21 Μαΐ 2020

Προτάσεις για την ενίσχυση των δομών Υγείας στα νησιά από την ΠΕΔ Ν. Αιγαίου με φόντο την άρση των περιοριστικών μέτρων

Τη μέγιστη δυνατή οργάνωση και στελέχωση των δομών Υγείας σε Κυκλάδες και Δωδεκάνησα επιδιώκει να επιτύχει η ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου μέσα από την καταγραφή και προώθηση προτάσεων, τις οποίες καλείται να εγκρίνει το Διοικητικό Συμβούλιό της, στην προσεχή συνεδρίασή του, την Παρασκευή, με στόχο την αποστολή τους προς το αρμόδιο Υπουργείο και την Κυβέρνηση. 

 Οι διεκδικήσεις για τις υγειονομικές δομές των νησιών, πλέον, γίνονται περισσότερο επιτακτικές από ποτέ, με φόντο την πανδημία του κορωνοϊού, η οποία έχει θέσει στο προσκήνιο σοβαρά θέματα αναφορικά με τη δημόσια υγεία. Σύμφωνα με το σκεπτικό της ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου που αναπτύσσεται στη σχετική εισήγηση του σοβαρού θέματος της επόμενης συνεδρίασης, η διαμόρφωση ενός “νησιωτικού ΕΣΥ” κρίνεται εξαιρετικά απαραίτητη, στις ιδιαίτερες συνθήκες που έχει προκαλέσει η πανδημία. 

Πέραν της αναγκαιότητας να μην παραμένουν τα νησιά ανοχύρωτα καθώς σε αυτά κατοικεί αρκετός πληθυσμός της χώρας, πλέον, κρίνεται επιβεβλημένη η ισχυροποίηση των υγειονομικών δομών, προκειμένου αυτές να είναι ικανές να επιδείξουν αντανακλαστικά και αντοχή σε περιστατικά διαχείρισης έκτακτων θεμάτων, όπως και της πανδημίας του κορωνοϊού.

 Ως εκ τούτου, η ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου καταγράφει στις προτάσεις τις, την ανάγκη πλήρους στελέχωσης των δομών σε Κυκλάδες και Δωδεκάνησα, σε Σύρο και Ρόδο όπως και σε όλα τα άλλα νησιά, ενώ ζητά τη ανάπτυξη μονάδων εντατικής θεραπείας. 

 Πέραν των ανωτέρω, θα προωθήσει τα αιτήματά της περί ευελιξίας στη στελέχωση των μικρών δομών, καθώς επίσης θα ζητήσει την εξαίρεση των νησιωτικών περιοχών από το καθεστώς προσλήψεων στο Δημόσιο 5/1.

 Ειδικότερα, στην αναλυτική εισήγηση που έχει σταλεί στα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της γίνεται ιδιαίτερη μνεία και αναφορά και στο κομμάτι του Τουρισμού και της σύνδεσής του με το πεδίο της Υγείας, καθώς πολλά από τα νησιά των Κυκλάδων και της Δωδεκανήσου αποτελούν ιδιαιτέρως δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς. 

Κατά συνέπεια, κρίνεται επιβεβλημένη η ενίσχυση σε κάθε επίπεδο των υγειονομικών δομών στα νησιά προκειμένου να νιώθουν ασφαλείς τόσο οι μόνιμοι κάτοικοι, όσο όμως και οι επισκέπτες και μάλιστα σήμερα, που η πανδημία του κορωνοϊού επιτάσσει άμεση αντιμετώπιση όλων των περιστατικών που χρήζουν περίθαλψης προκειμένου να σωθούν ανθρώπινες ζωές. 

 Εστιάζουν στις υπάρχουσες υγειονομικές δομές 

 Πιο συγκεκριμένα, η ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου αιτείται την ενίσχυση όλων των δομών στους δύο νησιωτικούς νομούς των Κυκλάδων και της Δωδεκανήσου, μεριμνώντας τόσο για τα Νοσοκομεία, όσο και για τα Κέντρα Υγείας. 

 Συγκεκριμένα, κάνει λόγο για το Περιφερειακό Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου, το Γενικό Νοσοκομείο Σύρου, το Νοσοκομείο της Κω, της Καλύμνου, της Νάξου καθώς επίσης και για το Κρατικό Θεραπευτήριο – Κ.Υ. της Λέρου.

