21 Απρ 2024

Γενικό Νοσοκομείο Θήρας: Πως έφτασε να υποδύεται το νοσοκομείο


  • Ένα σύγχρονο κτίριο ”άδειο” από γιατρούς –  εκτός των  χειρουργών – γυναικολόγων – ορθοπεδικών, κατέληξε να είναι το Γενικό Νοσοκομείο Θήρας μετά τις παραιτήσεις και μεταθέσεις γιατρών που έχουν προστεθεί το τελευταίο διάστημα στη λίστα.

    Οι παραιτήσεις και μεταθέσεις των γιατρών του νοσοκομείου αυξάνονται καθημερινά, εμπλουτίζοντας τη λίστα με τις ειδικότητες των γιατρών που αποχωρούν, αδειάζοντας και τα εναπομείναντα νευραλγικά τμήματα του νοσοκομείου.

    Συγκεκριμένα στη λίστα των παραιτήσεων τις τελευταίες μέρες έχουν προστεθεί:

    • Ένας ακτινοδιαγνώστης μετά από πολλά χρόνια στο ΓΝΘ, με τον δεύτερο που συμπλήρωνε το πλήρες δυναμικό του τμήματος να βρίσκεται σε αναρρωτική άδεια. Οι ακτινοδιαγνώσεις στο ΓΝΘ, εκτός ελαχίστων ημερών, τις υπόλοιπες γίνονται από απόσταση καθώς η ακτινοδιαγνώστρια δεν είναι στο ΓΝΘ.
    • Ένας παιδίατρος που υπηρετούσε επί χρόνια στο Γενικό Νοσοκομείο Θήρας και αποτελούσε τον μοναδικό  παιδίατρο στο δυναμικό του Νοσοκομείου. Να σημειώσουμε εδώ ότι αυτή τη στιγμή υπηρετεί στο ΓΝΘ νεαρή παιδίατρος που πρόσφατα έχει τελειώσει την ειδικότητα της, δηλαδή χωρίς μεγάλη εμπειρία στον παιδιατρικό τομέα.
    Ο μοναδικός νευρολόγος του νοσοκομείου. Η ειδικότητα του αφορά την αντιμετώπιση εγκεφαλικών επεισοδίων- Πάρκινσον- κρίσεις επιληψίας κλπ.
  • Η κυτταρολόγος του Γενικού Νοσοκομείου Θήρας (Τεστ ΠΑΠ κλπ)
  • Ενώ, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, έπονται και άλλες παραιτήσεις που ακόμα δεν είναι ανακοινώσιμες και δεν αφορούν μόνο γιατρούς.

Οι γιατροί στις παραιτήσεις τους, σύμφωνα με επιβεβαιωμένες πληροφορίες, κάνουν λόγο για μη ασφαλή λειτουργία του νοσοκομείου, για επισφαλείς εφημερίες και με την  κατάσταση που επικρατεί να μην τους επιτρέπει την σωστή άσκηση της Ιατρικής.Στην παραπάνω λίστα να προσθέσουμε ότι δεν ανήκουν στο δυναμικό του νοσοκομείου άλλοι 2 γιατροί που ήταν με καθεστώς covid, Γενικός Ιατρός (ο μοναδικός μετά την παραίτηση του Γενικού Ιατρού που υπηρετούσε χρόνια στη νοσοκομείο) και  ακτινοθεραπεύτρια. Να σημειώσουμε εδώ ότι η ακτινοθεραπεύτρια κάλυπτε βάρδιες και στα επείγοντα καλύπτοντας τον Παθολογικό τομέα. “Πρόκειται για αντιποίηση ειδικότητας” μας εξήγησε γιατρός και δεν είναι η μόνη,  είναι απολύτως παράνομο.

Πως λειτουργεί αυτή τη στιγμή το Γενικό Νοσοκομείο Θήρας

Το Νοσοκομείο της Σαντορίνης λειτουργεί επί 2 σχεδόν χρόνια χωρίς παθολόγο, χωρίς καρδιολόγο (έρχονται κάποιοι κατά περιόδους, αυτή τη στιγμή υπάρχει γιατρός που μόλις τελείωσε την ειδικότητα της, η οποία θα αποχωρήσει τους επόμενους μήνες) χωρίς μικροβιολόγο, χωρίς Γενικό Ιατρό και για τις εφημερίες.

