29 Απρ 2024

Μετάλλων Tόποι: Σταυροδρόμια Πολιτισμού στην Α. Μεσόγειο-Από την Κύπρο…στις Κυκλάδες [video]


Μια συνεργασία των νήσων Σίφνου, Σερίφου, Κύθνου και της Κοινότητας Ασγάτας, περιοχών εξέχουσας -αλλά ελάχιστα γνωστής έως σήμερα- τεχνολογικής κληρονομιάς με μεταλλευτικά-μεταλλουργικά κατάλοιπα ηλικίας άνω των 3500 ετών. Βασικός στόχος του προγράμματος που ολοκληρώθηκε πριν 3 χρόνια περίπου είναι η ανάδειξη αυτής της πανευρωπαϊκής σημασίας κληρονομιάς παράλληλα με την προώθηση νέων θεματικών μορφών τουρισμού, προσβλέποντας στη βιώσιμη ανάπτυξη και την αειφορία.

Διαβάστε περισσότερα για το πρόγραμμα ΕΔΩ

Από το πρόγραμμα αυτό προέκυψε ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον βίντεο, ένα οδοιπορικό από την Ασγάτα της Κύπρου μέχρι την Σίφνο, την Σέριφο και την Κύθνο, μια πολιτιστική διαδρομή με μοναδικά στοιχεία, μια οπτική διαφορετική για τον επισκέπτη που βλέπει μια άλλη πλευρά των νησιών από τα αρχαία χρόνια μέχρι σήμερα. Μια διαδρομή που στοχεύει στον τουρισμό, μέσα από την βιώσιμη ανάπτυξη ενδυναμώνοντας περαιτέρω την πολιτιστική κληρονομιά, υπερπηδώντας γεωγραφικά όρια και σύνορα.


Η Ζώζη Παπαδοπούλου, τμηματάρχης της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων λέει χαρακτηριστικά στο μίνι ντοκιμαντέρ “Μετάλλων τόποι”: “Η ιδέα αυτή ξεκίνησε από την συνεργασία της Εφορείας Αρχαιοτήτων στις δυτικές Κυκλάδες με τον Γιάννη Μπασιάκο και το ερευνητικό κέντρο του “Δημόκριτου”. Στην συνεργασία αυτή οδηγηθήκαμε μετά από κάποια πολύ σημαντικά ευρήματα που προέκυψαν στα νησιά αυτά.

Όλα αυτά έδειξαν την μεγάλη σημασία που είχαν οι δυτικές Κυκλάδες στην Αρχαιομεταλλουργία και αυτό θελήσαμε να δείξουμε μέσα απ’ αυτή την έρευνα και στο ευρύ κοινό. Σιγά-Σιγά μέσω των προγραμμάτων αυτών αποκτούμε αφ’ ενός καλύτερη γνώση για την ίδια την παραγωγή στην αρχαιότητα, από την άλλη, τεκμηριωμένα πια, φέρνουμε στοιχεία στους επισκέπτες, ούτως ώστε να γνωρίσουν καλύτερα αυτούς τους τόπους, στο γιατί υπήρξαν τόσο σημαντικοί στην αρχαιότητα και ουσιαστικά να προτείνουμε έναν εναλλακτικό τρόπο τουρισμού και μια πραγματικά πιο βιώσιμη ανάπτυξη για τα νησιά μας τα οποία σήμερα κινδυνεύουν από καταστροφή μ’ αυτό που συμβαίνει.Οι Κυκλάδες, εμείς το βλέπουμε εδώ από την έντονη οικοδομική δραστηριότητα που αντιμετωπίζουμε μέσα σ’ αυτόν τον κυκεώνα υποθέσεων…πραγματικά, αν δεν υπάρξει και ένας διαφορετικός τρόπος επίσκεψης στα νησιά, κινδυνεύουν να αλλοτριωθούν πλήρως”.

Πηγή: Εφορία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, INTERREG V-A Ελλάδα-Κύπρος 2014-2020, archaiologia.gr




to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...