23 Απρ 2024

Σέριφος Σοροκάδα και Αφρικανική σκόνη σκέπασαν το νησί


Η πνιγηρή αφρικανική σκόνη που έβαψε μ΄ένα απόκοσμο κατακίτρινο χρώμα τον ουρανό του νησιού, σε συνδυασμό με τη βαριά ομίχλη και την ισχυρή σοροκάδα, προκάλεσαν ένα εκρηκτικό καιρικό μείγμα στην ατμόσφαιρα.


Οι μετεωρολόγοι μιλάνε για σκόνη από τη Σαχάρα, αλλά τίποτα δεν μπορεί να δικαιολογήσει εύκολα αυτό που συμβαίνει και το οποίο ξεπερνά κατά πολύ τα συνήθη καιρικά φαινόμενα που περιλαμβάνουν μεταφορά αφρικανικής σκόνης.


Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμα και τα φίλτρα στα κλιματιστικά σπιτιών και αυτοκινήτων έχουν «ψιλομπουκώσει»

φωτοTzina Prokopiou

Ο 
Σιρόκος είναι ένας δυνατός άνεμος, ο οποίος μπορεί να φτάσει τα 100 χλμ/ώρα σε ταχύτητα και έχει διάρκεια συνήθως λίγων ημερών (1-4). Λόγω της διεύθυνσής του μεταφέρει μεγάλες ποσότητες σκόνης, η οποία περιστασιακά ευθύνεται για μειωμένη ορατότητα και μεγάλη συγκέντρωση σωματιδίων στην ατμόσφαιρα.

φωτοTzina Prokopiou

Το φαινόμενο των κιτρινισμένων επιφανειών αποδίδεται ακριβώς στη σκόνη που μεταφέρεται και επικάθεται σε αυτοκίνητα, μπαλκόνια και γενικά εκτεθειμένες επιφάνειες.
Από σκοπιάς θερμοκρασίας, ο σιρόκος είναι ένας ξηρός και θερμός άνεμος.

Το εντυπωσιακό είναι ότι όλο αυτό εντοπίζεται μόνο στην Ελλάδα και όχι σε γειτονικές χώρες όπως στην Τουρκία και την Ιταλία.

φωτοTzina Prokopiou

Όπως διαβάζουμε στο Lifo.gr:

“Αφρικανική σκόνη ονομάζεται αιολική ορυκτή σκόνη από την έρημο Σαχάρα. Η έρημος έχει έκταση εννέα εκατομμυρίων τετραγωνικών χιλιομέτρων, από τον Ατλαντικό ωκεανό έως την Ερυθρά Θάλασσα, από τη Μεσόγειο θάλασσα μέχρι την κοιλάδα του ποταμού Νίγηρα και την περιοχή του Σουδάν στο νότο.”

φωτοTzina Prokopiou

Η αφρικάνικη σκόνη είναι επικίνδυνη και η Ένωση Πνευμονολόγων Ελλάδας καλεί τους πολίτες, και ιδιαίτερα τα άτομα που ανήκουν στις ευάλωτες και ευαίσθητες ομάδες πληθυσμού, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί. 

φωτοTzina Prokopiou

Όπως τονίζουν στην ανακοίνωσή τους η «αφρικανική σκόνη περιέχει μεταφερόμενα σωματίδια τα οποία δύναται να ενσωματωθούν με γύρη, βακτήρια και μύκητες δημιουργώντας ένα ιδιαίτερα τοξικό και επικίνδυνο μείγμα για τον ανθρώπινο οργανισμό και κυρίως για το αναπνευστικό σύστημα».


φωτοTzina Prokopiou

Με μεγάλη δυσκολία έδεσε το Ανεμος ταλαιπωρήθηκαν οι καβοδέτες καθως ταλαιπωρία τραβηξαν και οι λιγοστοι επιβάτες με την θάλασσα την έφερνε μέσα δεν μπορούσε να σταθεί άνθρωπος Μετην άφιξη του Ανεμος πρέπει να ήταν 8 μποφωρ μετά έφυγε για Σίφνο προφανώς θα δυσκολευτηκε και εκεί https://kaipoutheos.gr/2024/04/%cf%84%ce%bf-
Απο κόσμο δεν ειχε μόνο καρότσες Απο ότι μάθαμε το Αρτεμις δεν έπιασε Σίφνο πράγμα που δεν συμβαίνει συχνα τυχαίο δεν νομίζω Γενικώς η θάλασσα βραζει στο Λιμανι και ειναι θολή ο ήχος της λογω του αέρα ακούγεται μέχρι την Χώρα 





Πηγή : 

to synoro blog

1 σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...