Οι ασθενείς που εισάγονται στις κλινικές του νοσοκομείου, πέραν των νοσηλευτών, μπορεί να περάσει και μια εβδομάδα και να μην τους επισκεφθεί κανένας γιατρός στον θάλαμο τους, απλά βρίσκονται στο νοσοκομείο και αναμένουν.

Τι γίνεται με τα εξωτερικά ιατρεία

Την ίδια στιγμή η απουσία παθολόγου, καρδιολόγου και μικροβιολόγου εγκυμονεί άμεσους κινδύνους για τους ασθενείς αλλά και  τους γιατρούς των άλλων ειδικοτήτων που ρισκάρουν καθημερινά.  Να σημειώσουμε εδώ ότι το να γνωματεύσει ένας ορθοπεδικός για ένα παθολογικό πρόβλημα είναι απολύτως παράνομο, ωστόσο συμβαίνει. Το πόσο επισφαλές είναι αυτό για τον ασθενή μπορεί να το αντιληφθεί ο καθένας μας. Αναφορικά με τις εξετάσεις που μπορεί να χρειάζονται οι ασθενείς, είτε αυτές είναι αιματολογικές είτε ακτινοδιαγνωστικές, αυτές γίνονται στις ιδιωτικές δομές του νησιού λόγω της απουσίας των αντίστοιχων ιατρών στο νοσοκομείο. Μπορεί να περιμένουν ακόμα και 3 ημέρες για την γνωμάτευση (αξονική)  με τον χρόνο να ” τρέχει” εις βάρος των ασθενών αλλά και των γιατρών.

Το τελευταίο διάστημα δεν υπάρχει ούτε αγροτικός ιατρός στα Επείγοντα, καθώς βρίσκονται στα Περιφερειακά Ιατρεία για συνταγογράφηση.“Τι να τα κάνεις τα λεφτά αν είναι να μπεις φυλακή…..”

“Ο τρόπος που λειτουργεί το Γενικό Νοσοκομείο Θήρας αποτελεί παραπλάνηση για τους αρρώστους” μας ανέφερε γιατρός που δεν θέλει να γίνει γνωστό το όνομα του. Το ΓΝΘ υποδύεται το νοσοκομείο, δεν είναι,  με τον τρόπο που λειτουργεί και την στελέχωση που έχει. Πρόκειται για εξαπάτηση των ασθενών συμπληρώνει. Νομίζουν ότι έρχονται σε ένα νοσοκομείο χωρίς κάτι τέτοιο να ισχύει. Με αυτό το καθεστώς πως να βρεθούν γιατροί, ναι δίνονται αρκετά χρήματα, αλλά τι να τα κάνεις τα λεφτά αν είναι να μπεις φυλακή…… .

Αν υποθέσουμε ότι ένας ασθενής έχει πολύ χαμηλό αιματοκρίτη και πρέπει να του γίνει άμεσα μετάγγιση, αυτή πρέπει να είναι υπογεγραμμένη από Μικροβιολόγο και όχι από αποφοίτους ΕΠΑΛ ή παραϊατρικών επαγγελμάτων, που καλύπτουν αυτή τη στιγμή τις ανάγκες του νοσοκομείου. Αξονικές που γίνονται αυτή τη στιγμή από ακτινολόγους και όχι ακτινοδιαγνώστες, ποιός θα τις διαβάσει, ποιός μπορεί να τις διαβάσει…..διερωτάται.Δεν έχει στην ουσία επείγοντα, ποιες ειδικότητες από όσες έχουν απομείνει νομιμοποιούνται να καλύψουν την λειτουργία του τμήματος επειγόντων περιστατικών; αναφέρει.

