26 Μαΐ 2012

ΛΟΥΖΑ Τό Παραδοσιακό αλλαντικό των Κυκλάδων


Παραδοσιακό αλλαντικό των Κυκλάδων και ιδιαίτερα της Σερίφου τής Μυκόνου, της Τήνου, της Σύρου και της Ανδρου. Φτιάχνονται ένα μήνα πριν από τα Χριστούγεννα, την περίοδο των χοιροσφαγίων. Μία γιορτή με ρίζες βαθιές επαναλαμβανόμενη εδώ και αιώνες με στόχο την ευμένεια των θεών και τη γαστρονομική απόλαυση των συμμετεχόντων στο έθιμο. Οι λούζες είναι ουσιαστικά δύο κομμάτια καθαρό κρέας, τα οποία αφαιρούνται από την δεξιά και την αριστερή μεριά της ραχοκοκκαλιάς (κόντρα φιλέτο) του χοίρου.

 Αλατίζονται με ελαφρά υγρασιασμένο μίγμα θαλασσινού χοντρού και ψιλού αλατιού. Παραμένουν στο αλάτι για περίπου 24 ώρες και αμέσως μετά εμβαπτίζονται σε βραστό νερό για 10 - 20 λεπτά. Αφού στεγνώσουν, αρωματίζονται με άφθονο θρούμπι και πιπέρι. Το μίγμα των μπαχαρικών διαφέρει από νησί σε νησί ανάλογα με τα μυριστικά που παράγει ο κάθε τόπος. Eτσι, οι λούζες στην Τήνο αρτύνονται με ένα μίγμα από πιπέρι και άφθονους σπόρους μάραθου. Στη Σύρο, το μίγμα αλλάζει και γίνεται ένα χαρμάνι με κόκκους πιπεριού μπαχάρι κανέλα, γαρύφαλλα. Ενώ σε μια δεύτερη παραλλαγή, το κόντρα φιλέτο του χοιρινού αρωματίζεται πάλι με κανέλα και πιπέρι, αλλά τη διαφορά στη γεύση την κάνει η παραμονή του για μια μέρα σε άφθονο «μαύρο» κρασί.

 Αμέσως μετά από αυτήν τη διαδικασία και αφού σιγουρευτούμε ότι το κρέας έχει απορροφήσει αρκετά αρώματα από το μπαχαρικά, το περνάνε στις «ματίες», ένα αρκετά φαρδύ κομμάτι χοιρινού εντέρου. Ράβεται, από την κάτω και από την πάνω μεριά και εμβαπτίζεται για μία ακόμα φορά σε άρμη. Αρχικά κρεμιέται στον ήλιο για 2 - 3 ημέρες και ακολούθως σε σκιερό μέρος για 20 - 25 μέχρι να «στεγνώσει».
 ΠΩΣ ΣΕΡΒΙΡΕΤΑΙ
 Εφ" όσον στεγνώσει καλά, διατηρείται μέχρι και ένα χρόνο στο ψυγείο και αφού κοπεί στην κατάψυξη. Το μυστικό για να αναδείξετε τη φίνα και ντελικάτη γεύση της κρύβεται στον τρόπο κοψίματός της. Επιβάλλεται να κοπεί λεπτή σαν τσιγαρόχαρτο, με ένα πολύ κοφτερό μαχαίρι. Ειδικά όταν είναι φρέσκια, απολαύστε την ωμή, χωρίς την παρεμβολή οποιασδήποτε περιττής γεύσης! Προσωπικά, εκτός από μεζέ, τη χρησιμοποιώ μαζί με τηγανητά αβγά, διότι βρίσκω τη γεύση της πιο ελαφριά από τα λουκάνικα και το μπέικον.

 Δοκιμάστε την κομμένη σε μικρά αλλά λίγο πιο χοντρά κομμάτια μέσα σε μίγμα χορταρικών για τάρτες. Συνδυάζω επίσης τις λεπτές φετούλες της λούζας, με ένα μαλακό τυρί που αλείφεται εύκολα σε ψωμάκια και λίγη πρασινάδα για μια πιο ελληνική έκδοση του σάντουιτς. Ολα αυτά, βέβαια, εφόσον η λούζα μου έχει μείνει για μερικές μέρες στο ψυγείο και έχει «τραβήξει» την υγρασία της

.ΜΕ ΤΙ ΚΡΑΣΙ ΘΑ ΤΗΝ ΣΥΝΟΔΕYΣΕΤE
 Διαλέξτε μια δυνατή κόκκινη ΝΕΜΕΑ ή ένα ερυθρό ξηρό ΟΠΑΠ από τη Πάρο ή πρωτοτυπήστε με μία βαθυκόκκινη και πλούσια σε άρωμα Mανδηλαριά της Ρόδου. Αν είστε από εκείνους που αναζητούν οίνους μικρής τοπικής εμφιάλωσης, δοκιμάστε το Μυκονιάτικο ερυθρό «Παραπορτιανό» του οικολογικού κτήματος του Νίκου Ασημομύτη 

ΠΟΥ ΘΑ ΤΗΝ ΒΡΕΙΤΕ

 Σήμερα μπορείτε να προμηθευτείτε την Λούζα ΜΥΚΟΝΟΥ από το κρεοπωλείο του Σταύρου Σταυρακόπουλου « Ο ΜΑΡΚΑΡΑΣ » στην Φάμπρικα . Τηλέφωνο2289024028 και στο υποκατάστημα στον Ορνό με τηλέφωνο 2289024033 
κυκλαδες news

5 σχόλια:

  1. I'm truly enjoying the design and layout of your blog. It's a very easy on the eyes which makes it much more enjoyable for me
    to come here and visit more often. Did you hire out a developer to create your
    theme? Fantastic work!
    My web blog ; Suggested Web page

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Hi, I think your website might be having browser compatibility issues.
    When I look at your website in Chrome, it looks fine but when opening in
    Internet Explorer, it has some overlapping. I just wanted to give you a quick heads
    up! Other then that, awesome blog!

    my blog post progressive dj

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Hi Dear, are you actually visiting this web site on a regular basis, if so then you will
    absolutely get pleasant know-how.

    My web page Work From Home Opportunities

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. If you are going for most excellent contents like I do, only pay a visit
    this site every day since it offers quality contents, thanks

    Here is my homepage - Wildpartygirls.Org

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. I'm curious to find out what blog system you're using?

    I'm experiencing some minor security issues with my latest site and I'd like to find something
    more risk-free. Do you have any suggestions?

    My weblog sexygirlchat.net

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...