 Οι προαναφερθείσες δομές αφορούν στη Δευτεροβάθμια περίθαλψη ενώ, σε πάρα πολλά νησιά υπάρχουν και λειτουργούν πολλές μικρότερες δομές. Συγκεκριμένα, υπάρχουν 4 Κέντρα Υγείας στα Δωδεκάνησα, 7 Κέντρα Υγείας στις Κυκλάδες, όπως επίσης 10 Πολυδύναμα Περιφερειακά Ιατρεία στα Δωδεκάνησα και 15 Πολυδύναμα Περιφερειακά Ιατρεία στις Κυκλάδες. Επιπλέον, υπάρχουν 33 Περιφερειακά Ιατρεία στα Δωδεκάνησα και 27 στις Κυκλάδες. Το σύνολο των ανωτέρω δομών φθάνει τις 102 για όλο το γεωγραφικά κατακερματισμένο Νότιο Αιγαίο. 

 Σοβαρές ελλείψεις στην κάλυψη ιατρικών και παραϊατρικών θέσεων 

 Σε συνέχεια των ανωτέρω, η ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου επισημαίνει ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα σε επίπεδο κάλυψης ιατρικών και παραϊατρικών θέσεων στις συγκεκριμένες δομές Υγείας, γεγονός που προκαλεί προβλήματα στην κάλυψη των παρουσιαζόμενων αναγκών.

 Ειδικότερα, για το κομμάτι του προσωπικού, στην εισήγηση της ΠΕΔ Ν. Αιγαίου τονίζονται τα ακόλουθα: 

“Υπάρχουν πολλές ελλείψεις σε ιατρικό και παραϊατρικό προσωπικό, ιδίως στα Κέντρα Υγείας, τα Πολυδύναμα και Περιφερειακά Ιατρεία των νησιών. Αν και παρέχονται κίνητρα από την Πολιτεία, για τη προσέλκυση ιατρικού προσωπικού, εν τούτοις, αρκετές θέσεις γενικών ιατρών και παιδιάτρων παραμένουν κενές. 

Το φαινόμενο αυτό δυστυχώς παρατηρείται και στην κάλυψη αρκετών αγροτικών ιατρείων, με αποτέλεσμα αρκετά μικρά νησιά της περιοχής να μη καλύπτονται με αγροτικό ιατρό”. Επιπλέον, η ΠΕΔ τονίζει πως είναι γνωστό πως “οι ανάγκες σε ανθρώπινο δυναμικό για την ασφαλή στελέχωση παραμένουν ιδιαίτερα αυξημένες”. 

 Αποτέλεσμα των ανωτέρω, είναι πρωτίστως να δημιουργείται αίσθημα ανασφάλειας στους κατοίκους ενώ όπως αναφέρεται στην εισήγηση “δεν εφαρμόζονται τα οριζόμενα στο Ν. 1397/83 για την Πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας” ενώ ακόμη “αυξάνονται οι μεταφορές ασθενών από τα νησιά προς τα Νοσοκομεία του κέντρου με παράλληλη αύξηση του κόστους μετακίνησης”.

 Δημοφιλή τα νησιά αλλά ελλείψεις στις δομές την περίοδο της πανδημίας

 Προκειμένου να καταστεί σαφής η αναγκαιότητα απάντησης των ανοικτών θεμάτων των υγειονομικών δομών στα νησιά, η ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου δίνει στοιχεία που αναδεικνύουν τη σημερινή κατάσταση στο κομμάτι της περίθαλψης. 

 “Τα νησιά του Αιγαίου αποτελούν έναν από τους δημοφιλέστερους προορισμούς για τους Έλληνες και ξένους τουρίστες, αλλά όχι και τα νοσοκομεία των νησιών, αφού διαπιστώνονται σοβαρές ελλείψεις σε ιατρικό και μη προσωπικό ιδιαίτερα κατά την περίοδο του COVID-19” αναφέρεται αρχικά στην εισήγηση, ενώ καθίσταται ξεκάθαρο πως “οι ανάγκες για υγειονομική περίθαλψη των 303.000 μόνιμων κατοίκων (απογραφή 2001) και των εκατομμυρίων επισκεπτών (ημεδαπών και αλλοδαπών) φαίνεται αδύνατο να καλυφθούν αφού ακόμα και η αναφερόμενη στο σύνολό των μόνιμων κατοίκων ποσοστιαία αναλογία Γιατρού/κάτοικου είναι τις περισσότερες φορές πάνω από 1/300, μετατρέποντας σε πραγματικό “Γολγοθά” την ενδεχόμενη ανάγκη για περίθαλψη κάποιου, αν λάβει κανείς υπόψιν και τις ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό καθώς και τον εξοπλισμό”.

 Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που παραθέτει η ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου, “περίπου το 1/3 των ατόμων που θα επιλέξουν ένα νησί ως προορισμό των διακοπών τους θα χρειαστούν τη βοήθεια μιας ιατρικής μονάδας εξαιτίας ενός επιπόλαιου ή σοβαρότερου τραυματισμού ή ασθένειας”. 

 Προτάσεις και άμεση κάλυψη των αναγκών Με φόντο τα παραπάνω, η ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου και τα μέλη της θα συζητήσουν αναλυτικά επί των κατωτέρω προτάσεων, προκειμένου να προχωρήσουν σε νέες διεκδικήσεις για τη βελτίωση και αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών Υγείας στα νησιά των Κυκλάδων και της Δωδεκανήσου.

 Συγκεκριμένα, κάνουν λόγο για “ένα νησιωτικό ΕΣΥ με προσαρμογή των δομών υγείας στις ανάγκες των νησιών με πλήρη στελέχωση των δυο νοσοκομείων Ρόδου και Σύρου με ανάπτυξη νέων κλινικών, όπως εντατικές μονάδες θεραπείας και μονάδες εμφραγμάτων, ακτινοθεραπείας που θα αντιμετωπίζουν παθήσεις που οδηγούν τους νησιώτες στην Αθήνα”.

 Επιπλέον, σημειώνουν πως θα πρέπει να υπάρχουν “μικρά νοσοκομεία που θα λειτουργούν ως μονάδες υποδοχής περιστατικών που δεν αντιμετωπίζουν τα Κέντρα Υγείας και τα Πολυδύναμα Ιατρεία” και υπογραμμίζουν ότι κρίνεται απαραίτητη “η λήψη άμεσων νομοθετικών μέτρων για το θέμα των άγονων διαγωνισμών για την πλήρωση θέσεων ιατρικού προσωπικού”.

 Παράλληλα, υποστηρίζουν πως θα πρέπει να δημιουργηθεί μία λίστα προτεραιότητας των ιατρών Γενικής Ιατρικής και Παθολογίας καθώς και Παιδιατρικής για το σύνολο των 24 κατοικημένων νησιών των Κυκλάδων, προτείνοντας να υπάρξει κεντρική χρηματοδότηση για την πρόσληψή τους. 

 Άξια αναφοράς είναι η πρόταση της ΠΕΔ και για τη “θέσπιση ελαστικών κριτηρίων στην πρόσληψη επικουρικών ιατρών στα νησιά των Κυκλάδων” όπως και “η πρόσληψη επικουρικών ιατρών από τη 2η ΔΥΠΕ Πειραιώς και Αιγαίου λόγω αυξημένων αναγκών με δαπάνες της και αξιοποίησή τους με βάση τις ανάγκες ανά νησί”. 

 Εκτός των ανωτέρω, η ΠΕΔ καταγράφει μία σειρά προτάσεων οι οποίες έχουν ως εξής: 

1. Προώθηση για εκδήλωση ενδιαφέροντος προσωπικού μετατάξεων ΟΑΣΑ βάσει των πρόσφατων δηλωθέντων αναγκών μας. 

2. Παροχή κινήτρων προσέλκυσης ιατρών διαφόρων ειδικοτήτων στα νησιά (π.χ. προτεραιότητα με μοριοδότηση στην άσκηση ειδικότητας και στο διορισμό σε δημόσια νοσοκομεία, επιδότηση μετεκπέκπαιδευσης, αύξηση επιδόματος αγόνου κ.α.). 

3. Προκηρύξεις θέσεων κατά προτεραιότητα με το βαθμό του Επιμελητή Β. 

4. Δυνατότητα εξάμηνης παράτασης σε Ιατρούς που επιθυμούν να παραμείνουν εφόσον υπάρχει έστω και μία κενή θέση στην γενικότερη περιοχή ευθύνης της μονάδας όπου υπηρετούν.

 5. Διορισμός ικανού αριθμού παραϊατρικού προσωπικού σε κάθε νησιωτική μονάδα. 