Η έλλειψη βασικών ειδικοτήτων καθιστά το νοσοκομείο επισφαλές για τους ασθενείς αλλά και για τους γιατρούς που όπως βλέπετε φεύγουν ο ένας μετά τον άλλον.

Ο Γιατρός για να μείνει ή να έρθει σε μία δομή υγείας πρέπει να έχει τα βασικά, συνθήκες εργασίας. Καταρχάς σεβασμό… ….μας λέει, αφήνοντας αιχμές προς κάθε κατεύθυνση.

Το τι συμβαίνει με το νοσοκομείο της Σαντορίνης αποτελεί πια κοινό μυστικό, το γιατί δεν θέλουν να το δουν οι υπεύθυνοι είναι μια άλλη συζήτηση, μας ανέφερε.Τι θα συμβεί όμως σε περίπτωση λάθους, ποιος αναλαμβάνει την ευθύνη, ο γιατρός που καλείται να καλύψει τον παθολογικό τομέα, χωρίς να έχει την ανάλογη ειδικότητα; Η διοίκηση του νοσοκομείου; Η ΑΕΜΥ; Ποιός;

Τι νοσοκομείο θέλει η ΑΕΜΥ ΑΕ στη Σαντορίνη;

Τα ερωτηματικά που προκύπτουν για την λειτουργία του νοσοκομείου είναι πολλά. Την ίδια στιγμή μια απίστευτη κινητικότητα διαπιστώνεται, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες,  για το ποιος θα καθίσει στην καρέκλα του επόμενου ΔΣ της ΑΕΜΥ ΑΕ.  Όλοι θέλουν το καλό του Γενικού Νοσοκομείου Θήρας, κανείς ωστόσο δεν έχει πάρει θέση μέχρι σήμερα για το τι συμβαίνει στο νοσοκομείο.

Πρόσωπα που έχουν σχέση με τον χώρο της Υγείας εμφανίζονται ως παράγοντες και ρυθμιστές της κατάστασης. Χωρίς να έχουν καμία αρμοδιότητα. Συναντήσεις γίνονται σε υπουργεία και συμβούλια, κομματικές οργανώσεις συμμετέχουν σε αυτά, με ένα θέμα,  ποιος θα πάρει το δαχτυλίδι και θα καθίσει στην καρέκλα του ΔΣ της ΑΕΜΥ ΑΕ, για την λειτουργία του νοσοκομείου δεν  γίνεται κουβέντα. Τα ερωτήματα που δημιουργούνται πολλά,  γιατί ένα νοσοκομείο που λειτουργεί με αυτόν τον τρόπο είναι τόσο σημαντικό για όλους αυτούς; Ποια συμφέροντα εξυπηρετούν; Πού στοχεύουν; Η απάντηση “ενδιαφέρομαι για το καλό του τόπου και του νοσοκομείου” έχει ξεφτίσει και είναι αρκετοί αυτοί που πιστεύουν ότι δεν  είναι προσανατολισμένοι σε αυτή την κατεύθυνση.

Το ερώτημα, τι νοσοκομείο θέλει ή πρέπει να έχει η Σαντορίνη παραμένει αναπάντητο. Οι 25.000 κάτοικοι των χειμώνα και οι 100.000 ημερησίως το καλοκαίρι δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν επαρκώς από το Γενικό Νοσοκομείο Θήρας, αλλά ούτε και από τις ιδιωτικές δομές του νησιού καθώς όλοι παρέχουν πρώτες βοήθειες και καλύπτουν κάποιες εξετάσεις, με τις ιδιωτικές δομές να έχουν ειδικότητες που λείπουν από τον νοσοκομείο για μια πρώτη γνωμάτευση, μέχρι εκεί. Ένα τέτοιο νησί, κυριολεκτικά, χωρίς επαρκή υγειονομική κάλυψη.Το ερώτημα, τι περιστατικά μπορεί να δεχθεί για νοσηλεία το νοσοκομείο αναπάντητο.

Την ίδια στιγμή χειρουργεία, κυρίως ορθοπεδικά, πραγματοποιούνται στο Γενικό Νοσοκομείο Θήρας επιδοτώντας ουσιαστικά “πελάτες” ιατρών, αφού οι περισσότεροι έρχονται στη Σαντορίνη από άλλες περιοχές ακόμη και την Αθήνα.

