείο Εσωτερικών έδινε στους Δήμους και στο τέλος Δεκεμβρίου. 

Αυτήν την επιχορήγηση για φέτος δεν την περίμενα να πω την αλήθεια. Συνήθως τα τελευταία δύο χρόνια, την παίρνει ο κάθε Δήμος” πρόσθεσε σχετικά, σημειώνοντας μάλιστα πως, “Ο Δήμος έχει κάποια έξοδα λόγω του κορωνοϊού που πρέπει να καλύψει αλλά έχει και απώλειες εσόδων σημαντικές και τις παρακολουθούμε προσεκτικά για να μπορέσουμε να προσδιορίσουμε τις κινήσεις μας”.

 Στην ερώτηση αν ο Δήμος γνωρίζει σήμερα το ακριβές ύψος της απώλειας που θα προκύψει στα έσοδά του, δεδομένων και των μέτρων ανακούφισης που λαμβάνει για τους επιχειρηματίες και τους δημότες, ο κ. Πιταούλης πρόσθεσε λακωνικά τα εξής: 

“Έχουμε εκτιμήσει τις απώλειες εσόδων” ενώ συμπλήρωσε πως εντός Ιουνίου ο Δήμος θα μπορεί να έχει ξεκάθαρη εικόνα, αφού θα έχει τις αποδόσεις από τα τιμολόγια της ΔΕΗ, καθώς η κατηγορία εσόδων που επηρεάζεται βασικά είναι τα ανταποδοτικά τέλη. 

 Ολοκληρώνοντας τις απαντήσεις του, ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος ανέφερε τα εξής: “Τέλος Μαΐου γίνεται η απόδοση των δημοτικών τελών του Μαρτίου από τη ΔΕΗ. Αυτό θα είναι ένα πρώτο δείγμα για να δούμε πόσο επηρεαστήκαμε από την πανδημία, καθώς η ΔΕΗ αποδίδει με δύο μήνες καθυστέρηση. 

Εμείς θα κάνουμε μία πρώτη εκτίμηση για τον Μάρτιο και τον Ιούνιο για τον Απρίλιο. Είναι γνωστό πως το μεγαλύτερο έσοδο που επηρεάζεται είναι τα ανταποδοτικά”. 

 Οι κατανομές στις Κυκλάδες 

 Ειδικότερα, σύμφωνα με την απόφαση του Υπουργείου Εσωτερικών για τον Δήμο Αμοργού προβλέπεται το ποσό των 32.767,66 ευρώ, για τον Δήμο Ανάφης το ποσό των 13.709,47 ευρώ, για τον Δήμο Άνδρου το ποσό των 80.063,24 ευρώ, όπως επίσης για τον Δήμο Αντιπάρου επιχορήγηση ύψους 20.588,86 ευρώ. Επιπλέον, ο Δήμος Θήρας θα λάβει ποσό ύψους 118.247,32 ευρώ, ο Δήμος Ιητών 30.601,87 ευρώ, ο Δήμος Κέας 36.537,81 ευρώ και ο Δήμος Κιμώλου 17.920,73 ευρώ. Εκτός των ανωτέρω Δήμων, έκτακτες επιχορηγήσεις θα λάβουν και ο Δήμος Κύθνου (26.739,80 ευρώ), όπως επίσης ο Δήμος Μήλου 59.533,06 ευρώ, ο Δήμος Μυκόνου 67.155,18 ευρώ, ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων 174.464,66 ευρώ, ο Δήμος Πάρου 96.949,54 ευρώ και ο Δήμος Σερίφου 25.806,71 ευρώ. Τέλος, το Υπουργείο Εσωτερικών επιχορηγεί τον Δήμο Σικίνου με 12.881,09 ευρώ, τον Δήμο Σίφνου με 39.378,13 ευρώ, όπως επίσης τον Δήμο Τήνου με ποσό ύψους 75.124,62 ευρώ και τον Δήμο Φολεγάνδρου με 15.956,46 ευρώ.

 Σύμφωνα με τη λίστα του Υπουργείου Εσωτερικών για τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης προβλέπεται το ποσό των 186.991,44 ευρώ ενώ συνολικά στους Δήμους των Κυκλάδων θα περιέλθει ποσό ύψους 1.131.417,60 ευρώ. 


to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...