6. Τροποποίηση του νομοθετικού πλαισίου και χορήγηση επιδόματος “ετοιμότητας” σε όλο το προσωπικό Νοσοκομείων ή των ΚΥ νησιωτικών περιοχών. 

7. Δυνατότητα χορήγησης άτοκου δανείου από το Ελληνικό Δημόσιο, (ή εντόκου με χαμηλό επιτόκιο και ευνοϊκές συνθήκες αποπληρωμής από τις Ελληνικές τράπεζες), για την εγκατάσταση του Ιατρού και της οικογενείας του στα νησιά. 7. Τροποποιήσεις των παρόντων Οργανισμών και άμεση έγκριση και χορήγηση πιστώσεων για τις νέες δημιουργούμενες θέσεις. Αντικατάσταση των αγροτικών ιατρών με γιατρούς γενικής κατεύθυνσης και εξειδικευμένους γιατρούς ανάλογα με τα προβλήματα υγείας που διαπιστώνονται/καταγράφονται σε κάθε νησί. 

8. Η παροχή εξαίρεσης στις εγκρίσεις προκηρύξεων που διέπονται από τη σχέση 5/1 για τις άγονες νησιωτικές και προβληματικές περιοχές. 

9. Επιστημονική στήριξη των δομών υγείας στο Νότιο Αιγαίο από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αττικό και το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Κρήτης”. Η ΠΕΔ καταλήγοντας στις προτάσεις της, εξηγεί πως “όλα τα ανωτέρω σχετικά εξετάζονται σύμφωνα και με την άμεση ανάπτυξη ενός ειδικού Επιχειρησιακού Σχεδίου Διαχείρισης Ανθρωπίνων Πόρων”. Διακομιδές και ανανέωση του στόλου ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ Ιδιαίτερη έμφαση δίνει η ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου και σε μία σειρά θεμάτων που συνδέονται άμεσα κι έμμεσα με τις διακομιδές αλλά και με τη λειτουργία του ΕΚΑΒ στον νησιώτικο χώρο. 

 Πιο αναλυτικά, από το περιεχόμενο της εισήγησης καθίσταται ξεκάθαρη η πρόταση για δημιουργία δύο πλωτών Κέντρων Υγείας τόσο για τα Δωδεκάνησα, όσο και για τις Κυκλάδες προκειμένου να υπάρχει παροχή εξειδικευμένων υπηρεσιών στα μικρά νησιά με φόντο τις σημαντικές ανάγκες που προκύπτουν σε μόνιμους κατοίκους αλλά και σε επισκέπτες. 

Τα παραπάνω, τονίζει η ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου πως πρέπει να γίνουν σε συνδυασμό και στο πλαίσιο ενός νέου σχεδιασμού του ΕΚΑΒ. Ακόμη προτείνει ως αναγκαιότητα “την επείγουσα ρύθμιση των αεροδιακομιδών κατά τις νυχτερινές και μη, ώρες” ενώ ζητά σταθερά “τη διαμόρφωση νομοθετικού πλαισίου που θα δίνει τη δυνατότητα της ανάληψης των διακομιδών από υδροπλάνα που είτε θα ανήκουν στο ΕΚΑΒ με έδρα κάποιο/α νησιά ή θα μισθώνονται από το ΕΚΑΒ γι αυτόν τον σκοπό”.

 Τέλος, η ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου κάνει λόγο για “τροποποίηση του Νόμου που ρυθμίζει τα θέματα οικονομικών ΕΚΑΒ και ασφαλιστικών Ταμείων και θα προβλέπει και τις περιπτώσεις κάλυψης από τα ασφαλιστικά τρίτων χωρών” ενώ το ΔΣ της δεν παραβλέπει να ζητήσει την αντικατάσταση όλων των παλαιών ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ. Άλλωστε όπως πολλάκις έχει υποστηριχθεί, η ενίσχυση του ΕΚΑΒ με σύγχρονα οχήματα βοηθά στην άμεση και ασφαλή μεταφορά των ασθενών προς τις υγειονομικές δομές. 

 Διευκρινίζεται πως για λόγους προάσπισης της δημόσιας υγείας, η συνεδρίαση της Παρασκευής της ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου θα πραγματοποιηθεί μέσω τηλεδιάσκεψης με αξιοποίηση της ειδικής πλατφόρμας zoom. 

Πηγή : 

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...