Συμφέρουν το νοσοκομείο άραγε αυτά τα χειρουργεία;

Η αμοιβή του ΕΟΠΥ για τα χειρουργεία είναι από 500-1000 ευρώ.  Την ίδια στιγμή η ΑΕΜΥ ΑΕ ξοδεύει υλικά νοσηλείες, απασχολεί νοσοκόμες, γιατρούς κλπ. Το κόστος του κάθε χειρουργείου είναι πολλαπλάσιο από τα όσα εισπράττει από τον ΕΟΠΥ. Κανείς δεν απαντά ούτε σε αυτό, παρά μόνο ότι έχουν αυξηθεί τα χειρουργεία στο ΓΝΘ. Για το πόσο επισφαλή είναι τα χειρουργεία χωρίς παθολόγο, καρδιολόγο και μικροβιολόγο στο νοσοκομείο η απόλυτη σιωπή. Αρκεί να φαίνεται ότι γίνεται έργο.

Τρεις αναισθησιολόγοι υπηρετούν στο ΓΝΘ, ωστόσο προ ημερών κλήθηκε εξωτερικός γιατρός για να κάνει διασωλήνωση γιατί κανείς δεν ήταν παρών από το δυναμικό του νοσοκομείου. Ο γιατρός που κλήθηκε να παρέχει αυτή την υπηρεσία δεν έχει ακριβώς αυτή την ειδικότητα… Ποιος αναλαμβάνει την ευθύνη για αυτές τις ενέργειες; Ποιος θα αναλάμβανε την ευθύνη σε περίπτωση επιπλοκής;  Τα ερωτήματα αιωρούνται, απαντήσεις δεν υπάρχουν.

Προκηρύξεις για προμήθειες ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού, υλικών κλπ για το  Γενικό Νοσοκομείο Θήρας υπάρχουν καθημερινά στην Διαύγεια. Ποιος εισηγείται όμως για αυτές τις προμήθειες, καθώς αυτές πρέπει να  συνοδεύονται από εισηγήσεις γιατρών;  Ποιος είναι υπεύθυνος από τον νόμο για αυτές τις εισηγήσεις πέραν των γιατρών;

Για το ποιος είναι ο στόχος του συγκεκριμένου νοσοκομείου δεν γίνεται καμία συζήτηση.

Επιστολές και αιτήματα διακινούνται, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ζητώντας να κλείσει οικονομικές τρύπες του νοσοκομείου το Ίδρυμα Νομικού. Να πληρωθούν παλιοί λογαριασμοί που εκκρεμούν στην αγορά της Σαντορίνης. Άλλες επιστολές αφορούν αιτήματα του νοσοκομείου, ώστε να καλυφθεί η σίτιση των ασθενών και των εφημερευόντων ιατρών από κουζίνα νηπιαγωγείου για λίγες ημέρες. Ποιος αναλαμβάνει την ευθύνη; Στην επιστολή γίνεται λόγος για την οικειοθελή αποχώρηση της υπαλλήλου στην κουζίνα του νοσοκομείου. Δεν αναφέρεται πουθενά μέχρι σήμερα, ότι οι λόγοι που αποχώρησε ήταν ότι εξαναγκάστηκε σε παραίτηση μετά από την καταχρηστική συμπεριφορά προϊσταμένης. Δεν αναφέρεται πουθενά μέχρι σήμερα η προσβολή της προσωπικότητας και της αξιοπρέπειας της και ότι δεν μπορεί πια να εργάζεται σε ένα τέτοιο περιβάλλον, που επικαλείται η πρώην εργαζόμενη στην επιστολή παραίτησης της.

