21 Απρ 2024

Ειρήνη Κ. Βλαστάρη Κύθνος ξημερώνοντας 21η Απριλίου 1967


ΞΗΜΕΡΩΝΟΝΤΑΣ 21 ΑΠΡΙΛΊΟΥ 1967
Ήμουν 13 χρονών, περίμενα να περάσουν οι ημέρες να αρχίσουν οι διακοπές του Πάσχα για να φύγουμε για τα Θερμιά. .Μέναμε στο Περιστέρι. Μαζί μας τότε συγκατοικούσε και ο θείος Πέτρος Φίλιππας, που δούλευε στην οικοδομή με τον πατέρα μου Κωνσταντή Βλαστάρη.
Πρωί πρωί χαράματα φεύγανε για το μεροκάματο , ετοιμάζανε το κολατσιό τους και άνοιγαν πάντα το ραδιόφωνο για να ακούσουν μουσική. Μα αντί για μουσική είχε εμβατήρια. Ήταν 6.30 το πρωί της Παρασκευής. Θα κλείναμε για τις διακοπές του Πάσχα.
«΄Εγινε πραξικόπημα» , είπαν τρομοκρατημένοι ξύπνησαν τη μάνα μου Μοσχούλα. Ξυπνήσαμε κι εμείς, εγώ και ο αδερφός μου Αντώνης. Παραξενευτήκαμε που ο πατέρας και ο θείος Πέτρος δεν είχαν φύγει για δουλειά. Το ραδιόφωνο συνέχιζε να παίζει εμβατήρια , τα οποία βέβαια εμείς τα ακούγαμε μόνο τις εθνικές γιορτές.
«Δε θα πάτε σχολείο, έχουμε πραξικόπημα» είπε φοβισμένος ο πατέρας. «Κι ούτε θα βγείτε έξω για παιχνίδι. Απαγορεύεται η κυκλοφορία»
-Τι είναι πραξικόπημα , πατέρα , ρώτησα απορημένη και κρύβοντας τη χαρά μου που δεν θα είχαμε σχολείο.
-Κατάργηση της δημοκρατίας, οι στρατιωτικοί πήραν την εξουσία με τα όπλα. Έχουμε δικτατορία.
Ένας φόβος απλώθηκε στο σπίτι.
-Πάμε Πέτρο κάτω στο Γιώργη. Φοβάμαι ότι γίνονται συλλήψεις. Το ράδιο είπε για κουμουνιστικό κίνδυνο, είπε ο πατέρας στο θείο Πέτρο και έφυγαν για το σπίτι του θείου Γιώργη.
Τηλέφωνο δεν είχαμε ακόμη στο σπίτι , οπότε δε γνωρίζαμε ότι τα τηλέφωνα είχαν κοπεί.
Ο θείος Γιώργης Βλαστάρης, έμενε τέσσερα στενά πιο κάτω . Εκεί ήταν και το μαραγκούδικό του που το δούλευαν με τον αδερφό του Γιάννη.
Ο θείος Γιώργης ήταν οργανωμένος αριστερός.
Επέστρεψαν σε λίγες ώρες πολύ φοβισμένοι .
-Δύσκολα τα πράγματα. Όλη τη νύχτα έκαναν συλλήψεις. .Ο Γιώργης είναι καλά , αλλά περιμένει αστυνομική επίσκεψη. Έχει ήδη κρύψει βιβλία και δίσκους. Το βράδυ θα μείνει μαζί μας ο Αντώνης. Είναι γραμμένος στους Λαμπράκηδες και κινδυνεύει με σύλληψη.
Ο ξάδερφός μου ο Αντώνης ήταν φοιτητής στη Μαθηματική σχολή.
-Πού τα΄κρυψε τα βιβλία,ρώτησε ανήσυχη η μάνα .
-Έχει προνοήσει. Έχει κατασκευάσει μια καταπακτή στο μαγαζί. Από πάνω υπάρχει η κορδέλα και γύρω –γύρω πριονίδια, είπε χαμηλόφωνα ο πατέρας. Κι εσύ Μοσχούλα να μιλάς σιγά. Γύρω μας κατοικούν αστυνομικοί. Και μην ετοιμάζεστε για Θερμιά. Δε θα πάμε πουθενά.
Η μέρα πέρασε και όλοι ήταν κολλημένοι στο ραδιόφωνο. Ένα διάγγελμα από τη συχνότητα του Εθνικού Ιδρύματος Ραδιοφωνίας ενημερώνει τον ελληνικό λαό πως το δικτατορικό καθεστώς, «λόγω της εκδήλου απειλής κατά της δημοσίας τάξεως και ασφάλειας της χώρας εξ εσωτερικών κινδύνων», αναστέλλει μια σειρά άρθρων του Συντάγματος. Παράλληλα, επιβάλλει στρατιωτικό νόμο. Μετά τη δύση του ηλίου οποιοσδήποτε κυκλοφορεί στον δρόμο «θα πυροβολείται άνευ προειδοποιήσεως»! Απαγορεύεται επίσης πάσα συνάθροιση ή συγκέντρωση σε κλειστό χώρο ή την ύπαιθρο. «Πάσα τοιαύτη θα διαλύεται διά των όπλων» αναφέρει ο εκφωνητής εν μέσω εθνικών εμβατηρίων.
Ταυτόχρονα, οι δυνάμεις ασφαλείας θα έχουν το δικαίωμα συλλήψεως και φυλακίσεως παντός προσώπου «άνευ τηρήσεως οιασδήποτε διατυπώσεως, ήτοι άνευ εντάλματος της αρμοδίας αρχής και χωρίς να συντρέχει αυτόφωρος κατάληψις»,
Το βράδυ είχαμε στο σπίτι μας τον Αντώνη το μεγάλο, όπως τον λέγαμε , γιατί ήταν ο πρώτος από τους τέσσερις Αντώνηδες που είχε το Βλασταρέικο.
Ήταν ένα φρικτό βράδυ , που δεν το είχα ξαναζήσει. Ακούγονταν αστυνομικές σειρήνες, τα σκυλιά ούρλιαζαν, κατά διαστήματα πυροβολισμοί, μέσα σε μια ανοιξιάτικη εφιαλτική νύχτα με το νυχτολούλουδο της αυλής μας να μοσχομυρίζει.
Κάποια στιγμή ακούστηκαν ουρλιαχτά μιας γυναίκας . Συνέλαβαν τον άντρα της στο διπλανό δρόμο. Οι δικοί μου βγήκαν σιγά-σιγά στην αυλή , τοίχο-τοίχο πλάτη για να δουν τι γίνεται …..Κι εγώ τραβούσα τον ξάδερφο από το σακάκι να μπεί μέσα στο σπίτι . Όλη τη νύχτα έμεινα ξάγρυπνη με το φόβο της σύλληψης. Κι αυτός ο φόβος έχει καταγραφεί βαθιά στη ψυχή και το μυαλό.
Δεν έγινε σύλληψη εκείνο το βράδυ, ούτε το θείο Γιώργη συνέλαβαν εκείνες τις μέρες. Η σειρά τους ήρθε αργότερα….
Η πολύπαθη χώρα μας μόλις είχε μπει σε νέες περιπέτειες.
Ειρήνη Κ. Βλαστάρη
21 του Απρίλη 2024
Πηγή : 

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...