Φάκελοι με επιστολές με πολλούς αποδέκτες από υπουργεία έως πολιτικούς παράγοντες στέλνονται καθημερινά για το έργο που επιτελείται στο νοσοκομείο και τον πόλεμο που δέχονται αυτοί που το υπηρετούν με συνέπεια. Οι γιατροί του νοσοκομείου δεν εμπεριέχονται σε όσους το υπηρετούν με συνέπεια. Μισές αλήθειες με ποιον σκοπό;

Την ίδια στιγμή προκηρύξεις επί προκηρύξεων για γιατρούς καταλήγουν άγονες. Η κακή φήμη, ως γνωστόν, ταξιδεύει πιο γρήγορα από οτιδήποτε και το Γενικό Νοσοκομείο Θήρας μπορεί να έχει τη φήμη ότι πληρώνει καλά, αλλά το συνοδεύει και η φήμη πια ότι οι ιατρικές υπηρεσίες συνοδεύονται από πολύ υψηλό ιατρικό ρίσκο. Σε αυτό οφείλονται άλλωστε και παραιτήσεις ιατρών.

Πως λειτουργούν τα ραντεβού στο ΓΝΘ

Προσπαθήσαμε να κλείσουμε ραντεβού για αξονική τομογραφία το προηγούμενο διάστημα. Η απάντηση της γραμματείας ήταν ότι πρέπει να ξανακαλέσουμε γιατί δεν έχει ανοίξει το πρόγραμμα του επόμενου μήνα ακόμη και μας ζητά να επικοινωνήσουμε ξανά συγκεκριμένη ημερομηνία. Καλέσαμε την μέρα που μας υποδείξανε στις 8:30 πμ η απάντηση ήταν ότι τα ραντεβού έχουν συμπληρωθεί ήδη. “Μα πως” ήταν η ερώτηση μας, καλέστε τον επόμενο μήνα η  απάντηση…… Μία μέρα μετά μάθαμε ότι το τμήμα είναι ”ορφανό” δεν έχει γιατρούς, γιατί ο ένας παραιτήθηκε και ο άλλος είναι σε αναρρωτική άδεια. Γιατί η γραμματεία του νοσοκομείο δεν λέει στον ασθενή ότι δεν υπάρχει γιατρός και του ζητά να καλέσει εκ νέου τον άλλο μήνα;

Το ίδιο συμβαίνει και με τα τακτικά ιατρεία, που ούτε αυτά γνωρίζει κανείς πότε θα γίνουν και με ποιους γιατρούς.

Εισέρχεσθε με δική σας ευθύνη

Όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι το Γενικό Νοσοκομείο Θήρας υποδύεται πια το νοσοκομείο, χωρίς να είναι, όπως μας ανέφερε χαρακτηριστικά γιατρός που υπηρετεί σε αυτό. Το ΔΣ της ΑΕΜΥ ΑΕ, σύμφωνα με επιβεβαιωμένες πληροφορίες,  βρίσκεται σε πλήρη διάσταση με την εντεταλμένη σύμβουλο του ΓΝΘ. Tα ερωτήματα που δημιουργούνται πολλά και οι απαντήσεις ανύπαρκτες. Το μόνο σίγουρο είναι ότι τους κατοίκους της  Σαντορίνης δεν τους αφορά ποιος θα είναι ο εντεταλμένος σύμβουλος, ποιος θα είναι στο ΔΣ της ΑΕΜΥ, αλλά πως θα  έχει υγειονομική περίθαλψη στον τόπο του. Η αλήθεια είναι ότι πολλοί πιστεύανε ότι έχοντας μεγαλύτερη εκπροσώπηση στο ΔΣ  θα είχε ένα καλύτερο αποτέλεσμα για το νοσοκομείο αλλά ήταν λάθος εκτίμηση, όπως αποδεικνύεται από τα γεγονότα. Ούτε τα μέλη του ΔΣ της ΑΕΜΥ που είναι από την Σαντορίνη έχουν ενημερώσει τον κόσμο για το τι συμβαίνει στ’ αλήθεια με το νοσοκομείο Σαντορίνης.

Η μάχη που δίνεται για το ποιος θα καθίσει στην καρέκλα δεν αφορά τον κάτοικο της Σαντορίνης, αλλά μόνο όσους επιδιώκουν τον θώκο. Οι συναρμοδιότητες των υπουργείων φαίνεται να έχουν προκαλέσει – δημιουργήσει μέτωπα και δίνονται “μάχες”  για το ποιος θα επικρατήσει. Πολιτικοί και επιστημονικοί παράγοντες με τον καθένα να υποστηρίζει τον δικό του υποψήφιο έχουν καταστήσει όμηρο  το νοσοκομείο της Σαντορίνης. Ταυτόχρονα τα προβλήματα του νοσοκομείου κρύβονται επιμελώς κάτω από το χαλί, η συζήτηση για την  λειτουργία του αντικαθίσταται από την υπεράσπιση προσώπων που δήθεν κατηγορούνται για λόγους σκοπιμότητας ή προσωπικούς.  Η διάλυση του νοσοκομείου μπαίνει σε ένα γενικό πλαίσιο της εικόνας που παρουσιάζουν τα άλλα νοσοκομεία που ανήκουν στο  ΕΣΥ. Μα η ΑΕΜΥ δεν επιλέχθηκε ως ευέλικτη εταιρεία που θα μηδένιζε τα προβλήματα που εντοπίζονται στο ΕΣΥ και θα γινόταν πρότυπο λειτουργίας για τα υπόλοιπα νοσοκομεία;  Η εικόνα του νοσοκομείου της Σαντορίνης καταρρίπτει το επιχείρημα. Τώρα τι μένει να δοκιμάσουμε, μήπως νέα μορφή ΣΔΙΤ;

Η ΑΕΜΥ, το έχουμε αναφέρει, ξανά, δεν έχει μόνο το Νοσοκομείο Θήρας υπό την αρμοδιότητα της αλλά και άλλες υπηρεσίες και τομείς του Ελληνικού κράτους που διαχειρίζεται. Οι μνηστήρες θα συνεχίσουν να διεκδικούν μια θέση στο ΔΣ της ΑΕΜΥ γιατί αυτό συμφέρει τους ίδιους ή τις επιδιώξεις τους, δεν αφορά ωστόσο στο ελάχιστο τον κάτοικο της Σαντορίνης.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι το Νοσοκομείο της Σαντορίνης αδειάζει από γιατρούς και δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες του τόπου. Το “ξεκαθάρισμα” – καλής λειτουργίας, που κλήθηκε να κάνει… η ΑΕΜΥ ΑΕ πήρε άλλες διαστάσεις από τις αρχικές και το αποτέλεσμα είναι απογοητευτικό καθώς η αποστολή απέτυχε παταγωδώς.

Να υπενθυμίσουμε ότι το Γενικό Νοσοκομείο Θήρας εξυπηρετεί τους κατοίκους της  Σαντορίνης, τους επισκέπτες της με τον τουρισμό να βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο και άλλα 5 νησιά και εφημερεύει 365 μέρες τον χρόνο.

Κλείνοντας να αναφέρουμε πως τα ρεπορτάζ μας χαρακτηρίστηκαν ως υβριστικά, μόνο και μόνο γιατί παραθέτουμε τα γεγονότα ως έχουν. Οι αναφορές μας στους παράγοντες Πολιτικούς και Επιστημονικούς, μάλλον οφείλονται σε διαφορετική ιδεολογία και προσέγγιση (πάλι καλά που δεν μας καταλογίζουν σκοπιμότητα).

Το ερώτημα που θέτουμε είναι τί θα γίνει με το Γενικό Νοσοκομείο Θήρας και ποιό θα είναι το μέλλον του;

Θα συνεχίσουν τα προβλήματα να κρύβονται κάτω από το χαλί ;

Θα υπερισχύσουν τα συμφέροντα; οι παράγοντες ή η δωρεάν δημόσια υγεία για όλους;

Δικαιώνει τους γιατρούς του ΓΝΘήρας το ΔΣ της ΑΕΜΥ στο υπόμνημα τους για την “συκοφαντική κριτική” της Διοικήτριας

Πηγή/Φωρογραφίες: santorinimagazine.gr/Χαρά Καπότου



to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...